PDA

Zobacz pełną wersję : d90 - błąd CHA

jestjakjest
04-04-2014, 21:46
witam.. od pewnego czasu mam problem.. otóż pojawia się na wyświetlaczu błąd CHA( nie zapisuje zdjęć, zawiesza się itp) czytałem, że to błąd karty.. ale wkładałem 3 różne karty i ciągle to samo.. tzn przy tej trzeciej karcie wyskoczył ten błąd, ale ktoś poradził mi, żeby wyciągnąc i ponownie włożyć baterię i powinno pomóc.. i tak też było.. zadziałało.. nie wiem jak to możliwe.. a od wczoraj mam ten sam problem.. i znów kolejna osoba powiedziała mi, że ot może być jakiś problem z gniazdem karty lub gniazdem baterii... czy ktoś już miał podobny problem??poradził sobie jakoś z nim? a może to po prostu 3 pechowe karty pod rząd?? aparat już jest po gwarancji i boję się trochę kosztów naprawy ;/

pawl_s
04-04-2014, 21:54
Z trzema różnymi kartami, czy takimi samymi trzema kartami? Sprawdź czy piny w złączu nie są wygięte, czy krzywe. Jeśli nie, to na prawdę wygląda na problem z gniazdem.

Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka

jestjakjest
04-04-2014, 21:56
3 różne karty ;/ piny są proste

pawl_s
04-04-2014, 22:05
A formatowałeś te karty w aparacie? Spróbuj, może pomoże. Możesz też alkoholem przeczyścić styki.

jestjakjest
04-04-2014, 22:11
jutro spróbuję to zrobić... oby pomogło ;)

jestjakjest
09-04-2014, 18:07
karta sformatowana, styki przeczyszczone.. i działa ;) tylko jeden problem.. licznik ilości zdjęć na karcie zmniejsza się co drugie zdjęcie.. tzn.. np mając na karcie możliwość zrobienia jeszcze 20 zdjęć licznik zmniejsza się do 19 dopiero po zrobieniu 2 zdjęć, przy czym oba zdjęcia fizycznie są na karcie.. wie ktoś może o co w tym chodzi?

konradd
09-04-2014, 18:40
karta sformatowana, styki przeczyszczone.. i działa ;) tylko jeden problem.. licznik ilości zdjęć na karcie zmniejsza się co drugie zdjęcie.. tzn.. np mając na karcie możliwość zrobienia jeszcze 20 zdjęć licznik zmniejsza się do 19 dopiero po zrobieniu 2 zdjęć, przy czym oba zdjęcia fizycznie są na karcie.. wie ktoś może o co w tym chodzi?

Tym się nie przejmuj bo tak normalnie działa licznik.

pawl_s
09-04-2014, 19:39
Cieszę się, że działa. Najlepiej nie wyjmuj już karty, tylko używaj USB. Ja tak robię z moim d70s, choć tutaj USB 1.0 potrafi wpienić.

A dlaczego licznik co dwa zdjęcia jest normalny?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

ajt
09-04-2014, 20:18
Aparat, pokazując stan licznika, bierze pod uwagę "najgorszy" przypadek, tzn. że przyszłe zdjęcia będą zawierały bardzo dużo szczegółów (mogą to być również szumy, jeśli będzie duże ISO) na całej powierzchni, więc nie dadzą się za bardzo skompresować. I takich dużych plików zmieści się jeszcze np. 20, jak w przykładzie powyżej. W praktyce rzadko kiedy trafiają się takie zdjęcia. Przeważnie dają się ładnie kompresować, więc z reguły jest tak, że wchodzi ich na kartę nawet i dwa razy więcej, niż wskazywał licznik.

pawl_s
09-04-2014, 22:04
O, nie wiedziałem :)