PDA

Zobacz pełną wersję : SPDiF oraz HDMI - czy mogą się "nie gryźć" ?

Strus
04-04-2014, 20:59
Taka sytuacja...
Karta graficzna (Radek HD 5450) podpięta do TV po HDMI. TV robi tu za monitor do YT dla dziecka.
Karta muzyczna (integra) podpięta SPDiF do Onkyo 609.

Jak zorganizować to tak żeby był dźwięk na amplitunerze po SPDiF kiedy nie włączamy TV ?

Obecnie mam tak że jeśli wypnę HDMI to dzwięk z kompa mam w amplitunerze. Jeśli wepnę HDMI w grafikę to cały dźwięk jest przejmowany właśnie przez HDMI i bez włączenia TV dźwięku nie ma.

Lena&TheShadow
04-04-2014, 21:05
Jak wykonasz prawomlask myszą na ikonce głośnika z listwy zadań to po otwarciu "Urządzenia do odtwarzania" powinieneś móc wybrać pomiędzy SPDiF lub HDMI

GonzoG
04-04-2014, 21:05
Ustawić SPDiF jak wyjście audio w ustawieniach urządzeń odtwarzania.

Strus
04-04-2014, 21:41
Mam w opcjach
1 - wyjście optyczne
2 - AMD HDMI Output

Wybrać sobie mogę , owszem. Pytanie jednak, może słabo sprecyzowane, dotyczy czego innego. Ja nie chcę za każdym razem wybierać co i jak. Pytam czy da się to jakoś ustawić automatem. Siedzę przy kompie i chcę sobie posłuchać muzyczki z winampa przez amplituner to włączam ampli i mam muzyczkę. Chcę odpalić YT to włączam TV i mam obraz z dżwiękiem. Bez każdorazowego zmieniania ustawień w PeCecie

Po prostu nie zawsze jest potrzeba włączania amplitunera a przy ustawionym na sztywno SPDiF nie mam dźwięku na TV tylko w ampli

Johanan
07-04-2014, 18:53
Dobrej klasy set-top box pogodzi wszystko i to za nieduże pieniądze.

Strus
08-04-2014, 08:38
A nie da się tego zrobić bez dodatkowych urządzeń ???

Myślałem żeby może kompa pod ampli podłączyć po HDMI. Tylko nie wiem czy to zadziała tak jak mediabox. Z mediaboxem jest tak że normalnie wszystko jest na TV ale dzwięk oczywiście może zostać w ampli. Czyli teoretycznie z pecetem też powinno zadziałać...

Johanan
08-04-2014, 10:21
Pecet, to nie jest urządzenie stricte multimedialne, tylko para multimedialne, więc jako proteza nie za bardzo się nadaje do takich celów.
W set-top box-ach od razu są inne założenia na poziomie sprzętowym.

Strus
08-04-2014, 11:16
Mnie nie interesuje czy się nadaje czy nie. Mnie interesuje czy się da

Tom01
08-04-2014, 11:57
Mnie nie interesuje czy się nadaje czy nie. Mnie interesuje czy się da

Wszystko się da, pytanie tylko jakim kosztem. W tym wypadku potrzebny dodatkowy specjalizowany program, który będzie na bieżąco sprawdzał czy jest włączone urządzenie po drugiej stronie kabla HDMI (da się, wykorzystując DDC/CI) i zależnie od tego przełączał wyjścia urządzeń dźwiękowych. Szczerze mówiąc nie znam takiego. Samo z siebie w systemie nie będzie się przełączało.

Znacznie prostszym wyjściem jest zostawienie audio przez toslinka i aplituner na stałe, niezależnie czy działa TV czy nie. I tak, jak sądzę, amplituner i głośniki dają lepszej jakości dźwięk niż głośniki telewizora.

Ewentualnie rozgałęzić wyjście dźwięku i wprowadzić równolegle do amplitunera i TV z ominięciem HDMI. Przy czym rozgałęzienie toslinka nie jest takie proste. Zwykłe "trójniki" nie bardzo działają. No i TV musi mieć możliwość przełączenia dźwięku z innego wejścia.

Strus
08-04-2014, 12:14
Wpiałem PC w wejście PC w amplitunerze. Efekt taki sobie - ampli odłączył mediaboxa i przekazał na TV sygnał z kompa z tym że na główny pulpit wybrał TV a na dodatkowy wybrał monitor

Strus
11-04-2014, 23:08
Dobra, rozwiązałem problem :mrgreen:

PC po HDMI do ampli. Odpowiednie ustawienie ekranów w Catalyst'cie i ustawienie ampli na wejściu PC jako Through. Jest tak jak z Mediaboxa czyli
- chcę obraz i dźwięk w TV to działa bez włączania ampli
- chcę dźwięk z ampli i obraz na TV to również działa
- chcę tylko dżwięk z ampli bez włączania TV, działa również

Strus
12-04-2014, 07:53
No tak, tylko że teraz ampli uznaje że PC jest najważniejszy i przestawia się wciąż na kompa..... :( :(