Zobacz pełną wersję : czy warto kupic Sigme 70-300 DG?
Szukam tańszego zooma z ogniskowa do 300mm. ta SIGMA chodzi jako używka za 300 zł na allegro ale nie chce wtpic.
czy to byłby dobry wybór biorąc pod uwagę obiektywy za parę stówek?
Za 100-150 może i warto. Za 300 nie warto, bo jeszcze z rok - półtora temu nowe można dostać za 500zł.
Ostatnie te Sigmy podrożały i wg. mnie w ogóle nie warto się nimi interesować.
A obiektyw ogólnie jest słaby, a do tego bardzo łatwo trafić na felerny egzemplarz, który w przypadku tego szkła występował bardzo często.
Zamiast tej Sigmy chyba już lepiej kupić Tamrona 70-300 z silnikiem bez VC. Muł straszny, ale domknięty do f/8 już jest znośny. -KLIK- (http://rydosz.com/pic/t300a.jpg) przykład z D300s na f/5.6 przy 300mm - przynajmniej jest równo (nie)ostry na całym kadrze - kupiłem go ostatnio swojemu ojcu za całe 38 funtów do jego D3100 - niech się pobawi :) Zdziwiłem się też nieco, że bez problemu kryje pełną klatkę.
Zdziwiłem się też nieco, że bez problemu kryje pełną klatkę.
DG u Sigmy oznacza, że to obiektyw FX.
Ale ja przeciez pisalem o Tamronie, nie Sigmie ;)
Ale ja przeciez pisalem o Tamronie, nie Sigmie ;)
To w Tamronie też masz jasno oznaczone, że to pełnoklatkowy - DI = FX, DII = APS-C, DIII = m4/3
Ależ GonzoG jesteś skrupulatny :) Ja na tym Tamim na oznaczenia nie patrzyłem, bo mi to do niczego nie było potrzebne - za taką kasę po prostu sprawdziłem na sklepowym D5100, czy silnik AF-u działa :) Po powrocie do domu podpiąłem pod FX-a, bo w DX-ie nie miałem karty i w wizjerze nie było tunelu - stąd, jak napisałem, zdziwiłem się tylko "nieco", bo przyszłości z tym szkłem i tak nie wiązałem, a ojciec będzie miał coś na sarenki, co mu pod dom podchodzą, albo puchacze, które na drzewie 5 metrów od domu czasem przesiadują..o myszołowach i jastrzębiach nawet nie wspomnę :) A! I borsuki też się trafiają, ale do nich, to trzeba mieć cierpliwość :) I to wszystko 25 km od Wrocławia...na wsi, a nie w zoo :)