Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka.
pawelsw81
04-04-2014, 16:12
Witajcie, jestem świeży na forum.
Przyszedł u mnie czas na zakup jakiegoś poważniejszego aparatu niż tylko zwykły kompakt. Trochę poczytałem tu i ówdzie i praktycznie jestem zdecydowany na zakup Nikon D3200 + TAMRON AF 18-200, ale... wczoraj wszedłem z premedytacją do salonu Nikona i koleś zbił mnie z tropu. Zdecydowanie jego kierunek myślenia wskazywał na tzw. bezlusterkowce i upierał się, że na ten moment to najlepszy zakup. Argumentował to szybkością migawki podobno nieustępującą lustrzanką i jakością zdjęć podobno nawet lepszą. Jedną z propozycji jaką mi dał to zakup Olympusa EP-3 z dwoma obiektywami za cenę nieco powyżej 2 tys.
Szukałem porównań tych aparatów z lustrzankami w podobnych przedziałach cenowych, ale jak zwykle zdania podzielone.
Powiem szczerze, nie jestem zapalonym fotografem;) aparat ma mi służyć do robienia dobrej jakości fotek na wyjazdach (wakacje z dzieciakami, wypady weekendowe itp.) jak i w domu. Nie koniecznie w dobrych oświetleniach. Nie ukierunkowuję się na dokupowanie szkieł do makro, krajobrazów lub portretów, stąd wybór takiego obiektywu.
Taki znalazłem
http://allegro.pl/nikon-d3200-tamron-18-200-nowy-gw-f-vat-23-i4113791193.html
ew
http://allegro.pl/nikon-d3100-18-200-t-karta-16gb-c10-torba-i4116713327.html
myślę, że maks do 2200 chciałbym się zmieścić.
Może dacie jakieś uwagi od siebie co do moich wyborów, albo zaproponujcie inny sprzęt;)
Przypominam, że jestem laikiem i do tej pory używałem tylko kompakta.
Jako sprzedawca tel. komórkowych powiem Ci jedno: nigdy w 100% nie ufaj sprzedawcy :). W mojej branży zawsze wypycha się to co nie schodzi ewentualnie to na co jest konkurs albo to na czym jest większy zysk. Niestety rolą sprzedawcy w dzisiejszych czasach jest sprzedać nie to po co przyszedł klient lecz to co chce sprzedać sprzedawca. Ja używam Nikona D3100 i jestem zadowolony chociaż gdybym miał wybierać drugi raz to zdecydowanie wybrałbym Nikona D5100 ewentualnie D90. D90 ma większy wizjer i lepszą ergonomię według mnie. Zauwarzysz to jak podpepniesz lampę błyskową lub ciężki obiektyw. Poza tym ma górny wyświetlacz i więcej fukncji dostępnych z przycisków na puszce. D5100 ma lepszą matrycę bo pochodzącą z d7000 chociaż jeżeli jesteś początkującym to raczej róznicy nie zauwarzysz. Możesz poszukać sobie w necie porównań obrazków z tych dwóch puszek chociaż ja też tak dosłownie nie traktowałbym tego. Idź do sklepu weź w rękę zobacz która Ci lepiej leży. To tyle. Rób zdjęcia i miej z tego fun. Dobrego Światła!!
Aha Ja bym Ci zaproponował Nikona D5100+18-105. Bardzo dobry KIT jak na początek. Chyba lepszy od tamrona ale co do tego niech znawcy się wypowiedzą. Do 2200 zł zmieścisz się. D90 musisz szukać używki żeby zamknąć się w budżecie.
Jako sprzedawca tel. komórkowych powiem Ci jedno: nigdy w 100% nie ufaj sprzedawcy :). W mojej branży zawsze wypycha się to co nie schodzi ewentualnie to na co jest konkurs albo to na czym jest większy zysk
... lub trzeba (po socjalistycznemu) "wyrobić normę"? ;)
pawelsw81 - też nie jestem pewien, czy potrzebujesz lustrzankę. Prawdopodobnie do Twoich celów mógłby wystarczyć nawet rozbudowany "hybrydowiec" (w stylu Fuji HS..EXR i podobne). Lustrzanka zajmuje więcej miejsca ;)
Z góry rezygnując z obiektywów rezygnujesz z najważniejszych zalet lustrzanki (dopasowanie sprzętu do potrzeb użytkownika).
Poza tym to raczej nie jest dyskusja na temat sprzętu studyjnego?
pawelsw81
04-04-2014, 18:45
No fakt trochę nie w tym miejscu założyłem;)
tak naprawdę chciałbym wiedzieć czy pomijając gabaryty i dokupowanie szkieł, kupując za tą kasę bezlusterkowca będę widział jakąkolwiek różnicę. Czy faktycznie lustrzanka "dla amatorów" zrobi lepszej jakości zdjęcia?
Czy nastawiając sie na D3200 może lepiej kupić lepsze szkło i D3100? A może bez lustra i efekt będzie taki sam?
Prawdę mówiąc ciężko znaleźć jakieś konkrety i jednoznaczne oceny.
Hmmmm Powiedzmy, że kupujesz d 3100 Nowe body do 1100 zł minimum, zostaje nam 1100 zł na szkło. Czy coś dobrego kupimy? Raczej nie no chyba że kita 18-105 i jeszcze cos tam zostanie. Myślę że na jako taki obiektyw musisz wydać 1500-1600 zł i kupisz Sigmę 17-50 F2,8. Niestety fotografia lustrzanką do tanich nie należy. Jeżeli bezlusterkowiec to szukaj takiego który ma matryce APSC-CMOS Fuji Sony Samsung. Myślę, że efekty będą zbliżone do lustrzanki D3100 3200 czy 5100. Chociaż i tak uważam że najlepiej zrobisz jak w sklepie weźmiesz do ręki i "przymierzysz" każdy z aparatów
pawelsw81
04-04-2014, 19:48
No właśnie, ale co tak na prawdę znaczy dobry obiektyw? Mój kolega właśnie polecił mi TAMRONA AF 18-200, pewnie dlatego, że też nie jest zapalonym entuzjastą fotografii i tak jak ja robi foty okazyjnie na wyjazdach itp. Twierdzi, że jemu w zupełności wystarcza. Tylko mnie chodzi tez o to, czy jeśli kupię za tą samą cenę bezlusterkowca to różnica jakaś w jakości będzie? Czy lepiej kupić lustrzankę i pójść na jakiś kompromis co do szkła, dlatego chcę obiektyw z większym zakresem żeby nie nosić całego plecaka wypchanego osprzętem. Czy to jest w miarę dobra opcja dla kogoś kto chce robić dobre zdjęcia ale nie jest profesjonalistą?
Spójrzcie na to oczami amatora a nie kogoś kto robi to zawodowo i wydałby ostatni grosz na sprzęt;)
puszosław
04-04-2014, 20:02
Każdy ma inne potrzeby i inną tolerancję jakości. Lepiej będzie kupić jakiś dobry kompakt z zoomem skoro nie zamierzasz rozbudowywać zestawu. Niestety ten tamron nie jest dobry. Jest uniwersalny i tyle.
Jak masz zadatki na to by rajcować się fotografią kup jakieś w miarę tanie body nawet używane, do tego 18-105 - większość spacerów i wyjazdów nim popstrykasz i do tego jasną stałkę.
Czy coś dobrego kupimy? Raczej nie no chyba że kita 18-105 i jeszcze cos tam zostanie. Myślę że na jako taki obiektyw musisz wydać 1500-1600 zł i kupisz Sigmę 17-50 F2,8. Niestety fotografia lustrzanką do tanich nie należy.
Nie sądzę aby kolega pawelsw81 do swojej pierwszej lustrzanki potrzebował koniecznie Sigmy 17-50 f2.8. To na pewno fajny obiektyw (nie używałem), ale uważam, że 18-105 VR będzie lepszy, bo to bardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Gdybym kupił 17-50mm gdy kupowałem aparat to na pewno narzekałbym, że jest zbyt krótki. Jako jedyny obiektyw w rękach początkującego moim zdaniem się nie sprawdzi. Tamrona 18-200mm raczej też bym sobie odpuścił, bo jest zbyt ciemny na długim końcu i jakość obrazu też bez rewelacji. Do pierwszej lustrzanki jako jedyny obiektyw uważam, że 18-105 VR będzie najlepszy.
Do pierwszej lustrzanki jako jedyny obiektyw uważam, że 18-105 VR będzie najlepszy.
I dla tego ten obiektyw co chwilę przewija się w postach. Ma dobrą relację ceny do jakości obrazka. Sigmę podałem jako dobre szkło ale wtedy budżet mamy przekroczony więc znowu wracamy do 18-105.
pawelsw81
04-04-2014, 20:53
No dobrze, załóżmy że zostanę na 18-105 ( nikona rozumiem czy jakiś inny?), to pozostaje dobranie body. Spośród d3100, 3200, 5100, który byście radzili? Słyszałem, że te 24 mega w 3200 nie zawsze musi być zaletą. Może coś innego w podobnej cenie?
Raczej obstawiam za nowym bo jakoś do używek z dystansem podchodzę.
No dobrze, załóżmy że zostanę na 18-105 ( nikona rozumiem czy jakiś inny?)
Tak, Nikona. Dokładnie: Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.
MasterM16
04-04-2014, 21:39
No dobrze, załóżmy że zostanę na 18-105 ( nikona rozumiem czy jakiś inny?), to pozostaje dobranie body. Spośród d3100, 3200, 5100, który byście radzili? Słyszałem, że te 24 mega w 3200 nie zawsze musi być zaletą. Może coś innego w podobnej cenie?
Raczej obstawiam za nowym bo jakoś do używek z dystansem podchodzę.
Z tych trzech to bym radził D5100. D3100 to taka kompletna amatorka, D3200, praktycznie to samo, tylko że inna matryca. D5100 ma trochę dłuższe menu, odchylany ekranik.
Co do ilości Mpix, wszystko zależy co będziesz robił ze zdjęciami. Z 12 Mpix możesz wycisnąć wydruk 36x24cm w 300DPI, czyli w najlepszej jakości. W D5100 jeśli się nie mylę jest 16.
No i rozmiar zdjęć. W moim D300, przy 12 megapikselach fotki dochodzą do 11,5Mb, chociaż przeważnie to 7-9Mb. Czyli w D3200 byś miał nawet ponad 20Mb. Oczywiście w JPEGu. ;)
Kolego, takie pytanie w dziale studio? ... nie macie litosci dla moderatorów. Przeniosłem.
.. wczoraj wszedłem z premedytacją do salonu Nikona i koleś zbił mnie z tropu. Zdecydowanie jego kierunek myślenia wskazywał na tzw. bezlusterkowce i upierał się, że na ten moment to najlepszy zakup. Argumentował to szybkością migawki podobno nieustępującą lustrzanką i jakością zdjęć podobno nawet lepszą. Jedną z propozycji jaką mi dał to zakup Olympusa ...Na pewno to był salon Nikona? Polecano w nim Olympusa? Dziwne.
Przerabiałem już temat z d3100 jak nie będziesz rozbudowywał systemu to polecam ten aparat,choć lepszy będzie wiadomo d5100,te d3200,d5200 zbytnio nowego nie wnoszą kosmetyczne zmiany w stosunku do poprzednika z danej serii
taki d3100 z 18-105 dużo nie waży to da się go jako tako użytkować
Moje typy to
d3100 dobra cena
d5100 ciut lepszy i gibany ekran
Wiem że temat jest trudny hybryda fuji też jest dobra,kumpel ma i sobie chwali
pawelsw81
04-04-2014, 22:41
Kolego, takie pytanie w dziale studio? ... nie macie litosci dla moderatorów. Przeniosłem.
Na pewno to był salon Nikona? Polecano w nim Olympusa? Dziwne.
tak, salon nikona w łodzi manufaktura. Sam się zdziwiłem jak wszedłem, okazało się że mają wszystko, nikona, sony, panasa, olympusa. lustra i bez.
sorki za może głupie pytanie, ale czym tak naprawdę różni się d3200 ( jak napisał MasterM16- totalna amatorka) od d5100? oczywiście oprócz różnicy w mpikselach
D5xxx mają odchylany ekran. Róznica w matrycy też nie jest bez znaczenia. Specyfikacje body są dostepne na wielu portalach np optyczne.pl
pawelsw81
04-04-2014, 23:47
czyli pozostaje chyba d5100 chociaż jeszcze się muszę zastanowić, zerknąłem przed chwilą na d90, z tego co wyczytałem to starszy model i ma górny ekran, mniej mpikseli ale ergonomia bardzo dobra, co myślicie?
z d5100 znalazłem taki zestaw
http://allegro.pl/nikon-d5100-18-200mm-stworz-swoj-mega-zestaw-24cz-i4110488035.html
matryca w D5100 wiele lepsza od tej z D90, ale za to obsługa D90 wygodniejsza - nie trzeba wchodzić w menu, wiele guzików jest na wierzchu.
D90 ma napęd srubokręta, dzięki czemu można uzyć szkieł, które nie będą miały AF w D5100.
Każde z tych body ma swoje wady i zalety. Poczytaj o nich. My nie znamy twoich potrzeb i mozliwości finansowych. To ty podejmiesz decyzje.
też jestem tu NOWY a jakieś 2 lata temu poradzili mi > D90 + 18-105 i jestem zadowolony z tej opcji to jakieś 2.4oo by Cię teraz wyszło ;)
A ja bym proponował jednak kompakt w w/w sytuacji.
Wspomnianego może Olka ? Np stylus1 ?
Nie wiem jak z kasą, ale je nie pchałbym sie w lustra do focenia na wakacjach...
Dozbierac i dobrego, najlepszego kompakta .
... lub trzeba (po socjalistycznemu) "wyrobić normę"? ;)
pawelsw81 - też nie jestem pewien, czy potrzebujesz lustrzankę. Prawdopodobnie do Twoich celów mógłby wystarczyć nawet rozbudowany "hybrydowiec" (w stylu Fuji HS..EXR i podobne). Lustrzanka zajmuje więcej miejsca ;)
Z góry rezygnując z obiektywów rezygnujesz z najważniejszych zalet lustrzanki (dopasowanie sprzętu do potrzeb użytkownika).
Poza tym to raczej nie jest dyskusja na temat sprzętu studyjnego?
Przenigdy nie patrz nawet na wynalazki typu Fuji hs ...exr. Wiem co mówię, miałem i sprzedałem po miesiącu 500 zł taniej aby się go po prostu pozbyć. Chcesz przecież aparat do dobrych, ostrych, 'czystych' zdjęć. Dlatego w tej cenie polecam to, co sam używam: D5100 + 18-105 VR - miód malina.
Andrzej1974
05-04-2014, 09:42
Ja również jestem za D5100, co wiele razy już na tym forum polecałem. Co do obiektywu... hmm... może weż tego dość taniego 18-105 choć szału nie ma. Ale jak to mówią... z braku laku dobry kit... ;-)
Przenigdy nie patrz nawet na wynalazki typu Fuji hs ...exr. Wiem co mówię, miałem i sprzedałem po miesiącu 500 zł taniej aby się go po prostu pozbyć. Chcesz przecież aparat do dobrych, ostrych, 'czystych' zdjęć. Dlatego w tej cenie polecam to, co sam używam: D5100 + 18-105 VR - miód malina.
Fuji xxxEXR to dość specyficzne aparaty. Warto przeczytać:
http://kimletkeman.blogspot.com/2009/10/fuji-f70exr-how-to-shoot-it-mkii.html
Mam F770EXR, żona F70EXR. Obrazek z obu jest więcej niż przyzwoity. Używam wtedy, gdy nie mam możliwości wzięcia lustra.
Fuji xxxEXR to dość specyficzne aparaty. Warto przeczytać:
http://kimletkeman.blogspot.com/2009/10/fuji-f70exr-how-to-shoot-it-mkii.html
Mam F770EXR, żona F70EXR. Obrazek z obu jest więcej niż przyzwoity. Używam wtedy, gdy nie mam możliwości wzięcia lustra.
Byc moze masz racje, ale chodzilo mi o serie HS - tragedia.
Jeśli wybieramy z lusterek Nikona to:
Zalety
-> D90 Ergonomia, śruborkręt, "poważna maszyna"
-> D3100 Cena
-> D5100 Obrotowy wyświetlacz, rozbudowane (względem D3100) menu, niezła matryca
-> D3200 Najlepsza matryca
Wady:
-> D90 Najgorsza matryca, najgorszy tryb filmowy
-> D3100 Parę detali - np. brak obsługi pilota, nienajlepsza matryca
-> D5100 Dość wysoka cena (z tego toawarzystwa)
-> D3200 Mniej zaawansowana maszyna niż D90 (i D5100), gigantyczne pliki wyjściowe
Baw się dobrze przy wyborze (ja mam D3200 i nie narzekam)
pawelsw81
05-04-2014, 13:43
powoli zaczynam się skłaniać do 5100 z 18-105, jeszcze się musze z tym przespać bo decyzja jest na dłuższy czas i nie chce żałować, choć z drugiej strony myslę że z tych modeli co bym nie wybrał będzie ok;) jeśli 5100 nie robi gorszych fotek od 3200 to dobrze, patrze też pod kątem "przerośniętych plików" z 3200.
MasterM16
05-04-2014, 14:25
Dokładnie, prześpij się z tym. Nawet tydzień. ;) Ja przy zakupie też duużo myślałem nad modelem, przechodząc pomiędzy D90, D5100, D90, D5100, D90 a kupiłem D300. :)
D5100 będzie dobrym sprzętem. Nie wiem jak duża różnica pod względem obrazka jest między D5100 a D3200, ale jeśli ja bym wybierał to zdecydowanie D5100.
między
d90,
d3100,
d3200,
d5100
wielkiej przepaści w obrazku nie ma,a o ile jest to amator tego nie zauważy
różnice daje i to znaczną wymiana kita na jasne szkło,takie moje spostrzeżenie
dlatego jeśli będziesz bazował na kitowym 18-105 to d3100 Ci wystarczy sugeruję się w tym przypadku jego ceną :) w stosunku do reszty puszek
cz4rnuch
05-04-2014, 15:20
Wady:
-> D90 Najgorsza matryca, najgorszy tryb filmowy...
Powiedziałbym, że D3100 ma gorszą matrycę niż D90, co nie znaczy że różnica jest jakaś kosmiczna, mniej więcej taka sama jak ta między D90 a D5100. <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D5100-versus-Nikon-D3100-versus-Nikon-D90___698_664_439) O filmowaniu D90 nie mówmy bo coś takiego nie istnieje :)
knopers1
05-04-2014, 15:28
między
d90,
d3100,
d3200,
d5100
wielkiej przepaści w obrazku nie ma,a o ile jest to amator tego nie zauważy
różnice daje i to znaczną wymiana kita na jasne szkło,takie moje spostrzeżenie
dlatego jeśli będziesz bazował na kitowym 18-105 to d3100 Ci wystarczy sugeruję się w tym przypadku jego ceną :) w stosunku do reszty puszek
Porownujesz jablka z gruszkami kolego bolth, matryce nowej generacji pokazuja pazura na wysokim ISO oraz sa duzo lepsze jak chodzi o rozpietosc totalna...
Przy ISO100 lub ISO200 (gdyz D90 nie ma ISO100) obrazek moze byc i podobny, porownaj sobie foty na ISO 1600 lub wyzej to ci moze sie cos oswieci o co mi chodzi...
Twoim tokiem myslenia nie warto zmienic d90 na d7100, przeciez obrazek z d7000/d5100 do d7100 to takze nie przepasc. A takie d70 od d90 takze duzo gorsze nie bylo... To moze nie wato wymieniac d70 na d7100???
ehh, zapewne nic innego w lapie nie miales jak d90 a wypowiadasz sie na temat matryc.
weź se knopers z optycznych pościągaj przykładowe foty z tych puszek co są tutaj wymienione,porównaj sobie i jak Ci dupę urwą to napisz do mnie !!!
dla mnie specyfikacja na papierku nic nie znaczy,jak zwykle życie pokazuje jak to wygląda w praktyce
a wysokie iso? ja nie używam,Ty zapewne też skoro masz dużo jasnych szkieł
nie chce się bawić w przepychanki,bo autorowi czy innym zainteresowanym nie pomoże to raczej
co do puszek to trzymałem 60D,700D,d700 i nie były tam podpięte kitowe zatyczki więc nie poleciałem do sklepu wymienić mojego D90
knopers1
05-04-2014, 15:46
dzieki, porownywalem foty ktore zrobilem sam niedawno z d300s i d3100 na ISO1600. Wole sobie sam sprawdzic a nie ogladac i wyciagac jakies wnioski o czyms co sie nigdy w lapach nie mialem... Z tego co wiem to D90 a D300 to ta sama matryca. Wiec wszystko jasne dla mnie.
A co do roznicy pomiedzy d90 a d5100/d7000 nie wypowiadam sie gdyz w lapie nie mialem. Ja proponuje Tobie porownac, moze Ci dupe urwie jak sie sam przkonasz o czym jest mowa...
kolega Zgera zrobił test d3100,d5100,d90 w wątku D90 same zachwyty,zapewne czytałeś?
to że d7000 zjada reszte puszek to fakt,ale raczej się na niego nie skusze z wiadomych powodów,a to że d5100 ma matryce tą samą nie robi z niego mega kilera bo software ma okrojony ale to wiesz przecież i nie różnią się tylko magnezową obudową itp.
nie chodzę po jaskiniach bez lampy,więc to co mam wystarczy mi w zupełności w dobry słoneczny dzień zdjęcie musi "wyjść",a do jaskiń to z noktowizorem raczej
na dzień dzisiejszy d90 spełnia moje oczekiwania,jeśli przestanie to wtedy wezmę się za szukanie,porównywanie,teraz jest to niedorzeczne i nie na miejscu skoro mam czym robić foty
a sprzętowym onanistą nie jestem
kumpel ma olka e-520
w testach i recenzjach wypada blado do d3100 ale na jego fotkach nie widać tego więc jak pisałem,jak sie wie co i jak to nie trzeba body za 8000zł mowa o fotkach albumowych,nie studyjnych ale to chyba oczywiste :)
cz4rnuch
05-04-2014, 16:41
Ja mam D90 i D7100 i też szczęki z ziemi nie zbieram. Różnica jest ale to żadna przepaść, przynajmniej moim zdaniem. Co do DR to akurat D90 nawet dzisiaj nie ma się czego wstydzić(wg Dxomark jest pod tym względem lepszy choćby od Canona 6D :))
pawelsw81
05-04-2014, 17:14
widzę, że dyskusja rozgorzała nieźle;)
może was trochę oderwę kolejnym laickim pytaniem.
przed chwilą byłem w saturnie i miałem w łapie 5100 z 18-105, a później wziąłem canona 700d 18-55. może się mylę ale mam wrażenie że nikon dłużej łapał ostrość i nie strzelał tak szybko jak canon (ostrzył na dotyk spustu). W nikkorze 18-105 trzeba ostrzyć samemu czy automat to też robi? jak wyostrzyłem i nacisnąłem ciągle spust to ledwo kilka fotek zrobił i przerwy były. może był po jakichś przejściach bo ekspozycja wiadomo:)
pawelsw81
05-04-2014, 17:15
aaa i do tego powiedzcie czy np w porownaniu obiektywów 18-55,-105 jest różnica zauważalna w ostrości bo jakies wrażenie miałem że ten krótszy jakieś ostrzejsze zdjęcia robił.
aaa i do tego powiedzcie czy np w porownaniu obiektywów 18-55,-105 jest różnica zauważalna w ostrości bo jakies wrażenie miałem że ten krótszy jakieś ostrzejsze zdjęcia robił.
Ostrość mają porównywalną, jest jeszcze kwestia konkretnego egzemplarza, mój 18-55 jest ciut ostrzejszy i celniejszy od N18-105.
...O filmowaniu D90 nie mówmy bo coś takiego nie istnieje :)
E tam. Wszystko zależy od tego, co komu i do czego jest potrzebne. Nagrałem wiele krótkich filmików D90. Jeden z nich, z derkaczem w tle został pokazany w TVP1 w programie "Las bliżej nas". Tak wiec tryb filmowania w D90 istnieje ;-).
pawelsw81
05-04-2014, 17:42
nie miała baba kłopotu zamarzyła o lustrzance;)
wracając do tych dwóch obiektywów w jasności będzie jakaś równica?
cz4rnuch
05-04-2014, 18:01
E tam. Wszystko zależy od tego, co komu i do czego jest potrzebne. Nagrałem wiele krótkich filmików D90. Jeden z nich, z derkaczem w tle został pokazany w TVP1 w programie "Las bliżej nas". Tak wiec tryb filmowania w D90 istnieje ;-). No tak, faktycznie jest jakiś pstryczek :) Oczywiście wcześniej zażartowałem sobie. Po prostu moim zdaniem różnica jeśli chodzi o jakość filmu między D90 a D7100 jest znacznie większa niż w przypadku zdjęć.
tak 18-105 jest nikona. Ja bym szedł w kierunku 5100 bo w nim jest bardzo fajna matryca z d7000 o ile dobrze pamiętam główna zaleta to używalne wysokie iso i gibany wyświetlacz którego czasem brakuje mi w d3100. Co do 24 mega pikseli w d3200 to faktycznie nie zawsze musi być zaletą chociażby dla tego że pliki więcej ważą niż z 14 czy 16Mpix. Prawda jest taka że różnica w obrazku między 3100 a 3200 jest widoczna kiedy porównywałem obrazki z tych dwóch modeli z d3200 obraz jakby jaśniejszy przyjemniejszy w odbiorze. Drugaa prawda jest taka że wątpię aby Nikon 18-105 lub inny tani obiektyw przenosił wiecej niż 10 Mpix wieć niech nie liczba Mpix a jakość obrazka będzie wyznacznikiem jaki aparat. http://www.optyczne.pl/184.6-Test_aparatu-Nikon_D3200_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu_JPEG.html tutaj masz porówanie zdjęć z d3100 3200 i 5100.
otwieracz
05-04-2014, 19:07
Drugaa prawda jest taka że wątpię aby Nikon 18-105 lub inny tani obiektyw przenosił wiecej niż 10 Mpix.
:lol:
cz4rnuch
05-04-2014, 20:41
...Drugaa prawda jest taka że wątpię aby Nikon 18-105 lub inny tani obiektyw przenosił wiecej niż 10 Mpix... Po co zgadywać skoro mamy narzędzia by sprawdzić jak <<18-105>> (http://www.dxomark.com/Lenses/Nikon/AF-S-DX-NIKKOR-18-105mm-f-3.5-5.6G-ED-VR-mounted-on-Nikon-D5200__850) czy <<18-55>> (http://www.dxomark.com/Lenses/Nikon/AF-S-DX-Nikkor-18-55mm-f-3.5-5.6G-VR-mounted-on-Nikon-D5200__850) dają(lub nie dają) radę na bardziej upakowanych matrycach (np D5200).
Fajne narzedzie. Nie znałem. O ile dobrze rozumuje 18-105 z d3200 daje obraz 9Mpix
pawelsw81
05-04-2014, 22:28
W nikkorze 18-105 trzeba ostrzyć samemu czy automat to też robi? jak wyostrzyłem i nacisnąłem ciągle spust to ledwo kilka fotek zrobił i przerwy były. może był po jakichś przejściach bo ekspozycja wiadomo:)
to łapie automatycznie ostrość czy nie? czy samemu na obiektywie sie ustawia?
pawelsw81
05-04-2014, 22:41
a może zamiast takiego zestawu...
http://allegro.pl/nikon-d5100-18-105vr-16gb-torba-stat-uv-pilot-i4122759145.html
kupić taki
http://allegro.pl/nikon-d5100-18-55-vr-55-200-vr-16gb-torba-fv-i4123981403.html
lub taki
http://allegro.pl/aparat-nikon-d5100-18-55vr-70-300t-raty-fvat-i4098872471.html
albo
http://allegro.pl/nikon-d5100-sigma-18-125-os-hsm-ksiazka-raty-i4110430275.html
;)
oczywiście pod kątem szkieł
to łapie automatycznie ostrość czy nie? czy samemu na obiektywie sie ustawia?
Oczywiście 18-105 VR ma autofokus (wbudowany silnik), czyli ostrość ustawia automatycznie tam gdzie ustawisz w aparacie. Można też przełączyć z AF na M i ustawić ostrość ręcznie. Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło.
Jak robisz zdjęcia seryjne to na początku zdjęcia robi szybciej, a później zapycha się bufor i prędkość spada. Zapychanie bufora jest związane z prędkością zapisu zdjęć na kartę oraz jakości zdjęć ustawionej w aparacie. Po prostu aparat nie nadąża zapisywać zdjęć na kartę, a wbudowana mała pamięć (bufor) zapełnia się zbyt szybko.
pawelsw81
05-04-2014, 23:55
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-)
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka
Fajne narzedzie. Nie znałem. O ile dobrze rozumuje 18-105 z d3200 daje obraz 9Mpix
Totalnie błędnie rozumujesz.
18-105 na D3200 daje szczegółowość obrazu na poziomie 9Mpix - czyli przy idealnym obiektywie aparat z matrycą 9Mpix bez filtra AA i bez interpolacji (np. taki Faveon X3) dałby taką samą szczegółowość.
pawelsw81
06-04-2014, 13:23
Podpowiecie jeszcze cos z tych aukcji powyzej? Z gory dzięki :-)
pawelsw81
06-04-2014, 19:30
no dobra a więc już klamka zapadła;)
właśnie zamówiłem d5100 + 18-105 :)
na pewno jak sprzęt dotrze to napisze
dzięki wszystkim za zaangażowanie i podpowiedzi:)
pawelsw81
09-04-2014, 15:34
Nareszcie stałem się dumnym posiadaczem D5100:)
wczoraj przyjechał z kurierem i dopiero kilka fotek pstryknąłem bo nie było kiedy, bardziej szperałem po menu i funkcjach (wiadomo, pierwsza lustrzanka).
Myślę, że sprzęcik dosyć fajny jak na tą kasę i będę zadowolony;)
Gratuluję trafnego wyboru i zyczę wytrwałości w nauce :) Aha i zacznij już zbierać na kolejne szkła :)
Gratuluję Tak na marginesie sciągnij pełną instrukcję obsługi ze strony Nikona Ta w zestawie jest skrócona:) Lepiej poznasz swoj aparat a to podstawa do robienia dobrych zdjęć a przy okazji nauczysz się tego i owego.
Gratuluję Tak na marginesie sciągnij pełną instrukcję obsługi ze strony Nikona Ta w zestawie jest skrócona...
O ile się nie mylę to, pełna instrukcja obsługi znajduje się na dołączonym do zestawy CD ;-).
O ile się nie mylę to, pełna instrukcja obsługi znajduje się na dołączonym do zestawy CD ;-).
zgadza się
pawelsw81
10-04-2014, 12:24
dokładnie, instrukcja jest na cd;) będzie trochę zabawy na najbliższy czas i zgłębiania wiedzy fotografowania:)
wczoraj wszedłem z premedytacją do salonu Nikona i koleś zbił mnie z tropu. Zdecydowanie jego kierunek myślenia wskazywał na tzw. bezlusterkowce i upierał się, że na ten moment to najlepszy zakup. Argumentował to szybkością migawki podobno nieustępującą lustrzanką i jakością zdjęć podobno nawet lepszą. Jedną z propozycji jaką mi dał to zakup Olympusa EP-3 z dwoma obiektywami za cenę nieco powyżej 2 tys.
Hehe, dokładnie taką samą rozmowę odbyłem w Saturnie.
Błąkałem się tam czekając na żonę i jak wpadł mi w ręce d5100 18-105 (którego zamówiłem dzień wcześniej na alledrogo) dopadł mnie sprzedawca, który "od 20 lat cyka fotki i właśnie sprzedał szklarnię i przestawił się na Olympusa OM-D".
Nie będę wdawał się w szczegóły o których opowiadał, ale myślę że taką gadką nie jednego byłby w stanie przekabacić. Miał sporo racji, ale też wiele razy mijał się z prawdą. Zastanawia mnie tylko dlaczego był taki uparty. I czy to przypadek, że sprzedawcy tak namawiają na ten parat. Mają jakieś obrywy?
Andrzej1974
12-04-2014, 11:49
Wcześniej lansowali Sony a teraz Olympusa? No nieźle. To chyba w dużych sklepach już standard... ;-)
pawelsw81
12-04-2014, 13:52
No wiecie sam sprzedaje, moze w innej branży (finanse), ale zasada ta sama:-) sprzedajesz to co tobie sie oplaca, nie klientowi. Jak jest parcie na jakis produkt i placa extra to wciskaja wlasnie te produkty.
Hehe, dokładnie taką samą rozmowę odbyłem w Saturnie.
Błąkałem się tam czekając na żonę i jak wpadł mi w ręce d5100 18-105 (którego zamówiłem dzień wcześniej na alledrogo) dopadł mnie sprzedawca, który "od 20 lat cyka fotki i właśnie sprzedał szklarnię i przestawił się na Olympusa OM-D".
Nie będę wdawał się w szczegóły o których opowiadał, ale myślę że taką gadką nie jednego byłby w stanie przekabacić. Miał sporo racji, ale też wiele razy mijał się z prawdą. Zastanawia mnie tylko dlaczego był taki uparty. I czy to przypadek, że sprzedawcy tak namawiają na ten parat. Mają jakieś obrywy?
Tak ogólnikowo powiem, ze Olek dobry jest.
Poczytaj. W reke weź...