Zobacz pełną wersję : Pasek BlackRapid Sport który wybrać I czy II??
Witam właśnie stanąłem przed wyborem jakiegoś porządnego paska do aparatu, bo nosić aparat + grip + 70-200 czasem jeszcze lampa na oryginalnym pasku to jakaś katorga...
Więc tak czy ktoś wie z doświadczenia czy te parę cm szerokości daje dużą różnice??
Moim zdaniem lepiej będzie wybrać pierwszy model ze względu na szerokość, ale może ktoś ich używał i coś mi doradzi.
Przy okazji jeszcze pytanko o paski Sun Sniper czy ktoś używał i może coś doradzić/podpowiedzieć??
A może jeszcze jakiś inny producent warty polecenia??
Pozdrawiam :)
Poza szerokością jest jeszcze różnica w długości. Przy moich 187cm i dość szerokich ramionach Sport 2 jest właściwym wyborem. Leży idealnie. Pasek jest solidny i dobrze rozkłada wagę. Nic dodać, nic ująć. Cena tylko taka niewiadomo skąd.
https://www.youtube.com/watch?v=itZe-r5IMzE
Jest jeszcze polski Reporterstrap, którego zakup rozważam bo jest jednak tańszy o przynajmniej stówkę od Blackrapida.
W reporterstrapie widać, że mocowania wyglądają na całkiem solidne kawałki żelastwa.
Dzięki Panowie.
bryk77 ja akurat jestem tego samego wzrostu co Ty i myślałem że Sport 2 będzie za mały, a jak sytuacja wygląda przy dłuższym noszeniu
jakiś większych obiektywów jak np. 70-200 f2.8?? czy pasek nie ciśnie za mocno na bark??
Jacol patrzyłem na te Reporterstrapy mocowanie niby wygląda solidnie, ale.. te odpinanie tym "guzikiem" niby napisali ze jest specjalnie wyfrezowany otwór,
ale gdy kiedyś jakoś się wciśnie i wszystko wyląduje na ziemi... ;/ taki trochę czarny scenariusz.
Ja będę kupował w UK więc pewnie nie dam zarobić naszym Rodakom z Reporterstrapa..
Pozdrawiam
Krzysiek B
05-04-2014, 14:39
Dzięki Panowie.
bryk77 ja akurat jestem tego samego wzrostu co Ty i myślałem że Sport 2 będzie za mały, a jak sytuacja wygląda przy dłuższym noszeniu
jakiś większych obiektywów jak np. 70-200 f2.8?? czy pasek nie ciśnie za mocno na bark??
Jacol patrzyłem na te Reporterstrapy mocowanie niby wygląda solidnie, ale.. te odpinanie tym "guzikiem" niby napisali ze jest specjalnie wyfrezowany otwór,
ale gdy kiedyś jakoś się wciśnie i wszystko wyląduje na ziemi... ;/ taki trochę czarny scenariusz.
Ja będę kupował w UK więc pewnie nie dam zarobić naszym Rodakom z Reporterstrapa..
Pozdrawiam
Odpinanie guzikiem jest opcjonalne w wersji Promax.
Nie musisz się decydować na ten rodzaj rozwiązania.
Możesz wybrać opcję Profi z karabińczykiem.
Dodatkowo wersja Profi jest o 60zł tańsza od Promax.
Otóż to, coprawda nie mam pojęcia czy zawodowcy muszą mieć system szybkiego odpinania, ale wydaje mi się że generalnie ważna jest dobra śruba z oczkiem, na to pasek zakończony karabińczykiem i całość powinna zdać egzamin.
RobertMiernik
05-04-2014, 19:28
A propos Reportera to właśnie takiego używam (Promax z guzikiem), świetna sprawa, absolutnie nie ma opcji, żeby się sam wypiął, a jeśli się ktoś boi to jest dodatkowy pasek, który można wpiąć w standardowy uchwyt paska jako backup.
Noszę na nim zestaw porównywalny jeśli nie cięższy do D3s + 70-200 + sabina i jest ok. Przy dłuższym noszeniu czuć ciężar, ale ciężko byłoby wymyślić coś co by działało lepiej.
Zdecydowanie mogę polecić.
Ja przez dwa sezony wieszałem na reporterstrapie zestaw D800 z gripem + Nikkor 200-400. Zawieszone na jednej śrubie. Oczywiście nie biegałem z tym. Ale chodzić się dało. Nigdy mi się nie zerwał. Z tymi paskami reporterskimi mam natomiast inny problem. Do jakimś okresie użytkowania człowiek tak się do nich przyzwyczaja, że zapomina, kiedy je nosi, a kiedy nie. Już nie raz zdarzyło mi się, że podczas spaceru odruchowo, po zrobieniu zdjęcia, chciałem wypuścić aparat z ręki. Nie miałem go wtedy, oczywiście, podpiętego do paska :)
Ja używam reporterstrapa Pro ze zwykłym karabińczykiem (byłby dosyć upierdliwy w wypadku chęci szybkiego wypinania aparatu). Wcześniej kupiłem jakąś totalną chińszczyznę na portalu aukcyjnym. Uważam, że reporterstrap to absolutne minimum komfortu użytkowania. Wybierając pasek zwróciłbym też uwagę na to, żeby można było go dodatkowo unieruchomić zapinając go pod pachą albo wokół tułowia. Wtedy ta szeroka część naramienna nie przesuwa się w górę i w dół w trakcie użytkowania (blackrapid to ma, ale inne firmy nie zawsze).
Miałem na nim D700 + 24-70 i wszystko było cacy. Pasek jest na tyle szeroki, że wcale nie ciśnie. Jak dla mnie to mógłby być nawet węższy.
Na zagranicznych forach można znaleźć same pozytywne opinie o paskach BlackRapid. Ciężko o lepsze wykonanie.
polskie paski sa równie dobrze wykonane jak zachodnie blackrapid. Używam polskich i nie mam żadnych zastrzeżeń. lepiej kupować krajowe produkty.
Avatarr masz rację, że lepiej kupować polskie produkty, ale ja mieszkam w UK a na ebay'u nie ma tych pasków więc pozostaje mi Blackrapid.
Tylko muszę zdecydować czy pierwsza czy druga wersja..
Pozdrawiam.
kup polskie z oficjalnej www , na prawdę będziesz zadowolony za różnice w cenie i tak przesyłka cie nie wiele będzie kosztowała a i reszta zostanie. BlackRapid był jedynie prekursorem w produkcji takich pasków za co imo nie warto dopłacać dodatkowych pieniędzy tylko za jakiś nieznaczący napis. jakość polskich produktów stoi na najwyższym poziomie. Używam kilku wersji pasków, szelek naszej firmy i po 3-4 latach wyglądają jak w dniu zakupu.
Potwierdzam poprzednie opinie, ze nagminne stosowanie paska zwiększa ryzyko upuszczenia aparatu gdy tego paska nie używamy na spacerze -tak się można do nich przyzwyczaić ze odruch puszczania aparatu już zostaje ;-)
avatarr, wrzuć jakieś konkretne linki do tych pasków lub podaj nazwy producentów. Niech będzie dla potomnych.
zapewne chyba chodzi o tą firmę:
http://www.reporterstrap.com/
sam używam i balckrapid nie przewyższa niczym tej firmy.
tu jest test :
http://www.szymonolma.pl/reporterstrap-com-dual-x-test/
Bambello
07-04-2014, 08:32
Drugi raz nie wybrałbym paska bez dodatkowego zabezpieczenia i was przestrzegam przed takim wyborem.
d700 i 14-24 na betonie takie mam wspomnienia.
Na szczęście skończyło się na pękniętej obudowie 14-24 i zadrapaniach na d700.
Bambello,
Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej, jak to się stało, co zawiodło? Sam przymierzem się do takiego paska, więc to może być bardzo cenna wskazówka.
Panowie, mogę kupić za 75 USD Pasek Blackrapid sport extreme i znajomi mi to przywiozą wracająć z USA razem z innymi gratami jakie aktualnie tam kupuje - wychodzi ~210 zł za Black rapida vs 350 zł w kraju.
Czy może jednak reporterstrap ? Ktoś ma jakieś porównanie ? Czy generalnie pytanie jest idiotyczne i nic tylko brać z US ?
Do tego co masz w stopce bierz jakiś cieńszy model typu RS-7 lub Metro (tylko się upewnij czy długość paska Ci pasuje). Ja mam model Sport i wydaje mi się, że to trochę przerost formy nad treścią dla mojego zestawu fotograficznego (nota bene cięższego od Twojego).
Chce ten pasek z myslą o bieganiu w terenie na zawodach motocross/enduro i najbardziej zależy mi na wygodzie, aby to się dobrze na ramieniu trzymało.
Kupiłem normalnego sporta, oraz kupie jeszcze wersje Sport slim i może jeszcze jeden i przywioze to z USA - jak sie uda to tu wystawie dużo taniej niż w sklepie.
Ch ce porównać czy normalny sport nie jest za szeroki/za duży dla mnie w stosunku do slima.