Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-7o/2,8 i problem z ostrzeniem :\
Mr.Pietrek
03-04-2014, 12:36
witam i o sugestie pytam :)
Sytuacja jest taka:
1a. rzeczony Nikkor ustawiony na 7omm
1b. wycelowany w horyzont łapie ostrość ale nie reaguje na spust :(
1c. skracam dystans i gdy odległość do obiektu spada do jakichś 2o m spust zaczyna reagować
2a. rzeczony Nikkor ustawiony na 7omm
2a. wycelowany w horyzont łapie ostrość ale nie reaguje na spust :(
2c. skracam ogniskową i gdy ta spada do ~35mm spust zaczyna reagować.
Bez znaczenia czy podpinam do D7oo czy do D3
co może być grane?
A w jakim miejscu jest skala odległości? Stawiam, że wyszła za nieskończoność i nie można dalej przekręcić. Obiektyw się rozkalibrował. Najprawdopodobniej odkręcona pierwsza soczewka.
Sprawdź jeszcze, czy jak ostrzysz na mniejszą odległość, to skala jest w tym samym miejscu na różnych ogniskowych.
Mr.Pietrek
04-04-2014, 11:48
A w jakim miejscu jest skala odległości? Stawiam, że wyszła za nieskończoność i nie można dalej przekręcić.
akurat "I" ustawia się pomiędzy "oo".
Obiektyw się rozkalibrował. Najprawdopodobniej odkręcona pierwsza soczewka.
kurcze, pechowe mam to szkło :\
Sprawdź jeszcze, czy jak ostrzysz na mniejszą odległość, to skala jest w tym samym miejscu na różnych ogniskowych.
przy obiektach w rejonie o.5m a 1,5m jest w tym samym miejscu.
??
A da się przekręcić poza nieskończoność?
Zwykle problem polega na tym, że nie można dalej przekręcić, dlatego nie ma potwierdzenia ostrości.
Mr.Pietrek
14-04-2014, 10:01
A da się przekręcić poza nieskończoność?
Zwykle problem polega na tym, że nie można dalej przekręcić, dlatego nie ma potwierdzenia ostrości.
Jest tak że mogę przekręcić ręcznie w lewo i wtedy łapie tę ostrość, spust działa a zdjęcia są ostre. Taki manual się w pewnym zakresie z tego szkła zrobił :\
Temat raczej wyczerpany - dzięki : ) - mam tylko nadzieję, że serwis nie wyceni tego kosmicznie ...