Zobacz pełną wersję : N 70-300 VR nierówno pracuje zoom
W obiektywie N 70-300 VR nierówno (brak płynności) w czasie przekręcania pokrętła ZOOM. Nie znam historii obiektywu. Czy to jest usterka, która może prowadzić do poważniejszej awarii?
Sprawdź, czy nie masz luzu na zespole pierwszej soczewki.
Duży opór może spowodować wytarcie teflonowych tulei.
Nie bardzo wiem jak należy sprawdzić luz pierwszego zespołu soczewek, ale jeżeli dotyczy to luzu wyczuwalnego palcami z zewnątrz to takiego nie stwierdziłem. Jest minimalny luz tubusa, który wysuwa się w czasie wydłużania ogniskowej. Opór na pierścieniu ZOOM i skokowe przesuwanie tubusa zaczyna się mniej więcej od połowy jego wysuwu od strony krótkiego końca i jest odczuwalny, aż do długiego końca. Czy to jest może oznaką wyeksploatowania mechanicznego tego egzemplarza?
Raczej to oznaka odkształcenia (np. upadek). W tym modelu dosyć rzadko spotykane.
Wielkie dzięki TOP67 na Ciebie zawsze można liczyć.
Na koniec jeszcze jedno pytanie: czy z tym coś można (należy) zrobić.
Jeśli opór znaczny i zaczyna się nagle, to zdecydowanie tak.
Jeżeli przekręcam płynnie od końca do końca to zjawisko nie występuje. Natomiast jest to dość mocno zauważalne jeżeli na "dłuższej połowie" obiektywu dokonuję korekt. Wtedy występuje brak płynności i skokowe przesuwanie ZOOM-a. Na krótkich ogniskowych zjawisko zupełnie nie występuje.
To typowy objaw luzu na pierścieniu lub zabrudzenia czymś klejącym. Jeśli do tego słychać odgłos jak ze sflaczałego balonu, to brud.
Ale bez rozebrania nie ma pewności.
Raczej to oznaka odkształcenia (np. upadek). W tym modelu dosyć rzadko spotykane.
W moim miałem tak od samego początku (a kupiłem nowy). Może upadł w fabryce, bo mnie na pewno nie. Po pewnym czasie zelżało, ale występuje dalej.