PDA

Zobacz pełną wersję : Octa 180cm - jaka lampa w plener?

adrian
03-04-2014, 09:30
Byłem w zasadzie zdecydowany, żeby wziąć QUANTUUM R + DUAL POWER 300WS Z BATTERY PACK (http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=178), ale okazało się, że już tego nie ma (Quantuum nie produkuje).

Jestem amatorem/początkującym w te klocki i nie za bardzo wiem jak znaleźć logiczną alternatywę. Zależy mi na wykrozystaniu lampy w plenerze, więc koniecznie z battery packiem. Moc - tu mam dylemat, 600/300Ws powinno mi wystarczyć.

Ważne, żeby lampa dała radę z dużą octą (180cm). Nie wiem czy wszystkie modele tak samo równo podświetlają i czy trzeba dużo więcej mocy, żeby ją oświtlić w porównaniu z octą 120cm.

Co wybrać, jak żyć?

kamisz
03-04-2014, 10:50
Do tak dużego modyfikatora, i do użycia w plenerze to brałbym pod uwagę 600ws lub więcej, 300 trochę zbyt słaba.

Borowa
03-04-2014, 10:58
300Ws sprawdzi się na wieczornych nocnych zdjęciach gdzie nie potrzebujesz "pied...cia" przez słońce
600Ws tam, gdzie jesteś w cieniu, gdzie potrzbeujesz wypełnić cienie lub delikatnie położyć równe światło w ciągu dnia
1200WS i więcej jeśli chcesz działać w pelnym słońcu
wszystko powyżej dotyczy lampa + OCTA180cm

Osobiście miałem, użyłem kilku krotnie i sprzedałem.
Jest to gigant, ciężki w składaniu w terenie, łatwo go podrudzić (duża biała powierzchnia) - można kupić parasolkowy system ale ponoć dzyndzel co przytrzymuje przed złożeniem nie wytrzymuje naprężenia dawanego przez 8 drutów.
W plener polecałbym do 120cm

Pytanie jest - jak i ile powierzchni chcesz oświetlić?

adrian
03-04-2014, 11:34
Do tak dużego modyfikatora, i do użycia w plenerze to brałbym pod uwagę 600ws lub więcej, 300 trochę zbyt słaba.

300Ws sprawdzi się na wieczornych nocnych zdjęciach gdzie nie potrzebujesz "pied...cia" przez słońce
600Ws tam, gdzie jesteś w cieniu, gdzie potrzbeujesz wypełnić cienie lub delikatnie położyć równe światło w ciągu dnia
1200WS i więcej jeśli chcesz działać w pelnym słońcu
wszystko powyżej dotyczy lampa + OCTA180cm

Nie planuję zdjęć w pełnym słońcu stąd to wahanie, ale przychylam się ku wersji 600Ws.

Osobiście miałem, użyłem kilku krotnie i sprzedałem.
Jest to gigant, ciężki w składaniu w terenie, łatwo go podrudzić (duża biała powierzchnia) - można kupić parasolkowy system ale ponoć dzyndzel co przytrzymuje przed złożeniem nie wytrzymuje naprężenia dawanego przez 8 drutów.
W plener polecałbym do 120cm

Pytanie jest - jak i ile powierzchni chcesz oświetlić?

Oświetlał będę ludzi, również całe sylwetki, czasem ciut więcej.

Pytałem natomiast o same lampy. Kwestia modyfikatora to inna sprawa.

Ktoś coś? ;-)

morzon
03-04-2014, 11:57
Ja używam czasem okty 150cm w słońcu - lampa 800ws dawała spokojnie radę, raczej nie używałem na pełnej mocy, ale na 300ws bym się nie porwał - imo sporo za mało. Nie wszystkie sesje będziesz robił wieczorne pewnie, zachce Ci się kiedyś błysnąć jak jest jaśniej, przygasić słońce i co? Albo przymkniesz szkło, bo będziesz potrzebował większej głębi i też braknie. Odsuniesz lampe dalej bo będziesz potrzebował całą sylwetke i trochę tła dookoła - to samo. Imo 600-800ws to rozsądny kompromis między ceną, wielkością, ciężarem, który w większości sytuacji powinien wystarczyć...
Co do modyfikatora - przemyśl czy tymi szybkorozkładanymi nie warto się zainteresować. Ja miałem 120, zmieniłem na 150 (większych nie ma), bo chciałem mieć delikatniejsze światło i jest git. A wygoda niesamowita - ze 180, normalnej budowy będziesz miał szczerze mówiąc dramat (miałem taką w studio i ważyła chyba tonę, założyć to samemu, przynieść do tego statyw - mordęga).

W sumie dokładnie to samo rozkminiałem rok temu (jak tam z mocą, modyfikatorem), przy okazji takiej wiosennej sesji z lampką ;) Jak chcesz to looknij na bloga:

http://patrykmorzonek.blogspot.com/2013/03/przebisnieg.html

Borowa
03-04-2014, 12:48
do oświetlania całej postaci wystarczy OCTA 90cm, 120 to już sporo, a 180 to jest gigant

osobiście w plenerze używam BD lub garnka z lampy - zależy co chce uzyskać.
OCTA daje miękkie światło, którego mało używam.

180cm sprzedałem bo była ultra nieporęczna do transportu i składania w terenie - wg mnie jest to dyfuzor typowo pod studio, gdzie po zakończeniu pracy nie składasz go.

BD z założoną błoną daje bardzo podobny efekt do OCTY tylko powierzchnia świecąca jest ciut mniejsza - ja mam 70cm i to czasem za dużo na 2 osoby jeśli tylko je chcesz oświetlić - tu pomaga mi plaster miodu ale moc światła mocno spada i trzeba smażyć na dużych mocach lampy a to znowu powoduje spadek ilości błysków

Irwusek
03-04-2014, 13:07
Używałem octy 150cm szybki montaż w plenerze, bez asystenta który to trzyma nawet nie ma co iść w plener - straszny z tego spadochron a co dopiero 180cm. Chociaż mam statyw pod to specjalnie, który waży 6kg.
Szybki montaż sprawdza się wyśmienicie, ale to nie to samo co DB, którego bardziej preferuję ;)

Nigdy bym się nie zdecydował na octe 180cm w plener, do tego nie szybki montaż. Do tego lampa 300Ws to zdecydowanie za mało, 600Ws skromne minimum :)

Jacek_Z
03-04-2014, 14:56
Podzielam zdanie kolegi.
Niestety w plenerze mocy nigdy dosyć, bo mając sporo miejsca odstawia się lampy dalej. A wtedy potrzeba mocy. W dodatku wtedy każda nasadka robi się mała (tzn daje ostrzejsze światło - bo dalej i też dlatego, że nie ma odbicia błysku od scian). Czyli 180 ma sens, ale ... go nie ma ;) bo wymaga silnej lampy i fruwa przy lada podmuchu.

adrian
03-04-2014, 15:25
:mrgreen:

Widzę, że wątke przerodził się w "jaka octa", hehe. Ok, 180 to może faktycznie będzie gigant. Odnośnie oświetlenia całej postaci - można to zrobić nawet lampą reporterską (używam z parasolkami), wiem co to może, a czego nie. Odnośnie mocy - cenne uwagi, dlatego odrzucę zupełnie 300Ws.

Natomiast - stąd w ogóle mój post - jaką lampę warto kupić? Miałem do czynienia tylko z tymi quantuumami, o których pisałem w pierwszym poście - dla mnie, jako amatora całkiem okej, więc szukam czegoś podobnego, z tym, że koniecznie z battery packiem.

A może można kompletować taki zestaw osobno? W sensie lampa i do tego jakiś battery pack? Co o tym myślicie?

No i jeszcze jedna rzecz. Jak lampa 600Ws to którego producenta? Ewentualnie który model danej firmy? Nie potrzebuję ultraprecyzyjnej regulacji typu 1/128 natomiast chciałbym, żeby był to sprzęt, do którego kupię akcesoria. Patrzeć dalej na Quantuuma? Np. Quantuum Pulse 600Ws? Czy może lepiej zainwestować w coś innego?

Bardzo fajne!

morzon
03-04-2014, 15:54
Natomiast - stąd w ogóle mój post - jaką lampę warto kupić? Miałem do czynienia tylko z tymi quantuumami, o których pisałem w pierwszym poście - dla mnie, jako amatora całkiem okej, więc szukam czegoś podobnego, z tym, że koniecznie z battery packiem.

A może można kompletować taki zestaw osobno? W sensie lampa i do tego jakiś battery pack? Co o tym myślicie?

No i jeszcze jedna rzecz. Jak lampa 600Ws to którego producenta? Ewentualnie który model danej firmy? Nie potrzebuję ultraprecyzyjnej regulacji typu 1/128 natomiast chciałbym, żeby był to sprzęt, do którego kupię akcesoria. Patrzeć dalej na Quantuuma? Np. Quantuum Pulse 600Ws? Czy może lepiej zainwestować w coś innego?

Chyba mocno to zależy od budżetu. Całkiem fajna jest ta lampka, która ktoś ostatnio na forum wrzucał, jest wątek o tym - nFlash coś tam. Z wbudowaną baterią i ponoć dużo błysków na pełnej mocy robi (680ws). Tylko no niestety ponad 2k. Poza tym nie wiem jak z jakością - na papierze to dobrze wygląda, pytanie jak w rzeczywistości się to spisuje.

Battery pack - w sensie taki oddzielne cuś, uniwersalne, jak to co u mnie w linku - ma tą zalete, że możesz do tego podpiąć dowolną lampę, nie jak w przypadku tych Quantuum dual power - dedykowany tylko do tego i niczego innego. Mam jakieś inne lampki, słabsze - czasem podpinam i w plenerze zasilam 3 różne błyskacze bez problemu.
Wady - no to cóż, przede wszystkim cena i poręczność. Jest to większe niż dedyk i cięższe (chociaż bez tragedii).
Kwestia czy planujesz mieć jedną lampę i prosty setup, większa mobilność czy większe mozliwości - kilka róznych lamp np, bardziej rozbudowane oświetlenie sceny, jakieś inne urządzenia podpinać na rzecz trochę mniejszej mobilności (choć nie ma tragedii w sumie). Najlepiej mieć to i to :D

Co do producenta lampy - imo w podobnej kasie to jeden piernik co kupisz, wszystko ta sama chinszczyzna (która działa, dla mnie jest ok). Czy to Q, fripers, powerlux czy cokolwiek to... Najlepiej porównać wage, pomacać gdzieś i wybrać co najbardziej leży. Ale może ktoś ma z tym więcej doświadczenia...

Jacek_Z
03-04-2014, 23:41
A może można kompletować taki zestaw osobno? W sensie lampa i do tego jakiś battery pack? Co o tym myślicie?OK, ale to nie jest tanie rozwiązanie, bo taki Tronix itp urządzenia kosztują pod 2 tys zł. Plus koszt lampy.

adrian
04-04-2014, 12:30
Battery pack - w sensie taki oddzielne cuś, uniwersalne, jak to co u mnie w linku - ma tą zalete, że możesz do tego podpiąć dowolną lampę, nie jak w przypadku tych Quantuum dual power - dedykowany tylko do tego i niczego innego. Mam jakieś inne lampki, słabsze - czasem podpinam i w plenerze zasilam 3 różne błyskacze bez problemu.
Wady - no to cóż, przede wszystkim cena i poręczność. Jest to większe niż dedyk i cięższe (chociaż bez tragedii).
Kwestia czy planujesz mieć jedną lampę i prosty setup, większa mobilność czy większe mozliwości - kilka róznych lamp np, bardziej rozbudowane oświetlenie sceny, jakieś inne urządzenia podpinać na rzecz trochę mniejszej mobilności (choć nie ma tragedii w sumie). Najlepiej mieć to i to :D

OK, ale to nie jest tanie rozwiązanie, bo taki Tronix itp urządzenia kosztują pod 2 tys zł. Plus koszt lampy.

No i to jest ból. Nie chcę wydawać kupy pieniędzy, bo jestem amatorem, dlatego myślałem o tamtych quantuumach. Będę szukał dalej.

Co do producenta lampy - imo w podobnej kasie to jeden piernik co kupisz, wszystko ta sama chinszczyzna (która działa, dla mnie jest ok). Czy to Q, fripers, powerlux czy cokolwiek to... Najlepiej porównać wage, pomacać gdzieś i wybrać co najbardziej leży. Ale może ktoś ma z tym więcej doświadczenia...

Oookej. Właśnie poczytałem o Quantuum Pulse (nie PRO) i wydaje się być okej. Tylko to zasilanie... Flashami reporterskimi nie objadę, bo za mało mocy dają...

Bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

bryk77
14-04-2014, 04:03

Patryk, fajnie to pokazałeś.

Sprzedałem dziś SB900. Została mi jeszcze jedna i zastanawiam się czy jej nie zastąpić chińczykiem YN560 II, ale ze względu na TTL trochę mi szkoda.
Liczyłem na to, że kupię lampę w plener i do studia domowego. Na lampę wystarczy i jeszcze na pół takiej okty 150. Problem w tym, że cena zasilania jest tak wysoka. Podobnie jak autor wątku będę raczej szukał czegoś bardziej budżetowego.