Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 oraz Sigma 50-150. Prosze o pomoc
Hammer555
02-04-2014, 23:29
Witam serdecznie. Planuje zakup dwoch obiektywow , ktore pokryly by mi zakres 17 / 18 / - 150. Ze wszystkich dostepnych wybralem dwa obiektywy ktore bardzo mi odpowiadaja, jednak chcialbym sie doradzic czy to aby na pewno dobry wybor. Oto obiektywy:
1. Sigma 17-50mm F/2.8 EX DC OS HSM
2. Sigma 50-150mm f/2.8 II EX DC HSM
Obiektywy beda podpinane do Nikona D7100. Posiadam rowniez Nikona 18-105 Vr, Nikona 60 f2.8D oraz Nikona 35 f1.8g z czego dwa pierwsze sprzedaje gdyz kit jest za ciemny a co do 60-tki to w makro praktycznie juz sie nie bawie, chociaz robie nia czasem portrety (amatorskie rzecz jasna,; ). Moj budzet to tak do 3000 - 3500 max na te 2 obiektywy.
Pierwsza Sigme bym kupil nowa a druga uzywana. Czy z tego zakresu ogniskowej to dobry wybor w tym przedziale cenowym? Dziekuje za wszelkie podpowiedzi/porady.
cz4rnuch
03-04-2014, 10:28
Moim zdaniem bardzo dobry. S17-50 świetnie się spisuje na D7100(pomijając podgląd zdjęć). 50-150 bez OSa nie miałem ale jest chwalona za kompaktowe rozmiary i dość dobrą jakość optyczną. Nówka S17-50 + używka 50-150 i myślę, że zmieścisz się w 3 tyśkach.
Radzilla
03-04-2014, 22:09
Już nie pamiętam dokładnie, ale Sigma 30 lub 50-150 (albo obie) w Nikonie D7000 nie ostrzyła na LV. Nie wiem jak w D7100 ale warto sprawdzić przed zakupem.
Szkoda tej 60-tki - stałka, to stałka :)
Co do reszty, to fajny zestaw.
Jeśli chodzi o LV to na przykład S70-200 wersja II nie ma AF przy LV, więc podobny los może spotkać 50-150, ale nie jest to argument (przynajmniej dla mnie) dyskwalifikujący to szkło.
Hammer555
04-04-2014, 15:02
Tez sie tak zastanawiam szczerze mowiac z ta 60 - tka , gdyz troche szkoda by mi jej bylo. Wiec chyba sprzedam kita i kupie SIgme 17-50, a 60 - tke zostawie i bede zbieral pieniadze na wiekszego zooma. Co do braku AF na LV nie przeszkadza mi to, gdyz praktycznie na lv zdjec nie robie.
A co do Sigmy 17-50 os to szkoda , ze jest tylko dostepna w Szczecine w Zachodnio - pomorskim. Przeszukalem wszystkie sklepy na necie i w tym rejonie wszedzie jej nie ma. Zamowil bym przez internet ale moze miec ff czy bf czy jeszcze cos innego, a w zwroty nie chce mi sie bawic, wiec wole wybierac w sklepie pod puszke. No nic czeka mnie wyjazd do Szczecina niebawem...
knopers1
04-04-2014, 18:02
Zamowil bym przez internet ale moze miec ff czy bf czy jeszcze cos innego, a w zwroty nie chce mi sie bawic, wiec wole wybierac w sklepie pod puszke. No nic czeka mnie wyjazd do Szczecina niebawem...
? nie rozumiem takiego bzdurnego podejscia do tematu....
Zamawiasz w necie po czym sprawdzasz, rejestrujesz w SIGMIE i wysylasz na kalibracje na puche aby bylo cacy...
Ty kolego wolisz jechac do szczecina, stracic kase na paliwo oraz bujac sie z nie kalibrowanym szklem przez nastepne lata.... Szerokiej drogi zycze.
Dlaczego bzdurnego? Są tacy (i ja też się do nich zaliczam), którzy wolą wziąć sprzęt w łapy i przekonać się, czy działa, jak należy. Pokonowyałem dużo większe dystanse w pogoni za sprzętem niż z Koszalina do Szczecina :) Poza tym kilka dni bez aparatu to też luksus, na który niektórzy nie mogą sobie pozwolić, bo go ciągle używają (i to niekoniecznie do pracy jako pro fotograf).
Hammer555 - zanim pojedziesz, to upewnij się, że mają na stanie kilka sztuk, żebyś miał w czym wybierać, bo z własnego doświadczenia wiem, że ciężko jest trafić sztukę, która będzie 100% OK.
Te dwa obiektywy to bardzo dobry zestaw.
Kiedyś sprzedałem 50-150 na rzecz N85D ale wróciłem do tego szkiełka.
Warto się także zastanowić nad Tokiną 50-135/2.8.
W porównaniu z Sigmą 50-150/2.8, Tokina przegrywa tylko zakresem (minimalnie) i brakiem silnika, ale produkuje zdecydowanie ładniejszy obrazek (ostrość, bokeh), jest lepiej zbudowana i nie ma żadnych problemów typu FF/BF, czy też problemów z LV.
Hammer555
04-04-2014, 23:44
? nie rozumiem takiego bzdurnego podejscia do tematu....
Zamawiasz w necie po czym sprawdzasz, rejestrujesz w SIGMIE i wysylasz na kalibracje na puche aby bylo cacy...
Ty kolego wolisz jechac do szczecina, stracic kase na paliwo oraz bujac sie z nie kalibrowanym szklem przez nastepne lata.... Szerokiej drogi zycze.
Wiesz. Tutaj nie chodzi tylko o ff czy bf, to byl tylko przyklad podany, ale rowniez o sprawnosc OS czy tez wielu innych czynnikow. Wad obiektywu moze byc wiele, a kupujac przez neta tego nie sprawdzisz i chociazby OS bedzie zepsuty to wysylka do kalibracji raczej tu nie pomoze, a jak juz wczesniej pisalem nie mam zamiaru oddawac szklo , aby wymienili na inne i czekac kolejne dni myslac tylo o tym aby przyslali sprawne. Wiec wole jechac do sklepu, przetestowac a w razie lekkich problemow z ff czy bf wtedy wyslac na kalibracje. Nie twierdze oczywiscie , ze kupowanie przez internet jest zle , gdyz mozna i idealnie trafic, ale jezeli mam mozliwosc przejechac te 200 km w ta i z powrotem aby byc pewnym na co wydaje moje pieniadze to wole wlasnie te opcje. ALe ja to ja ,a Ty to Ty. Kazdy ma prawo miec inne podejscie i nie koniecznie jak to ujales "bzdurne". Pozdrawiam ;)
knopers1
05-04-2014, 07:59
zrobisz jak chcesz kolego, ja wysylam wszystkie szkla na kalibracje i nie zaluje...
Stara sigme 30 f1,4 EX zamienili mi na nowa S30 f1,4 DC ART gdyz nie potrafili skalibrowac na body.
Przy Tamronie 70-300 VC USD o ktorym myslalem ze jest dobry, wymienili mi element VC oraz jakas soczewke. Szklo dostalo takiego kopa ze szok. A myslalem ze jest wszystko ok. Gdybym nie wyslal tego szkla, bujal bym sie do dzisiaj z kiepska sztuka.
Przecietna S10-20 f4-5,6 ktora miala slabe rogi zostala skalibrowana, tutaj wyglada to juz duzo lepiej jak bylo wczesniej....
S17-50 zostala skalibrowana na puche i tutaj takze na f2,8 jest znacznie lepiej jak bylo przedtem....
Jak widzisz, nawet wadliwe szkla ktore poslesz na kalibracje zostana naprawione lub wymienione na nowe. Za jednym zamachem... Czesto jest tak ze myslisz ze masz szklo ostre i sprawne, a tak naprawde nie jest gdyz nie masz porownania. Ja wole poczekac tydzien na szklo ktore bedzie sprawdzone i skalibrowane na puche, niz "dobierac", tracac czas i pieniadze na paliwo.... A i tak nie bedzie tak jak po kalibracji na puche. Dobieranie to wlasnie durne podejscie do tematu, bujanie sie ze szklem nie kalibrowanym na puche takze.
A jak kiedys pomyslisz troche jak ja, to wyslesz i tak to szklo do kalibracji na ktore poczekasz tydzien placac kilka zloty na przesylke..
ALe ja to ja ,a Ty to Ty. Kazdy ma prawo miec inne podejscie...
Hammer555
09-04-2014, 00:48
Jak widzisz, nawet wadliwe szkla ktore poslesz na kalibracje zostana naprawione lub wymienione na nowe. Za jednym zamachem...
Dobrze wiedziec, nie posiadalem takiej informacji.