Zobacz pełną wersję : Nikkor 10-24 i duży FF
Nabyłem w sklepie nowego Nikkora j.w. Przed zakupem zrobiłem parę zdjęć przed sklepem i mechanicznie jest wszystko OK. Sprawdziłem obrazek na wyświetlaczu (w powiększeniu) i wydawało mi się że też jest OK porównując do takiego samego obrazka zrobionego na miejscu z N16-85 . W domu jeszcze raz przetestowałem go na pięciu ogniskowych i stwierdziłem na monitorze na każdej ogniskowej duży FF. Wymagało to wprowadzenia korekty AF w boby na +10. Moje pytanie do znawców z Forum jest takie: czy wymienić ten obiektyw na nowy (mam na to 7 dni) i od nowa testować następny z niewiadomym skutkiem ( mają w sklepie jeszcze 2 szt.), czy zostawić tego pierwszego. Posiadam jeszcze dwa Nikkory typu G, które nie wymagają żadnej korekty AF (N16-85 i N70-300).
Nie mam rozeznania czy korekta +10 to jest dużo czy mało, i czy nie wprowadza to jakichś ograniczeń w działaniu.
Odpowiedź w/g mnie jest prosta: jeśli masz możliwość wymiany na inny model, a nie chcesz dawać korekcji przy obecnie posiadanym egzemplarzu - zrób to. Jeśli obiektyw przy nadanej korekcji ostrzy już w punkt, ostrość dla Ciebie jest odpowiednia, a nie masz zamiaru znów bawić się w testy i przesyłanie szkła, zostaw je.
zbyszekD7000
02-04-2014, 20:08
Przecież jak mają jeszcze 2sz. to bym się nie zastanawiał tylko w sklepie wybrał najlepszy z nich :-)
Wymień póki możesz
A czy ktoś z posiadaczy N10-24 może potwierdzić, że jego egzemplarz nie wymagał korekcji AF?
nikoniarz
02-04-2014, 20:57
Jeśli u kogoś jakiś egzemplarz nie wymagał korekcji to u Ciebie ta sama sztuka może wymagać już korekcji. U mnie na D300 wszystkie szkła wymagały korekcji podczas gdy na D3100 wszystkie ostrzą poprawnie. Oczywiście nie mam na myśli N10-24, a jedynie sam fakt, że może body domaga się jakiejś kalibracji...
Jak wspomniałem dwa nikkory typu G , które posiadam nie wymagają korekcji AF w body a jedynie ten nowy zakupiony.
Jak chodzi o tą korekcję , którą ustawię w body,to czy będzie ona działać także na inne obiektywy ,które podepnę czy tylko konkretnie na N10-24?. W instrukcji D300s nie jest to jasno napisane. Nie wiem, czy po każdym odpięciu N10-24 muszę tą korekcję wyłączyć czy zostawić załączoną a układ sam rozpozna rodzaj obiektywu.
nikoniarz
02-04-2014, 22:13
Aparat automatycznie rozpozna obiektyw i zastosuje odpowiednią korektę. Szkła bez dopisanej korekcji będą nieruszone. Zrób korektę w drugiej pozycji w menu ("zapisana wartość" chyba...), a domyślną ustaw na 0. Jeśli zmienisz domyślną to prawdopodobnie body będzie stosować tą korekcję do każdego podpiętego szkła.
OK. Dziękuję za podpowiedzi. Jutro poćwiczę z tymi ustawieniami.
Dlaczego obiektywy produkowane przez specjalistyczne firmy mogą mieć tak duże odchyłki jakościowe to jest moim zdaniem porażka .
Jak by to było z nowym samochodem idziemy do salonu kupujemy a samochód skręca nam troszkę w prawo ok wymieniamy a ten drugi zjeżdża w lewo hmm...
Dlaczego obiektywy produkowane przez specjalistyczne firmy mogą mieć tak duże odchyłki jakościowe to jest moim zdaniem porażka .
Jak by to było z nowym samochodem idziemy do salonu kupujemy a samochód skręca nam troszkę w prawo ok wymieniamy a ten drugi zjeżdża w lewo hmm...
Zła geometria kół, w samochodach też się to zdarza, jest do ustawienia.
Zgadzam się z Tobą Marcuss. Może to nie ten pułap cenowy ale 3000zł też piechotą nie chodzi.
Wracając do tematu to sprawdziłem czy aparat pamięta wprowadzoną korektę dla danego obiektywu i w rzeczywistości tak jest.Wymieniam obiektyw i od razu wyświetla się przypisana korekta lub jej brak.
Zła geometria kół, w samochodach też się to zdarza, jest do ustawienia.
Oczywiście masz rację w starych samochodach może jest do regulacji w nowym w salonie raczej są po kontroli i takie rzeczy odpadają akurat w tym wypadku mam doświadczenie zawodowe.
Chodzi o produkt nowy finalny który leży na półce w sklepie , to znaczy muzę w sklepie wyciągnąć puszke założyć pierwszy drugi itd a potem wybrać no nie wyobrażam sobie miny sprzedawcy , czy to w ogóle możliwe?
Pytam bo jak do tej pory klikałem i kupowałem wszystko w necie???
Ja kupowałem szkła zarówno nowe, jak i używane - zawsze było w punkt. Jedynie raz w D90 musiałem śrubką od AF pokręcić, bo strzelał przed. Ze szkłami (głównie Nikkor, raz Tamron) zawsze było OK.
A z tymi samochodami z salonu, to akurat różnie bywa, choć oczywiście, w 99% jest przez pierwsze 2-3 lata OK :).
nikoniarz
03-04-2014, 20:42
Wracając do tematu to sprawdziłem czy aparat pamięta wprowadzoną korektę dla danego obiektywu i w rzeczywistości tak jest.Wymieniam obiektyw i od razu wyświetla się przypisana korekta lub jej brak.
Udało się wyregulować, by ostrzył w punkt?
Idąc za radą KamilaM i ZbyszkaD700 pojechałem dzisiaj do sklepu i oddałem posiadany egzemplarz . Ponieważ mieli jeszcze dwa na stanie to zrobiliśmy próby ,wrzuciliśmy na PC i porównaliśmy ze zdjęciami zrobionymi tym, który oddałem. Okazało się , że ten oddany dawał najgorszy obrazek. Z tych dwóch pozostałych wybrałem najlepszy, który w ogóle nie wymaga korekcji.
Nie przypuszczałem, że występuje taki rozrzut jakości.
Szkła , które kupowałem 5 czy 10 lat temu nie wymagały takiego sprawdzania.
No na obecne się trochę narzeka i chyba w ciemno już nie ma co tak kupować. Takie czasy :(.
Grunt, że jesteś zadowolony :).
zbyszekD7000
14-04-2014, 20:36
Kurna, a ja myślałem że przynajmniej obiektyw za 3000zł będzie powtarzalny, a tu lipa, aż strach się bać, bo też mam zamiar ten zakupic
sokolnik
14-04-2014, 20:38
Ja kupiłem (wybór jedynej sztuki) i wszystko gra bez korekcji AF.
Nic nie oglądałem na laptopie.
Działa ładnie.
zbyszekD7000
14-04-2014, 20:43
Oby było jak u ciebie, ale jak widać różnie bywa nawet w tym segmencie cenowym, brrrr
sokolnik
14-04-2014, 20:45
Obiektyw służy do robienia zdjęć... chyba ze ktoś lubi robić testy wycinka 1x1mm i porównywać ostrość :-)
Ja nie sprawdzałem obrazka 1x1mm, ale przy pierwszym zakupie porównałem na wyświetlaczu (100%) obrazek z 10-24 z obrazkiem z N16-85 (oba na 16mm). Na pierwszy rzut oka oba obrazy pod względem ostrości były takie same. Jak się później okazało po wyświetleniu na PC w domu obraz z 10-24 był o wiele gorszy pod względem ostrości od 16-85. Było wyraźnie widać duży FF.
Potwierdzeniem tego była moja druga wizyta w sklepie gdy sprzedawca wyświetlił na PC obrazy ze wszystkich trzech posiadanych egzemplarzy 10-24 i powiedział: " no miał Pan pecha, za pierwszym razem wybrał Pan najgorszy egzemplarz".
zbyszekD7000
17-04-2014, 22:15
Powiem tak, miałeś szczęście że wymieniłeś ten obiektyw ;-)
Jak wspomniałem na początku, w tym sklepie mają taką zasadę, że do 7 dni można obiektyw wymienić na inny jeżeli mają ten sam model na stanie.
zbyszekD7000
18-04-2014, 15:02
Dopiero teraz zauważyłem skąd jesteś :-)
W którym sklepie kupowałeś?