Zobacz pełną wersję : Laserowa korekta wzroku
Miał ktoś może robioną i chce podzielić się doświadczeniami albo jest ktoś kto powie która z metod TransPRK czy femtolasik jest lepsza/ bezpieczniejsza ? Głęboko zastanawiam się nad korektą laserową w Lublinie znalazłem klinikę która robi i zachwala TransPRK gdzie inni zachwalają femtolasika. Mamy na sali obiektywnego okulistę ?
Ja wiem tylko ze 3 znajomych sobie zrobilo i sa mega zadowoleni, ale nie powiem jaka technika mieli korekcje.
Wszystko zależy od wady - jak na plus, to mniej przeciwwskazań, jak na minus, to więcej, bo na starość oczy idą w "+", więc tylko pogłębi się wadę.
Poza tym mało jaki normalny okulista poleca korektę większych wad.
Zdarza się też, że takim zabiegu nie zawsze późniejsze zmiany da się korygować tradycyjnymi szkłami. Wtedy wymagane jest robienie soczewek indywidualnie, co bywa bardzo kosztowne.
Tyle mi powiedziała okulistka, gdy się zapytałem co sądzi na ten temat.
2pompony
02-04-2014, 18:45
Znajomy, sporo młodszy sobie zrobił. Wrażenia ma takie: cholernie bolesne po operacji, melduje że widzi dużo lepiej (nosił spore plusy), ale sam mówi, że jedyne do czego może porównać to swój stan sprzed, w nocy nie może prowadzić, bo strasznie go oślepiają samochody jadące naprzeciwko, odczuwa dyskomfort w podobnych sytuacjach w ciągu dnia - np. wychodząc z ciemnej bramy na słoneczne podwórko przez chwilę nic nei widzi i musi silnie mrużyć oczy. Poza tym wygląda na zadowolonego(ale poza samą fizyką chyba dla niego sporym obciążeniem mentalnym były po prostu okulary z dużymi plusami, których już nie musi nosić)
Mnie powiedział okulista, że korekty wad związanych z wiekiem (czyli zwyczajowe okularki do czytania) nie robi się na wcześnie, tylko trzeba mężnie przetrwać okres jak wada się powiększa, aż dojdzie do stanu, że dalej się nie pogarsza - to wtedy można myśleć o takiej korekcji.
Dzieki bombel ja chce jedno oko bo drugie mam zdrowe czytam fora ale jak to w necie ...
Braciak robił oba ślepia w "bydgoszczu" i już chyba 3 lata jest zadowolony :) z tego co pamiętam sam proces dość męczący ale efekt wynagrodził wszystko.
robin102
03-04-2014, 15:14
Kolezanka robila na dwoch oczach sporo lat temu, miala duze wartosci na minusie, duze. Robila chyba w najlepszym miejscu w Polsce. Klinika Laser w Warszawie profesor Szaflik. W swoim czasie guru polsiej okulisyki. Kolezanka zadowolona od lat, na nic nie narzeka.
nalezy pamietac ze ogolny stan zdrowia osoby poprawiajacej sobie tak wzrok musi byc co najmniej b.dobry - nie ma mowy o przewleklych chorobach wysokim cisnieniu itd
Sendilkelm
03-04-2014, 15:56
Kolezanka robila na dwoch oczach sporo lat temu, miala duze wartosci na minusie, duze. Robila chyba w najlepszym miejscu w Polsce. Klinika Laser w Warszawie profesor Szaflik. W swoim czasie guru polsiej okulisyki. Kolezanka zadowolona od lat, na nic nie narzeka.
Ja tylko w ramach oceny kliniki, też słyszałem, że jedna z najlepszych. Byłem na badaniach, odradzili mi koretkę akurat :( Poza tym w wieku 31 lat mam już zaćmę, więc tak czy siak, muszę najpierw to zrobić za 1-2 lata.
Jeśli ktoś zamierza robić, to chyba warto się wybrać do tej kliniki.
Ja jestem po laserowej korekcji. Miałem ją robioną metodą LASEK prawie 2 lata temu. Generalnie polecam :) Każdy inaczej reaguje po zabiegu ale jednak trzeba się liczyć z 2-3 (lub dłużej) dniowym dyskomfortem/bólem (wrażenie piachu pod powiekami), potem już stopniowo wzrok wraca do normy (jednak może być początkowo mgła, rozmazany obraz). Przed samym zabiegiem ma się kilka badań m.in. grubość rogówki - im grubsza tym lepiej, pole widzenia, badanie siatkówki itd. Ktoś już wspomniał o różnych chorobach tj. nadciśnienie które raczej dyskwalifikują z zabiegu, dodatkowo jeśli ktoś ma skłonności do blizn - tyle zapamiętałem :)
Jedno oko mi zeszło do 0, a drugie zostało mi -0,5, jednak na codzień nie jest w ogóle to odczuwalne (wcześniej miałem -3 i -3,5). Ja zdecydowałem się na LASEK, bo jest stosunkowo mało inwazyjna tzn. nie tnie się płatka rogówki i umieszcza go znowu na oku, tylko rozpuszcza roztworem alkoholu wyodrębniając cieńszy płatek. Powrót do zdrowia jest nieco dłuższy ale ryzyko powikłań mniejsze (m.in. ryzyko odklejenia siatkówki). A! no i najlepiej jak przez m.in. 2 lata masz stabilną wadę i trzeba być po 21 roku życia.