Zobacz pełną wersję : Nikkor 14-24 VS Tokina 16-28
kurczeblade
02-04-2014, 15:05
Wciąż dylematy, i ciągłe zbieranie, wcześniej był cel Tokina, ostatnio zainteresowałem się mocniej Nikkorem, będzie zacnie jak ktoś miał oba obiektywy i napisze kilka słów o kulturze pracy szkiełek. Głównie robię portrety, ale ostatnie coraz częściej jakieś Śluby wpadają, jakieś zdjęcia pomieszczeń itp. a na 35mm moja szerokość się kończy. Nastawiałem się na Tokine ale po przeryciu wielu materiałów na temat Nikkora -strasznie na niego złapałem chęć. Ale czy warto go mieć w swoich zapasach i dorzucać aż taki większy kesz, skoro jest Tokina o przybliżonej ogniskowej i tym samym światełku ?
Pracuje na FX, ale najprawdopodobniej dojdzie D7100
Jak mnie impuls złapał na tego Nikkora, to niech ktoś może go ugasi, albo podkręci :-)
fajnie usłyszeć kogoś opinie na ten temat.
Zatem czas start Tokina czy Nikkor ?!
nie istnieje lepszy UWA niż ten Nikkor. Potrzeba czegos więcej? Swiatło, mm to nie wszystko. Jest jeszcze trochę innych parametrów charakteryzujących dobre szkła. Dla 14-24 ludzie system czasem zmieniali bądź dokupywali nikona do posiadanego systemu Canona.
kurczeblade
02-04-2014, 15:11
Już się naczytałem o kultowości tego szkła, ale fakt faktem to jest kupa kasy, i zastanawiam się nie będzie rozsądniej zainwestować w Tokine :) 14mm to bardzo szeroko do repo z ludźmi :) czytałem też że lubi zostawiać bliki po światło - tak jak tokina "?!"
Miałem przyjemność zrobienia studniówki w tym roku właśnie za pomocą tego Nikkora (oprócz niego używałem 50 i 85mm). Szybkość, celność, ostrość, kontrast są rewelacyjne. To właśnie przez tego Nikkora zachorowałem na coś szerokiego ze światłem 2,8. Tyle że ja, pojdę raczej w kierunku Tokiny, bo lepszym dla mnie zakresem będzie 16-28, niż 14-24 no i ta różnica cenowa...
kurczeblade
02-04-2014, 21:45
Właśnie się obawiam że do repo i ludzi będzie lepsza Tokina"ogniskowa" ale Nikkor kusi... może ktoś coś ... ?!:D
Tokina będzie lepsza tylko i wyłącznie pod względem ceny. Ktoś kto nie lubi kompromisów wybierze tylko i wyłącznie 14-24.
Tokina będzie lepsza tylko i wyłącznie pod względem ceny. Ktoś kto nie lubi kompromisów wybierze tylko i wyłącznie 14-24.
Podejmujac kompromis przy pracy pod słońce
Tokina pod tym względem też nie błyszczy. W sensie blikuje dość mocno.
Dla mnie jednak zakres znacznie lepszy w Tokinie, 14mm mi rzadko potrzebne, a 28 dużo częściej. Ogólnie dla mnie najfajniejszy zakres ma canonowskie 16-35 2.8, w dodatku z normalną soczewką z przodu... No ale cóż.
Swoją droga - Ty kiedyś chyba mocno interesowałeś się UWA pod kątem pracy pod światło/ze źródłem światła w kadrze - które szkło dawało najmniejsze bliki, spadki kontrastu? Potrzebuje do jednej foty czegoś jak najlepszego pod tym względem i nie wiem co jak się spisuje...
Borat1979
02-04-2014, 22:30
Tu nie ma żadnych kompromisów bo oba szkła wypadają równie słabo.
A które nie wypadają słabo tylko proszę nie pisz mi o 16-35 C
Do zdjęć pod światło wybrałem ciamcianga 14mm
Mam flarę krtóra moge jakoś wykorzystać- choć przy częsci ustawień prawie brak flary
Borat1979
02-04-2014, 22:40
Ogólnie dla mnie najfajniejszy zakres ma canonowskie 16-35 2.8, w dodatku z normalną soczewką z przodu... No ale cóż.
Ale odstaje pod względem rozdzielczości i obraz na brzegach też do najlepszych nie należy. Coś za coś albo wypukła soczewka i mniejszy zakres ogniskowych albo lepsza jakość i podatność na odblaski.
Lena&TheShadow
02-04-2014, 22:41
Flary !! Najbardziej szatańskim pomysłem w T16-28 jest pierścień AF/MF. Na Marszu Niepodległości 2012 jak zaczęła lecieć kostka brukowa to lotnik kryj się i przełączyłam biegnąc z aparatem ten cholerny pierścień na MF.
Takie foty, takie foty i na wszystkich ostrość w dupie, dwie mi się udało uratować...
Głównie robię portrety, ale ostatnie coraz częściej jakieś Śluby wpadają, jakieś zdjęcia pomieszczeń itp. a na 35mm moja szerokość się kończy.
No akurat zdjęć pod światło w tego typu zdjęciach jest jak na lekarstwo. No chyba że plener ale wg plener i 14-24 to w sumie góra kilka zdjęć.
Borat1979
02-04-2014, 22:55
Flary !! Najbardziej szatańskim pomysłem w T16-28 jest pierścień AF/MF. Na Marszu Niepodległości 2012 jak zaczęła lecieć kostka brukowa to lotnik kryj się i przełączyłam biegnąc z aparatem ten cholerny pierścień na MF.
Takie foty, takie foty i na wszystkich ostrość w dupie, dwie mi się udało uratować...
Akurat w reporterce to takie przełączanie jest bardzo wygodne i szybkie.
Zgadzam się w 100%. Zarówno w T16-28 jak i w T100/2.8 ten pierścień przeszkadza. O ile w macro ostrzenie manualne sie przydaje, to w UWA raczej rzadko będziemy go używać. Lepszy byłby standardowy przełącznik jak w nikkorze.
Borat1979
03-04-2014, 17:03
Zgadzam się w 100%. Zarówno w T16-28 jak i w T100/2.8 ten pierścień przeszkadza.
O ile w macro ostrzenie manualne sie przydaje, to w UWA raczej żadko będziemy go używać. Lepszy byłby standardowy przełącznik jak w nikkorze.
A w czym niby przeszkadza pierścień? A w nikkorze to go nie ma?
Ale rozmawiacie na temat jak zawsze ;)
Przypominam, że istanieje stary ale bardzo jary N 17-35 2,8. I nie ma pierścienia do przełaczania AF. Można wychaczyć w bardzo sensownej cenia, ja za swojego z ebaya w Danii dałem 2800 z wysłka do Polski. IMHO bardzo zacne szkiełko. Po prostu bardzo zacny szerokokątny zoom.
kurczeblade
05-04-2014, 13:03
Wczoraj macałem Nikkora 14-24 - niestety macany test bo body nie miałem przy sobie, ale jedno jest pewne, w tym obiektywie łatwo się zakochać od pierwszego dotknięcia ! :) Coś mi się zdaje że będzie ostre odkładanie na Nikkora, taki zestaw pod Repo to marzenie: Nikkor 14-24 + 85 i gdzieś pomiędzy 50mm :)
Bambello
05-04-2014, 14:18
Ja po pierwszej fascynacji 14-24, po tym jak uświadomiłem sobie, że "krzywdzę" ludzi odłożyłem go do torby i zacząłem używać bardzo sporadycznie.
Moim zdaniem do ślubniaków lepszy jest zestaw 24-70 Nikon lub tamron i tamron 17-35, lub s17-35.
Szerokiego szkła używam sporadycznie kilka strzałów kościół i plener.
Co innego 24-70 gdzie super się sprawdzi na sali weselnej i w trakcie repo gdy nie brakuje światła.
kurczeblade
05-04-2014, 14:41
Jest 24mm więc nie powinno się krzywdzić:) kto powiedział że tylko do ślubów ? :) mam jeszcze 35 i 50 więc spoko,
Bambello
05-04-2014, 15:00
Chodzi oto, że 14-24 największą praktyczną przewagę nad konkurencją, pokazuje w momencie gdy brakuje światła i potrzebny jest szybki i pewny AF.
Poza tym jak pójdziesz w plener to przysłonisz sobie do F8 i Tokina, tamron, czy sigma też będą ostre.
Więc moim zdaniem nie ma sensu wydawać takiej kasy, ale kto bogatemu zabroni ;)
Zresztą odnoszę wrażenie, że Ty już podjąłeś decyzję ;)
Więc moim zdaniem nie ma sensu wydawać takiej kasy, a
Nie ma sensu wydawać kasy na 24 1.4 no bo przecież można kupić 28 1.8 po co 35 1.4 jak można kupić syfiastą sigmę a potem rozprawiać na temat af albo krok dalej i kupić 35 deixową. Można zamiast 14-24 kupić Tokinę wszystko można ale po co szkoda życia na popierdółki ;-)
Bambello
05-04-2014, 15:22
Nie ma sensu wydawać kasy na 24 1.4 no bo przecież można kupić 28 1.8 po co 35 1.4 jak można kupić syfiastą sigmę a potem rozprawiać na temat af albo krok dalej i kupić 35 deixową. Można zamiast 14-24 kupić Tokinę wszystko można ale po co szkoda życia na popierdółki ;-)
Pewnie, że tak i do tego d4s ;)
Wydać 60-80 tyś na sprzęt i skasować za slub 2,5 - 3 tysiące zł.
Można i tak ;)
Nie wszyscy robią śluby i nie wszyscy przeliczają czy im się to zwróci czy nie. Niektórych po prostu stać i mają w d róznice 4k na szkle, bo chcą mieć najlepsze co jest.
Bambello
05-04-2014, 15:28
Oczywiście, że tak dlatego napisałem, że nikt bogatemu nie zabroni.
Warto jednak zauważyć, że autor wątku pytał o sens dopłacania do 14-24.
Archibald6803
06-04-2014, 10:26
Nie wszyscy robią śluby i nie wszyscy przeliczają czy im się to zwróci czy nie. Niektórych po prostu stać i mają w d róznice 4k na szkle, bo chcą mieć najlepsze co jest.
Prawie 100% szkieł typu N14-24/2,8 , N24-70/2,8 , N70-200/2,8 II , N300/2,8 kupowane jest w Polsce na DG . Prywatnych nabywców tej optyki (którzy, jak piszesz , mają w d... różnicę 4k na szkle) można w skali roku liczyć na palcach obu rąk ( i z roku na rok ich ilość maleje). Nie pytaj o źródło tego info , zapewniam że jest rzetelne .
krolewicz
06-04-2014, 10:33
to, że ktoś kupuje na DG wcale nie znaczy, że jest zawodowcem
ciekawo jak wygląda liczba kupowanych dobrych stałek 1.4, 1.8 maleje czy rośnie, chodzi mi o osoby prywatne
Archibald6803
06-04-2014, 10:40
to, że ktoś kupuje na DG wcale nie znaczy, że jest zawodowcem
Owszem , ale z wypowiedzi Saint-a wywnioskować można było , że cała rzesza Kowalskich nabywa sobie takie szkła prywatnie - co mocno mija się z prawdą. Szkło kupione na firmę służy do celów zarobkowych albo bezpośrednio albo pośrednio - i tak należy to odczytywać. To , że ktoś kupuje sprzęt na firmę a używa prywatnie to inna bajka ......
Prawie 100% szkieł typu N14-24/2,8 , N24-70/2,8 , N70-200/2,8 II , N300/2,8 kupowane jest w Polsce na DG . Prywatnych nabywców tej optyki (którzy, jak piszesz , mają w d... różnicę 4k na szkle) można w skali roku liczyć na palcach obu rąk ( i z roku na rok ich ilość maleje). Nie pytaj o źródło tego info , zapewniam że jest rzetelne .
Ja słyszałem, że 87,7% osób posiadających 35 1.8dx to top zawodowcy ślubni - nie pytaj o info, zapewniam, że rzetelne. W takie statystyki to sorry, ale nie bardzo chce mi się wierzyć. Może dlatego, że znam właśnie więcej osób, które posiadają takie szkła i nie tłuką kotletów tylko są hobbystami amatorami. Poza tym czemu nie podasz źródła tych danych?
Archibald6803
06-04-2014, 11:11
..........W takie statystyki to sorry, ale nie bardzo chce mi się wierzyć. Poza tym czemu nie podasz źródła tych danych?
Źródło danych , które podałem , nie jest możliwe do upublicznienia.
Każdy wie co używa na codzień ; można sobie samemu zweryfikować co zostało zakupione prywatnie , co jest kupione na DG , a co należy do ew. pracodawcy /wydawnitwa , agencji itp./.
EOT
Źródło danych , które podałem , nie jest możliwe do upublicznienia.[...]
Przecież już wiemy, że Twój kuzyn jest szefem sprzedaży sprzętu foto pewnej sieci handlowej, który wcześniej Cię informował, że D7000 zalega w magazynach dlatego robią szaleńcze promocje.
Archibald6803
06-04-2014, 11:33
Przecież już wiemy, że Twój kuzyn jest szefem sprzedaży sprzętu foto pewnej sieci handlowej, który wcześniej Cię informował, że D7000 zalega w magazynach dlatego robią szaleńcze promocje.
Dziękuję ;-) ; byłem pewien , że włączysz się do tematu i łaskawie przypomnisz o tym .... Na Ciebie zawsze można liczyć Krzyśku ...... zazdroszczę TAK ANALITYCZNEGO umysłu oraz TAK WYŚMIENITEJ pamięci..... poważnie .
Dziękuję ;-) ; byłem pewien , że włączysz się do tematu i łaskawie przypomnisz o tym .... Na Ciebie zawsze można liczyć Krzyśku ......
Cieszę się, że możesz na mnie liczyć :)
PS. to nie był żaden przytyk czy coś w tym stylu.
Archibald6803
06-04-2014, 11:42
........PS. to nie był żaden przytyk czy coś w tym stylu.
Ani przez moment inaczej nie pomyślałem .... ;-)
/ jakby jakiś MOD zechciał posprzątać .... bo z mojej winy zrobił się niepotrzebny OT /
Poza tym czemu nie podasz źródła tych danych?
"Wiem, ale nie powiem! " jak mawiał Dyrektor Klonisz. :)
To muszę Ciebie zmartwić. Zdecydowana większość osób, które znam, które mają tego typu szkła, to amatorzy hobbyści.
Zawodowcy raczej wybierają tańsze szkła, jeśli oferują bardzo zbliżone parametry.
O ile N24-70 raczej przeważa u większości, to 70-200 i UWA większość ma innych firm.
kurczeblade
10-04-2014, 22:46
Fajnie że wątek się tak rozwinął- ale szkoda że mało konkretów padło :)
No ale nad czym tu się zastanawiać? Jeśli oprócz fotografowania masz dużo wolnego czasu to kup sobie sigme lub tamrona i będziesz się udzielał w wątkach o superowym af, bf, ff ;-)
Wysłane listem poleconym
foto4deg
11-04-2014, 14:56
Ludziska, nie chcę zakładać nowego tematu, a mój problem dotyczy jednego z tych szkieł.
Zastanawiam się, co będzie lepszym wyborem: tokina 16-28, czy nikkor 17-35 2.8. To drugie szkło mogę nabyć za 2,5 tys. pln, natomiast tokiny chodzą u mnie od 3,5 wzwyż. Przeznaczenie to imprezy okolicznościowe w zestawie z 35 1.8, 50 1.4 i 85 1.8.
Tokina powyżej 3,5k? To szukałbym już używanego 14-24 prędzej... Chociaż imo zakres 17-35 jest idealny do repo.
foto4deg
11-04-2014, 17:04
Tokina powyżej 3,5k? To szukałbym już używanego 14-24 prędzej... Chociaż imo zakres 17-35 jest idealny do repo.
Nie wiem, skąd oni biorą te ceny... Może dlatego, że raptem 2 sklepy sprzedają tu Tokinę, a używki nigdzie nie ma. Tak właśnie myślę, że 17-35 jest zakresowo bardzo dobry. Ale 35mm 1.8 zostawię :)
kurczeblade
12-04-2014, 14:01
Nikona 17-35 można kupić nowego, w kolosalnej cenie ale nowy :)
mnie ciągle zastanawiają te szkiełka - kuszą
Tylko oby nie do usranej śmierci.
Bierz 17_35 z Nikona. Za taką cene to po prostu nie ma o czym mysleć. Ja mma swojego do dwóch tygodni i cieszę sie nim jak dziecko D:
Kurczeblade ja zasadzałem się na tą tokiną ale egzemplarz, ktory testowałem (we Wrocławiu) miał mega BF - zrezygnowałem.
Oczywiście nikkor 12-24 jest szkłem które jest super jednak zastanów się nad tym o ile gorsze foto zrobisz tokina?
Jeśli robisz powiększenia na pół bloku zestaw d800 i 12-24 to oczywista sprawa. Jak robisz fotki "na pałę" a później kropujesz jasne że lepsza rozdzielczość i jakość jest ważna. Jak jesteś "mieciem" i lubisz mieć - nikkor jest dla Ciebie. Jak Cię stać też się nie zastanawiaj.
W innym przypadku tokina nie zepsuje aż tak zdjęcia, że będziesz zawiedziony. AF będzie gorszy ale reszta z uszczelnieniem włącznie nie jest taka najgorsza. Jedyny kłopot to trafić na dobrze wyjustowane szkło.
To mój punkt widzenia, jak mógłbym przymierzyć do swojego body 10 tokin pewnie jedną miałbym w swojej torbie.
10 Tokien:) ? Marzenie, dzisiaj poświęciłem ponad godzine na szukanie tego cuda do kupienia:) brałem pod uwagę Wrocław, będe tam w środe i myślałemże może przymierze sobie szkło i jak będzie mi pasować to kupie.. Rezultat? We Wrocławiu sztuk 0 , podobnie w innych dużych miastach :( odpowiedz wszędzie ta sama, brak u dystrybutora na Polske, do canona tak, do nikosie nie:( znalazłem 1szt w Gdańsku , mógłbym odebrać ją w Poznaniu, ale jak zamówie / kupie i przy odbiorze okaże się że są podobne problemy co u Ciebie? :( nie wiem skąd te problemy podobne do czasów komuny i pralki którą rzucili kilka sztuk na sklep:)
Jutro bede ponownie we wrocławiu, ktoś może cos wie czy coś sie zmieniło? Są gdzies jakieś sztuki we Wrocku?
http://notopstryk.pl dla zainteresowanych za tydzien dostawa Tokiny do nikona:)
Nikt już nic nie doda? Mnie ta Tokina też pod kątem kotleta intryguje.
@kurczeblade Pewnie internet prześwietliłeś... to co będzie Tokina czy Nikkor? :)
Żeby ta Tokina była od ręki, to na pewno by sobie popularność szybko zyskała. A jak ludziska mają czekać tygodniami, to olewają i biorą coś innego - jak ja :). Dziwne, że do Canona są od ręki, a do Nikona trzeba miecha czekać.
kurczeblade
24-04-2014, 10:47
Nikt już nic nie doda? Mnie ta Tokina też pod kątem kotleta intryguje.
@kurczeblade Pewnie internet prześwietliłeś... to co będzie Tokina czy Nikkor? :)
Zależy jak będę stał z funduszami po tym sezonie. Ale jestem coraz bliżej Nikkora - mentalnie, bo finansowo jeszcze trochę ! :) jednak to szkło jest na wieki, ma świetny zakres i nie koniecznie będzie traktowane tylko do kotleta :)
Żeby ta Tokina była od ręki, to na pewno by sobie popularność szybko zyskała. A jak ludziska mają czekać tygodniami, to olewają i biorą coś innego - jak ja :). Dziwne, że do Canona są od ręki, a do Nikona trzeba miecha czekać.
Ilość Tokin do Canon i Nikona jest dostarczana taka sama...
Tylko, że w C mają 17-35/2.8, którego używanego można dostać za 1500zł, potem jest 16-35/2.8 L - używany za 2500-3000zł, jest jeszcze 17-40/4 L używany za ok 1800zł, nowy za 2300.
Więc nie ma takiego parcia na Tokinę.
Ja kupuję FX i zdecydowałem się na Tokinę. Nikkor stanowczo dla mnie za drogi.
Archibald6803
24-04-2014, 12:48
.............. Ja kupuję FX i zdecydowałem się na Tokinę. Nikkor stanowczo dla mnie za drogi.
Poczekaj chwilę z tą Tokiną . Jest duże prawdopodobieństwo , że Sigma wypuści w tym zakresie ogniskowych bardzo ciekawe szkło.
O masakra własnie poczekaj ;-)
Poczekaj chwilę z tą Tokiną . Jest duże prawdopodobieństwo , że Sigma wypuści w tym zakresie ogniskowych bardzo ciekawe szkło.
Jakbym mógł, to bym poczekał, szczególnie po ostatnich szkłach Sigmy... niestety goni mnie termin :/
Mimo, że N14-24 zrobił na mnie niemałe wrażenie, szczególnie jak podpięty pod D800E, jednak ta cena... ale to chyba jedno ze szkieł, co do których nie mam wątpliwości o zasadność ceny.
Jeśli tylko ktoś może sobie na taki wydatek pozwolić i potrzebuje szerokiego jasnego zooma, to tylko Nikkor.
Borat1979
24-04-2014, 17:42
Prawdopodobieństwem zdjęć się nie da robić. Kupuje się to co jest na rynku a nie to co może, kiedyś będzie.
Archibald6803
24-04-2014, 22:54
Prawdopodobieństwem zdjęć się nie da robić. Kupuje się to co jest na rynku a nie to co może, kiedyś będzie.
A co ? Gonzo-wi przestało działać body które miał do tej pory ? czy może mu ktoś "skroił " cały sprzęcior do ostatniej nakrętki na obiektyw ? że się tak nagle pali .....
A gdyby nawet , to są jeszcze jakby co kumple z Canonami w odwodzie
adrianek32
24-04-2014, 23:45
a co ma sigma wydac? procz tych plotek o jasnych szklach 24 i 135mm nic nie slyszalem
Wydaje mi się że wiele osób chciałoby mieć dany słoik głównie dla samej chęci posiadania. Warto jednak brać pod uwagę wymiary oraz wagę konkretnego instrumentu.
Nie porównywałbym Tokiny 16-28 do 14-24. Żaden z tych obiektywów nie jest ideałem, ale to nie ta sama półka a 2mm na dole czynią wiosnę.
Ciekawostka...
Miałem kiedyś obiektyw, który był (moim zdaniem) ostrzejszy i lepiej wykonany od 14-24 a mianowicie ZD 7-14. Jedno ale - nie było wtedy w 4/3 matryc, które mogłyby dotrzymać mu kroku. Optyka to coś, w czym wujek Olo wymiata od paru ładnych lat, tyle że w cyfrze czyni to kryjąc paznokieć.
A co ? Gonzo-wi przestało działać body które miał do tej pory ? czy może mu ktoś "skroił " cały sprzęcior do ostatniej nakrętki na obiektyw ? że się tak nagle pali .....
Nie przestało działać i nikt nic nie skroił. Tylko zmiana pracy.
Borat1979
25-04-2014, 08:46
A co samym body zdjęcia zrobi?
W ogóle co to za pomysł żeby czekać ma jakąś wymyśloną przez ciebie sigmę?
Archibald6803
25-04-2014, 09:23
a co ma sigma wydac? procz tych plotek o jasnych szklach 24 i 135mm nic nie slyszalem
Nie interesuj się .... ;-) i tak już nie masz miejsca w stopce na nowe szkła ....
Nie przestało działać i nikt nic nie skroił. Tylko zmiana pracy.
No to co innego ; jak mus to mus
A co samym body zdjęcia zrobi?
W ogóle co to za pomysł żeby czekać ma jakąś wymyśloną przez ciebie sigmę?
Jak się do kogoś zwracasz bezpośrednio to szacunek nakazuje pisać dużą literą.
Poza tym niczego nie wymyśliłem , powieliłem tylko zasłyszane info , nic więcej.
Jak się pojawi takie UWA pod FX to na bank będzie to szkło interesujące ..... ( vide S18-35/1.8 na DX)
Borat1979
25-04-2014, 10:58
Jak się do kogoś zwracasz bezpośrednio to szacunek nakazuje pisać dużą literą.
Poza tym niczego nie wymyśliłem , powieliłem tylko zasłyszane info , nic więcej.
Jak się pojawi takie UWA pod FX to na bank będzie to szkło interesujące ..... ( vide S18-35/1.8 na DX)
Gdyby to była zapowiedź producenta z jakaś przybliżoną datą to miałoby sens ale w tym przypadku to tylko nic nie warta plotka. Jakiekolwiek planowanie zakupu na takiej podstawie jest kompletnym absurdem.
adrianek32
25-04-2014, 11:47
Archibald6803
Nie interesuj się .... ;-) i tak już nie masz miejsca w stopce na nowe szkła ....
moim miejscem sie nie przejmuj :) zawsze moge cos odsprzedac a ze lubie potestowac to juz inna sprawa nie kupuje szkiel na cale zycie :)
odkopałem ten post bo w tytule jest porównanie obu szkieł.
dlaczego wszędzie czytam że nikkor jest pancerny i ciężki? miałem go przed chwilą podpiętego do d800 i jestem mile zaskoczony,w porównaniu z Tokiną 16-28 ( tez miałem ją w rękach) jest jak piórko :) mój 24-70 jest cięzki i pancerny...:)
ale do meritum....wykonałem kilkanascie fotek w sklepie fotojoker na f2.8 oraz przymykając do 4..5.6....no i moje pytanie jest takie: czy to normalne że czy to na 14 czy 24 żyletka dopiero o 5.6? gdzies wyczytałem na naszym forum że już od 2.8 można liczyć na ostre fotki..a okazało sie że zachowuje się tak samo jak moje 24-70,żyletka dopiero od f4.Rozumiem że powinno sie przymykać o te dwie działki żeby być zadowolony z ostrości ale czy to jest reguła w tych obiektywach?. jakieś sugestie i szybkie opinie? jutro ostatni dzien casbacku..zwrot 840 zeta,i chciałbym go kupić
14-24 jest ostry od pełnej dziury. Masz jakiś walnięty egzemplarz.
https://plus.google.com/u/0/photos/114472518544209657917/albums/6098726622513125889 może ktoś rzuci okiem :) ostrośc ustawiona na napis na górze FOTOJOKER,parametry fotek w szczegółach zdjęcia,3 fotki
To może udostępnisz te zdjęcia co?
Archibald6803
30-12-2014, 22:27
........... Masz jakiś walnięty egzemplarz.
...albo wymagający mikrokalibracji z poziomu body
adrianek32
30-12-2014, 22:28
no tak fotojoker Kalisz ;)
wrzuce wszytskie jakie zrobiłem na różnych ustawieniach,
za chwile będą, ostrośc na FOTOJOKER,na innych ujęciach ostrość na misiu,dokładnie na jego oczy,o na 2 fotkach ostrość na statywy stojące,dokładnie na głowice
O ile N300 nie posiadam, to pozostałe trzy kupiłem sobie co rok jedno :)
Nie jestem zawodowcem, nie mam DG. Skąd masz info?
Na przykładzie tych zdjęć wrzuconych przezemnie pod tym linkiem można coś więcej powiedzieć na temat tego szkła?
no dobra..nikt już nie chce się wypowiedzieć to po pracy jade zakupić to szkiełko :) jak będzie miało jakies wady z ostrością to najwyżej oddam na gwarancje :)
nie mogę edytować moich poprzednich wpisów więc znowu napisze nowego posta..
własnie zakupiłem nikkora 14-24,podpiąłem go ponownie w sklepie,zrobiłem w body mikro regulacje +15 i ostrzy już od 2.8 tak że można się golić,Dziękuje bardzo za pomoc (podpowiedz) Archibald6803. Nikt więcej sie nie wypowiedział...co potwierdza tylko mój pogląd że o pierdołach ,onanizowaniu się swoją wiedzą przy wszystkich oraz kłócić się przekonując innych że ma się racje to wielu na tym forum,ale jesli ktos naprawdę liczy na pomoc to może sobie pisać sam ze sobą :) Mimo tego pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim :) !
Borat1979
31-12-2014, 15:55
Na przykładzie tych zdjęć wrzuconych przezemnie pod tym linkiem można coś więcej powiedzieć na temat tego szkła?
za chwile będą, ostrośc na FOTOJOKER,na innych ujęciach ostrość na misiu,dokładnie na jego oczy,o na 2 fotkach ostrość na statywy stojące,dokładnie na głowice
Gdzie te zdjęcia?
Nikt więcej sie nie wypowiedział...co potwierdza tylko mój pogląd że o pierdołach ,onanizowaniu się swoją wiedzą przy wszystkich oraz kłócić się przekonując innych że ma się racje to wielu na tym forum,ale jesli ktos naprawdę liczy na pomoc to może sobie pisać sam ze sobą :) Mimo tego pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim :) !
Jak nie potrafisz udostępnić zdjęć to się nie dziw, że nikt nie odpowiedział :)
Po napisaniu mojego ostatniego posta usunąłem zdjęcia z pod linka, zeby nie zaśmiecać forum, i tak nikt tam nie zajżał. Ake dzieki za zainteresowanie:) pozdrawiam
adrianek32
31-12-2014, 16:22
jakos sledzilem wątek w nocy i tych zdjęc nie widziałem ani linka nie bylo widac. A jak usuneles linka skoro posta mozna edytowac tylko jakis czas po dodaniu posta? Chyba nie oczekiwales ze odrazu po zamieszczeniu zdjec dostaniesz kilka odp. Najwazniejsze ze jestes zadowolony ale cos tu sciemniasz w Sylwestra :)
Były, były, na google + na moim koncie udostępnilem publicznie w katalogu 14-24, ktory niedawno usunąłem :)
Ps.obiektyw pierwsza klasa:)
jakos sledzilem wątek w nocy i tych zdjęc nie widziałem ani linka nie bylo widac. A jak usuneles linka skoro posta mozna edytowac tylko jakis czas po dodaniu posta? Chyba nie oczekiwales ze odrazu po zamieszczeniu zdjec dostaniesz kilka odp. Najwazniejsze ze jestes zadowolony ale cos tu sciemniasz w Sylwestra :)
A w poście #73 pisałeś : no tak fotojoker Kalisz. Hmm Pomroczność jasna ?
Były podlinkowane foty.
Nie usunąłem linka? link jak widzisz jest. Usunąłem folder z konta, więc link zostal ale jak na niego wejdziesz teraz to ci error wyskoczy? pozatym zależalo mi na szybkiej pomocy, gdyz dzisiaj ostatni dzien cashbacka i mialem tylko wieczor i do poludnia zeby sie zdecydować lub tez nie na zakup:)
adrianek32
31-12-2014, 16:57
A w poście #73 pisałeś : no tak fotojoker Kalisz. Hmm Pomroczność jasna ?
Były podlinkowane foty.
ale mialy byc kolejne zdjecia :)
adrianek32
31-12-2014, 16:58
Nie usunąłem linka? link jak widzisz jest. Usunąłem folder z konta, więc link zostal ale jak na niego wejdziesz teraz to ci error wyskoczy? pozatym zależalo mi na szybkiej pomocy, gdyz dzisiaj ostatni dzien cashbacka i mialem tylko wieczor i do poludnia zeby sie zdecydować lub tez nie na zakup:)
rozumiem, najwazniejsze ze zadowolony jestes :) teraz slij cashback, ja dostalem zwrot po ok 2 tyg :)