PDA

Zobacz pełną wersję : Czyżby problem z ostrością w moim D70?!

downunder
31-07-2005, 23:18
Właściwie od początku miałem problem z właściwym uchwyceniem ostrości w moim D70.
Na początku tłumaczyłem sobie, że to nowy sprzęt, trzeba go poznać itd. itp.
Później, zmieniłem firmware na 2.0 i tym tłumaczyłem sobie, że aparat najczęściej nie rysuje ostro.
Wróciłem do starego firmware'a.
Dalej miałem problemy z ostrością a widoczne one były szczególnie w zdjęciach makro i portretach. Ciągle uważałem, że to moja wina i że robię coś nie tak.
Czary goryczy dolały moje ostatnie zdjęcia z Malborka, gdzie w Nikon Capture Editorze zauważyłem, że najczęściej ostrość ustawiłem obok obiektu, który właśnie fotografowałem. Byłem na siebie wściekły, że nieudolnie obsługuję aparat.
Dziś postanowiłem sobie zrobić dokładne testy body i obiektywów. Ustawiłem scenę testową a następnie ze statywu na poszczególnych obiektywach robiłem zdjęcia. Szok przeżyłem gdy obejrzałem rezultaty.
W aparacie punkt ostrzenia ustawiłem dokładnie centralnie na twarz Żyda.
Nikon Capture Editor pokazuje, że punkt ostrzenia został ustawiony o 0,5 cm w lewo.
Dokładnie tak samo jest na wszystkich obiektywach.
Czyżby to błąd aparatu? Czy inni użytkownicy Nikona mogliby sprawdzić u siebie jak to jest?
Poniżej przedstawiam zrzut z ekranu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/9781/test3qk.jpg)

krzysiekk
31-07-2005, 23:23
Oczywiscie zawsze masz tak samo? 0.5 cm w lewo?

downunder
31-07-2005, 23:32
b]krzysiekk[/b], Dokładnie przy wszystkich dzisiejszych próbach testowych było 0,5 cm w lewo.
W poprzednich zdjęciach przy dłuższych ogniskowych mogło być więcej ale tamte zdjęcia robiłem z ręki więc do dziś nie mogę wykluczyć błędu, poruszenia itp. :|
Sam nie wiem o co chodzi ale dzisiejszy test przekonuje mnie, że to jednak nie moja wina.
Jedno wiem przesunięcie zawsze jest w lewo. :|
Napisałem do Nikon Polska zobaczymy co odpowiedzą. Ale coś napewno jest nie tak. :|

krzysiekk
31-07-2005, 23:49
Widzialem post na CF - pisali Ci ze mechaniczne albo elektroniczne (? = :shock: ) skoszony punkt ostrzenia.
Ja mam dokladnie to samo zdanie. Jesli byloby to gora/dol to sprawa jest do ,,poprawienia" wlasnorecznie, ale tylko wtedy jesli nie masz gwarancji, nie kochasz serwisu NP, jestes dobry w te klocki. A klocki nazywaja sie ,,imbus'' i jak to wpiszesz w SZUKAJ'a to wiele znajdziesz :-/

W przypadku skoszenia w lewo/prawo - serwis :(.
Stawiam na to ze albo ulozyskowanie luster jest wmontowane krzywo, albo lustra sa oki, ale zle wmontowany czujnik AF.

mucha
01-08-2005, 01:26
Witam Panowie,

to co piszecie jest bardzo ciekawe, bo i w moim D70 jest identycznie, punkt ostrzenia jest regularnie przesuniety w lewo... przynajmniej tak mowi NC po wcisnieciu ctr+shift+F...

Mysle ze ten blad lezy w samym oprogramowaniu NC, bo z ostrzeniem problemow nie mam...

ale oczywiscie zanim, sie uspokoilem po przeczytaniu tego posta.... w biegu telefon do znajomego, posiadacza D100 z prosba o fotke z jego korpusu... efekt ???

Dokladnie tak samo jak w moim D70... a wiec to mnie uspokoilo... ale pytanie nadal pozostaje DLACZEGO tak jest...

pozdrawiam

krpolak
01-08-2005, 03:58
To raczej wyglada, jakby NC pokazwyal tylko lewa polowke obszaru lapania ostrosci. Niemniej sprawdzilem doswiadczalnie, jesli w lewej polowce nie ma nic czego moglby sie chwycic AF, a w prawej jest, to ostrosc i tak zostanie zlapana poprawnie, mimo ze NC wskaze obszar ostrzenia na lewa polowke, czyli tam gdzie nic nie ma.

Pozdrawiam,

K.Polak

[ Dodano: Pon 01 Sie, 2005 ]
-->downunder

OT, gdzie mieszkasz w Australii?

Pozdrawiam,

K.Polak

downunder
01-08-2005, 11:40
All dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Czyli to nie aparat popełnia błąd tylko jednak ja.
A wczoraj myslałem, że już odkryłem w czym tkwi problem ... :(

krzysiekk to o czym piszesz to raczej problem BF/FF. Zrobiłem sobie testy i u mnie ten problem nie występuje. Ale nawet gdyby wystepował to raczej bałbym się grzebać imbusami (czytałem o tym już wcześniej).

krpolak, nie mieszkam w Australii ale tam się urodziłem i mieszkałem 12 lat więc czuję ogromną sympatię do tego kraju. :)

CCD
01-08-2005, 15:14
Moje pytanie może nie do końca na temat. Jak sprawdzacie w NC punkt ostrzenia?

downunder
01-08-2005, 15:29
Moje pytanie może nie do końca na temat. Jak sprawdzacie w NC punkt ostrzenia?

W NC przy otwartym zdjęciu wciśnij Ctrl+Shift+F i pokaże ci się punkt ostrzenia aby schować wciśnij ponownie to samo. :)

CCD
01-08-2005, 15:47
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak właśnie zrobiłem po przeczytaniu postu muchy, ale nie zadziałało i niestety nadal nie działa. Mam NC v4.1. Nie wiem co jest grane. Po wciśnięciu w/w kombinacji wskaźnik myszki zamienia mi się w lupkę z +

sinner
01-08-2005, 15:55
NC nie pokazuje punktu ostrzenia tylko który czujnik AF był użyty przy robieniu fotki.
Spróbujcie ustawić ostrość i przekadrować to co wam pokaże ???

downunder
01-08-2005, 15:57
CCD, Może zdjęcie robiłeś w trybie AF-C gdzie aparat ci pozwolił je zrobić mimo, że punkt ostrości nie był ustawiony. Wtedy się nie wyświetli. Nie wiem też czy się wyświetla przy maualnym ostrzeniu.
Co do wersji NC to chyba nie ma znaczenia ale zrób sobie update z netu. Wejdź w zakładkę help->online->Check for Software Updates ...

sinner
01-08-2005, 16:02
CCD - menu image show focus area

downunder
01-08-2005, 16:16
NC nie pokazuje punktu ostrzenia tylko który czujnik AF był użyty przy robieniu fotki.
Spróbujcie ustawić ostrość i przekadrować to co wam pokaże ???

Skoro sprawdziłeś to nie musimy sprawdzać by to potwierdzić w jakim celu miałbyś pisać nieprawdę. Ale w takim wypadku to zbędny gadżet i w dodatku nawet bez przekadrowywania nieprecyzyjny.

Kaleid
01-08-2005, 16:20
Do You come frome a land down under ? : 8)

downunder
01-08-2005, 17:34
Oh yeah ...
Do you speak-a my language? 8) :lol:

krzysiekk
01-08-2005, 23:41
Ja nie pisze o FF/BF tylko pisze o ustawieniu lustra. Jesli lustro jest nieprawidlowo ustawione to pole ostrzenia bedzie przesuniete. Imbusami mozna zmienic/poprawic FF/BF oraz nieco przesunac punkt ostrzenia - ale tylko gora/dol.

Jesli lustro jest krzywo ulozyskowane w poziomie, to tego imbusami _nie_naprawimy_.

Moj post nie mial na celu zachecenia Cie do manipulacji tylko zasugerowanie porady serwisu.

irekka
03-08-2005, 11:27
NC pokazuje tylko kóry czujnik był uzyty - w 5700 jest to nawet na jednym z ekranów przy przeglądaniu zdjeć. W przypadku d70 informację te odczytuje NC. A ten punkt jest wyświetlany mało precyzyjnie i centralny jest przesunięty w lewo.