PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki pierwszy sprzęt

netmare
31-03-2014, 22:30
Witam,

Postanowiłem przesiąść się z kompaktu na lustrzankę. Początkowo wahałem się między D5100 a EOS 600D, ze względu na niewielki budżet jakim dysponuję, ale dużo się naczytałem o tym wszystkim (może i zbyt dużo jak na początek) i teraz mniej wiem co kupić niż na początku. Jedyne co wiem po tych wszystkich lekturach to że chcę wejść w nikon, ale jaki?

Kompakt z dużym zoomem porzucam bo jakoś zawsze mi za mało światła. Aparatu używam jak laik - głównie na programach z priorytetem, ale chciałbym to zmienić i zacząć używać świadomie. Co do tematyki zdjęć: rodzina, dokumentacja wyjazdów, czasem widoczki, makro nigdy. Na pewno chciałbym się pobawić trochę z głębią ostrości i tu zaczynają się moje dylematy.

Budżet 2500 :(

d5100 + kit 18-105, zostaje trochę, może za czas jakiś 50/f1.8.
d90 z tym samym kitem.
Albo
używane tanie body jakieś D3000 + Tamron 17-50 f/2.8 VC (za 950 używka)i jeszcze parę stówek zostaje na jakieś 55-200 czy inny który doradzicie.
A może tamron 17-50 f/2.8 (bez VC) za 400 i więcej osprzętu (polaryzacyjnym bym nie wzgardził, może szary).

Osobiście jestem za lepszym szkłem na początek, body może się uda kiedyś zmienić, a dopóki nie zainwestuję w optykę, zawsze będzie wysoki próg wejścia. Jak to skonfigurować ?
Szczególnie mam wątpliwości co do Tamrona:
1. Ponoć Tamron wolno ostrzy, jak to pod kątem dzieci.
2. 17-50 czy to nie za mały zakres i nie skończy się częstym odpinaniem.
3. Na ile 2.8 jest gorsze niż 1.8 do eksperymentów z głębią ostrości, w porównaniu ze stałką.
4. VC przy tych konkretnych parametrach to raczej konieczność czy zbytek.

Mam nadzieję że pomożecie mi wydać te 2500 optymalnie ;)

artur0372
31-03-2014, 22:41
Jak body może być używane to proponuję D5100 + sigma 17-50 2.8. Bardzo dobry zestaw. W budżecie powinieneś się zmieścić.

Krys86tian
31-03-2014, 23:20
Powiem Ci, że ja też używam jak ten laik programów z priorytetem :(
Do konkretów:
chcesz głębię ostrości: albo <= 2.8 albo coś dłuższego i wtedy możesz mieć więcej na f. Mówisz, że 17-50 krótko, że trzeba często przepinać ale z 2 strony piszesz o polarze i połówce, filtry też trzeba "przepinać". A kończąc to jak na moje oko 1.8 to dziura ze 2 razy większa

http://photobizblog.files.wordpress.com/2013/02/aperture.jpg

Sory, że tak piszę ale tak to wygląda, że nie ma idealnych rozwiązań, decyzja zawsze jest jakimś tam kompromisem. Musisz sobie odpowiedzieć co jest najważniejsze dla Ciebie. Jak coś to wal jak w dym, coś się podpowie, może... ;)

pozdr.
Krystian

bolth
31-03-2014, 23:22
Jak body może być używane to proponuję D5100 + sigma 17-50 2.8. Bardzo dobry zestaw. W budżecie powinieneś się zmieścić.

Zgadza się,później możesz dokupić jakiś spacer zoom zamkast stałki bo ta sigma jest bardzo dobra,ale to wyjdzie w praniu.
Ja fotografuje dzieciaki i nie brakuje mi zakresu ale każdy robi po swojemu

Seria 3x00 jest powiedzmy szczerze troszku dziecinna z większym/cięższym szkłem staje się troche nieporęcznie

Dozbieraj troche do d5100 i sigma 17-50 f2.8 bo warto

netmare
31-03-2014, 23:50
Powiem Ci, że ja też używam jak ten laik programów z priorytetem :(

Nie chciałem nikogo urazić ;). Zapewne uzyskuję po prostu inne rezultaty ;)

Sory, że tak piszę ale tak to wygląda, że nie ma idealnych rozwiązań, decyzja zawsze jest jakimś tam kompromisem. Musisz sobie odpowiedzieć co jest najważniejsze dla Ciebie. Jak coś to wal jak w dym, coś się podpowie, może... ;)

Spoko. Jestem pewny że nie ma rozwiązań idealnych. Natomiast nie mam też doświadczenia w tej dziedzinie, więc proszę o pomoc w znalezieniu kompromisu.

Zaproponowany wyżej zestaw, choć z Tamronem wydawał mi się ciekawy, natomiast potrzebowałem potwierdzenia, że to sensowny kompromis.

Okej Sigma sporo drożej, ale rozumiem że AF szybkie. Czy jest sens poszukiwać na rynku wtórnym, ewentualnie na co zwrócić uwagę przy zakupie?

To samo odnośnie D5100, na co zwrócić uwagę?
Czy przebieg jest wyczerpujący dla czegoś poza migawką?
Czy migawka jest elementem który przy wymianie wymaga tajemnej wiedzy i super zdolności manualnych, czy też da się ją wymienić w domowym zaciszu?

myrele
01-04-2014, 00:02
Jak jeszcze tego nie zrobiles idz do sklepu i pomacaj kazdy z tych aparatow.
Zobaczysz ktory ci bedzie lepiej w rece lezal, a pomimo wyzszosci jednego nad drugim obrazek moim zdaniem i tak bedzie porownywalny.
Osobiscie bym D90 na serie 3XXX czy 5XXX nie zamienil, ale kazdy ma inne priorytety:)

artur0372
01-04-2014, 00:14
Piszesz, że na razie ważniejsze jest szkło. Kup używkę 3100 (poniżej 1000zł.) lub 5100 (też możesz trafić poniżej 1000zł.) a sigmę nową i zmieścisz się w budżecie. D5100 to w miarę nowa puszka nie specjalnie widać żeby użytkownicy tego body narzekali więc nie myśl przed zakupem jakie części będziesz musiał wymienić. Możesz trafić na gwarancji wtedy serwis się będzie martwić jakby co, odpukać.

Ned Stark
01-04-2014, 09:23
Nowe body d3100 - 1050
nikkor 35 1,8G - 710
To Tobie jeszcze na filtr polaryzacyjny starczy. Na początek wystarczy. Zakup tego zooma 18-105 uważam za bezsensowny jeśli zależy tobie na lepszym szkle, a róznice między tymi amatorskimi body są kosmetyczne.
2500 pln to nawet możesz body plus dwie stałki wyrwać - 35 i 50.

Grochu7
01-04-2014, 12:30
Nowe body d3100 - 1050
nikkor 35 1,8G - 710

Pierwsze body i tylko stałka - może być frustrujące. Ale jeśli do tego dorzucić 18-105, który będzie robił za klasycznego spacerzooma to zestaw wygląda klawo i (na styk) mieści się w budżecie, nawet jeśli wszystko to nówki.

Ned Stark
01-04-2014, 12:52
Pierwsze body i tylko stałka - może być frustrujące. Ale jeśli do tego dorzucić 18-105, który będzie robił za klasycznego spacerzooma to zestaw wygląda klawo i (na styk) mieści się w budżecie, nawet jeśli wszystko to nówki.
A ta frustracja to z jakiego powodu? Ja bardzo szybko pozbyłem się kitów bo były rzeczywiście frustrujące z powodu światła. Kiedyś, dawno temu nie było zoomów i ludzie dawali sobie radę ;-) Po co wyrzucać kasę na obiektyw 18-105 skoro i tak się to później zmieni na stałki? Twórca tego wątku pisze, że zależy mu na lepszych szkłach więc idąc tym tokiem rozumowania, który jest poniekąd słuszny to taki wybór jest moim zdaniem optymalny ;-)

Andrzej1974
01-04-2014, 15:25
Zgadzam się z @Ned Stark. Kita bym sobie odpuścił. W tej ceine wolę N35/1.8G bo to naprawdę świetne szkiełko.

kjeld
01-04-2014, 15:50
Założyciel wątku podał rodzaj fotografii: rodzina, wyjazdy, widoczki. Panowie polecają jasne stałki, pisząc przy tym, że oni je wolą. O to co kto woli, założyciel nie pytał, chce rady w sprawie w miarę uniwersalnego szkła do wymienionych potrzeb. Akurat na wyjazdy i widoczki N18-105 jest bardzo dobrym wyborem. Do rodziny i zabawy z głębią ostrości jak najbardziej N35/1.8G.

Andrzej1974
01-04-2014, 20:35
Założyciel wątku podał rodzaj fotografii: rodzina, wyjazdy, widoczki. Panowie polecają jasne stałki, pisząc przy tym, że oni je wolą. O to co kto woli, założyciel nie pytał, chce rady w sprawie w miarę uniwersalnego szkła do wymienionych potrzeb. Akurat na wyjazdy i widoczki N18-105 jest bardzo dobrym wyborem. Do rodziny i zabawy z głębią ostrości jak najbardziej N35/1.8G.

Akurat polecany przeze mnie Nikkor 35/1.8G jest tak uniwersalnym obiektywem, że... hmm... idealnie nadaje się do potrzeb autora wątku. Pod tym linkiem (http://photographylife.com/lenses/nikon-af-s-dx-nikkor-35mm-f1-8g) są m.in. przykłady tego, jakie zdjęcia tak naprawdę można nim wykonać.

Jeżeli chodzi o mnie to i ja używam Nikkora 35/1.8G nie tylko do zdjęć rodzinnych ale także biorę na wszelkiego rodzaju wyjazdy, w tym także do "widoczków".

EDIT:

Zapraszam także na http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13142 w celu zobaczenia zdjęć, które zostały wykonane Nikkorem 35/1.8G. Jak widać, jest tam wszystko... od portretów, po krajobrazy...

zgera
01-04-2014, 21:05
Akurat polecany przeze mnie Nikkor 35/1.8G jest tak uniwersalnym obiektywem, że... hmm...

Po to lustrzanka ma wymienne obiektywy że nie da się zrobić jednego uniwersalnego obiektywu.
Za uniwersalny obiektyw można by przyjąć ogniskową 12-300 mm ze światłem 2.8, starczyło by do krajobrazu, portretu no i przyzwoity zoom.
N35 można bardziej nazwać obiektywem standardowym na DX, do krajobrazów średnio się nadaje, przedewszystkim za wąsko, przy jasnych scenach trzeba go mocno domykać co powoduje dyfrakcje.
Zdarzało mi się w słoneczny dzień że osiągałem najkrótszy czas 1/4000s przy przysłonie f/5.6, 8.
N35 tak, do pewnych zastosowań, ale na wycieczki bardziej N18-105 lub coś o podobnym zakresie.

bolth
01-04-2014, 22:10
Dla mnie trochę dziwne,mieć lustro i jeden obiektyw i lampę systemową,
to się mija z celem lustrzanki bo do tego służy kompakt który zmieści się do torebki żony,
rozumiem że to wydatek,sam używałem kitowca długo ale spowodowane było to zastojem i leżakowaniem mojego sprzętu
Po dokupieniu s17-50 moje oczy przejrzały na nowo heh i tak się to już potoczyło

kjakub
01-04-2014, 22:17
Tylko stałka do pierwszego body i to jeszcze 35 mm jak najbardziej! ...ale jako żart.
To jest bezsensowny pomysł. Jeśli już musiały by to być stałki, to raczej 30/28 mm, lub coś jeszcze krótszego ORAZ 85 mm (lub bardziej budżetowo 50 f/1,8 ). Na sam początek - poznanie podstaw bardzo dobry, a zarazem uniwersalny będzie 18-105 VR, natomiast jeśli jest chęć aby podejść ambitniej do tematu, to Sigma 17-50 f/2,8 będzie bardzo dobrym wyborem - zarówno dosyć uniwersalna w szerszym zakresie (w dłuższym IMHO wystarczające są 1-2, ew. 3 stałki), jak i dosyć jasna, więc zakup 35 mm będzie praktycznie całkiem zbędny - dodatkowy klamot w torbie.

kjeld
01-04-2014, 22:23
@zgera, zgadzam się w 100%. Dużo robię krajobrazów i architektury na wyjazdach i wtedy N18-105 jest podstawowym szkłem. Mam też w torbie N35, ale jego używam kiedy jest mało światła (wnętrza zabytków) i wystarczająco dużo miejsca za plecami. Najbardziej doskwiera mi brak UWA do architektury i wnętrz. W ostatnią sobotę byłem między innymi w pięknej gotyckiej farze w Chełmnie i 18mm było stanowczo za długo. A światła było dość.

Ned Stark
01-04-2014, 22:48
Tylko stałka do pierwszego body i to jeszcze 35 mm jak najbardziej! ...ale jako żart.
To jest bezsensowny pomysł. Jeśli już musiały by to być stałki, to raczej 30/28 mm, lub coś jeszcze krótszego ORAZ 85 mm (lub bardziej budżetowo 50 f/1,8 ).

Kolega określił budżet na cały sprzęt - 2500.
Ja biorę 35 wszędzie. Na wakacjach jako podstawowe szkło do zdjęć na których są ludzie i nakręcam polara. Żadnych dziwnych artefaktów na zdjęciach nie znalazłem. Nawet widoczki nim zrobiłem. Nie przesadzajcie :P Jak ktoś wejdzie na pół godziny na to forum to nigdy w życiu aparatu nie kupi ani żadnego obiektywu. Będzie tylko szukał bf, ff, mory i innej cholery ;-)

Andrzej1974
01-04-2014, 22:49
Hmm...racja, jednym obiektywem nic nie da się zrobić. Najlepiej mieć ich cały plecak albo najlepiej dwa. MZ to jest dopiero bezsens. Przypomina mi to trochę mówienie o okularach, że inne są do oglądania TV, inne do czytania gazety, a jeszcze inne na wyjscie do pracy...

A swoją drogą tak często się zastanawiam dlaczego pro robiący np. mają maks. 3-4 szkła (głównie stalki) zamiast 2 plecaków różnej maści obiektywów...

Lena&TheShadow
01-04-2014, 22:52
(..) Nie przesadzajcie :P Jak ktoś wejdzie na pół godziny na to forum to nigdy w życiu aparatu nie kupi ani żadnego obiektywu. Będzie tylko szukał bf, ff, mory i innej cholery ;-)

pisałam - łażenie po forach uczyni z ciebie potwora

Ned Stark
01-04-2014, 23:01
Najlepszy jest onanizm sprzętowy bez pokazywania zdjęć ;-).

bogdi64
01-04-2014, 23:02
......
A swoją drogą tak często się zastanawiam dlaczego pro robiący np. mają maks. 3-4 szkła (głównie stalki) zamiast 2 plecaków różnej maści obiektywów...

bo idąc "na zlecenie" dobrze wiedzą co im w danym momencie będzie potrzebne i nie obciążają kręgosłupa :)

ps: 2500 zł śmiało wystarczy na używane 18-200 i do tego korpusik, po przestrzeleniu zestawu już po pół roku będziesz wiedział, która ogniskowa ci najbardziej leży i ewentualnie wtedy dokupisz potrzebne szkiełko i to sam, bez pytania na forum

Archibald6803
01-04-2014, 23:10
.............2500 zł śmiało wystarczy na używane 18-200 i do tego korpusik, po przestrzeleniu zestawu już po pół roku będziesz wiedział, która ogniskowa ci najbardziej leży i ewentualnie wtedy dokupisz potrzebne szkiełko i to sam, bez pytania na forum

też bym za takim rozwiązaniem optował ;
jako body startowe nieźle sprawdzi się d80 ( za 600 pln można kupić całkiem przyzwoity egzemplarz )

Lena&TheShadow
01-04-2014, 23:21
Ja bym kupiła D200/Fuji S5 i do tego Sigma AF24mm Super Wide II oraz Nikkor 50f1.8D

miałabym equiv 35mm i 75mm co pozwala obsłużyć repo i portret.

netmare
01-04-2014, 23:37
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Przede wszystkim zbieżność waszych wypowiedzi co do ogniskowych pozwoliła mi wyrobić opinię co do zakresu używanych ogniskowych i wnioskuję, że z ogniskową <=50 da się żyć, a to wiele zmienia w moich rozważaniach. Jestem prawie pewny, że będzie ta Sigma 18-50 f/2.8 (byłbym pewny gdyby nie obecność tego Tamrona w komisie, na pewno Sigma jest lepsza ale 400 vs 1600 PLN wymaga chwili uwagi, 1200 pozwala powalczyć tele/torba/filtry)

N18-105 odpada, ani jasny, ani porządny zoom i jak wynika z różnych innych tematów, dość zawodny. Do tego idąc za radą kupowania nowych szkieł, włożę w niego x, a za rok (kiedy ostatecznie zdecyduję żeby go wymienić) wyjmę x/2. To raczej oszczędnością nie jest, a ja budżet mam nie za wysoki ;)

A co do aparatu, to wbrew waszym poradom, stanęło na D90..., bo to po prostu najsensowniejszy kompromis moich oczekiwań i budżetu :)

Budżet z Sigmą wymaga lekkiego poszerzenia, ale w przeciwieństwie do wczoraj mam przeświadczenie, że 17-50 f/2.8 to optymalny kierunek na start, a tele i filtry metodą małych kroczków pewnie uzupełnię.

Ostanie pytanie:
Czy możecie podpowiedzieć na co ewentualnie mam zwrócić uwagę przy używanym obiektywie lub kategorycznie odradzić używki ? ;D

bolth
02-04-2014, 07:29
D90 i ta Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM (pełna nazwa)
jest zajebiaszcza na start:-) ja starowałem troszku ubożej heh
jasne szkło ułatwia zabawę :-)

Na co zwracać uwagę przy używkach? stan ogólny,brak lub jaknajmniej kurzu na soczewkach no i grzyba oraz bez zarysowań na przedniej soczewce,chyba tyle?

Archibald6803
02-04-2014, 10:43
.....

Dobra rada ,która w najbliższej przyszłości może Ci zaoszczędzić masę nerwów :

kup NOWĄ Sigmę 17-50 OS oraz UŻYWANĄ puszkę d90

D90 nie ma mikrokalibracji w body ; sigmy , z kolei , często firmowo są nierówne optycznie ;
kupując nowe szkło - jeżeli coś jest nie tak z ostrością na posiadanym body (d90) - pakujesz je razem z posiadanym body do pudełka i wysyłasz na bezpłatną gwarancyjną kalibrację szkła pod puchę do serwisu Sigmy.

Po paru dniach paczka wraca , a Tobie szczenna opada na widok jakości zdjęć .......

Zresztą , nawet jak Ci się początkowo (po zakupie szkła) wydaje , że wszystko jest z nim ok - to z AUTOMATU wykonaj operację kalibrowania pod puchę w serwisie Sigmy .....

bolth
02-04-2014, 11:05
Racja,mnie też to czeka ale zebrać się nie umiem

netmare
02-04-2014, 20:00
Dzięki za poradę z kalibracją.