Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ola wiosennie - debiut
kurczaczek
31-03-2014, 22:04
Moje pierwsze portrety. Bardzo proszę o wszelkie sugestie, porady itp...
Szczególnie jeśli chodzi o obróbkę gdyż nie wiem jak wyczuć takiego typu fotografię :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/853/ch4y.jpg)
kurczaczek
01-04-2014, 09:48
Zapraszam Was do komentowania :0 Każda uwaga jest na wagę złota :) Chciałabym nauczyć się robić fajne portrety i jeśli nie będę wiedziała nad czym pracować to nie posunę się ani kroku dalej :)
ot dziewcze w kwiatach. Ani tu super kadru, ani super światła. Zwykłe zdjęcie do szuflady. Przytłaczające troche to drzewo - lepiej byłoby bez niego.
kurczaczek
01-04-2014, 09:54
No ok. Dzięki za komentarz. A teraz pytanie, jak kadrować ludzi, żeby w takich sytuacjach było ciekawiej? ;]
Andrzej1974
01-04-2014, 09:58
Drzewo zbędne. Nie pasuje do tego zdjęcia bo odciąga wzrok od modelki. Postarałbm się w przyszłości lepiej wybierać miejscówki i zwracać większą uwagę na to, co jest w tle. Obróbka też nie powala...
P.S. Za każdym następnym razem będzie już tylko lepiej:-)
A teraz pytanie, jak kadrować ludzi, żeby w takich sytuacjach było ciekawiej? ;]
Zacznij od YT gdzie jest masa poradników (klik (http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-robic-dobre-zdjecia-3-portret)) czy w innych miejscach w necie np. tu (http://fotografia.wordpress.com/porady/jak-zrobic-portret-w-plenerze/) czy tu (http://photography.tutsplus.com/articles/how-to-take-photos-of-people-like-a-professional--photo-860). MZ najpierw dużo poczytać a potem wdrażać w życie tę wiedzę... ;-)
szymon708
01-04-2014, 10:03
Bardzo ładne zdjęcie. Dobrze naświetlone z ciekawym kadrem. Ładnie komponują się kwiatki z modelką. Drzewo trochę odciąga uwagę, ale bez niego mogłoby być monotematycznie. Tak jest inaczej. Bardzo ładna modelka :-) Daj więcej jak masz.
szwychtenberg94
01-04-2014, 11:02
No zdjęciu nie brakuje dużo do bardzo ładnego. Z tym drzewem poprzednicy mają rację. Najlepiej pokazać na przykładzie, dlatego pozwoliłem sobie na lekką przeróbkę, oczywiście tylko aby pokazać o co chodzi.
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-OLqy0MJcyfw/Uzp_F5XWyAI/AAAAAAAAEl8/shfsXldZlio/w800-h545-no/4f4dd8c1183f3e20bab46598acac3cf9.jpg)
Tak jak mówię, tylko do celów podglądowych. (Wiem że nie zgadza się głębia ostrości.)
Najlepiej pokazać jakiś motyw na całym zdjęciu. W tym przypadku są to kwiaty.
Czekam na kolejne zdjęcia.
Bardzo ładny portret. Światełko przyjemne i kolory świeże, co nadaje zdjęciu właśnie ten młodzieńczy klimat. W końcu na zdjęciu jest młodziutka dziewczyna. Moim zdaniem jest to bardzo udany portret. Z wycięciem drzewa bardzo ładnie sobie poradziłaś hehehe.
Dopiero po chwili zauważyłem że to szwychtenberg zrobił poprawkę :)
wersja pokazana przez szwychtenberg94 wygląda dużo ciekawiej. Świetna kolorystyka
Mam tylko wrażenie, że ostrość jest na kwiatkach tuż za Olą
Bardzo przyjemne zdjęcie, d*** nie urywa, ale jest poprawne i bardzo miłe w odbiorze, a więc zapewne cel autora został osiągnięty.
Andrzej1974
01-04-2014, 15:30
Dwójeczka (bez drzewa) znacznie fajniejsza. Teraz tylko czekać na kolejne odsłony młodej i sympatycznej modelki...
josephebeloki
01-04-2014, 15:41
Bardzo fajny portret.
Kolor kompozycyjnie - pięknie. Zadbałeś o to by modelka nie miała pstrokato czerwonej biżuterii oraz o jej ubranie i makijaż. Wszystko się pięknie komponuje z tłem. Usta nie przesadzone , ale zaznaczone. Tutaj zrobiłeś to elegancko, wręcz wzorowo.
Kadrowo też dałeś radę, fakt to drzewo na 1, no ale to do zastępelowania :).
Obróbka delikatna i nie przesadzona, można by to bardziej mocniej pokazać => ale po co? Taka jest twoja wizja, naturalności i lekkości.
Brawo.
kurczaczek
01-04-2014, 19:44
No dobrze, wiec udostepniam poprawiona przeze mnie wersje zdjecia :) Zapraszam do oceny
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/62/bs0j.jpg)
szwychtenberg94
01-04-2014, 20:34
Zdecydowanie czekam na więcej zdjęć ;)
kurczaczek
01-04-2014, 20:55
No to jeszcze jedno. Wiem, ze niepotrzebnie ucielam dekolt koszulki no ale coz... Czlowiek madry jak efekty zobaczyl na komputerze...
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/23/quk4.jpg)
Stach2008
02-04-2014, 08:53
Najważniejsze że nie zapomniałaś o tak waznym wyrazie jak: PHOTOGRAPHY. Bez tego zdjecia były by kiepskie ;-)
Nawet photography nie ukryje braku ostrości...
kurczaczek
02-04-2014, 11:31
Gdzie wy macie ten brak ostrości?
Nie ma to jak otrzymać "konstruktywna" krytykę.
Swoje komentarze zachowajcie dla siebie. Po pewnym incydencie kiedy znalazłam swoje zdjęcia w czelusciach internetu wole je podpisywac.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
zdjęcia niestety bez szału. Ot zwykłe zdjęcia buźki. Nic więcej. No ale rozumiem ze popyta na nie jest spory i nalezy się chronić przed wszelkiej masci złodziejami wielkim napisem :)
Poczytaj gdzie powinnaś mieć wyostrzone zdjęcie bo na drugim poszło w grzywkę a oko ucieka z GO.
I tak się nie obrażaj bo nie warto :)
kurczaczek
02-04-2014, 14:09
Zdaje sobie sprawe ze zdjęcia są bez szału. ;) uczę się dopiero portretu. Wiec mile widziane są wskazówki co robić dalej.
A podpis to moja sprawa. Jest i będzie i kropka.
wskazówki - czytac książki, ogladac zdjęcia i trenowac. Portret to nie zdjęcia facjaty z rozmemłanym tłem. warto o tym pamiętać by nie powiedziec trzeba. Tu mamy zdjęcia facjaty - standardowo zapominam takie foty po niecałej 0.5 sekundy.
Stock, nie przesadzaj. Na forum jest całe mnóstwo zdjęć facjat od bardziej doświadczonych forumowiczów i jakoś nikt się nie spina. Dziewczyna się uczy i moim zdaniem całkiem ładne portrety jej wyszły. Ładnie opanowane światło, kolory super, jedynie ostrość na 2 uciekła. Sam piszesz że ma dziewczyna czytać, oglądać i robić zdjęcia. Zrobiła i pyta o wskazówki bo chyba po to jest to forum, aby nie tylko głaskać po tyłkach wybranych (nawet jak robią dziadostwo) ale również pomagać.
Ćwicz kurczaczek bo idziesz dobrą drogą.
Przemek80
02-04-2014, 22:37
Zgadzam się z Tobą wed. Powstają tu TWA. Chwalą się nawzajem.
Jaki wniosek? Trzeba stworzyć swoje. Ja chętny, bo takiego nie posiadam:-P
Zdjęcie wśród kwiatów (szczególnie po przeróbce) - naprawdę fajne. Można by było (uwaga: gdybologia!) trochę "wyciągnąć" twarz - przez równe oświetlenie zlewa się z tłem.
Portret en face - hmm... nie ma szału, choć zupełnie poprawny (no, poza przycięciem dekoltu).
Ned Stark
03-04-2014, 10:28
Jedynka ok (szczególnie bez drzewa). Jeśli chodzi o dwójkę to byłaby fajniejsza gdyby dziewczę ustawiło się pod kątem, a nie tak en face.
Forum jest dziwne i robi się coraz dziwniejsze więc nie przejmowałbym się na twoim miejscu mało merytoryczną krytyką. Były tu już gorsze zdjęcia z lepszymi ocenami ;-) a niejeden mega super hiper fotograf ma gorsze logo od twojego ;-) (choć logo na zdjęciu wygląda okropnie zawsze)
Najważniejsze że nie zapomniałaś o tak waznym wyrazie jak: PHOTOGRAPHY. Bez tego zdjecia były by kiepskie ;-)
fakt, kulam z tych napisów na fotkach początkujacych, logo z tego wszystkiego zazwyczaj jest najlepsze :D
Jeśli koleżanka mysli że taki napis uchroni przed kradzieżą jeśli ktos będzie chciął to zrobić to przykro mi ale się mylisz, wystemplować taki napisik to chwilka. Więc nie ma co psuc zdjęcia takimi bzdetami.
szymon708
03-04-2014, 12:59
Jaki wniosek? Trzeba stworzyć swoje. Ja chętny, bo takiego nie posiadam:-P
Podpisuje się nogami. Jak czasem widzę wątki i te "ohy" i "ahy" to ogarnia mnie pusty śmiech :-) A zdjęcia tutaj bardzo fajne. Dalej podoba mi się modelka i dalej czekam na więcej. To jak z tą grupą wzajemnej adoracji ? :)
szymon708
03-04-2014, 13:05
fakt, kulam z tych napisów na fotkach początkujacych, logo z tego wszystkiego zazwyczaj jest najlepsze :D
Jeśli koleżanka mysli że taki napis uchroni przed kradzieżą jeśli ktos będzie chciął to zrobić to przykro mi ale się mylisz, wystemplować taki napisik to chwilka. Więc nie ma co psuc zdjęcia takimi bzdetami.
Tak tak, wszyscy wiedzą, że taki podpis można usunąć i ukraść. Ale po co te złośliwe komentarze ? Każdy twórca oprogramowania wie, że można je obejść, a mimo tego stosuje Keye i inne zabezpieczenia :) Jak koleżanka chce podpis to niech sobie podpisuje. Oceniamy zdjęcia czy podpis ? Chyba, że jest taki jak tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245756, ale to trochę inna bajka nieprawdaż ? :)
Lena&TheShadow
03-04-2014, 13:18
Oceniamy zdjęcia, które jak całkiem słusznie zauważyła autorka można znaleźć w czeluściach internetu a nie na pierwszych stronach także zbędna jakakolwiek napinka.
kurczaczek
03-04-2014, 14:13
Moje zdjecia byly juz w bardziej prestizowych miejscach niz internet. Np cala strona Magazynu Rowerowego ;)
No ale to nie jest kategoria "portret"-ktorego się dopierob uczę, tylko "sport". Podpis mam i go dodaje ZAWSZE. Uwazam ze jest lepsze rozwiazaniem niz w kazdym watku pisac klauzule ze zdjecia sa tylko moja wlasnoscia ; ) Nie uwazacie?
Moje były w niedzielnym wydaniu "naszej parafii" ale nie uwazam aby to było prestizowe. W tkaich gazetach raczej nacisku na artyzm nie kładą. W portretach owszem jeśli go nie ma mamy wtedy jak pisali przedmócy tylko facjatę mamy nie portret. Jesli chodzi o pisanie za kazdym razem że nie wolno korzystac z Twoich zdjęć - jest zbyteczne. prawo tak stanowi i nie trzeba tego wypisywać, tak jak nie trzeba pisać na każdych drzwiach wejściowych do centum handlowego iz na ich terenie pozbawienie kogoś życia grozi karą :)
Jak koledzy mówili - bez napinki. Początkujaca jestes więć nie ma się co obrażać że zdjęcia sa zwykłe, ze napis bardziej przykuł uwagę itp. Ja także nie sadzę wypasionych zdjęc portretowych - także się ucze i kazdą krytyke biorę na klatkę a jest na co :D
Lena&TheShadow
03-04-2014, 14:37
(...) Podpis mam i go dodaje ZAWSZE. Uwazam ze jest lepsze rozwiazaniem niz w kazdym watku pisac klauzule ze zdjecia sa tylko moja wlasnoscia ; ) Nie uwazacie?
zostawiaj exif, tam jest pole "copyright" normalnemu to wystarczy a złodziejowi i logo nie przeszkodzi.
To nie jest portret przynajmmniej dla mnie, ale jak juz radzic to udaj sie do biblioteki zarejestruj sie u pani i pozycz wiedze ktorej od nikogo tutaj nie dostaniesz. A potem o rady nie bedzie ciezko jak narazie masz level 0. Szkoda scierac lini papilarnych...
Ned Stark
03-04-2014, 14:56
Na swoje zdjęcia trzeba patrzeć zawsze krytycznie. Potem mniej boli jak ci np. Lena napisze "kosz" ;-) Te zdjęcia nie są fatalne (są normalne przynajmniej pierwsze bez jakiegoś szału) ale też nie są dziełem sztuki, który koniecznie trzeba chronić przed kradzieżą więc też nie ma się o co spinać. Jeśli chodzi o podpisy na zdjęciach to polecam ten wpis jednego z moich ulubionych potrecistów http://marcinwuu.blogspot.com/2012/12/potrzeba-afirmacji.html
Lena&TheShadow
03-04-2014, 15:19
Kurczaczku mój kochany.
Ładne fotografie robisz i trzymaj tak dalej. Póki się starasz masz więcej wglądu w swoje prace niż wielu narcystycznych ignorantów publikujących swoje wypociny na tym portalu. Jeśli nie zostaniesz pożarta przez własny narcyzm to bedziesz dobrym rzemieślnikiem a być może nawet artystką.
...A potem o rady nie bedzie ciezko jak narazie masz level 0. Szkoda scierac lini papilarnych...
Post bez jadu, postem straconym :)
Z całym szacunkiem vASQ ale po obejrzeniu Twoich zdjęć, powinieneś zgłosić się do kurczaczka na korepetycje :) Skoro Twoim zdaniem ona ma level 0 to Twój jest już na minusie....szkoda gadać.
Daj sobie kurczaku spokój z tym logiem i rób zdjęcia. Ja czekam na więcej bo mi się podoba :)
pozdr.
A mi się podobają takie zdjęcia. Są normalne, naturalne, bez przesadnej edycji. Odprężające wręcz. Drzewo mi nie przeszkadza. Kolory, lekkość, modelka, wszystko ładne. Przesyt w Internecie to nic nowego. Mało kto potrafi spojrzeć na zdjęcie oddzielnie, tak po prostu. Mało tego - częściej wracam do takich zdjęć, niż do kolejnej dziewczyny w gorsecie, siedzącej na cmentarzu, czy stojącej w studio ze sztyletem, czy inną różą. Fotek fantasy, digartów i innych wykręconych grafik jest pełno, a i z tego da się zrobić cuda na kiju, wystarczy poruszać trochę myszką.
Podpisu nie komentuję, dla mnie może być. Byleby nie zasłaniał za wiele i nie odciągał uwagi od tematu zdjęcia.
Ujęcie nr 2 trochę bym obniżył, żeby zmieścił się cały kołnierzyk, który został przycięty lekko na dole.
Post bez jadu, postem straconym :)
Z całym szacunkiem vASQ ale po obejrzeniu Twoich zdjęć, powinieneś zgłosić się do kurczaczka na korepetycje :) Skoro Twoim zdaniem ona ma level 0 to Twój jest już na minusie....szkoda gadać.
Daj sobie kurczaku spokój z tym logiem i rób zdjęcia. Ja czekam na więcej bo mi się podoba :)
pozdr.
Jak jestes taki madry to zapraszam na bitewke foto co ty na to ? z minusowym levelem skopie twoje cohones...
Ocenia uzytkownicy forum .
josephebeloki
13-04-2014, 09:54
Moje zdjecia byly juz w bardziej prestizowych miejscach niz internet. Np cala strona Magazynu Rowerowego ;)
No ale to nie jest kategoria "portret"-ktorego się dopierob uczę, tylko "sport". Podpis mam i go dodaje ZAWSZE. Uwazam ze jest lepsze rozwiazaniem niz w kazdym watku pisac klauzule ze zdjecia sa tylko moja wlasnoscia ; ) Nie uwazacie?
Madzia, nie wystawiaj się tak bo tutaj nikt nie powie Ci dobrego słowa, tylko z jadem w ustach będą "hejtować", że to nie magazyn, że to nie prestiż.... :)
Świetne zdjęcia, gratuluję rozwoju i będę się wzorował.
Pozdrawiam.
A mi się podobają takie zdjęcia. Są normalne, naturalne, bez przesadnej edycji. Odprężające wręcz. Drzewo mi nie przeszkadza. Kolory, lekkość, modelka, wszystko ładne. Przesyt w Internecie to nic nowego. Mało kto potrafi spojrzeć na zdjęcie oddzielnie, tak po prostu. Mało tego - częściej wracam do takich zdjęć, niż do kolejnej dziewczyny w gorsecie, siedzącej na cmentarzu, czy stojącej w studio ze sztyletem, czy inną różą. Fotek fantasy, digartów i innych wykręconych grafik jest pełno, a i z tego da się zrobić cuda na kiju, wystarczy poruszać trochę myszką.
Podpisu nie komentuję, dla mnie może być. Byleby nie zasłaniał za wiele i nie odciągał uwagi od tematu zdjęcia.
Ujęcie nr 2 trochę bym obniżył, żeby zmieścił się cały kołnierzyk, który został przycięty lekko na dole.
Pierwszy normalny, rzeczowy, spokojny wpis w tym wątku...
Jak jestes taki madry to zapraszam na bitewke foto co ty na to ? z minusowym levelem skopie twoje cohones...
Ocenia uzytkownicy forum .
Swoją drogą nie taki głupi pomysł :)
Może zrobimy....the Foto of Poland ;)
Modelka fajna, ale Jej potencjał nie został wykorzystany. Fotki spoko jak na początki.
Za to podpis to popelinka - jeśli już chcesz dodawać, dodaj jakiś sensowny, bo raz że nie jest on estetyczny, dwa że do "photography" trochę jeszcze daleko.