PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - problem z autofocusem

lilly768
31-03-2014, 14:47
Witam!
Mam Nikona D5100 z obiektywem 18-105. Przez rok działał bez zarzutu, jednak od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać się problemy z autofocusem. Aparat w ogóle nie wyostrza obrazu, myślę, że jest to wina obiektywu, ponieważ gdy naciskam spust migawki coś w nim "buczy", jakby chciał wyostrzyć, ale nie mógł. Czasami udaje mi się wyostrzyć obraz, jednak po chwili znowu jest z tym problem. Gdy ostrość ustawiam manualnie wszystko działa w porządku.
Problem z autofocusem jest dla mnie naprawdę uciążliwy, gdyż najczęściej zdjęcia robią mnie osoby, które nie znają się zbyt dobrze na fotografii i nie chcą bawić się w manualne ustawienia, tym bardziej, że później większość zdjęć jest kiepsko wyostrzona.
Dodam, że nigdy wcześniej nie miałam problemów ani z aparatem, ani z obiektywem. Nigdy nie upadł itd.
Trochę się rozpisałam, ale chciałam się spytać czy miał ktoś może taki problem lub wie jak go rozwiązać? czy jedynym wyjściem jest oddanie aparatu do serwisu? Chciałabym raczej tego uniknąć, więc może ktoś tutaj mi pomoże? :cry:

tedd
31-03-2014, 14:55
Padanie AF w tych dokładnie obiektywach jest może nie nagminne, ale w porównaniu z innymi szkłami niezwykle częste.
Najlepiej sprawdzić z innym szkłem. Jakimkolwiek, byle AF z wbudowanym silnikiem.
Jeżeli jest na gwarancji to pół biedy, ale pewnie trzeba odesłać cały zestaw, bo zwykle tak jest sprzedawany - telefon do serwisu powinien pomóc, może wystarczy samo szkło, choć wątpię.

lilly768
31-03-2014, 15:23
Sprawdzałam jakiś czas temu z innym obiektywem i wszystko było ok, chociaż i tak nie miałam porównania, bo mój obiektyw akurat miał kaprys i zaczął działać. W każdym bądź razie jestem pewna na 99%, że to obiektyw szwankuje, ze względu na to buczenie w nim przy próbie ustawiania ostrości.
Cały zestaw ma jeszcze rok gwarancji, więc jeśli będzie to konieczne to oczywiście go odeślę. Istnieje może jeszcze jakaś możliwość, dzięki której mogłabym naprawić to w domu, jakimiś ustawieniami, cokolwiek? Może akurat by pomogło, haha.

tedd
31-03-2014, 15:45
Istnieje może jeszcze jakaś możliwość, dzięki której mogłabym naprawić to w domu, jakimiś ustawieniami, cokolwiek? Może akurat by pomogło, haha.

Nie slyszałem o takiej mozliwości.
I mała szansa aby takie istniały - musiałyby być opisane w instrukcji np...

SeBuŚ
01-04-2014, 16:26
Witam.
Nie będę tworzył nowego tematu bo myślę że mogę się tu podpiąć z moim problemem. W tamtym roku we wrześniu kupiłem Nikona 5100 + sigma 17-70 i wszystko był w porządku do czasu jak podpiąłem używany obiektyw sigmy 70-200 2.8. Gdy patrzymy przez wizjer -autofocus ostrzy bez problemu. Jeżeli włączymy tryb live view to nie ostrzy wcale. Próbuje ruszyć i koniec..
Dodam jeszcze że problem dotyczy nawet w dobrym świetle.

Gdy do aparatu podłącze sigme 17-70 wszystko chodzi bez zarzutu.

W czym jest problem?
-obiektyw uszkodzony?
-czy ten typ tak ma?

Dziękuję za pomoc.

kjeld
01-04-2014, 16:42
Prawdopodobnie kwestia aktualizacji softu obiektywu, o ile to możliwe.

Obiektywy Sigmy miewają problemy ze współpracą z puszkami Nikona w trybie LV.

bolth
01-04-2014, 16:56
Tamrony i Sigmy nie wszystkie,nie działają w tym trybie LV

lothar345
02-04-2014, 09:34
Witam.
Nie będę tworzył nowego tematu bo myślę że mogę się tu podpiąć z moim problemem. W tamtym roku we wrześniu kupiłem Nikona 5100 + sigma 17-70 i wszystko był w porządku do czasu jak podpiąłem używany obiektyw sigmy 70-200 2.8. Gdy patrzymy przez wizjer -autofocus ostrzy bez problemu. Jeżeli włączymy tryb live view to nie ostrzy wcale. Próbuje ruszyć i koniec..
Dodam jeszcze że problem dotyczy nawet w dobrym świetle.

Gdy do aparatu podłącze sigme 17-70 wszystko chodzi bez zarzutu.

W czym jest problem?
-obiektyw uszkodzony?
-czy ten typ tak ma?

Dziękuję za pomoc.

Jesli kupilo sie szklo od polskiego dystrybutora to serwis za darmo wgrywa nowe oprogramowanie (po gwarancji) a placi sie tylko za transport.