Zobacz pełną wersję : Wybiórczy odczyt RAW-ów POMOCY!
Przemekkk666
30-03-2014, 22:18
Witam!
Parę dni temu udałem się na fotki i po podłączeniu do komputera okazało się, że system wogóle żadnych zdjęć nie widzi. No więc, jako, że miałem tak już kilka razy (ale z inną kartą, starszą) włączyłem Digital image recovery i zdjęcia odzyskałem, jednak okazało się, że są w jakimś malutkim rozmiarze 160x120..... podczas gdy było robione w RAWach.
Próbowałem na innym sprzęcie ale niestety to samo.
Wykonałem więc serię fotek na próbę, podłączyłem do PC i okazało się, że je czyta bez problemu. Pojechałem jeszcze raz zrobić zdjęcia i niestety powtórka z rozrywki... Najlepsze jest to, że jeszcze wczoraj wieczorem robiłem nocne fotki z przekonaniem, że i tak ich nie zgram, gdy tymczasem zgrały się i to bez problemowo :)
Nie mam pojęcia w czym może tkwić problem, bo gdyby to był np. kabel to wówczas wogóle żadnych zdjęć by mi nie czytało, a tu jest inaczej. Używam Scandisk Extreme, aparat D80.
Ma ktoś jakiś pomysł może?
Przemekkk666
08-04-2014, 19:12
Karty jeszcze nie wymieniłem ale zauważyłem, że pojawia się na komputerze komunikat "błąd otwarcia" i po odłączeniu aparatu, zdjęcia znikają jakby z karty. Czyli może to nie do końca kwestia karty?
Borat1979
08-04-2014, 19:48
Użyj czytnika kart.
Karta traci pliki. Dwa razy mi sie tak stało ze starym CF 1GB. Zamiast plików pojawiły się jakieś krzaki. Dało się odzyskać za pomocą odpowiedniego profesjonalnego programu.
Stara karta PQI 4GB po pewnym czasie użytkowania też zaczęła tracić pliki co chwile. Były zapisywane na karcie, ale po pewnym czasie znikały i dało się zapisać nowe. Także dało się je odzyskać pod warunkiem że nie zostały nadpisane.
Podejrzewam że zdjecia na twojej karcie są, tylko pada tablica. raczej na pewno da się je odzyskać.
Przemekkk666
08-04-2014, 22:25
Użyj czytnika kart.
Spróbuję, dzięki
Przemekkk666
08-04-2014, 22:26
Karta traci pliki. Dwa razy mi sie tak stało ze starym CF 1GB. Zamiast plików pojawiły się jakieś krzaki. Dało się odzyskać za pomocą odpowiedniego profesjonalnego programu.
Podejrzewam że zdjecia na twojej karcie są, tylko pada tablica. raczej na pewno da się je odzyskać.
Jakiś czas temu używałem Digital image recovery i odzyskiwało bez problemu ale od niedawna właśnie niby odzyskuje ale w absurdalnie małym rozmiarze, czego nie rozumiem.
Spróbuję z tym czytnikiem, zobaczymy.
Przemekkk666
12-04-2014, 10:47
. Dało się odzyskać za pomocą odpowiedniego profesjonalnego programu.
Czy pamiętasz nazwę tego programu? Okazuje się, że czytnik kart również się poddaje i nie czyta moich kart. Wyświetla się, że trzeba sformatować ale gdy już to robię, wyskakuje komunikat, że nie da się sformatować do końca. Dziwne jest to, że ta karta, na której mam zdjęcia (scan disk 16gb) jest całkiem nowa, kupiona zeszłego lata. Mogę kupić nową kartę ale z tej starej zdjęcia zgrać i tak muszę...
pożycz kartę od znajomego i zobacz jak jest
Przemekkk666
12-04-2014, 14:20
Właśnie użyłem innego kabla i okazało się, że wszystko działa. Czyli z kartami chyba jednak wszystko ok, a kabel widocznie stracił magiczne właściwości... :)
Przemekkk666
03-05-2014, 14:04
Niestety, chyba za szybko pochwaliłem dzień przed zachodem słońca, dziś podłączyłem aparat po powrocie z majówki i okazuje się, że znów nie widzi moich zdjęć... W tygodniu wybiorę się do serwisu
Borat1979
03-05-2014, 15:06
Wymień w końcu te karty i nie zgrywaj plików przez kabel.
Przemekkk666
03-05-2014, 16:58
Wymień w końcu te karty i nie zgrywaj plików przez kabel.
Tak też będę robił ale problem w tym, że zrobiłem sporo fajnych zdjęć i muszę je teraz jakoś odzyskać...
Widzę, że jesteś niepoprawny, wszyscy mówią zmień kartę na nową, a Ty zabierasz starą i idziesz focić. Te małe pliki które odzyskałeś to są w/g mnie pomocnicze JPG-i które zawsze robi aparat, a NEF-y będą uszkodzone. Jeżeli karta pamięci jest uszkodzona, na co wszystko wskazuje, to pliki NEF mogą się na niej nie zapisywać. Więc może nie być czego odzyskiwać.
Przemekkk666
04-05-2014, 22:19
No tak ale czy gdyby była uszkodzona to wówczas zdjęcia mógłbym oglądać w aparacie przez kilka dni po ich wykonaniu, a dopiero po podłączeniu do PC by znikały?
Nie mam pewności, ale jeżeli dobrze pamiętam to aparat pokazuje JPG-a dołączonego do NEF-a. Nawet jeżeli masz wybór w puszce tylko NEF aparat i tak zawsze dołącza do niego małego JPG-a którego nie widać jako oddzielnego pliku. Tak, czy inaczej, bez zakupu lub wypożyczenia nowej karty, nie posuniesz się do przodu, ze swoją wiedzą o przyczynach kłopotów.
Tak też będę robił ale problem w tym, że zrobiłem sporo fajnych zdjęć i muszę je teraz jakoś odzyskać...
Jakim programem odzyskiwałeś?
Generalnie karta do wymiany ale jeśli chcesz to mogę spróbować Ci odzyskać to co masz na karcie.
Jak coś to PW.
Przemekkk666
06-05-2014, 13:52
No więc dziś byłem w punkcie i powiedzieli mi, że to jakiś wirus wyjada pliki. Ponoć fotki są do odratowania.
Przemekkk666
06-05-2014, 13:53
Jakim programem odzyskiwałeś?
Generalnie karta do wymiany ale jeśli chcesz to mogę spróbować Ci odzyskać to co masz na karcie.
Jak coś to PW.
Używałem Digital image recovery ale odzyskiwało tylko te malutkie jpg-i.
A Ty jakiego programu używasz?