Zobacz pełną wersję : Zdjęcia ninja ;)
MasterM16
30-03-2014, 20:58
Cześć
Mam mały problem z LR 4.
Zniknęły mi zdjęcia. Normalnie ninja. ;) Screen wyjaśni chyba wszystko. Filtrowanie wyłączone. Zdjęć ogólnie 550. Program wyświetla 537. Stosy są wszystkie rozwinięte, na 100%! W kolekcji je mam, a "we wszystkich" nie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/0001-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-xzUIo3G8aFA/UzhnU5YHLbI/AAAAAAAAA7E/1VQuAWbjY2I/w984-h553-no/0001.jpg)
Pomożecie? ;)
2pompony
30-03-2014, 22:34
Stosy są wszystkie rozwinięte, na 100%!
Naprawdę? Ten ostatni plik, zaznaczony elipsą też?
MasterM16
30-03-2014, 23:49
Naprawdę? Ten ostatni plik, zaznaczony elipsą też?
Mogę się mylić, używam LR od kilku miesięcy, nie znam go jeszcze całego, ale jeśli mam stos, to po lewej na górze miniaturki jest pokazana ilość zdjęć w nim, a tu tego nie widzę.
Coś robię źle?
EDIT:
Problem rozwiązany.
Ostatnie zdjęcie to był stos, ale nie było widać tego prostokącika z ilością zdjęć w nim. Nawet klikając w nie, nie miałem możliwości rozwiązania stosu. Było to po prostu samo zdjęcie. Dopiero gdy bawiłem się w automatyczne sortowanie, by zobaczyć co to jest, (nie włączałem, anulowałem) to pokazało się ostatnie zdjęcie jako stos.
2pompony
31-03-2014, 00:13
Jeśli posiadasz angielski, to przesiądź się na angielską wersję, bo do takiej wersji jest miliard poradników, do polskiej nie widziałem. Ale jeśli musisz mieć wersję PL, to trudno, trzeba się będzie męczyć.
To, co i gdzie widać, da się ustawić w opcjach wyświetlania (prawy klik > View Options), w dodatku są trzy różne tryby podglądu miniaturek, kazdy do innego ustawienia.
Stacki są zaznaczane m.in. takimi uchwycikami po obu stronach miniaturki (takie wypukłe pionowe kreseczki), wydaje mi się, ze akurat ten ostatni plik jest zwinięty. Spróbuj kliknąć w prawy uchwycik tego pliku, Stack powinien się otworzyć.
Naduszając F6 pokaż sobie filmstrip, tam tez są miniaturki (wyświetlające się jeszcze inaczej, do ustawienia), może w zależności od ustawień tam pokaże Ci się numerek. Zawsze możesz też skorzystać z komendy prawy klik > Stacking > Expand All Stacks - rozwinie Ci wszystkie stacki w bieżącym katalogu.
Przepraszam za angielskie komendy, ale ni ewiem jak to jest tłumaczone.
MasterM16
31-03-2014, 00:23
Jeśli posiadasz angielski, to przesiądź się na angielską wersję, bo do takiej wersji jest miliard poradników, do polskiej nie widziałem. Ale jeśli musisz mieć wersję PL, to trudno, trzeba się będzie męczyć.
To, co i gdzie widać, da się ustawić w opcjach wyświetlania (prawy klik > View Options), w dodatku są trzy różne tryby podglądu miniaturek, kazdy do innego ustawienia.
Stacki są zaznaczane m.in. takimi uchwycikami po obu stronach miniaturki (takie wypukłe pionowe kreseczki), wydaje mi się, ze akurat ten ostatni plik jest zwinięty. Spróbuj kliknąć w prawy uchwycik tego pliku, Stack powinien się otworzyć.
Naduszając F6 pokaż sobie filmstrip, tam tez są miniaturki (wyświetlające się jeszcze inaczej, do ustawienia), może w zależności od ustawień tam pokaże Ci się numerek. Zawsze możesz też skorzystać z komendy prawy klik > Stacking > Expand All Stacks - rozwinie Ci wszystkie stacki w bieżącym katalogu.
Przepraszam za angielskie komendy, ale ni ewiem jak to jest tłumaczone.
Faktycznie, są oznaczane tymi pionowymi kreskami. Nie wiedziałem o tym, kierowałem się numerkami na zdjęciach, a że ten znikł, nie dało się go rozwinąć ( o kresce nie wiedziałem) to się zdziwiłem.
Co do tłumaczenia, jak grzebie gdzieś głęboko w opcjach, chcę wiedzieć co do czego służy, a biegle angielskiego nie znam. Ale nic nie stoi na przeszkodzie bym do poradnika wyłączył spolszczenie. ;)
Dzięki za pomoc