PDA

Zobacz pełną wersję : różnica w jakości zdjęcia

Noelle22
29-03-2014, 22:06
Cześć,
mam dość dziwny problem. Kiedy robię zdjęcie aparatem (Nikon D5100) najczęściej strzelam kilka ujęć danego obiektu (jeśli jest czas i możliwości) i staram się wybrać najlepsze ujecie. Problem w tym, że zdjęcia wyświetlane na aparacie różnią się znacznie jakością w stosunku do tych samych, zgranych na komputer. Te z aparatu mają znacznie ładniejszą kolorystykę, są trochę ostrzejsze (nawet jeśli je przybliżam) i ogólnie prezentują się bardzo ładnie (jak na moje możliwości...). Kiedy przerzucam je na komputer i przeglądam zawsze jestem rozczarowana efektem końcowym. Na ogół muszę włączać Lightrooma i podciągać tu i tam, ale nigdy nie osiągam tego samego efektu co na aparacie (moja obsługa Lightrooma kuleje, ale to swoją drogą).
Stąd moje pytanie, gdzie leży błąd? To wina aparatu czy komputera?

TOP67
29-03-2014, 22:09
Zacząłbym śledztwo od monitora.

GonzoG
30-03-2014, 00:37
Nie sugeruj się w pełni tym co widać w aparacie - tam ekran ma małą rozdzielczość i zazwyczaj zupełnie inne nasycenie kolorów.

A jak robisz zdjęć w formacie RAW, to już zupełnie wszystko się rozjeżdża, bo aparat pokazuje obrobione, a komputer czyste.

lukpep
30-03-2014, 08:31
j.w

jezeli troche nietrafiles z ostroscia to nie zobaczysz tego za bardzo na aparacie. Pare razy zlapalem sie na tym ze na ekranie body wszystko wyglada ok a finalnie na kompie trzeba bylo wyostrzyc troche bo bylo delikatnie nietrafione.

Noelle22
30-03-2014, 18:38
Hmmm czyli 'ten typ tak ma' i nic na to nie poradzę? Szkoda.
No nic, dzięki.

Greg77
30-03-2014, 19:14
Zainstaluj darmowe oprogramowanie ViewNX, tym przegladaj zdjecia i konwertuj do jpg. Lightroom i PS nie czyta ustawien aparatu a oprogramowanie nikona juz tak, wtedy kolor i ostrosc powinna byc podobna jak w aparacie.

sl011
03-04-2014, 10:32
zdjęcia wyświetlane na aparacie różnią się znacznie jakością w stosunku do tych samych, zgranych na komputer. Te z aparatu mają znacznie ładniejszą kolorystykę, są trochę ostrzejsze

Spróbuj obejrzeć te zdjęcia na innym monitorze albo na TV. Nieraz mi się zdarzało, że na monitorze fotki wyglądały blado, a na TV albo na innym monitorze - super. Albo że podciągałem kolory na zdjęciu i potem na TV wychodziło zbyt cukierkowo i sztucznie.

R
03-04-2014, 10:40
jesli tv jest dla Ciebie wyznacznikiem jakosci zdjecia... to brakuje mi slow zeby wyprowadzic Cie z bledu. ;)

sl011
03-04-2014, 11:20
jesli tv jest dla Ciebie wyznacznikiem jakosci zdjecia... to brakuje mi slow zeby wyprowadzic Cie z bledu. ;)

A w czym TV jest gorszy od ekranu laptopa albo aparatu? Niektóre TV mają lepsze opcje kalibracji niż laptopy i aparaty (z wyjątkiem laptopów "fotograficznych" za wiele tysięcy). Mylę się?

A poza tym nie pisałem o "wzorcu", tylko o porównywaniu zdjęć.

R
03-04-2014, 11:31
A w czym TV jest gorszy od ekranu laptopa albo aparatu?

w niczym... wszystkie sa tak samo do d.... ;)

sl011
03-04-2014, 12:53
w niczym... wszystkie sa tak samo do d.... ;)

Zgoda. Jeśli więc nie mamy ekranu, na którym zdjęcia wyglądają "prawidłowo" ani nie będziemy drukować wszystkich zdjęć w profesjonalnym labie, można ostatecznie użyć ekranu, na którym nasze zdjęcia wyglądają "najładniej" (nie mylić z "najlepiej");)

jbrLAB
03-04-2014, 13:05
Zgoda. Jeśli więc nie mamy ekranu, na którym zdjęcia wyglądają "prawidłowo" ani nie będziemy drukować wszystkich zdjęć w profesjonalnym labie, można ostatecznie użyć ekranu, na którym nasze zdjęcia wyglądają "najładniej" (nie mylić z "najlepiej")

To jest bardzo duży problem dla LABu. Wiele osób przegląda swoje zdjęcia na telewizorach, które są przesaturowane, przekontrastowane, pokazują obraz zupełnie nierzeczywisty. Z punktu widzenia telewizji to bez znaczenia - może być cukierkowe, ale w momencie kiedy przyjdzie do wykonania odbitek pojawia się (z punktu widzenia osoby fotografującej) problem - bo dlaczego odbitki nie wyglądają tak, jak widać było na telewizorze? Tłumaczenie tego za każdym razem to stały punkt w grafiku dnia pracy. Czasem wydaje się, że gdyby zatrudnić pracownika, który miałby zajmować się tylko tłumaczeniem dlaczego tak jest, to byłby w stanie zarobić na swoją dniówkę. ;)
Problem nie dotyczy tylko telewizorów, ale wszystkich monitorów, które pokazują to co chcą a nie to jak jest naprawdę.

Pozdrawiamy.

zgera
03-04-2014, 13:53
Zmień monitor lub obejrzyj swoje zdjęcia na innych monitorach, różnica może być spora.
D5100 ma wyświetlacz o bardzo dobrej rozdzielczości. przekłamania kolorów będą zależne od tego na czym te zdjęcia oglądasz.
TV nie polecam, na każdy może być co innego.

sl011
03-04-2014, 14:01
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość niedostatecznego nasycenia kolorów. Noelle22, upewnij się, że w aparacie masz ustawioną przestrzeń barw sRGB (w menu fotografowania). Jeżeli w aparacie ustawiłaś przypadkiem Adobe RGB, kolory na komputerze (albo tv;)) mogą być bledsze niż powinny (i bledsze niż na ekranie aparatu).

RobertMiernik
03-04-2014, 14:15
Nie wierzę, że nikt o tym jeszcze nie napisał ale pisze z komórki więc nie przeklikałem się przez cały wątek:
Podgląd w aparacie uwzględnia ułatwienia picture control, więc standardowy jest wyostrzony, dodatkowo ma podniesioną saturacje i kontrast.

//...telefonowane...//

kazak
07-04-2014, 20:29
słuchaj kolegów i zobacz zdjęcia na innym monitorze... kiedyś obrabiałem zdjęcia na monitorze lapka (piękna nówka błyszcząca matryca), ale po wrzucaniu ich gdziekolwiek indziej okazywało się że są przesadzone (zarówno jeśli idzie o kontrast jak i kolor).. do łask wrócił stary monitor od stacjonarki, który może profi nie jest, ale dla amatora jak ja jest więcej niż dobry i co ważne generowany obraz zdecydowanie bardziej pokrywa się z tym co widzę na innych.