PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 ponowny import obrobionych zdjęć

hydrax
29-03-2014, 13:42
Pytanie może wydawać się śmieszne jednak dopiero uczę się obsługi Lightooma więc bez kpin proszę :)
Importowałem i obrobiłem zdjęcia jednak zrobiłem to strasznie nie ****nie i teraz chciałbym uporządkować swoją bibliotekę zdjęć w Lr. Usunąłem je z biblioteki i po ponownym imporcie (już z metadanymi, do odpowiednich katalogów itp) lightroom pokazuje surowe pliki raw sprzed obróbki. Czy jest możliwość odzyskania danych o obróbce?

hydrax
29-03-2014, 15:54
udało mi się poprzez przywrócenie kopii biblioteki robionej raz w tygodniu :)
Aby wykluczyć możliwość wystąpienia podobnego problemu w przyszłości chyba warto zaznaczyć opcję "Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP" prawda?

clusca
29-03-2014, 16:11
udało mi się poprzez przywrócenie kopii biblioteki robionej raz w tygodniu :)

Właśnie miałem spytać, czy wykonywałeś kopie biblioteki.

Aby wykluczyć możliwość wystąpienia podobnego problemu w przyszłości chyba warto zaznaczyć opcję "Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP" prawda?

Prawda :)

A tak poza tym, to wszelkie zmiany nazw katalogów, przenoszenie zdjęć między nimi, dodawanie keywordsów itp. można wykonywać z poziomu LR już po imporcie. Przy przenoszeniu zdjęć pomiędzy katalogami, zdjęcia są przenoszone nie tylko w bazie LR, ale też fizycznie na dysku.

parman
29-03-2014, 16:15
Pytanie może wydawać się śmieszne jednak dopiero uczę się obsługi Lightooma więc bez kpin proszę :)
Importowałem i obrobiłem zdjęcia jednak zrobiłem to strasznie nie ****nie i teraz chciałbym uporządkować swoją bibliotekę zdjęć w Lr. Usunąłem je z biblioteki i po ponownym imporcie (już z metadanymi, do odpowiednich katalogów itp) lightroom pokazuje surowe pliki raw sprzed obróbki. Czy jest możliwość odzyskania danych o obróbce?

"nie ****nie" mi się bardzo podoba, ale chyba powinno być razem ;-)

hydrax
29-03-2014, 17:41
"nie ****nie" mi się bardzo podoba, ale chyba powinno być razem ;-)

;) Przepraszam, sam nie wierze że tak napisałem :) Oczywiście miało być "niechlujnie :) Tak to już bywa jak się robi kilka rzeczy na raz :/

@clusca
Właśnie szukałem jak to się robi i udało się :) Teraz postaram się zmienić workflow i na bieżąco będę porządkował zbiory :)

2pompony
29-03-2014, 17:53

Owszem, to pomaga, ale uważaj, bo pliki xmp nie przenoszą wszystkiego, np. historii, czy - co istotniejsze - wirtualnych kopii. Niby nic, ktoś mógłby powiedzieć, czym to grozi w ogóle?

Rozważ taki scenariusz: masz jedną klatkę, ale zrobiłeś z niej kilka wersji - jedna czarnobiała, jeden kwadrat, jeden cross, itd... Oczywiście chciałbyś zachować wszystkie wersje. I jeśli te wersje masz jako wirtualne kopie (są inne sposoby, ale ten akurat jest najprostszy i najbardziej intuicyjny) - to przy ponownym imporcie pliczków xml wszystkie kopie wirtualne znikną, bo xml ich nie przenosi.

Warto o tym pamiętać, jeśli się ceni własną pracę.

hydrax
29-03-2014, 18:28
Racja, warto mieć drugi dysk jako backup. Będę miał to na uwadze i jak tylko trafi się jakaś promocja na pewno się w taki zaopatrzę.