PDA

Zobacz pełną wersję : PixelFixer v1.16 - nie działa (?)

Tomeqp
28-03-2014, 23:24
Witajcie po przerwie, :smile:
W moim D80 juz od ISO 800 zaczyna się pojawiać sporo hot pixeli, niektórzy tu na forum polecali program PixelFixer. Mapowanie w serwisie planuję, ale do tego czasu szukam alternatywy. Nie mam w tej chwili dostępu do aparatu, ale mam: zdjęcie dekielka z hotami, trochę starszych zdjęć z hot pixelami oraz zdjęcie zrobione później. Po odczytaniu zdjęcia dekielka program znalazł 151 hot pixeli.

Kilka faktów:
1) Instrukcję obsługi programu przeczytałem. :-P
2) Gdy usunę hot pixele ze zdjęcia dekielka to znikają wszystkie, tak jak powinny.
3) Gdy usunę hot pixele ze zdjęcia zrobionego po zrobieniu zdjęcia dekielka, również znikają wszystkie. Po wywołaniu rawa oczywiście.
4) Gdy próbuję usunąć hot pixele ze zdjęć zrobionych przed zrobieniem zdjęcia dekielka, nie przynosi to żadnego efektu. Hot pixele są dokładnie w tych samych miejscach, które program już zna.

Tu moje dwie teorie, których nie potwierdza ani instrukcja programu, ani jego ustawienia:
1) Program usuwa hot pixele jedynie ze zdjęć młodszych niż zdjęcie wzorcowe dekielka. Uważam, że to bez sensu, a posiadam tylko jedno takie zdjęcie. To zbyt mała próba abym był pewny tej teorii, ale przyszło mi to do głowy. W ustawieniach programu jest ustawione, że powinien usuwać hot pixele ze wszystkich zdjęć starszych niż 1980 rok. Nie cofałem się w czasie, ale może jakiś błąd programu? Datę w aparacie mam dobrą.
2) Program usuwa hot pixele jedynie ze zdjęć nietykanych żadnym programem (ViewXN 2 w moim wypadku). Tu również mam wątpliwości, ponieważ nie przypominam sobie abym coś grzebał w wielu zdjęciach, z którymi program nie działa. W dodatku nigdy nie nadpisuję plików, więc wszystkie nefy powinny być prosto z aparatu. Przecież otwarcie pliku nie wprowadza w nim żadnych zmian.

Może ktoś z Was używa jeszcze tego programu i zna rozwiązanie mojego problemu? Wszyscy chwalą, że taki prosty i skuteczny, a tu klops. :|

Pozdrawiam

kzkzg
29-03-2014, 09:04
sciagnij sobie oprogramowanie serwisowe i sam zmapuj hoty.

Tomeqp
29-03-2014, 11:10
Hmm, teoria brzmi fajnie, ale aż się nasuwa pytanie: Skąd to można ściągnąć? Kiedyś na forum pamiętam był soft do D100... Mam jakiś "repair manual" do D80 i jest tam bardzo krótki opis ze screenem programu "D80 shooting image adjustment program", ale nadal nie wiem skąd to wziąć, a google niewiele pomagają.

nied0bry
29-03-2014, 13:21
Szukanie nie boli...

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343)

pozdr,
kris

Tomeqp
29-03-2014, 13:34
No dałbym głowę, że przed chwilą tego tam nie było. :p Żartuje oczywiście, właśnie od wczoraj nie mogłem znaleźć tego wątku, a pamiętałem że gdzieś był. Musze się zabrać za lekturę forum, bo sporo się zmieniło od mojej ostatniej wizyty. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam również

PS: Gdyby jednak ktoś znał rozwiązanie problemu z pierwszego posta, to jest to nadal aktualne.