Zobacz pełną wersję : Nierówna ekspozycja na "M" D90+ nikkor 17-35 2.8
Wykonując serie zdjęć (naciskając spust co 2s) aparatem D90 i obiektywem nikkor 17-35 2.8 na ustawieniach ISO 200, 1/180s, f/4. Jedne zdjęcia są ciemniejsze inne jaśniejsze. Zazwyczaj jest na przemian, ale czasami zdarza się ze kilka zdjęć pod rząd jest jasnych lub ciemnych. Różnica jest nieznaczna, wynosi na oko oko 1/3 EX. Ale jest to bardzo duży problem dla mnie. Na innych przysłonach i czasach ten efekt jest mniejszy. Na innym obiektywie nie stwierdziłem, co nie znaczy ze nie ma tego defektu.
Moim zdaniem to może być niepowtarzalnie pracująca przysłona w obiektywie? Czy ktoś się z takim problemem kiedykolwiek spotkał?
ps. Wiem co to jest braketing i mam go wyłączony.
To normalne. Zrób to samo na 2.8.
Jeśli wydłużenie czasu powoduje zmniejszenie efektu, to oznacza za słabą sprężynkę przysłony lub po prostu zaolejone listki.
A jak zniwelować ten efekt na innych przysłonach? Czy na długich czasach rzędu 1s będzie tak samo odczuwalne migotanie? Czy sam muszę to sprawdzić?
To zależy co jest przyczyną. Jeśli sklejona przysłona, to im dłuższy czas, tym mniejszy wpływ. Ale to może być po prostu niedokładność popychacza.
Di timelapsów najlepiej używać obiektywu z preselekcją przysłony.
nikoniarz
28-03-2014, 16:57
A może powodem jest punktowy pomiar światła? W zależności w co trafi to zmieni się ekspozycja.
Jacek S.
28-03-2014, 17:31
A może powodem jest punktowy pomiar światła? W zależności w co trafi to zmieni się ekspozycja.
W manualu?!
nikoniarz
28-03-2014, 17:50
Tak, w manualu. W trybie A lub S automatyka aparatu zrekompensuje czasem lub przysloną poprawne naświetlenie. Celując w ciemny lub jasny punkt w trybie M "drabinka" naświetlenia skacze w zależności od jasności obiektu sugerując czy mamy bardziej doświetlić (ciemny obiekt) czy przyciemnić (jasny obiekt).
^^ usmialem sie :D manual to manual, pomiar swiatla nie ma tu nic do rzeczy.
nikoniarz
28-03-2014, 18:04
Ale dobrze rozumuje, że drabinka określa nam że przy danych ustawieniach zdjęcie będzie niedoświetlone lub prześwietlone?
Ale warunki się nie zmieniają. Aparat stoi na statywie, a kolejne zdjęcia różnią się jasnością. Jak ktoś robi timelapsy, to wkurza.
nikoniarz
28-03-2014, 18:11
Rozumiem. Czyli po prostu nie zrozumiełem pytania. A raczej źle zinterpretowałem. Przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.
Widzę że na forum są sami fachowcy. Zadałem pytanie a już widzą co robię, i dobrze wiedzą. :D
Pisaliście tutaj o obiektywach z preselekcją przysłony. Jakie to są? Bo z takim połączeniem terminów spotykam się pierwszy raz.
Stare obiektywy, w których przysłonę wybiera się jednym pierścieniem, a po ustawieniu ostrości domyka się ją drugim. Podczas robienia zdjęć jest więc nieruchoma.
No to nikkorze 17-35 tak jest chyba? Mogę pierścieniem ustawić dowolną przysłonę, ale wtedy aparat informuje mnie o błędzie i nie mogę wykonać zdjęcia, Jest tak na D90 D7000 i D600
Nie, bo przysłonę domyka aparat przed każdym zdjęciem. Pomijając już to, że z D90 nie da się używać pierścienia przysłony.
W D7x00 i D6x0 będzie to działać, a same aparaty mają timer.
Używając pierścienia ostrości unika się przynajmniej niedokładności pozycjonowania popychacza w aparacie, bo odsuwa się on wtedy całkowicie.
A czemu w D90? Nie da rady? Tryb A nie będzie działać. Ale M powinien śmigać. Mam Samyang 8 mm f/3.5 i z D90 nie było problemu.
Bo jeśli obiektyw ma styki, to wymusza sterowanie przysłony kółkiem.
Jacek S.
29-03-2014, 13:37
Nie wiem w czym te time-lapsy składasz, ale możesz spróbować darmowego VirtualDub'a. Ma on fajną wtyczkę MSU Deflicker, bo to migotanie, które Ci się pojawia w time-lapsach określa się mianem flickering.
Nie wiem w czym te time-lapsy składasz, ale możesz spróbować darmowego VirtualDub'a. Ma on fajną wtyczkę MSU Deflicker, bo to migotanie, które Ci się pojawia w time-lapsach określa się mianem flickering.
Bardzo dziękuje za radę i na pewno z niej skorzystam właśnie do montażu używam VirtualDub'a.
A to moja pierwszy średnio udany filmik:
http://youtu.be/84kF_yWDxTk
Macie jakieś większe uwagi co do niego?
może masz włączony braketing ekspozycji ?
może masz włączony braketing ekspozycji ?
ps. Wiem co to jest braketing i mam go wyłączony.
Kolega napisał już, że to nie to.;)
Tak jeszcze dla pewności - AutoISO również wyłączone? :)
Jacek S.
30-03-2014, 17:43
Myślę, że przy AutoISO rozbieżności byłyby większe.