Zobacz pełną wersję : Konwersja z CDR do czegoś rastrowego
Mam gorącą prośbę. Mógłby mi ktoś przekonwertować logo z Corela do jakiegoś tiffa z warstwami? Chodzi o to, żeby wyodrębnić elementy logo od białego tła. Dostałem logo jako CDR, JPG oraz PDF. Corela nie mam, mógłbym z PDFa nawet sobie wyseparować, ale nie mam w firmie dużego PS, tylko Elements, a on tego nie umie... Sprawa bardzo pilna. Z góry dzięki.
EDIT:
Ok, poradziłem sobie na okrętkę, więc sprawa już nie jest pilna, ale jak by się ktoś pomocny znalazł, to nadal będę wdzięczny.
Polecam Inkscape - darmowy program do grafiki wektorowej, robi robotę.
Tyle, że inkscape ma duuuuże problemy z otwieraniem większości CDR-ów - gubi szczegóły, źle pokazuje gradienty. Zresztą odwrotnie też to nie bangla - Corel z clipartami svg też ma problemy z ich rozrysowaniem. Jeśli to nie jest jakieś kosmiczne logo, to można zrobić export do Corel Photopaint poszczególnych watstw i zapisać jako EPS albo PSD na przykład.
Majek - jak dalej potrzebujesz, to odezwij się na priv - jutro wieczorem będę mógł powalczyć, bo Corela używam od pojawienia się wersji 3 :) nie mylić z X3 :)
Corel jest tak świetnym programem, że potrafi wyeksportować epsa, by później mieć problemy z jego otwarciem (sic!).
No niestety Adobe z Corelem nigdy się nie lubiły - jak już pracować to pakiet Corela (Photopaint i Draw) albo Adobe z Photoshopem i Illustratorem. Niby Draw zrobi export do AI, ale czy to działa - nie wiem - nigdy nie sprawdzałem :)
Poszło PW - wyślij mi to na maila.
Co do wersji Corel - nadal mam krążek z wersją 3 i wspaniałą książeczkę z tysiącami clipartów. Na płycie oczywiście też są :). Ech ... piękne czasy .....
Co do wersji Corel - nadal mam krążek z wersją 3 i wspaniałą książeczkę z tysiącami clipartów. Na płycie oczywiście też są :). Ech ... piękne czasy .....
Ładna mi "książeczka" - ze 2 kilo papieru :)
Borat1979
29-03-2014, 13:02
Niby Draw zrobi export do AI, ale czy to działa - nie wiem - nigdy nie sprawdzałem :)
Z eksportem z Draw do AI jest podobnie z jak z importem plików Adobe. Jest dobrze dopóki nie mamy skomplikowanych przejść kolorów gradientów itp. Wtedy pojawiają się różnice. Im nowsza wersja Corela tym problemy są mniejsze. Corel (X6) dużo lepiej radzi sobie np. z importem i eksportem do Adobe niż np. wersja X3. Generalnie im starsza wersja Corela tym większe problemy.
Przykładowo taki plik:
https://public.dm2302.livefilestore.com/y2pUzo7CvTAh8ikfxfnE_p4E5W4wioBPCJvqeqt_I-09U3-ZqDi-hDJ8vh_yWW2IJCApCMUWei6RNNi0i2X4TPFDV89JzIDRkD3wfo-nH0zAFg/vector.jpg?psid=1
Oryginał CorelDraw (https://public.dm2304.livefilestore.com/y2pj3kzyS0TXgqUOpYLp64hybrydlqkfynQ959UW3yuaTGlYtV TeUvpuwbV7zDcNGybjKrzitbhZSJ3iTsRjyZZxs80Nn8bQwyEe nUW6qVCfQk/vector_corel_x6.jpg?psid=1)
Po eksporcie do Ilustratora (AI) (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p11kP5GzP9lOZ1M2FpVpeCOvmtxJZFbrWBm2LOLWUS9AEjWj VpST_J0_D8NQ5WOZpLXn6F1DO2-mRpZFzs1YwgHQGfopSg7eqfz3cH0FwSlo/vector_ilustrator_cs6.jpg?psid=1)
Po eksporcie do Ilustratora (EPS) (https://public.dm2304.livefilestore.com/y2pbaq1K4V4bUXaJ_f6iuU7O274ZverLk3v5B4LkxdpW5Sddht zCREYWI8w6K01YAd3YmvQpzrTos_SywsnxXX19Lm12Ak8pUy8L OXjVh-x9YQ/vector_ilustrator_cs6_eps.jpg?psid=1)
Jak mamy proste logo bez wypełnień tonalnych tu nie ma problemów
https://public.dm2302.livefilestore.com/y2pWYEoZm39M182JgRf_5ZGbh4VmCjAoKty7M8HjoX3c0S6fOG-6ErYKQEXGzezbKzGuYRh9lFjuY-1rp_3YAbqJO9qnpicf6nV5k01H9wxfVU/vector_pis_corel_mini.jpg?psid=1
Oryginał Corel (https://public.dm2302.livefilestore.com/y2pHCIp-wLUfcc5rbYn88PLftXDCpHGbllv0xb9v5Xyhvb7h_beSmV9eQC whTyKng08q973C6Wcst2bG3eqOPfnRvZ6MXOWK0Y2WezbY2WaU xc/vector_pis_corel.jpg?psid=1)
Export do Ilustratora (AI) (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p2Y2SHw0TB-K-PahkiBP2bC9Snd4Y0pW5xgwMJAYJTP58EQpevKUXbKqj1pTsFl ebXd5hNTBPT50wJgYKKGYwwNWf6Rsbbsj_RpF5qDONeBg/vector_pis_ilustrator_ai.jpg?psid=1)
Mialo nie byl polityki ;)
Dzięki Panowie za odzew. Szuwar, poszedł mail do Ciebie.
Tak to jest, jak człowiek nie zajmuje się tym na co dzień, tylko dorywczo, gdy jest tzw. "pożar w burdelu"... "Dawaj, dawaj, szybko trzeba to wysłać!" A tu ani narzędzia odpowiedniego, ani materiału przygotowanego...
Mam sobie w firmie PSE, żeby coś tam doraźnie podziałać, jak jest taka konieczność, ale ten program jest mocno wykastrowany w stosunku do pełnego PSa. Tego mam w domu, ale jak coś jest na gwałt potrzebne, to zazwyczaj jak jestem w firmie, a nie w domu...
Grafikę na własne potrzeby przygotowuję zawsze rastrowo, bo mam PS, a nie Corela, czy AI. Niby to nie po bożemu, ale robię to na tyle rzadko, że nie ma sensu kupować jakiegoś dużego programu do grafiki wektorowej... Jak mój materiał trzeba wydrukować, to wszyscy w pierwszej kolejności proszą o wektor... Koniec końców, zazwyczaj zadawalają się wersją rastrową, ale czasem się upierają i koniec... I pupa, nie mam jak... Jak z kolei ktoś dla mnie coś przygotowuje, to zazwyczaj dostaję w wektorze i znowu pupa, bo nie mam jak tego obrobić, gdy zajdzie konieczność...
Tak przy okazji pytanie. Czy jest coś, co byłoby odpowiednikiem PSE dla grafiki wektorowej? Tak, żeby otworzyć plik wektorowy i zapisać w postaci rastrowej?
W tym konkretnym przypadku poradziłem już sobie metodami harcerskimi, więc sprawa nie jest już pilna, aczkolwiek, jak będę miał coś raz zrobione, to już będzie.
Borat1979
29-03-2014, 15:26
Tak przy okazji pytanie. Czy jest coś, co byłoby odpowiednikiem PSE dla grafiki wektorowej? Tak, żeby otworzyć plik wektorowy i zapisać w postaci rastrowej?
Każdy program do grafiki wektorowej ma możliwość eksportu do grafiki rastrowej np. do TIFFa
Ja wiem, ale chodzi mi o jakiś wykastrowany, uproszczony za kilka stówek, a nie pełny pakiet Corela kilka tysięcy. Tak jak PSE jest wykastrowanym PS.
Borat1979
29-03-2014, 16:52
Ja wiem, ale chodzi mi o jakiś wykastrowany, uproszczony za kilka stówek, a nie pełny pakiet Corela kilka tysięcy. Tak jak PSE jest wykastrowanym PS.
Jakie kilka tysięcy? Wersję box X5 można kupić za ok 650 zł. A jeżeli jest to do użytku domowego to Corel Draw 2014 Home & Student PL BOX kosztuje niecałe 300 zł
2pompony
29-03-2014, 18:04
Ilekroć mam do czynienia z Corelem, cierpnie mi skóra, bo nigdy nic nie przebiega normalnie, zawsze jakieś problemy wychodzą.
Jak muszę skorzystać z dostarczonych plików corelowskich, korzystam z 3 rzeczy, na ogół któraś zadziała: Inkscape (darmowy), Uniconvertor (darmowy), Illustrator (płatny) od jakiejś wersji ma filtr importowy do Coreli, ale na ogół do starszych wersji plików cdr. Jest też serwis online (darmowy), który prostsze rzeczy konwertuje: http://www.filespazz.com/
Kiedyś w desperacji znalazłem jeszcze jeden serwis płatny, ale na szczęście nie miałem potrzeby, żeby korzystać.
Jakie kilka tysięcy? Wersję box X5 można kupić za ok 650 zł. A jeżeli jest to do użytku domowego to Corel Draw 2014 Home & Student PL BOX kosztuje niecałe 300 złTaa? O kurczaki... Myślałem, że to Corel droższy jest... No to faktycznie nie ma co się zastanawiać.
Borat1979
29-03-2014, 19:01
Jak muszę skorzystać z dostarczonych plików corelowskich, korzystam z 3 rzeczy, na ogół któraś zadziała: Inkscape (darmowy)
Inkscape nie importuje plików z nowszych wersji Corela X5 i X6. Zresztą ten soft to bardziej zabawka niż użyteczne narzędzie.
2pompony
29-03-2014, 19:21
Problem jest taki, że Corel wypuszcza nowe wersje oprogramowania co tydzień, w dodatku niektórzy z którymi mam nieszczęście współpracować maja jakieś niezrozumiałe dla mnie żądze, żeby do kazdej głupoty zawsze używać najnowszej wersji. Następnie rozkosznie posyłają mi materiały w tejże najnowszej wersji, bo to jest takie urocze.
Nie twierdzę, że Inkscape jest dobry na wszystko, często jak otwiera, to nie wszystkie atrybuty przechodzą jak trzeba, ale jeśli tylko na wyjściu z Inkscape'a dostaję dobrą kreskę, po wciągnięciu do normalnego programu jakoś sobie daje radę. Używam go w zasadzie tylko po to, żeby jakoś przekonwertować cdra na epsa, czy cokolwiek inaczej strawnego, z czym sobie dalej poradzę.
Padło pytanie czym sobie poradzić, to odpowiadam.
Borat1979
29-03-2014, 20:25
Problem jest taki, że Corel wypuszcza nowe wersje oprogramowania co tydzień
A łyżka na to niemożliwe :)
Corel X3 - 2006
Corel X4 - 2008
Corel X5 - 2010
Corel X6 - 2012
Corel wydaje kolejne wersje co dwa lata.
w dodatku niektórzy z którymi mam nieszczęście współpracować maja jakieś niezrozumiałe dla mnie żądze, żeby do kazdej głupoty zawsze używać najnowszej wersji. Następnie rozkosznie posyłają mi materiały w tejże najnowszej wersji, bo to jest takie urocze.
To tak trudno poprosić e-mailem o zapis w starszej wersji?
Nie twierdzę, że Inkscape jest dobry na wszystko, często jak otwiera, to nie wszystkie atrybuty przechodzą jak trzeba, ale jeśli tylko na wyjściu z Inkscape'a dostaję dobrą kreskę, po wciągnięciu do normalnego programu jakoś sobie daje radę. Używam go w zasadzie tylko po to, żeby jakoś przekonwertować cdra na epsa, czy cokolwiek inaczej strawnego, z czym sobie dalej poradzę.
Padło pytanie czym sobie poradzić, to odpowiadam.
Poradzi sobie do wersji X4 wyżej już dupa.
2pompony
29-03-2014, 20:51
Widzę, że pracujesz w innej branży. :) Jak proszę o zapis w starszej wersji, to mi piszą, że nie mogą, bo nie mają poprzedniej. Zamiast wymieniać maile z instrukcją obsługi po prostu radzę sobie samodzielnie.
Borat1979
29-03-2014, 21:28
Widzę, że pracujesz w innej branży. :) Jak proszę o zapis w starszej wersji, to mi piszą, że nie mogą, bo nie mają poprzedniej. Zamiast wymieniać maile z instrukcją obsługi po prostu radzę sobie samodzielnie.
Od 7 lat zajmuję się między innymi znakowaniem i cięciem laserowym.
Przez te parę lat przerabiałem już rożne ciekaw przypadki. Kiedyś klient zadał pytanie w jakim formacie przysłać plik do wycięcia kilku elementów z plexi na ploterze laserowym. Odpowiedzieliśmy, że wektor w CorelDraw, za kilka minut dostajemy plik cdr z zaimportowanym kiepskiej jakości jpegiem pobranym z netu :)
Kiedyś robiąc nadruk na koszulkę rozmawiałem z jednym z pracowników i tam nagminnie przynoszą im do wycięcia z foli flex pliki wykonane w Wordzie, Paincie itp. wynalazkach :)
Borat, podeślij mi namiary na Waszą firmę.