Zobacz pełną wersję : Też tak "chcem"
Ned Stark
28-03-2014, 11:43
Dzisiaj rano zobaczyłem to zdjęcie http://plfoto.com/zdjecie,portret,teskniac-za-nowalijkami,2569904.html
Jak to jest zrobione? Macie jakieś pomysły? Jakaś tekstura jest dodana?
Lena&TheShadow
28-03-2014, 11:58
Nie rób takich rzeczy! No aż mi ślina cieknie po brodzie jak pomyślę sobie jak pyszny jest sos z tych ogórków...
Ned Stark
28-03-2014, 12:03
Lena no :P jako, że mam własną jeszcze żyjącą babkę to staję przed szansą uwiecznienia takich niebagatelnych obrazów ze słoikami, maszynką do mięsa i starą miednicą i o ile światło umiałby wydobyć (tu okno się na słoiku odbija) to już z obróbki jestem słaby... Pomóż Lenka :P
Na całość jest wrzucony jakiś soft focus (w Color Efexie są ze dwa takie filtry, można pokombinować) i do tego tekstura z rysami i plamami. Ewentualnie dwie, oddzielnie na samo tło/ściane za babcią, druga z rysami na całość zdjęcia - postać odmaskowana. Ta miękkość może też wynikać z którejś z tekstur, które są wrzucone - po prostu na małym kryciu na postaci, dlatego też jest tak lekko przymglone.
Ogólnie sposób do osiągnięcia tego jest wiele, który tutaj konkretnie był zastosowany to już sam autor tylko wie. Który najlepszy? Każdy, który spełnia wymogi co do efektu końcowego ;)
Lena&TheShadow
28-03-2014, 12:12
Ned najpierw zrób zdjęcia tak aby były akceptowalne oświetleniowo i kompozycyjnie z czego najważniejsza jest kompozycja a potem będziesz kombinował jak to zepsuć w obróbce.
Ned Stark
28-03-2014, 12:39
Lena masz rację. Fotograf ze mnie marny.
S4INT dzięki wielkie.
mozliwosci obrobki zdjecia jest bardzo duzo (patrz post kolegi s4int) najwazniejsza jest prawidlowa kompozycja i swiatlo (patrz post kolezanki lena). moja robaczosc typowalaby swiatlo zastane. gdybym to ja mial zrobic wybralbym statyw, mirror up, live view, iso 100 i poprosilbym mila pania aby przez 2-3 sekundy nie mrugala i wstrzymala oddech:-)
Ned Stark
28-03-2014, 13:29
Jezusie nazareński babkę chcesz zabić? :D