Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie
ElżbietaJ
27-03-2014, 21:37
http://allegro.pl/pierscienie-macro-vivitar-bagnet-nikon-i4095791418.html
Nie jestem fotografem ,ale lubię fotografować na własny użytek-z bardzo różnym skutkiem. Do tej pory były to małpeczki,ale postanowiłam zainwestowac w sprzet i nabyłam D5100 18-105. Lubie fotografowac kwiaty i nie bardzo mi wychodzi tym obiektywem-chcę popróbować macro ;-) Czy pierścienie w linku wyżej będą dobre?
dołoż trochę kasy i kup te:
http://allegro.pl/pierscienie-makro-auto-nikon-d7000-d5100-d5000-d90-i4072797181.html
Będą działać wszystkie automatyczne tryby pracy aparatu i nie ma potrzeby pracy w ustawieniach manualnych. W przypadku nowszych obiektywów, wyposażonych w silnik układu AF, będzie on również funkcjonować,
superlama
27-03-2014, 22:22
Tak jak kolega wyżej mówi.
Ewentualnie tania opcja - w stówce zmieścisz się z Heliosem z pierścieniami na M42, ale musisz być gotowa na jazdę w manualu.
Zaczynałem od takiego zestawu, ale w końcu i tak kupiłem pierścienie z pełną automatyką:)
ElżbietaJ
28-03-2014, 00:59
-jestem za automatyką jak najbardziej ;-)
bardzo dziękuję;-)
Tylko weź pod uwagę fakt, że n18-105 nie nadaje się do zdjęć makro z pierścieniami. Gdybyś miała 18-55, to można by było te pierścienie dokupić ale do 18-105, moim zdaniem, nie ma to żadnego sensu.
Do pierścieni przydałoby się jeszcze dokupić obiektyw o ogniskowej 50 mm. 18-105 najmniej się do tego nadaje.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3278709&postcount=5
ElżbietaJ
28-03-2014, 22:12
No to sie pospieszyłam , bo kupiłam i juz do mnie jadą:-(
Lena&TheShadow
29-03-2014, 00:12
To dokup obiektyw.
ElżbietaJ
29-03-2014, 22:39
Z kupnem drugiego obiektywu niestety muszę poczekać;-( Pierścienie miały być tańszą alternatywą ;-) Ale pierścienie i drugi obiektyw? to pewnie za te pieniążki już kupiłabym dobry obiektyw do makro! Dziękuję za dezinformację ;-)
Jeśli te kwiaty będą miały co najmniej 5 cm, to dasz radę. Tylko trzeba je mądrze oświetlić.
ElżbietaJ
30-03-2014, 11:12
Będę próbować:-) Bo skoro już je kupiłam.....Dziękuje za odrobinę pocieszenia;-)
ElżbietaJ
01-04-2014, 21:51
Niestety jestem widać lebiegą, bo pierścienie nie działają :-( Mój aparat prosi o zamontowanie obiektywu, a jak już ''widzi '' obiektyw to AF nie działa i lecę w manualu- totalna porażka, kiszka, kaszanka :-( WWWRRRRR.....
A pierścienie mają styki? Jeśli nie, to praca tylko w trybie M. Byle miały popychacz. AF w makro jest nieprzydatny.
Lena&TheShadow
01-04-2014, 21:56
Zapewne mają za mało styków, będą przenosić informację z obiektywów AF-D ale nie AF-S
ElżbietaJ
02-04-2014, 01:00
http://allegro.pl/pierscienie-makro-auto-nikon-d7000-d5100-d5000-d90-i4072797181.html
To są te pierścienie i nie bardzo wiem jak z nimi postępować? Bardzo bym chciała zrobić jakąś możlią fotkę i nic mi nie wychodzi ;-(
Zacznij od jednego pierścienia. Ze wszystkimi 18-105 nie będzie działał.
http://allegro.pl/pierscienie-macro-vivitar-bagnet-nikon-i4095791418.html
Nie jestem fotografem ,ale lubię fotografować na własny użytek-z bardzo różnym skutkiem. Do tej pory były to małpeczki,ale postanowiłam zainwestowac w sprzet i nabyłam D5100 18-105. Lubie fotografowac kwiaty i nie bardzo mi wychodzi tym obiektywem-chcę popróbować macro ;-) Czy pierścienie w linku wyżej będą dobre?
Podawałaś wcześniej inny link do pierścieni które nie przenoszą automatyki.
ElżbietaJ
02-04-2014, 21:52
Problemu już nie ma -pierścienie dziś pojechały z powrotem do sklepu;-( Nie będę kombinować, brak mi do tego wiedzy i umiejętności ;-) Chcę po prostu zrobić zdjęcie makro- jaki będzie najlepszy obiektyw? Nie będę się spieszyć z kupnem, dokładnie przemyślę Wasze podpowiedzi i ocenię swoje możliwości finansowe:-)
superlama
02-04-2014, 22:17
To są te pierścienie i nie bardzo wiem jak z nimi postępować? Bardzo bym chciała zrobić jakąś możlią fotkę i nic mi nie wychodzi ;-(
Moje wyglądają identycznie i działają. Na D5200 sprawdzałem z 18-105, a najczęściej używam z 50/1.8G.
pioter m
03-04-2014, 06:43
Problemu już nie ma -pierścienie dziś pojechały z powrotem do sklepu;-( Nie będę kombinować, brak mi do tego wiedzy i umiejętności ;-) Chcę po prostu zrobić zdjęcie makro- jaki będzie najlepszy obiektyw? Nie będę się spieszyć z kupnem, dokładnie przemyślę Wasze podpowiedzi i ocenię swoje możliwości finansowe:-)
W dziale giełda widziałem ogłoszenie tamron 90/2.8. To był obiektyw z silnikiem, więc będzie śmigał z twoim aparatem.
Cena to nieco ponad 1000pln. Niestety, ale żeby kupić sensowny obiektyw do makro musisz się liczyć z tego rzędu wydatkami.
Są tańsze, ale np. macro 40mm/2.8 nikona to średni pomysł (optyka w sumie niezła, ale niewygodny do makro).
Pierścienie też są niewygodne w użyciu. Ale to najtańsze, sensowne rozwiązanie w komplecie z obiektywem (minimum) 50/1.8afd, żeby miał elektronikę.
Ludzie też kombinują z konwerterami raynoxa i soczewkami, ale te techniki też mają swoje wady. Trzeba obadać i się zastanowić.
A tak nawiasem, to jaka jest kwota do wydania?
PS. JEst jeszcze coś takiego http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246176 za 400pln. Cosina 100/3.5. Daje powiększenie tylko 1:2, ale to też dużo. Jest to dobra optyka. Nie będzie autofocusa, bo na śrubokręt, ale ma elektronikę.
Moje wyglądają identycznie i działają. Na D5200 sprawdzałem z 18-105, a najczęściej używam z 50/1.8G.
Pierścienie się przydają na naszym forum jest zestaw wydaje się w dobrej cenie mam takie i przenoszą automatykę
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245747
ElżbietaJ
03-04-2014, 21:04
Własnie takie jak w ostatnim linku kupiłam i nie działały,albo ja jestem lebiega;-) i pewnie raczej to drugie. Bardzo dziękuję za wszystkie rady:-) Zbieram kaskę na jakiś obiektyw :-)
Co to znaczy, że AF nie działał? Nic się nie ruszało, czy kręcił i nie mógł trafić? A udało Ci się uzyskać ostry obraz ręcznie?
Jeśli założyłaś wszystkie pierścienie, to:
1.
Jasność obiektywu spadła i to ogromnie. Dla ogniskowej 105 mm, do ok 9. Dla ogniskowej 60 mm do 11, dla ogniskowej 18 mm, do 16.
Nie wiem, czy wiesz, ale AF działa tylko do 5.6
2.
Jak pokazałem, na zdjęciach, z kompletem pierścieni ostrość uzyskuje się kilka mm od soczewki. Jak przedmiot będzie dalej, to wyjdzie poza zakres regulacji ostrości.
ElżbietaJ
04-04-2014, 21:16
Nie udało mi się uzyskać ostrości , aparat nie chciał zrobić zdjęcia gdy naciskałam ,AF szalał to w jedna to w drugą stronę.Gdy załozyłam tylko jeden pierścień -aparat robił zdjęcie -niewyrażne ,ciemne -do kitu....
Lena&TheShadow
04-04-2014, 21:23
Elżbieto, zapewne pierścienie były w porządku :-),
Może napisz do Darka Kucharskiego. On robi często zdjęcia na Agrykoli to mielibyście okazję sie spotkać i porozmawiać
o makro a sądzę, że ma on coś w tym temacie do powiedzenia.
Znajdziesz go w dziale Makro jako "Dark".
Pierścienie były dobre. Obiektyw i umiejętności nie. Z kompletem pierścieni byłaś po prostu za daleko. Tylko na maksymalnej ogniskowej ostrość łapie się ok 1 cm od soczewki. Na innych, ostrość jest wewnątrz obiektywu.
A z jednym pierścieniem po prostu trzeba światła lub statywu.
ElżbietaJ
05-04-2014, 23:35
Bardzo dziękuję za życzliwe potraktowanie mojego problemu-wiem ,ze pierścienie były dobre,ale już odjechały z powrotem i wszelkie info jak się nimi posługiwać mija się z celem ;-) Napisałam na wstępie ,że nie umiem fotografować, macro musi jeszcze poczekać ze wzgledy finansowe.
Elżbieto, zapewne pierścienie były w porządku :-),
Może napisz do Darka Kucharskiego. On robi często zdjęcia na Agrykoli to mielibyście okazję sie spotkać i porozmawiać
o makro a sądzę, że ma on coś w tym temacie do powiedzenia.
Znajdziesz go w dziale Makro jako "Dark".
Ja w zasadzie to pracuję w Łazienkach Królewskich, stąd moja częsta obecność przy Agrykoli ;)
W razie czego zapraszam na plenerek i testy sprzętu. Mogę coś doradzić lub wyjaśnić niejasności "w boju" :D
W razie czego proszę o wiadomość.
ElżbietaJ
14-04-2014, 23:52
Bardzo dziekuję za zaproszenie -dam znać jakby coś.