PDA

Zobacz pełną wersję : FreePower KH-200MR VS Quantuum Up! 200

slimlukas
27-03-2014, 15:36
Witam. Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów z forum. Moje pytanko to która lampa bardziej by się nadawała do fotografii produktowej nie dużych rozmiarów ?? Aparat to D5100 z kitowym 18-105mm. Czy funkcja TTL w Quantuum współpracuje z TTL w aparacie ??

digitaltee
03-04-2014, 12:15
A koleżanka może być? :)

KH-200 na pewno się sprawdzi dobrze, ale dołożyłabym dosłownie kilka zł do MQ Mircopro (też niewielka lampka, ale masz już znacznie większy zakres regulacji i więcej akcesoriów do tego mocowania): http://fripers.pl/product_info.php/info/p2400_Lampa-studyjna-MQ-200-Mircopro.html

TTL w Quantuum? Jak? ^^

Jacek_Z
03-04-2014, 13:01
Cały problem z lampami o małych mcach jest taki, że one są pomyslane jako uzupełnienie lamp silniejszych. W związku z tym maja piloty o małej mocy. 75W (schowane za softboxem czy parasolką) świeci bardzo słabo, system AF aparatu miewa kłopoty. A źrenice oczu modelek są mocno rozszerzone. Oczywiście piszę o sytuacji gdy studio jest takie jak powinno być, tzn nie błądzi tam dużo światła zastanego (np z okien).
Gdy w studiu jest jasno to .. nie widać świateł pilotów i cięzko ocenić (nowicjuszowi) jaki będzie efekt końcowy na zdjęciu.

digitaltee
03-04-2014, 13:50
Masz sporo racji Jacku, jednak slimlukas napisał, że chodzi o fotografię małych produktów - przy niewielkim budżecie i w tym kontekście bardziej martwiłabym się o głębie ostrości (słaby błysk - brak możliwości domknięcia przysłony mocniej) - ale to też zależy od charakteru zdjęć... i tych produktów. I jeszcze raz budżetu.

Jacek_Z
03-04-2014, 14:18
faktycznie, nie zwróciłem uwagi, że chodzi o produktówkę.
To dziwna sprawa, ale to wymaga sporych mocy lamp. Bo fotografowanie z małych odległości daje konsekwencje w postaci małej GO (znamy to choćby z makrofotografii). Więc trzeba mieć często przysłony 11 - 16 - 22, a to oznacza silne lampy. 600 WS jest wskazane, jak będa blisko przystawione to powinny wystarczyć. Lepsze by były lampy 1000 WS.

slimlukas
27-05-2014, 09:03
Nawet nie wiecie jak bardzo chciał bym posiadać taką mocną lampę (600WS lub 1000WS) ale niestety mój budżet chyba nigdy nie pozwoli mi na zakup takiego sprzętu :( Do tej pory używam reporterskiej YN565EX wraz z softboxem 60x60. Przysłonę przymykam maksymalnie do f16 i powiem że nawet światła wystarcza ale zawsze tło niedoświetlone i masa roboty w programach graficznych. Myślałem o zakupie studyjnej lampki a tą reporterską zastosował bym na podświetlenie tła. Ps ta lampa MQ 200 Mircopro nawet mi się podoba. Już nawet bym dołożył do wersji MQ 300 Mircopro. Czy wogólę warto robić takie ustawienie z lampami??

Fludi
31-05-2014, 17:18
A czy ta Micropro MQ 300 nada się do portretówki jako dodatkowe uzupełniające światło do SB-700?

Wysłane z mojego Nexus 5

r_m
31-05-2014, 18:24
Jak nie będzie Ci przeszkadzało, że to "uzupełniające" jest jakieś 4x mocniejsze i ma mniejszy zakres regulacji, to czemu nie

Fludi
31-05-2014, 18:36
Yhm, ok... To jaka lampa byłaby najodpowiedniejsza w takim razie jako drugie światło w domowym mini studio? Na obecna chwilę posiadam jak wspomniałem SB-700, 2 parasolki transparentna i odbijająca plus dwie blendy 5w1.
Ze względu, że gdy się bawię w portrety to momentami brakuje mi drugiego źródła światła. Przyznam, że zastanawiał się nad zakupem drugiej 700 albo 910, ale to są jednak spore wydatki... Stąd też pomyślałem o lampie studyjnej... Czy będzie ona w ogóle współpracowała z CLS? Chodzi mi przede wszystkim o wyzwolenie z kolejnym błyskiem, żeby równo się z 700 odpaliła.

Wysłane z mojego Nexus 5

r_m
01-06-2014, 01:35
Pomyśl odwrotnie: studyjna jako główna, ta jaką masz jako druga :)

Ze względu, że gdy się bawię w portrety to momentami brakuje mi drugiego źródła światła. Przyznam, że zastanawiał się nad zakupem drugiej 700 albo 910, ale to są jednak spore wydatki...
Są tańsze lampy, także pracujące w CLS.

Stąd też pomyślałem o lampie studyjnej... Czy będzie ona w ogóle współpracowała z CLS? Chodzi mi przede wszystkim o wyzwolenie z kolejnym błyskiem, żeby równo się z 700 odpaliła.
Są lampy reagujące na pierwszy, drugi, trzeci błysk, ale nie masz gwarancji, że z CLS zadziała. Najlepiej nastawić się na tryb M i fotocele na pierwszy błysk, lub wyzwalanie radiowe.

Fludi
01-06-2014, 08:39
Pełnym tryb manualny, ok to nie problem. Tylko kwestia jaką lampę do tego zestawu wg. moich potrzeb zakupić? Wychodząc z założenia, że studyjna będzie tym głównym światłem.
Dodatkowo na początek co dodatkowo z modyfikatorów byłoby najlepsze, softbox powiedzmy 60x90 czy okta w okolicach 90cm? Chyba, że jakaś inna wersja wymiarowa do tego zastowań będzie lepsza..?

Wysłane z mojego Nexus 7

r_m
01-06-2014, 11:38
co dodatkowo z modyfikatorów byłoby najlepsze
To, co Tobie się najbardziej spodoba. Jedni lubią świecić miękko, prawie bezcieniowo (np. okta 120, 150), inni przeciwnie, wolą "na ostro" (np. srebrne słoneczko - "beauty dish" 70cm z plastrem miodu)

Lyto
02-06-2014, 13:54
To jaką lampę doradzacie do portretów, studio w domu, robione tylko na chwile do 'zabawy', zobaczenia z czym to się je ..

Sb600 jako dodatek, a glowna?:)

Oczywiscie ograniczeniem jest budzet

moira
04-06-2014, 17:54
Moim skromnym zdaniem do domu do zabawy wystarczy najtańsza yangnuo ja tak mam i mi starcza.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Lyto
04-06-2014, 18:12
jedna to za mało