Zobacz pełną wersję : NIKON D5100 nieostre zdjęcia
dżejdżej
27-03-2014, 13:55
Witam wszystkich.
Na początku chciałbym zaznaczyć,że nie mam dużego doświadczenia z fotografią z wykorzystaniem lustrzanek ale postanowiłem to zmienić i zakupić NIKONA D5100 z obiektywem 18-105. Niby wszystko jest ok ale po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć w różnych warunkach z różnymi ustawieniami (zarówno manualnymi jak również auto) wszystkie zdjęcia są mało ostre i dopiero po wyostrzeniu ich w programie efekt jest ok. W związku z tym mam pytanie czy to jest normalne czy też moje oczekiwania są zbyt wygórowane. Fotki bez kompresji czyli NEF.Czytałem o braku ostrości w tym modelu ale zanim bym się wybrał do serwisu może jakaś rada na sprawdzenie czy coś jest nie tak czy to tylko moje widzi mi się. Dziękuję za każdą odpowiedź.
Witam wszystkich.
Na początku chciałbym zaznaczyć,że nie mam dużego doświadczenia z fotografią z wykorzystaniem lustrzanek ale postanowiłem to zmienić i zakupić NIKONA D5100 z obiektywem 18-105. Niby wszystko jest ok ale po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć w różnych warunkach z różnymi ustawieniami (zarówno manualnymi jak również auto) wszystkie zdjęcia są mało ostre i dopiero po wyostrzeniu ich w programie efekt jest ok. W związku z tym mam pytanie czy to jest normalne czy też moje oczekiwania są zbyt wygórowane. Fotki bez kompresji czyli NEF.Czytałem o braku ostrości w tym modelu ale zanim bym się wybrał do serwisu może jakaś rada na sprawdzenie czy coś jest nie tak czy to tylko moje widzi mi się. Dziękuję za każdą odpowiedź.
Wrzuć te nieostre fotki z zachowanym exifem.
dżejdżej
27-03-2014, 14:28
Czy można wkleić fotki bezpośrednio czy muszę to zrobić w jakiś inny sposób?
Andrzej1974
27-03-2014, 14:30
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
Przeczytać instrukcję, ustawić w ustawieniach Picture Control wyostrzanie na +6.
dżejdżej
27-03-2014, 16:34
Mimo, że ustawiłem większą ostrość już wcześniej to dla mnie obraz nie jest za ostry. I nieco z innej beczki nie mogę zalogować do imageshack i mam problem z dodaniem fotek
Artur Małysiak
27-03-2014, 16:39
To napisz chociaz exif z tych nieostrych fot
dżejdżej
27-03-2014, 17:01
Podsyłam dane dla jednego za zdjęć:
:
Producent aparatu : NIKON CORPORATION
Model aparatu : NIKON D5100
Data modyfikacji : 2014:03:27 12:10:05
Fotograf :
:
Czas naświetlania [s] : 1/640
Liczba F : 10.0
Program naświetlania : Priorytet przesłony (3)
Czułość ISO : 250
Data wykonania : 2014:03:27 12:10:05
Data digitalizacji : 2014:03:27 12:10:05
Kompensacja naświetlania : 0
Przesłona maksymalna : F3.5
Tryb pomiaru światła : Wielosegmentowy (5)
Oświetlenie : Nieznane (0)
Błysk : Bez byłsku
Długość ogniskowej [mm] : 18
Typ sensora : Jednoukładowy kolorowy (2)
Źródło pliku : DSC
Typ sceny : Obraz sfotografowany bezpośrednio
Wzór CFA : [Red,Green][Green,Blue]
Renderowanie własne : Proces normalny (0)
Tryb naświetlania : Automatyczny (0)
Balans bieli : Automatyczny (0)
Powiększenie cyfrowe : 1
Długość ogniskowej (35mm) : 27
Rodzaj sceny : Standardowa (0)
Kontrola wzmocnienia : Brak (0)
Kontrast : Normalny (0)
Nasycenie : Normalne (0)
Ostrość : Duża (2)
Zakres odległości tematu : Nieznany (0)
:
ID wersji : 0.0.3.2
Podsyłam dane dla jednego za zdjęć:
:
Producent aparatu : NIKON CORPORATION
Model aparatu : NIKON D5100
Data modyfikacji : 2014:03:27 12:10:05
Fotograf :
:
Czas naświetlania [s] : 1/640
Liczba F : 10.0
Program naświetlania : Priorytet przesłony (3)
Czułość ISO : 250
Data wykonania : 2014:03:27 12:10:05
Data digitalizacji : 2014:03:27 12:10:05
Kompensacja naświetlania : 0
Przesłona maksymalna : F3.5
Tryb pomiaru światła : Wielosegmentowy (5)
Oświetlenie : Nieznane (0)
Błysk : Bez byłsku
Długość ogniskowej [mm] : 18
Typ sensora : Jednoukładowy kolorowy (2)
Źródło pliku : DSC
Typ sceny : Obraz sfotografowany bezpośrednio
Wzór CFA : [Red,Green][Green,Blue]
Renderowanie własne : Proces normalny (0)
Tryb naświetlania : Automatyczny (0)
Balans bieli : Automatyczny (0)
Powiększenie cyfrowe : 1
Długość ogniskowej (35mm) : 27
Rodzaj sceny : Standardowa (0)
Kontrola wzmocnienia : Brak (0)
Kontrast : Normalny (0)
Nasycenie : Normalne (0)
Ostrość : Duża (2)
Zakres odległości tematu : Nieznany (0)
:
ID wersji : 0.0.3.2
Z tym to chyba do wróżki, bo my jasnowidzami nie jesteśmy, IMAGESHACK jest płatny, są inne serwery gdzie można wrzucać zdjęcia, bez zdjęcia nikt Ci nie powie w czym problem.
Artur Małysiak
27-03-2014, 17:56
No ale wiemy juz ze zdjęcie jest nie poruszone przy takiej ekspozycji ,nie wiem jak masz ustawiony AF (auto czy jednopolowy) nie umiem tego wyczytać z exifa. Moze jak masz fb to wrzuć jakas fotke i daj linka
Przy takiej przysłonie, zaczyna już być mydełko od dyfrakcji. Ale GO jest taka, że błędy AF można wykluczyć. ISO i czas też dobre. Może zbyt duże wymagania?
Andrzej1974
27-03-2014, 18:06
Bez zdjęcia, nawet fb-owego można jedynie zgadywać...
dżejdżej
27-03-2014, 18:18
FB nie używam ale na priva mogę podesłać
darek6902
27-03-2014, 18:55
Może załóż dropbox'a czy coś podobnego, daj linka i zainteresowani pomocą będą mogli ściągnąć i obejrzeć ze wszystkich stron. Taką mam koncepcję :D
Artur Małysiak
27-03-2014, 19:14
Jak chcesz to mozesz wysłać Mi na mail zdjęcie w pelnej rozdzielczości jpg, Ja wrzucę na Mój serwer i dam linka tutaj
Artur Małysiak
27-03-2014, 22:36
Dobra wrzucam fotę od dżejdżej do oceny http://arturmalysiak.com/wp-content/uploads/2014/03/DSC_0456-1.jpg
Szkoda słów bo ręce opadają
dżejdżej
28-03-2014, 10:19
Powiem szczerze ,że ostatni komentarz jest albo pomyłką albo wstępem do czegoś więcej bo za wiele do dyskusji nie wnosi i nie o to mi chodziło. Mam nadzieję,że może inni napiszą coś więcej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/DSC_04561-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-HDzKOiq8A8A/UzUx0qxkM_I/AAAAAAAADN8/_avtCxva1fI/s1024/DSC_0456-1.jpg)
Pozwoliłem sobie wstawić to zdjęcie, zdjęcie tylko zmniejszyłem, nie wyostrzałem po zmniejszeniu, według mnie zdjęcie jest nawet za bardzo ostre.
Tryb autofokusa AF-A
Pole AF 3D, pojedyncza ramka w centrum kadru.
Stabilizacja włączona.
Patrzę i patrzę w to zdjęcie i nigdzie tej nieostrości nie widzę. No chyba że na linii horyzontu. dżejdżej (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=39841) a gdzie ostrzyłeś przy tej focie bo pod kątem ostrości to jest udane zdjęcie.
Artur Małysiak
28-03-2014, 10:39
Ale oglądając to zdjęcie i tak wydaje Mi się ze cos jest nie tak,chodzi o to ze wygląda jakby bylo skompresowane czy coś takiego
Arturze tak wygląda jak za bardzo podciągnie się wyostrzenie. Kolega chciał żeby cała fota była ostra i pewno eksperymentował z ustawieniami Picture Control - wyostrzanie, kontrast, nasycenie i troszkę mz przedobrzył.
Arturze tak wygląda jak za bardzo podciągnie się wyostrzenie. Kolega chciał żeby cała fota była ostra i pewno eksperymentował z ustawieniami Picture Control - wyostrzanie, kontrast, nasycenie i troszkę mz przedobrzył.
Wyostrzanie +7
Kontrast +1
Nasycenie +1
Profil Vivid
Stanowczo przedobrzone.
Przy tej przysłonie krążek dyfrakcyjny pokrywa 4 piksele. To tak jakby z 24Mpix zrobiło się 6 Mpix. http://alphacorner.eu/index.php/kalkulatory/kalkulator-limit-rozdzielczosci-matrycy-dyfrakcja
dżejdżej
28-03-2014, 11:48
Ostrzenie było na budkę wjazdową.Właśnie dlatego zadałem pytanie co ostrości bo może ja za dużo wymagam ale zapytać przecież nie szkodzi?
To ja powtórnie napisze dżejdżej
szkoda słów bo ręce opadają a co mam na myśli to sam rozkmiń:-)
dżejdżej
28-03-2014, 12:14
Aż taki bystry to chyba nie jestem i nie chcę się bawić w zagadki, jeżeli coś jest nie tak to proszę to napisać
Ostrzenie było na budkę wjazdową.Właśnie dlatego zadałem pytanie co ostrości bo może ja za dużo wymagam ale zapytać przecież nie szkodzi?
Przy takich scenach jak ta na zdjęciu używaj:
1. Trybu AF - AF-S
2. Wybór pola - jednopolowy AF, środkowy punkt bo jest krzyżowy.
3. Jak najniższe ISO czyli 100, na zdjęciu jest 250.
4. Dla tego obiektywu i podobnych scen operuj przysłoną w zakresie 5,6 do 8, zależnie od ogniskowej.
5. Kolory to kwestia gustu, ja używam profilu standardowego i wyostrzanie mam na + 5, reszta na zero.
dżejdżej
28-03-2014, 13:27
Dziękuję za porady. Zdjęcie było robione z regulacją przysłony więc ISO było automatyczne. Mam jeszcze pytanie co do wyboru pola AF w przypadku robienia zdjęć krajobrazowych bez osób i w gdy będą też osoby.
Przemek80
28-03-2014, 13:33
Nie oglądaj w powiększeniu 100% i będzie dobrze.