PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranny spacerek

Seeker
22-04-2007, 18:10
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/8502/wsch2rv3.jpg)

Karl Johansson
22-04-2007, 18:14
Czemu u mnie poranki tak nie wyglądają...ech...

gacopist
22-04-2007, 19:21
Dla mnie rewelacja,szczególnie kolory.Szczerze zazdroszczę.

Nivelen
22-04-2007, 20:17
mhm, świetny klimat tylko co z tym niebem, jakies takie dziwne :-)

jarek76
22-04-2007, 20:33
Śliczne kolorki i do tego jeszcze mgiełka
Miodzio:-D

Seeker
23-04-2007, 11:21
"Czemu u mnie poranki tak nie wyglądają..."

A sprawdzales? ;) (bo dawniej tez tak przypuszczalem...)

"szczególnie kolory"

To czesto kwestia ich wydobycia i bynajmniej nie zwiekszeniem saturacji w PSie. (o czym za chwile)

"tylko co z tym niebem, jakies takie dziwne"

Blisko, bardzo blisko...
Niebo zostalo przyciemnione w stosunku do reszty, co wzmocnilo nieco kolorki nieba wlasnie.
Bylo jeszcze nieco innej dlubaniny, ale bardziej ja widac w pelnym rozmiarze.
Narazie testuje metody i porownuje efekty oraz wygode obslugi na roznym sofcie.
To w zasadzie pierwsza, powazniejsza proba.
W nastepnej kolejnosci bedzie strojenie narzedzi.

Dzieki za wyrozumialosc ;)

elmo
23-04-2007, 12:27
kiedyś w wyborczej zamieszczono fotografię zrobioną w Kanadzie - przedstawiała szosę biegnącą poprzez las, niebo, podobnie jak na Twoim, zmieniało kolory od granatowego do koloru czerwonego,
ot tak mi się przypomniało.
A efekt Twojej pracy - super
gratulacje

Karl Johansson
23-04-2007, 13:00
A sprawdzales? ;) (bo dawniej tez tak przypuszczalem...)

Owszem. Poza tym, że jest zimno jak sto pięćdziesiąt, to w sumie nic ciekawego:]
Chyba, że ja sprawdzam w te złe dni

Le Sir
23-04-2007, 13:15
Mi się nie do końca podoba. Fajna mgiełka nad jeziorem i tyle, bo kolory są za bardzo cepeliowe. Ogólnie wygląda tandetnie.
Pozdro

Seeker
23-04-2007, 13:46
"Poza tym, że jest zimno jak sto pięćdziesiąt, to w sumie nic ciekawego"

Najladniejsze kolorki ma niebo, kiedy jest zimno (o ile nie przesadnie pochmurno). To juz mamy jasnosc ;)

"Fajna mgiełka nad jeziorem i tyle,"
IMHO akurat zupelnie przecietna

"bo kolory są za bardzo cepeliowe."
Zdefiniuj moze okreslenie "cepeliowe", bo nie wiem, czy o tym samym myslimy. Podazajac dalej ta droga, "All my life who i am" pewnie tez powinien sie przerzucic na dokument, ale czy napewno...? ;)

jm
23-04-2007, 15:29
Podoba się.
Przy czym gdybym miała wybierać co mi się bardziej podoba to zdecydowanie dół tej fotki a zwłaszcza prawa strona... ale ja wybredna jestem i takie niebo bywa u mnie często za to mgiełki nad wodą rzadziej...

Pozdrawiam cieplutko:)

Le Sir
23-04-2007, 15:34
Zdefiniuj moze okreslenie "cepeliowe", bo nie wiem, czy o tym samym myslimy.

Definiuję więc:
Nasycenie +50 i "O ! Patrz jakie fajne zdjęcie zrobiłem."

Podazajac dalej ta droga, "All my life who i am" pewnie tez powinien sie przerzucic na dokument, ale czy napewno...? ;)

Nie rozumiem.

Seeker
23-04-2007, 20:02
"gdybym miała wybierać co mi się bardziej podoba to zdecydowanie dół tej fotki a zwłaszcza prawa strona..."

Wyjatkowo mamy identyczne zdanie ;)

"takie niebo bywa u mnie często za to mgiełki nad wodą rzadziej..."

Z wiadomych przyczyn...

Definiuję więc:
Nasycenie +50 i "O ! Patrz jakie fajne zdjęcie zrobiłem."

Pojecie tak szerokie, jak ilosc programow do obrobki grafiki, i nie tyle "saturacja +", co "gamma -".
Adekwatny komentarz byl juz wyzej, wystarczylo przeczytac.

"Nie rozumiem."

Domyslam sie. Ot, chocby:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23506

a w nawiazaniu:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=278335&postcount=44

i:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=278936&postcount=46

Pozdrawiam ;)

jm
23-04-2007, 23:13
seeker - czyżby wyjątkowo??? zdumiona jestem!:)

cyrusvirus
23-04-2007, 23:15
superowo :) piekne zdjecie!

DonMaliniacco
24-04-2007, 01:15
Świetne jest. Widokówka

Seeker
24-04-2007, 01:27
Karolinko, zazwyczaj z kilku wstawianych jednoczesnie, podobaly nam sie inne klatki, wiec i szczegoly pewnie inne... ;)

Oczywiscie zdaje sobie sprawe od samego poczatku, ze moglby sie na focie pojawic jeszcze jakis "drobiazg" przyciagajacy uwage, ale po tych wszystkich ponurych chlodach musialem sobie troche pozwolic. I szkoda, ze nie bylo czasu na statyw, bo strzelone po drodze.

jakubs
24-04-2007, 11:05
Seeker podoba mi się Twoja praca, jedynie te dziwne plamy na niebie, jakby od kompresji, albo niedokładnej obróbki nieco psują efekt.

Na tyle mnie zafascynowała, że przepraszam, ale pozwoliłem sobie na małe wariacje na temat, w stylu oczywiście moim, więc smutnym. Mam nadzieję, że nie obrazisz się :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/04/4fb9ed3d44f8c7df-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Le Sir
24-04-2007, 11:33
Chętnie podyskutuję na ten temat na żywo, może kiedyś będzie dane, bo niestety internet ma to do siebie, że zamiast konstruktywnej dyskusji od razu wszyscy okopują się na swoich pozycjach i ostrzeliwują się czym tylko mogą ;)
Nie jestem żadnym fotoszopofobem, ot zdjęcie mi się nie podoba.

Seeker
24-04-2007, 11:40
Znieksztalcenia dostrzeglem. Pochodza one od niedoskonalosci softu. Najczesciej nic takiego sie nie pojawia, ale bywaja wyjatki. Powstaly w trakcie maskowania tego fragmentu nieba aerografem, w celu miejscowej manipulacji kontrastem, lub gaussem, a moze to i konwolucje jakies byly ;). Brzmi, jak ewolucje (akrobatyczne), a i dzialanie bywa podobne.
Zauwazylem dopiero po wyjaraniu plytki, a kompy nie polaczone jeszcze netem i nie chcialem do tego wracac.

Natomiast odnosnie zamieszczania swoich prac w moich watkach, szczegolnie kiedy nawiazuja w jakikolwiek sposob tematycznie...
Byloby glupota, bronic sie przed wiedza i dyskusja, wiec spokojnie mozna i najwyzej bede sie z tego cieszyl ;).
Wbrew pozorom mam bardzo praktyczne podejscie do wielu rzeczy.

Musze przyznac Jakubs, ze paradoksalnie powiekszyles zdjecie ;). Przez nadanie mu swoistej nieskonczonosci.
Podoba mi sie taki sposob poszukiwan.
Takie wydobywanie roznych tematow z jednego ujecia.
Proste, a jednoczesnie bardzo wymowne.
Wiecej, byla to dla mnie kolejna lekcja postrzegania.
Chociaz zdaje sobie sprawe z istnienia wielu innych mozliwosci, to z braku doswiadczenia sporo jeszcze przegapiam i ciekawe, ze podczas ogladania tego efektu, wydaje sie on dosc oczywistym do wypatrzenia.
Jak sie okazuje, tak jednak nie jest.
Oczywiscie nie zamierzam tego beztrosko kopiowac, ale na pewno z czasem wykorzystam wskazowke, jako zrodlo inspiracji.
Dzieki ;)

Le Sir, zdjecie ma prawo ci sie nie podobac.
Mnie tez sie podoba tylko czesciowo, ale...

Byla niedawno taka dyskusja (bodajze w "cafe") o podnoszeniu jakosci forum (niejedna zreszta).
Moderatorzy (glownie, choc nie tylko) sugerowali podejscie merytoryczne do komentowania zdjec i dyskutowania o sprzecie (znowu pewnie cos uproscilem...).
Oczywiscie nie sztywniacko, bo wielu ludzi przyciagnal do forum wlasnie jego specyficzny klimat (mnie tez), ale jednak z wyczuciem.

Jak najbardziej MOZNA miec wlasne zdanie, a nawet trzeba.
Zdanie zgodne potwierdza w pewnym sensie slusznosc kierunku dyskusji, natomiast przeciwne potrafi "wydobyc z tla" przeoczone kwestie. Tak wiec mozna miec nawet odmienne zdanie. Bez wzgledu na to, czy ktokolwiek sie z nim zgodzi. Jednoczesnie jednak, mile widziana jest jego argumentacja.

Cepelia mnie nie ziebi, ani nie grzeje. Owszem, smieszy i TYLKO tyle. Napewno nic merytorycznego nie wnosi, chociaz moglaby oczywiscie sluzyc do podkreslenia wlasnych odczuc, ale dopiero po przedstawieniu "zarzutow" (powiedzmy) i argumentacji. Sama w sobie "nie zawiera informacji merytorycznych". I tu jest pies pogrzebany.

Kolory.
Temat szeroki, jak Wisla... wzdluz ;).
Oswietlenie, ustawienia aparatu, uzywana w kompie przestrzen barwna, karta graficzna, monitor, zamierzony efekt obrobki, percepcja uklado wzrokowego, wreszcie gust, czy chocby aktualny nastroj, maja wplyw na odbior kolorow.
Normalnym jest, ze kazdy odbiera efekt koncowy inaczej.

W moim odczuciu minimalnie przesadzilem z iloscia czerwonej skladowej po lewej stronie nieba i to wszystko w tym temacie. Wyniklo to GLOWNIE z powodu braku wprawy, o czym juz "dawno" wspomnialem. Znam opcje "UNDO" i uzywam, ale dopatrzylem sie po czasie i bynajmniej nie ze slepoty.

Z dyskusja na zywo moze byc powazny problem. Jestem niemalze nieprzystosowywalny organizacyjnie (logistycznie) i zyje w swoich realiach. W razie potrzeby i checi dysponuje jednak numerem GG 2750868. Bywam dostepny dosc czesto, lecz niezbyt przewidywalnie.

Pozdro

kwasik
26-04-2007, 18:31
bardzo ładna jedyneczka, Seeker (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1209) chyba spania nie ma :)

swiatlo
26-04-2007, 18:52
Gratuluję spaceru i przepięknej mgły. Bardzo ładna i dopracowana kompozycja - ciemne drzewa naprowadzające wzrok na mgłę w oddali.
Bardzo nastrojowe i romantyczne zdjęcie.
Maliniacco w dobrej wierze nazwał to zdjęcie widokówką. Ja się nie zgadzam, na widokówkę to zdjęcie musiałoby mieć zdefiniowane szczegóły, tymczasem dominująca czerń i zagubione w niej szczegóły nie pozwalają na ową widokówkę. Ja to zdjęcie bym raczej zakwalifikował jako zdjęcie kreatywne. Z powodu tej dominującej czerni.

P.S. Nie wiem co to jest efekt "cepelii". Jeśli jest to efekt jaki Ty osiągnąłeś na tym zdjęciu, to ja się chcę tej "cepelii" nauczyć. :)

DonMaliniacco
27-04-2007, 04:07
Maliniacco w dobrej wierze nazwał to zdjęcie widokówką.

Jak najbardziej

Seeker
27-04-2007, 12:01
"Maliniacco w dobrej wierze nazwał to zdjęcie widokówką."

Alez ja sie bynajmniej nie czepiam ;).
Wszelkie nietechniczne okreslenia sa calkiem na miejscu, o ile wystepuja w roli dopelnienia wypowiedzi.
Ma to jeszcze dodatkowa zalete, ze w ten sposob je niejako definiujemy (czyli w skrocie - odebralem wlasciwie).

"chyba spania nie ma"

Kwasik, czekalem, kto pierwszy to powie ;)
Spanie jest, ale faktycznie pofragmentowane, jak partycja systemowa pod winda (dla bardziej obrytych z tematu dodam - "u osob mniej zaznajomionich z ideologia dzialania systemow plikowych", aby czepialstwa potem nie bylo).

"Gratuluję spaceru i przepięknej mgły."

Jak widac, natura tworzy kompozycje, a naszym zadaniem jest ja odnalezc. Mgly widywalem ciekawsze, lecz brakowalo mi wczesniej odpowiednich narzedzi do uzyskania zadowalajacych efektow, ale nie odpuszcze tematu. Bede go coraz bardziej eksploatowal. Byc moze z czasem, wrecz drastycznie ;).

"Bardzo ładna i dopracowana kompozycja - ciemne drzewa naprowadzające wzrok na mgłę w oddali."

Nie popadajac w samouwielbienie, jest to w duzej mierze zgodne z kanonami wizualizacji. I chociaz zalecane jest, po opanowaniu wszystkich zasad (do czego jeszcze sporo mi brakuje), lamanie ich, to jednak - "w razie potrzeby i na miare checi", czyli akurat w tym przypadku, "minimum socjalne" (najprostsze zasady) w znacznym stopniu sie sprawdzilo.

"Bardzo nastrojowe i romantyczne zdjęcie."

No, niestety jestem romantykiem. Wprawdzie kobietom to przeszkadza, ale mnie dla odmiany przeszkadzaja kobiety (mentalnie, fizycznie nie ;) ) i calosc slicznie sie rownowazy ;).

"na widokówkę to zdjęcie musiałoby mieć zdefiniowane szczegóły,..."

Na tym sie jeszcze nie znam, zatem wierze na slowo ;)

"Ja to zdjęcie bym raczej zakwalifikował jako zdjęcie kreatywne. Z powodu tej dominującej czerni."

Lubie takie niezupelnie typowe widoczki z mala domieszka wlasnej inwencji. W zasadzie samo wyszukiwanie tego rodzaju nietypowosci moze byc juz czyms kreatywnym.
Efekt koncowy moze wyraznie odbiegac od materialow zrodlowych, jednak skladniki maja byc realne.
To takie moje upodobanie, odnosnie wlasnych wypocin.

"P.S.
Nie wiem co to jest efekt "cepelii". Jeśli jest to efekt jaki Ty osiągnąłeś na tym zdjęciu, to ja się chcę tej "cepelii" nauczyć."

Tak do konca, to i ja nie wiem ;) Moge tylko sobie gdybac.
Gdyby komunikator GG byl odpowiednim srodkiem, to oczywiscie moglibysmy kilka informacji miedzy soba wymienic.
Sa wprawdzie inne metody lacznosci, ale ta jest wystarczajaco szybka w dyskusji na zywo.
Nie uwazam sie bynajmniej za "nauczyciela cepeliady", ale zawsze mozna poznac czyjes metody i podejscie do nich, co czasem nasuwa wlasne pomysly. W takim kontekscie moglbym zapewne cos od siebie "szepnac na ucho" ;).
Ot, taka drobna wymiana doswiadczen i spostrzezen.
Na publiczne wywody w tej kwestii za malo jeszcze kumam.

Pozdrowka

AMI
27-04-2007, 13:33
Witam,

Troszkę spóźniony ale lepiej późno niż wcale. ŚWIETNE zdjęcie. Wooowww. Chciałbym kiedyś sam takie zrobić. Piekna kompozycja, códne kolory i ta mgła wgłebi.. ehhh.!!!

Te pikne zdjęcie przypomina mi dzieła samego Ansela Adamsa.

GRATULACJE Seeker !!:).

Pozdrawiam:
AMI

Seeker
27-04-2007, 14:30
"zdjęcie przypomina mi dzieła samego Ansela Adamsa."

Na szczescie Ami, tylko przypomina ;)

jchyra
29-04-2007, 12:37
super!
a ja bym jeszcze zrobił z tego panoramę
bo jestem łasy na mgły a duża fioletowo-różowa płachta na niebie mniej mnie kręci :-)

AMI
29-04-2007, 20:19
"zdjęcie przypomina mi dzieła samego Ansela Adamsa."

Na szczescie Ami, tylko przypomina ;)

W porównaniu chodziło mi o wyrażenie mego zachwytu, a nawiązanie do Adamsa jedynie w tematyce i kunszcie wykonania. ;) Super !

Pozdrawiam:
AMI

Ps. Jade w bieszczady więc może i ja pokaże się w tej trudnej dziedzinie;)

Seeker
29-04-2007, 20:58
I to wlasnie mialem na mysli. Sporo mi jeszcze brakuje i calkiem obojetne, do kogo ;) ale ciagle nad tym pracuje i mam tylko nadzieje, ze sie nie cofam...

Zycze zadowolenia z wypadu, a odnosnie trudnej dziedziny, to zaden kawalek fotobranzy latwy nie jest, chociaz wielu ludzi faktycznie krajobrazu nie docenia. Dziedzina zakrecona, jak kazda inna i wbrew pozorom czesto wymaga duzej szybkosci dzialania. Poza tym, bedac dyscyplina z natury statyczna (jednak, choc bywa to zludne), zdaje sie prowokowac do bardziej skomplikowanych analiz. Tak sobie lekko wjezdza na ambicje ;)

Pozdro

AMI
30-04-2007, 00:14
I rano trzeba wstawać :) ja już statytywik po połoninach potargam, moje w tym plecy :)

Seeker
30-04-2007, 05:53
"a ja bym jeszcze zrobił z tego panoramę"

W tym przypadku to nierealne (narazie, fotka podpierana slupkiem ogrodzeniowym i cyknieta w drodze do innych tematow), ale bede wrzucal niedlugo kolejne mgielki, wiec moze dodam i cokolwiek pogladowego, bo mialbym kilka klatek do panoramki.
Generalnie brakuje mi czasem kilku puszek i statywow jednoczesnie w zasiegu reki ;)