Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód księżyca nad Wisłą
Witam.
To moje pierwsze zdjęcia w kompletnej "ciemnicy". Cieszę się, że w ogóle udało sie zrobić zdjęcia, bo księżyc to było jedyne światło :) Proszę o opinie. Zdjęcia nie zostały obrorione (jedynie dodana winieta w LR).
D5100 + kitowy 18-105 VR.
1)
2
3
Mam jeszcze jedno zdjęcie, którego nie mogłem dodać w małym rozmiarze.
Jadnak udało się.
4)
EDIT Brak zdjęć
Na tych zdjeciach nic nie widać, jeśli jest tak mało światła proponuje statyw plus wydłużyć czas naświetlania to tak na początek zabawy.
To są zdjęcia ze statywu, naświetlane przez 5 sekund.
Może to kwestia "ciemnego" obiektywu?
sokolnik
26-03-2014, 23:24
po za tym ciężko się robi zdjęcia przy całkowitej ciemnicy... po prostu (zazwyczaj) ich się nie robi...
co widać na zdjęciach? Czarną plamę i jasny punkcik...
to kwestia krótkiego czasu. Daj na 20 sek i zobaczysz co się stanie.
Oj ciemno i to bardzo...
To są zdjęcia ze statywu, naświetlane przez 5 sekund.
Może to kwestia "ciemnego" obiektywu?
Każdy obiektyw może być "ciemny", wystarczy przymknąć przesłonę, a tego typu zdjęcia robi się z przymkniętą przesłoną...
To że ciemne, to kwestia błędnego dobrania parametrów ekspozycji.
Oj ciemno i to bardzo...
Każdy obiektyw może być "ciemny", wystarczy przymknąć przesłonę, a tego typu zdjęcia robi się z przymkniętą przesłoną...
To że ciemne, to kwestia błędnego dobrania parametrów ekspozycji.
Dopiero zaczynam zabawę z tym, dlatego proszę o opinie i porady :)
Rozumiem, że powinienem wydłużyć czas naświetlania, tak? Bo w trybie S przysłona jest zależna od czasu naświetlania. Także aparat dobierze ją sam.
A po co tryb S??? Na sam początek takiej zabawy wybierz M, ustaw przysłonę na 8 i zrób serię zdjęć z różnymi czasami. Obejrzyj i wyciągnij wnioski na przyszłość... ;-)
sokolnik
27-03-2014, 00:31
użyj statywu. wyłącz VR. ustaw ISO 100. chyba że są gwiazdy to więcej, jakieś 800.
Baw się czasem naświetlania. Migawkę wyzwalaj z pilota a jak nie masz to z samowyzwalacza (5sek).
Jest z tym trochę zabawy... ale efekty mogą być zadowalające. Rób w NEF i wrzucaj na forum, poradzimy coś :)
wrzucaj na forum większe zdjęcia a nie miniatury, max szerokość 1024.
Na Flickr to Twoje zdjęcia? Tam są lepsze niż te tutaj, dawaj inne.
A po co tryb S??? Na sam początek takiej zabawy wybierz M, ustaw przysłonę na 8 i zrób serię zdjęć z różnymi czasami. Obejrzyj i wyciągnij wnioski na przyszłość... ;-)
Ok, dzięki za radę :)
użyj statywu. wyłącz VR. ustaw ISO 100. chyba że są gwiazdy to więcej, jakieś 800.
Baw się czasem naświetlania. Migawkę wyzwalaj z pilota a jak nie masz to z samowyzwalacza (5sek).
Jest z tym trochę zabawy... ale efekty mogą być zadowalające. Rób w NEF i wrzucaj na forum, poradzimy coś :) No w to samo miejsce już się nie wybiorę, bo wczoraj wróciłem z Polski do UK, ale będę kombinował :) Dzięki za porady :)
wrzucaj na forum większe zdjęcia a nie miniatury, max szerokość 1024.
Da się zrobić :)
Na Flickr to Twoje zdjęcia? Tam są lepsze niż te tutaj, dawaj inne.
Tutaj mój dotychczasowy dorobek - http://www.flickr.com/photos/116366487@N08/
Nikonozaur
27-03-2014, 01:25
Najcenniejsze wskazówki znajdziesz TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776). Powodzenia.
Fotografowanie Księżyca z krajobrazem jest specyficzne i bardzo wymagające. Im dłuższa ogniskowa tym wyższy poziom trudności. Kluczowe jest wybranie odpowiedniej pory.