PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód księżyca nad Wisłą

tbnate
26-03-2014, 23:04
Witam.
To moje pierwsze zdjęcia w kompletnej "ciemnicy". Cieszę się, że w ogóle udało sie zrobić zdjęcia, bo księżyc to było jedyne światło :) Proszę o opinie. Zdjęcia nie zostały obrorione (jedynie dodana winieta w LR).

D5100 + kitowy 18-105 VR.

1)
2
3

Mam jeszcze jedno zdjęcie, którego nie mogłem dodać w małym rozmiarze.
Jadnak udało się.

4)

EDIT Brak zdjęć

Greg81
26-03-2014, 23:21
Na tych zdjeciach nic nie widać, jeśli jest tak mało światła proponuje statyw plus wydłużyć czas naświetlania to tak na początek zabawy.

tbnate
26-03-2014, 23:23
To są zdjęcia ze statywu, naświetlane przez 5 sekund.
Może to kwestia "ciemnego" obiektywu?

sokolnik
26-03-2014, 23:24
po za tym ciężko się robi zdjęcia przy całkowitej ciemnicy... po prostu (zazwyczaj) ich się nie robi...
co widać na zdjęciach? Czarną plamę i jasny punkcik...

to kwestia krótkiego czasu. Daj na 20 sek i zobaczysz co się stanie.

GonzoG
26-03-2014, 23:30
Oj ciemno i to bardzo...

To są zdjęcia ze statywu, naświetlane przez 5 sekund.
Może to kwestia "ciemnego" obiektywu?

Każdy obiektyw może być "ciemny", wystarczy przymknąć przesłonę, a tego typu zdjęcia robi się z przymkniętą przesłoną...
To że ciemne, to kwestia błędnego dobrania parametrów ekspozycji.

tbnate
26-03-2014, 23:42
Oj ciemno i to bardzo...

Każdy obiektyw może być "ciemny", wystarczy przymknąć przesłonę, a tego typu zdjęcia robi się z przymkniętą przesłoną...
To że ciemne, to kwestia błędnego dobrania parametrów ekspozycji.

Dopiero zaczynam zabawę z tym, dlatego proszę o opinie i porady :)

Rozumiem, że powinienem wydłużyć czas naświetlania, tak? Bo w trybie S przysłona jest zależna od czasu naświetlania. Także aparat dobierze ją sam.

nick-on
27-03-2014, 00:28
A po co tryb S??? Na sam początek takiej zabawy wybierz M, ustaw przysłonę na 8 i zrób serię zdjęć z różnymi czasami. Obejrzyj i wyciągnij wnioski na przyszłość... ;-)

sokolnik
27-03-2014, 00:31
użyj statywu. wyłącz VR. ustaw ISO 100. chyba że są gwiazdy to więcej, jakieś 800.
Baw się czasem naświetlania. Migawkę wyzwalaj z pilota a jak nie masz to z samowyzwalacza (5sek).
Jest z tym trochę zabawy... ale efekty mogą być zadowalające. Rób w NEF i wrzucaj na forum, poradzimy coś :)
wrzucaj na forum większe zdjęcia a nie miniatury, max szerokość 1024.
Na Flickr to Twoje zdjęcia? Tam są lepsze niż te tutaj, dawaj inne.

tbnate
27-03-2014, 01:13
A po co tryb S??? Na sam początek takiej zabawy wybierz M, ustaw przysłonę na 8 i zrób serię zdjęć z różnymi czasami. Obejrzyj i wyciągnij wnioski na przyszłość... ;-)
Ok, dzięki za radę :)

użyj statywu. wyłącz VR. ustaw ISO 100. chyba że są gwiazdy to więcej, jakieś 800.
Baw się czasem naświetlania. Migawkę wyzwalaj z pilota a jak nie masz to z samowyzwalacza (5sek).
Jest z tym trochę zabawy... ale efekty mogą być zadowalające. Rób w NEF i wrzucaj na forum, poradzimy coś :) No w to samo miejsce już się nie wybiorę, bo wczoraj wróciłem z Polski do UK, ale będę kombinował :) Dzięki za porady :)

wrzucaj na forum większe zdjęcia a nie miniatury, max szerokość 1024.
Da się zrobić :)

Na Flickr to Twoje zdjęcia? Tam są lepsze niż te tutaj, dawaj inne.
Tutaj mój dotychczasowy dorobek - http://www.flickr.com/photos/116366487@N08/

Nikonozaur
27-03-2014, 01:25
Najcenniejsze wskazówki znajdziesz TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776). Powodzenia.

loki_p
27-03-2014, 23:54
Fotografowanie Księżyca z krajobrazem jest specyficzne i bardzo wymagające. Im dłuższa ogniskowa tym wyższy poziom trudności. Kluczowe jest wybranie odpowiedniej pory.