PDA

Zobacz pełną wersję : Rejestracja sprzętu

darex
22-04-2007, 17:15
Witam, czy ktoś mógłby mi podać linka do European Support Centre gdzie mogę zarejestrować swój sprzęt bo nie mogę nic znaleźć.

Czy opłaca się w ogóle rejestrować?

BugsBunny
22-04-2007, 17:51
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?locale=pl_PL&bandwidth=broad&p_sid=Y1P85Lzi

link do Nikon Polska, przy pierwszym logowaniu zostajesz zarejestrowanym użytkownikiem, w swoim profilu możesz dodawać seriale swojego sprzętu - kliknij "moje wsparcie"

prz3mo
23-04-2007, 00:52
A moze mi ktos powiedziec co daje w praktyce takie zarejestrowanie swojego sprzetu? Dobrze mysle ? NIC ? :)

Wojteksw
23-04-2007, 08:25
W przypadku kradzieży sprzętu jest szansa, że jeżeli sprzęt zostanie oddany do naprawy w serwisie to zostanie zatrzymany do wyjaśnienia, tak jak było opisywane na tym forum w przypadku lampy błyskowej.

sebasw
23-04-2007, 08:58
To już zawsze coś, ale pamiętajcie, by takie kradzieże zawsze zgłaszać na Policji. Wpiszą do systemu i będzie można w każdej komendzie sprawdzić po numerach seryjnych, czy sprzęt nie był kradziony.

Valwit
23-04-2007, 10:43
w .de jesli apart jest zarejstorwany to przeglad i czyszczenie matrycy sa sporo tansze. zamiast ponad 50 eur placi sie ~35 eur.

tomklu
23-04-2007, 15:02
Rejestrując sprzęt tworzysz również konto w serwisie Nikona, a to uprawnie Cie do np. ściągnięcia uaktualnienia, bądź całego programu Nikon View.

elanek
24-04-2007, 11:20
To już zawsze coś, ale pamiętajcie, by takie kradzieże zawsze zgłaszać na Policji. Wpiszą do systemu i będzie można w każdej komendzie sprawdzić po numerach seryjnych, czy sprzęt nie był kradziony.

To Policja ma taki system?

sebasw
24-04-2007, 11:44
Tak, ma system informatyczny, w którym są rejestrowane m.in. wszystkie skradzione rzeczy.
Popytajcie znajomych, na pewno się ktoś znajdzie komu podczas wieczornego legitymowania np. sprawdzali nr IMEI komórki - właśnie w tym systemie.

projacek
24-04-2007, 23:18
A jak wygląda taka rejestracja, jeżeli ktoś kupił używany sprzęt i jest on zarejestrowany na poprzedniego właściciela? Czy musi nastąpić jakieś przekazanie?

valoos
24-04-2007, 23:26
Policja niby ma różne systemy. Mojego kumpla w parku sprawdzali po numerze IMEI czy nie ma kradzonej komórki, ale to równie dobrze mogła być ściema, żeby coś znaleźć...

RaB
24-04-2007, 23:26
projacek trafiłeś w sedno... czy ktoś z szanownych kolegów, którzy niestety padli ofiara kradzieży,
zgłaszał to w nikonie? bo jeżeli nie to wychodzi, że niestety nie daje to nic..:(

Jacek_Z
24-04-2007, 23:53
Tak, ma system informatyczny, w którym są rejestrowane m.in. wszystkie skradzione rzeczy.
Popytajcie znajomych, na pewno się ktoś znajdzie komu podczas wieczornego legitymowania np. sprawdzali nr IMEI komórki - właśnie w tym systemie.
czy coś się zmieniło ostatnio?
owszem, po numerze IMEi można odszukac skradzione komórki, a nawet można tak zrobić, by się one nie mogły zalogowac do sieci.
Ale polscy operatorzy nie chcą sie tym zajmować. W końcu (i tak chyba jest do dziś) zrobiono by to ten któremu skradziono!!! zapłacił za to, by numer IMEI był blokowany złodziejowi. Nie dość że komuś skradziono telefon, to jeszcze ma płacić by złodziej nie miał zysku!
Być może coś sie zmieniło, ale nie natrafiłem na inne informacje.

Sever
25-04-2007, 16:07
czy coś się zmieniło ostatnio?
owszem, po numerze IMEi można odszukac skradzione komórki, a nawet można tak zrobić, by się one nie mogły zalogowac do sieci.
Ale polscy operatorzy nie chcą sie tym zajmować. W końcu (i tak chyba jest do dziś) zrobiono by to ten któremu skradziono!!! zapłacił za to, by numer IMEI był blokowany złodziejowi. Nie dość że komuś skradziono telefon, to jeszcze ma płacić by złodziej nie miał zysku!
Być może coś sie zmieniło, ale nie natrafiłem na inne informacje.

To akurat jest "częściowa prawda".
Z tego co się orientowałem to w materiałach Plusa było aby zapisać sobie numer IMEI i po kradzieży zgłosić go do nich. Nie spotkałem się z "płaceniem za blokadę IMEI".
A swoją drogą to nie ma sensu blokowania numerów IMEI, gdyż skradziona komórka jest sprzedawana do komisu, gdzie zmieniają jej numer IMEI.

sebasw
25-04-2007, 18:00
Od stycznia działa już bardzo fajnie system blokowania numerów IMEI.

Taka zmiana numeru imei przez komis to zwykła paserka (przestępstwo) i żaden poważny komis tego nie zrobi....

Jak gdzieś się z tym spotkacie to od razu dzwońcie na 997 i zgłoście sprawę.
Jeżeli my będziemy obojętni na złodziei i bandytów to jakie będziemy mieć prawo wymagać od kraju by był bezpieczny ?

thor88
25-04-2007, 20:15
co do policyjnych systemów to można sprawdzić wszystko. Od samochodów po numerach nadwozia lub PKN po wiertarki z numerami seryjnymi. Aparaty oczywiście też. Zatem jeśli coś wam ukradną i macie numery fabryczne (serial) to warto to zgłaszać na policję. Chodzi mi oczywiście o numer indywidualny a nie serii.
Czasami takie "ciepłe" sprzęty wychodzą podczas legitymowania, przeszukań czy po prostu kontroli komisów, lombardów.

PS. Do wszystkich niedowiarków... nie będę polemizował na ten temat bo sam pracuję w "firmie" i wiem jak to wygląda od środka. pozdrawiam.

pan_narciarz
25-04-2007, 23:40
A jak wygląda taka rejestracja, jeżeli ktoś kupił używany sprzęt i jest on zarejestrowany na poprzedniego właściciela? Czy musi nastąpić jakieś przekazanie?
Wystarczy, że poprzedni właściciel usunie ze swojej listy posiadanych przedmiotów Nikona to co Ci sprzedał i możesz zarejestrować sprzęt na swoim koncie.

themoon
26-04-2007, 00:49
polscy operatorzy zajmuja sie blokowaniem IMEI Jacek_Z jak najbardziej tak na marginesie. wystarczy zglosic kradziez na policji i wyslac potwierdzenie zgloszenia i numer imei.

jesli chodzi o rejestracje na NIKON ja swoj sprzet zarejestrowalem. licho nie spi...

Rajek
26-04-2007, 02:38
Napisał themoon
jesli chodzi o rejestracje na NIKON ja swoj sprzet zarejestrowalem. licho nie spi...

kiedyś mi ukradli minolte ze wszystkimi gratami (obiektywy, lampy itd.) i niestesty jak kamień w wodę ... Przyszedł tylko papier, że umorzyli.

Erie
26-04-2007, 07:47
A ja straciłem dwa razy telefon :( - raz w wyniku kradzieży, a raz w trakcie rozboju dokonanego na mnie. O ile w pierwszym wypadku aparat przepadł (sprawa umorzona z powodu niewykrycia sprawców i niskiej szkodliwosci społecznej) to w drugim przypadku szybka reakcja policji pozwoliła na odzyskanie aparatu - brawa dla policji. Nie jest taka zła jednak :).

Co do operatorów - blokowanie numeru IMEI było za darmo, jednak już za nową kartę musiałem zapłacić 50 PLN + VAT :(.

sebasw
26-04-2007, 07:55
...(sprawa umorzona z powodu niewykrycia sprawców i niskiej szkodliwosci społecznej) :(.

Mijasz się z prawdą. Nie można umorzyć takiej sprawy z powodu niskiej szkodliwości społecznej... i na pewno tak nie pisało. To termin dot. ew. wymierzania kary, gdy odnaleziono sprawcę.
Niestety... dopóki ludzie będą chętnie kupować kradzione komórki w komisach, na stadionach itp. dopóty złodzieje będą je kraść.

pebees
26-04-2007, 07:56
(..)
sprawa umorzona z powodu niewykrycia sprawców

Nie, to nie jest tak. Sprawa umorzona z powodu niezgłoszenia się sprawców :D

Erie
26-04-2007, 10:06
Nie pisz bzdur. Nie można umorzyć sprawy z powodu niskiej szkodliwości społecznej... i na pewno tak nie pisało. To termin dot. ew. wymierzania kary, gdy odnaleziono sprawcę.
Niestety... dopóki ludzie będą chętnie kupować kradzione komórki w komisach, na stadionach itp. dopóty złodzieje będą je kraść.

Drogi Sebo

Nie piszę bzdur jak to okresliłeś, tylko cytowałem pismo jakie dostałem z komendy. Jednak skoro jesteś taki pewny i wiesz lepiej jak wygląda pismo, które ja dostałem, a nie Ty to może zatrudnij się jako wróżka albo inny jasnowidz. Bowiem nie dość że widzisz na odległość to jeszcze wiesz lepiej co powinno być w takowym piśmie.

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę
Erie

sebasw
26-04-2007, 14:30
Erie: Ok, wklej tutaj skana tego pisma to Cię przeproszę. Inaczej podtrzymuję swoją wypowiedź w 100%.
Jasnowidz ? :-D ciekawe...

Erie
26-04-2007, 15:30
Erie: Ok, wklej tutaj skana tego pisma to Cię przeproszę. Inaczej podtrzymuję swoją wypowiedź w 100%.
Jasnowidz ? :-D ciekawe...

Chyba sobie kpisz - rozumiem, że muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem. Może jeszcze mam wkleić inne skany, np. dowodu zakupu tej komórki, bo moze to ja ukradłem go a teraz narzekam. Czy może PITem też mam się chwalić? :D

A chwilowo to nie czuję potrzeby udowodnienia Ci czegokolwiek - wg obowiązującego prawa jeśli mi zarzucasz coś to Ty powinieneś udowodnić swoje twierdzenie. A jakbym nawet wkleił skan to pewnie powiesz, że przeedytowałem w phoyoshopie i nakarzesz sobie wysłać potwierdzoną notarialnie kopię :D.

Pozdrawiam
Erie

Xathloc
26-04-2007, 16:23
Może dogadacie sie na PW?

A dopóki rejestracja u Nikona nie jest karalna, to nie widzę powodu, żeby jej nie robić ^^

sebasw
26-04-2007, 17:51
Erie: spokojnie. Przecież wiesz, że tylko winny się tłumaczy :) poza tym co mam Ci udowadniać, nic już nie trzeba :->

nic nie wklejaj jak się obawiasz...
W sumie to nie o tym jest ten wątek....więc już nie będę zaśmiecał.

ps. Wybacz, że napisałem, iż bzdury piszesz, za ostre słowa, nie powinienem. Mea culpa.