PDA

Zobacz pełną wersję : Za dużo światła. Czy filtr to rozwiązanie?

KubaMOVA
26-03-2014, 10:09
Witam,
Nie wiem czy ten post powinien być tutaj czy w 'Sprzęt video" ale pytanie mam o filtr więc zostałem tutaj. Niedawno stałem się posiadaczem D3100. Podczas filmowania mam problem z natężeniem światła. Szczególnie podczas ruchu obraz raz jest mocno rozświetlony a niekiedy przyciemniony i bardzo rzuca się to w oczy. Czy jakiś filtr jest w stanie rozwiązać ten problem? Czytałem, że jeśli chodzi o filmowanie to ten Nikon jest w pełni automatyczny.

GonzoG
26-03-2014, 10:51
W teorii to fader ND rozwiązałby problem, ale wtedy to ty musiałbyś na każdą zmianę światła kręcić filtrem, aby utrzymywać odpowiednią jasność.
W praktyce to w przypadku D3100 nic ci nie pomoże. Możesz jedynie próbować zniwelować skoki jasności używając np. Blokady ekspozycji, czy korekty ekspozycji.

KubaMOVA
26-03-2014, 12:12
tego się spodziewałem.... jeszcze nigdy nie kombinowałem nic z blokadą ekspozycji. jakieś porady na co zwrócić szczególną uwagę??

GonzoG
26-03-2014, 12:51
tego się spodziewałem.... jeszcze nigdy nie kombinowałem nic z blokadą ekspozycji. jakieś porady na co zwrócić szczególną uwagę??

Na światło, odpowiednie ustawienia pomiaru i naukę.