PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon SB-900 problem ze stykami

Hikari
25-03-2014, 21:24
Witam!
Od dłuższego czasu mam pewien problem z SB-900tką. Mianowicie, na stopce działa bez problemów (podpinana do D90tki), natomiast po wpięciu do uchwytu zrobionego pod parasolkę... lampa się zacina. Problem ten rozwiązałem poprzez oddzielenie styków od metalowej przejściówki i wszystko ładnie działało. Teraz problem ten się powtarza tyle że po wpięciu w nowe Yongnuo RF-603. Lampa po prostu odpala się i wiesza tak jak na załączonym filmie. (https://www.youtube.com/watch?v=qTwUZp7wjLU)

Stąd też moje pytanie - czy ktoś spotkał się z podobnym zdarzeniem? Zastanawiam się też nad podłączeniem SB-900tki kablem PC Synciem do wyzwalacza, żeby ominąć stopkę.

misiek8777
01-04-2014, 18:24
co do wieszania sie to raczej nie pomoge ale to blyskanie co pokazales na filmie to moge wyjasnic w jeden sposob ktory kiedys mialem z inna lampa, mianowicie, jak masz wlaczona lampe i wkladasz ja sunac po metalu ktory znajduje sie w tym urzadzeniu, przejsciowkach itp, to poprostu zwierasz styki wywolujac blysk, rownie dobrze moglbys je zewrzec srubokretem czy drucikiem i tez powinna odpalic ale to jest tylko moja teoria. Wydaje mi sie ze na tej samej zasadzie jest wyzwalana lampa na goracej stopce aparatu, te piny ktore sie tam znajduja poprostu dzialaja jak wylacznik, jakis stycznik czy cos je zwiera i lampa jest wyzwalana.

Hikari
21-04-2014, 07:24
Problem jest taki że ten wyzwalacz nie ma metalowej stopki (szyna plastikowa do miejsca na styk środkowy), i w momencie zetknięcia się środkowego pinu z wyzwalaczem lampę zmraża.
To samo dzieje się po podłączeniu lampy za pomocą PC-Synca do wyzwalacza.