Zobacz pełną wersję : Obiektywy z pierścieniem przysłony D czy G
Spotkałem się z artykułem o skrutach na obiektywach nikona gdzie było napisane przy oznaczeniu "D", że W amatorskich lustrzankach cyfrowych Nikona w celu pełnego wykorzystania pełnych możliwości aparatu należy stosować tylko obiektywy D lub G. czyli takie bez pierścienia przysłony (G) lub z pierścieniem ale jednocześnie wyposażone w mikroprocesor przekazujący do aparatu informację o odległości od zogniskowanego przedmiotu (D).
I w związku z tym mam pytanie
Przy podłączeniu obiektywu z pierścieniem przysłony ale bez mikroprocesora do Nikona D80 jakich "pełnych możliwości aparatu" niebęde mógł wykorzystać ?
Przy podłączeniu obiektywu z pierścieniem przysłony ale bez mikroprocesora do Nikona D80 jakich "pełnych możliwości aparatu" niebęde mógł wykorzystać ?
Nie będziesz miał pomiaru światła, zdjęcie zrobisz tylko w trybie manualnym
Żadnych... :)
Bez mikroprocesora to oznacza że i bez AF.
Brak pomiaru światła w D: 40, 50, 70, 80
oraz możliwości sterowania przysłoną za pomocą pierścienia.
Działa potwierdzenie ostrości przy manualnym jej ustawianiu.
Brak pracy w trybie TTL lampy błyskowej.
Ogólnie focić się da bez problemu -ale wszystko 'z palca' :)
Lesiuc: wiesz gdzie dzwonia ale nie wiesz w ktorym kosciele, nie wprowadzaj zamieszania.
Wszystkie szkla Nikona z serii AF posiadaja mikroprocesor, wiec z D80 bedzie dzialac ALE, obiektywy AF bez tzw D beda troche ograniczac pewne funkcje w aparacie (jak pelny pomiar swiatla blyskowego - nie bedzie to do konca iTTL). Sa 4 rodziny szkiel AF:
1. szkla bez "D" - maja pierscien przyslon i mikroprocesor
2. szkla z D - maja pierscien przyslon i mikroprocesor, do tego przekazuja do korpusu informacje o odleglosci,
3. szkla G - nie maja pierscienia przyslon, maja mikroprocesor i tez przekazuja do korpusu informacje o odleglosci,
4. szkla DX - to samo co seria G i do tego tylko do cyfrowek o matrycy o wielkosci APS-C (nie nadaja sie do analogow)
Z obiektywami manualnymi MF jest troche zamieszania, poniewaz w wiekszosci nie posiadaja mikroprocesora, a D80 jest "wykastrowane", wiec nie bedzie pomiaru swiatla.
Jednakze istnieje seria obiektywow MF posiadajacych mikroprocesor, tz Ai-P (np. 45/2.8 P - szklo do FM3a) i z nimi D80 bedzie mierzyl swiatlo (wszystkie tryby dzialaja) ale nie ma AF bo nie ma byc prawa.
jestem prawie calkiem zielony wiec niewszystko jeszcze czaje:)
zatem jeśli założe obiektyw z pierścieniem przysłony bez mikroprocesora niebede miał pomiaru światła w D80 czy da sie ten pomiar światła wtedy wykonac jakos inaczej zeby fotografie byly równie dobre jak z obiektywami z mikroprocesorem ?
Co do obiektywów bede się rozglądał za jakimiś tamron-kami (aparatu tez jeszcze niemam) stąd moja "zieloność" na ten temat :)
przykładowo zakładając do nikona d80 obiektyw Tamron'a SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD IF (z pierscieniem przysłony i niewiem czy z mikroprocesorem bo niema symbolu Ai-P chyba że tamron stosuje inny) co w moich zdjęciach bedzie nie tak jak powinno byc niemając pomiaru swiatla
i oco chodzi z tym pomiarem światła iTTL
za wszelką pomoc dziekuje
Pomiar swiatla w tych bez "D" jest tyle ze nie matrycowy z tego co pamietam(nie bijcie - z pamieci pisze)
Z nowszymi Tamronami pod cyfrowki masz wszystkie funkcje.
Wszystkie obiektyw z AF mają procesor i mierzą światło, więc ten tamron będzie działał na D80 bez problemu
Tak jak pisał GaLL większość obiektywów MF nie ma procesora i z D80 nie będziesz miał pomiaru światła, Z D200 już tak. I albo robisz na czuja, albo jeśli sobie nie radzisz kupujesz światłomierz
ITTL to system pomiaru światła błyskowego w aparatach nikona
DXT nie wiem o czym piszesz:(
Pomiar swiatla w tych bez "D" jest tyle ze nie matrycowy z tego co pamietam(nie bijcie - z pamieci pisze)
Wiec nie pisz nic jak nie masz pewnosci, bo tylko zamet wprowadzasz!
Z obiektywami bez D jest jak najbardziej pomiar matrycowy!!!!
Nie jest to jego najbardziej rozwinieta wersja ale jest!!!
Da sie wybrac z menu aparatu matrycowy pomiar swiatla czy nie?
Jasne ze się da:-D
Mój 70-210 jest bez D i nie mam z tym problemu
Cytujac intstrukcje do D200 (str. 204):
"Pomiar matrycowy:
1. pomiar matrycowy 3D II (obiektywy typu G i D)
2. pomiar matrycowy II (inne obiektywy CPU)
3. mozliwosc dokonania pomiaru matrycowego przy uzyciu obiektywow bez CPU pod warunkiem podania danych obiektywu"
pkt. 2 pokazuje jasno, ze matrycowy pomiar jest ze szklami AF bez D.
A teraz wracajac do D80 to realizuje on 2 pierwsze z powyzszych punktow.
Sorry, ale nie doczytałem.
Zrozumiałem że chodzi o obiektywy bez procesora -czyli o manualne.
Koledze chodziło o układ realizujący funkcję 'D' -czyli o taki procesor od odległości :)
Co do dzwonienia to... no comment
Pozdrawiam!