Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc. Jakie szkła do FX?
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum. W końcu nadeszła chwila przesiadki z DX na FX. Tylko tyle że na początek mam trochę ograniczony budżet, a z systemu DX nikon D7100 i całęgo osprzętu nie chciał bym za bardzo rezygnować. Dlatego też moje pytanie.
Budżet tak około 15000zł. (tylko nowe z fakturą zakupu)
Myślałem o body D800, można już znaleźć w cenie 8889zł (sklep internetowy). Jeśli ktoś ma namiary na lepszą cenę to proszę o podpowiedź.
I reszta na jakieś szkiełko. Tylko co wybrać stałka czy zoom. Sprzęt wykorzystuję większości do "chałtury".
Zdaję sobie sprawę żę stałka to stałka ładniejsza plastyka obrazka.
Ale może na początek zooma Nikon Nikkor 24-70 mm f/ 2.8 G ED AF-S cena: 5935zł.
Jaki obrazek z tego zooma? Jak się sprawuje? autofocus itp? opinie, porady itp
Drugą moją myślą też jest:
do reporterki DX nikon D7100, szkiełek mi nie brakuje,
do do sesjii FX nikon D800, plus stałka. Tylko jaką polecacie? 35 (cena mnie przeraża) i bardziej do wnętrz niż plener, 50 lub 85.
Proszę doradzie coś. Jakieś namiary na sklepy w necie z dobrymi cenami. Człowiek nie miał by kłopotu w wyborze gdyby miał worek z pieniędzmi, a tak jakiś kompromis musi być.
Za każde sugestie będę wdzięczny.
Pozdrawiam
jak bym miał 15k do wydania i zostawiał tak jak ty body dx z obiektywami to bym wziął d610 , 28/1.8 , 50.1.8 / i 85/1.8 , takim zestawem zrobisz dosłownie wszystko , ewentualnie z czasem dokupił coś szerokiego jakieś 17-35 , ale co kto lubi
stanseba
25-03-2014, 22:33
To co napisał bil78 plus Tokina 16-28 2.8.
Maciek N
25-03-2014, 22:36
Twoje pytanie jest wręcz kosmiczne. Bez urazy... Niby masz doświadczenie z DX, ale nie wiesz nawet czy chcesz stałkę czy zoom. Jak Ci tu doradzić? Może rzuć monetą... Dobra kończę ze zgryźliwością.
DX/FX to przecież tylko rozmiar klatki. Reszta jest podobna nawet jeśli chodzi o końcowy efekt. Przemyśl jakimi szkiełkami lubisz pracować w DX i taki kup odpowiednik FX. Prościej się już nie da:-)
Twoje pytanie jest wręcz kosmiczne. Bez urazy... Niby masz doświadczenie z DX, ale nie wiesz nawet czy chcesz stałkę czy zoom. Jak Ci tu doradzić? Może rzuć monetą... Dobra kończę ze zgryźliwością.
DX/FX to przecież tylko rozmiar klatki. Reszta jest podobna nawet jeśli chodzi o końcowy efekt. Przemyśl jakimi szkiełkami lubisz pracować w DX i taki kup odpowiednik FX. Prościej się już nie da:-)
Bardziej zależy mi na stałkach. Tylko teraz dylemat czy D800 czy D610, a co za tym idzie więcej kasy na szkiełka. Może jakieś za i przeciw tymi dwoma puszkami podsuniecie. Wydaje mi się że ergonomia pracy przemawia za D800.
Mam zamiar zakupić D800 i nikkor AF-S 85/1.4 G (praktycznie budżet wyczerpany).
50/1.8 posiadam z czasem dokupił bym jakieś 16-35 mm f/ 4 G ED VR i by wystarczyło.
Zooma 17-50/2,8 bym używał z puszką D7100.
Myślę że to dobry wybór?
Pozdrawiam
barracuda
26-03-2014, 14:57
Bardziej zależy mi na stałkach. Tylko teraz dylemat czy D800 czy D610, a co za tym idzie więcej kasy na szkiełka. Może jakieś za i przeciw tymi dwoma puszkami podsuniecie. Wydaje mi się że ergonomia pracy przemawia za D800.
Mam zamiar zakupić D800 i nikkor AF-S 85/1.4 G (praktycznie budżet wyczerpany).
50/1.8 posiadam z czasem dokupił bym jakieś 16-35 mm f/ 4 G ED VR i by wystarczyło.
Zooma 17-50/2,8 bym używał z puszką D7100.
Myślę że to dobry wybór?
Pozdrawiam
Trochę nie rozumiem, bo gdybym chciał kupić nowy aparat FX mając 15 tys to raczej po to, żeby używac go jako główne body, a w tym wypadku wolałbym mieć do niego komplet szkieł, bo co Ci po samym 85mm...? No chyba, że robisz w 90 procentach portrety.
Niekoniecznie. Napisałem że posiadam 50 tekę Tak? Zakupię do tego 85 i coś szerszego to chyba jest jak najbardziej zestaw jako główne body. Jeśli nie wiesz o co chodzi to znaczy ze chodzi o kasę. Nie wszystko na raz można mieć.
Na D7100 nie narzekam i w reportażu jak najbardziej się sprawdziło z 17-50. A D800 do bardziej "ambitnych" kadrów. Jeszcze widzisz w tym coś nie jasnego?
moze tu sie podepne
czytalem ost testy na www.photozone.de
i z tego wynika ze ostrosc na N 50 1.8 D , T28-75 2.8 (bez VC ) i N24-120 VR 3.5-5.6 sa bardzo zblizone
mozliwe ???
czy tak jest w nisko budzetowych szklach ze wyniki sa podobne ??
Co w tym takiego dziwnego?
Wysłane z mojego GT-I9300
Andrzej1974
26-03-2014, 20:05
[...] ostrosc na N 50 1.8 D , T28-75 2.8 (bez VC ) i N24-120 VR 3.5-5.6 sa bardzo zblizone
mozliwe ???
czy tak jest w nisko budzetowych szklach ze wyniki sa podobne ??
To chyba dobrze, że wszystkie szkła są ostre? Nawet jeśli ta ostrość jest bardzo zbliżona, czyż nie? ;-)
Czy ma ktoś z was doświadczenie z takimi szkłami:
1. Nikkor 85 mm f/ 1.4 D AF
2. Nikkor 85 mm f/ 1.4 G AF-S
Czy warto dopłacić około 1200zł do G AF-S. Możecie jakoś mnie uświadomić. Podobieństwa, różnice cena/jakość itp.
I może jeszcze jedno szkiełko, jakby ktoś z Was mógł by się wypowiedzieć.
2. Nikkor 20 mm f/ 2.8 AF D
jak bym miał 15k do wydania i zostawiał tak jak ty body dx z obiektywami to bym wziął d610 , 28/1.8 , 50.1.8 / i 85/1.8 , takim zestawem zrobisz dosłownie wszystko , ewentualnie z czasem dokupił coś szerokiego jakieś 17-35 , ale co kto lubi
Dzięki za cenną wskazówkę, tylko jak byś mógł to napisz mi proszę konkretnie jakie szkła polecasz: Nikkory? 28/1.8 , 50.1.8 / i 85/1.8. D AF czy G AF-S (stosunek cena/jakość).
Pozdrawiam
Tak, chodzi o Nikkory z serii G...
AF-S'y są:
- z reguły ostrzejsze od AF
- precyzyjniejsze w ustawianiu ostrości od AF
- lepiej (szybciej i znacznie celniej) radzą sobie przy AF-C od szkieł AF.
- niektóre (np. 85 f/1.8 i f/1.4) są wolniejsze przy AF-S/AF-A od szkieł AF (warunek: body z silnym silnikiem).
Ostatecznie wygląda to tak (uzależniona od budżetu).
1 wersja: Nikon D800 + AF-S 28/1.8 G + AF-S 85/1.8 G dodatkowo AKU i GRIP
2 wersja Nikon D800 + AF-S 85/1.4 G ED
Posiadana szklarnia do wykorzystania z zestawem to AF-S 50/1.8 G i 35/1.8 G dla DX, AF-S 70-300/3.5-5.6 G IE-FR ED
Jak te moje ostatnie szkiełka współpracują z FX (35 i 70-300) ?
Jeśli chodzi o te dwie wersje. Możecie się wypowiedzieć ? Rozsądny wybór wydaje mi się wesja 1. Co o tym sądzicie?
Korzystałłem z 85 1.8 G oraz sigmy 85 1.4 i aktualnie 85 1.4 D. Z tych trzech 1.8 najcelniejsza, 1.4 D minimlanie szybsza od 1.8 i sigmy. Osobiście Polecam ci jednak albo D albo Sigmę, bokeh, plastyka na 1.4 zupełnie inna bajka niż 1.8. Na dole mam zestaw 14-24 i 28. Oba szkła świetne. Wszytsko oczywiście pod dwa body.
Dzięki za cenną wskazówkę, tylko jak byś mógł to napisz mi proszę konkretnie jakie szkła polecasz: Nikkory? 28/1.8 , 50.1.8 / i 85/1.8. D AF czy G AF-S (stosunek cena/jakość).
Pozdrawiam
czemu się upierasz przy tym d800 ?? jak zostawiasz sobie rewelacyjny d7100 , dla mnie to bez sensu wydawać tyle kasy jak za 2 tys mniej można mieć d610 ,
co do szkieł to ja pisałem bardziej o ogniskowych , ja pracuje praktycznie tylko na stałakach 35 nikkora , 50 i 85 sigmy i jak dla mnie to zestaw prawie idealny ale każdy ma inny styl pracy
Ze względu na szybszy i cenniejsze AF, ergonomię. Porostu nie znalazłem takich informacji oprócz kasy które by mnie przekonały do D610. Czytam trochę o tych puszkach i na razie wybór mój to D800.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
szybki i celny AF w d800? a czytał ty co tu się na forum wypisuje o cyrku z af w tym body?
Mam oba aparaty i główna różnica miedzy 800 a 610 jak do łapy to biorę to guzikologia. 800 ma przyciski tak jak lubię (przyzwyczajenia z d700, poza +-, które są na odwrót). 610 ma mniej przycisków, iso gdzieś na dole, ograniczenia w konfiguracji elementów sterujących, tryby na pokrętle zamiast przycisk + rolka itp. Ale to moje nawyki więc tu wolę d800. Druga sprawa, dla mnie istotna to pole AF. 610 ma punkty rozmieszczone horyzontalnie co trochę mi przeszkadza.
A tak to 610 jest bardzo fajny aparacik i chętnie robię nim zdjęcia. Jeszcze o 800 - ogromna matryca, ogromne rawy, zapycha kartę momentalnie więc potrzeba worek z pamięcią. Komputer też musi mieć moc co by na tym pracować. Odnoszę wrażenie że 800 dużo prądu zjada, jakoś szybko bateria znika, zwłaszcza jak coś na live podglądam.
Grip do 800? Po co? Szybszy nie będzie. Chyba że o chwyt chodzi albo o zasilanie.
Na twoim miejscu brał bym 610 i więcej wydał na dobre szkła. 85 ze światłem 1.4 zamiast 1.8, wersja D z fokusem na śrubokręt - rządzi. Z szerokich to moze 35 2.0, bardzo miłe szkło. Mając te dwa 50 mm w zasadzie nie potrzebne. Ale jak byś chciał to 1.4 d, o niebo szybsze od wersji z motorkiem. Zostanie jeszcze trochę grosza na jakieś akcesoria, flesza, baterie, karty, plecak na to wszytsko itp ;)
A na serio to kup d700, nie ma wad żadnego z powyższych. tylko filmów nie robi ale to ajfonem :)
szybki i celny AF w d800? a czytał ty co tu się na forum wypisuje o cyrku z af w tym body?
Mam oba aparaty i główna różnica miedzy 800 a 610 jak do łapy to biorę to guzikologia. 800 ma przyciski tak jak lubię (przyzwyczajenia z d700, poza +-, które są na odwrót). 610 ma mniej przycisków, iso gdzieś na dole, ograniczenia w konfiguracji elementów sterujących, tryby na pokrętle zamiast przycisk + rolka itp. Ale to moje nawyki więc tu wolę d800. Druga sprawa, dla mnie istotna to pole AF. 610 ma punkty rozmieszczone horyzontalnie co trochę mi przeszkadza.
A tak to 610 jest bardzo fajny aparacik i chętnie robię nim zdjęcia. Jeszcze o 800 - ogromna matryca, ogromne rawy, zapycha kartę momentalnie więc potrzeba worek z pamięcią. Komputer też musi mieć moc co by na tym pracować. Odnoszę wrażenie że 800 dużo prądu zjada, jakoś szybko bateria znika, zwłaszcza jak coś na live podglądam.
Grip do 800? Po co? Szybszy nie będzie. Chyba że o chwyt chodzi albo o zasilanie.
Na twoim miejscu brał bym 610 i więcej wydał na dobre szkła. 85 ze światłem 1.4 zamiast 1.8, wersja D z fokusem na śrubokręt - rządzi. Z szerokich to moze 35 2.0, bardzo miłe szkło. Mając te dwa 50 mm w zasadzie nie potrzebne. Ale jak byś chciał to 1.4 d, o niebo szybsze od wersji z motorkiem. Zostanie jeszcze trochę grosza na jakieś akcesoria, flesza, baterie, karty, plecak na to wszytsko itp ;)
A na serio to kup d700, nie ma wad żadnego z powyższych. tylko filmów nie robi ale to ajfonem :)
Coś tam czytałem o AF (podobno są problem ze skrajnym lewym czy prawym nie pamiętam za bardzo). Zdania na tym forum są mocno podzielone. Jedni tylko D610 zaś inni tylko D800. Czytałem właśnie, że podobno AF w słabym świetle lepiej sobie radzi D800.
Klasziszologia. Właśnie Chciał bym spróbować takiego sprzętu jak D800, nigdy nie miałem okazji focić D700. A D6100 z tego co widzę, to praktycznie taka sama puszka jak moje D7100 (klawisze rozmiar itp.). A co do D700 to bardzo chętnie bym taki zakupił tylko tyle że brak w sprzedaży nowych sprzętów. Używanego body nie chcę kupować ( nigdy tego nie robiłem) Szkła to inna bajka, mogę kupić używki i zaoszczędzić. W zasadzie to mam właśnie ten dylemat czy brać 85/1.4G czy 85/1.4D?
Wersja G niby szybsza i ładniejszy bokeh. Nie miałem styczności z takimi szkłami to polegam tylko na opinii innych.
Dzięki za dobre rady i pozdrawiam. Jak byś mógł coś więcej napisać odnośnie tych szkiełek i body, ze strony praktycznej.
Jak masz kasę to bierz G ale D spokojnie da radę. Pomyśl jeszcze nad sigmą. W razie czego mogę podesłać jakieś rawy z wersji D z d700 lub d800 :)
michasacuer
30-03-2014, 13:49
Hmm, a może z szerokich to 35mm DX? Dzisiaj sprawdzałem to cudeńko na D800, ostry na 1.8, tylko lekka winieta (walory estetyczne ;D). Z przymykaniem przysłony coraz bardziej widoczna (https://www.youtube.com/watch?v=7YS9DnbxEHs).
F1.8, D800, na jednym bez usuwania winiety i dystorsi, na drugim z domyślną korekcją w lightroomie + korekta winietowania na 120
http://iv.pl/images/08836576341315502878.jpg
http://iv.pl/images/84785003004020828908.jpg
Pełna rozdzielczość, bez wyostrzania, edycji itp. Tak samo f1.8
http://s326.photobucket.com/user/michasacuer/media/35mm-3-1_zps87850d46.jpg.html
Ostrość łapana na oko kury ;)
Dzięki wszystkim za dobre rady. Mam już koncepcję odnośnie sprzętu. Jeszcze troszkę poczytam testów i dokonam zakupu.
Pozdrawiam