Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw na ptaki i do sportu
bialy300
25-03-2014, 11:13
Witam. Juz były podobne posty , ale prosze mnie zrozumieć . Mam mały dylemat , głównie zajmuje się fotografią ptaków , jeżdżę na pokazy lotnicze i czasami mam okazje focić "sport". Na moim wyposażeniu jest D300s + S100-300/f4 + Budżet 6k pln. Mam chrapkę na coś jaśniejszego lub dłuższego. Pozdrawiam i zgóry dziękuję.
Z tym budżetem raczej na nówki nie masz szans, więc wydaje mi się, że powinieneś polować na używane Sigmy 120-300 f/2.8 lub 300 f/2.8 (plus ew. telekonwerter jakiś). Jeśli priorytetem jest długość, to może nowy Nikkor 80-400? Poleciłbym Ci Nikkora 200-400, ale budżetu zabraknie...
karp1225
25-03-2014, 14:34
za 6 tysięcy nowego 80-400 się nie kupi,chyba że starszą wersje,z używanych za 4800 widziałem Sigmę 300/2,8 - do tego tc x1,4 - z dłuższych szkieł to może Tamron 150-600 tylko że to jeszcze nowa ,niesprawdzona konstrukcja.
za 6 tysięcy nowego 80-400 się nie kupi...
Zakładam, że kolega sprzeda Sigmę 100-300, a wtedy do nówki 80-400 już bliziutko... ;-)
pytanie tylko czy ten 80-400 jest dość szybki w AF? Pamiętajmy, że Kolega pisze o foceniu ptaków.
Mam chrapkę na coś jaśniejszego lub dłuższego.
Nikkor 80-400G nie będzie jaśniejszy od Twojej Sigmy 100-300, a na długim końcu da to samo co Sigma z telekonwerterem x1.4. Chyba, że potrzeba jest ci stabilizacja obrazu, to nie mam pytań.
bialy300
25-03-2014, 17:12
Witam ponownie i uzupełnie trochę posta . Będę sprzedawał moją Sigmę + budżet6k i może uda się coś wyskrobać jeszcze (1k). Interesują mnie szkła "zamknięte" i N80-400vrII nie dokońca Mi pasuje. Obecnie na " all " są dostępne S300 2.8 ; S120-300 2.8os ; N300 2.8 af-s ; S120-300 "S" 2.8os. Pozdrawiam.
karp1225
25-03-2014, 17:34
pytanie tylko czy ten 80-400 jest dość szybki w AF? Pamiętajmy, że Kolega pisze o foceniu ptaków.
jest szybki,spokojnie można focic ptaszki w locie,tylko że Kolega musiałby do budżetu dołożyc ponad 2 tysiące.
jest szybki,spokojnie można focic ptaszki w locie,tylko że Kolega musiałby do budżetu dołożyc ponad 2 tysiące.
Dzięki za odpowiedź. Po wielu dywagacjach, postanowiłem jednak szukać stałki N 300 f2,8.
Dzięki za odpowiedź. Po wielu dywagacjach, postanowiłem jednak szukać stałki N 300 f2,8.
Do ptaków przelatujących stałoogniskowe 300 mm zaowocuje znacznie mniejszą liczbą zdjęć z sesji fotograficznej. Zmienna ogniskowa jest nieoceniona w ptakobraniu.
W pokazach lotniczych też, gdy przeplatają się demonstracje grupowe z solówkami.
Na 99% będzie za mało mm ale 300 f2.8 świetnie współpracuje z tc więc nie będzie z tym problemu.
Na 99% będzie za mało mm ale 300 f2.8 świetnie współpracuje z tc więc nie będzie z tym problemu.
Problemem a przynajmniej niedogodnością będzie nie tyle za krótka ogniskowa co jej stałość. A doczepianie i odczepianie "na szybko" TC - to jest naprawdę bardzo niepraktyczne w fotografowaniu przelatujących ptaków/samolotów.
Bez urazy ale chyba nie wiesz o czym piszesz, przejżyj forum internet i zobacz czym i jak fotografuje się ptaki, samoloty albo sport.
Problemem a przynajmniej niedogodnością będzie nie tyle za krótka ogniskowa co jej stałość. A doczepianie i odczepianie "na szybko" TC - to jest naprawdę bardzo niepraktyczne w fotografowaniu przelatujących ptaków/samolotów.
co do ptaków się nie wypowiem, ale dla samolotów zamieniłem 200-400/4 na rzecz 500/4. Lepiej jest mieć 1 czy 2 baardzo dobre zdjęcia niż 10 średnich.
Gdybym był ptasiarzem - czatownikiem - pewnie był polecał stałkę. Ale jestem spacerowiczem i zdecydowanie preferuję zoom. Mam kilka stałek, także 500 mm i 1000 mm, tak, że wiem o czym mówię.
Zapewne każdy ma rację - jeden preferuje jedno ekstra zdjęcie, nawet po trzech nieudanych sesjach w ukryciu, drugi zadowoli się setką niezłych, z których wybierze 3 najlepsze ale 20 trochę gorszych też wykorzysta. Kupujący ma własne priorytety, miło że ma w czym wybierać.
Mając stałą pięćsetkę wybiera się na pokazach lotniczych inne miejsce niż ze szkłem 100-400. Z pewnością duże zbliżenia będą lepsze z pięćsetki. Ale już grupowe akrobacje - niewiele kadrów da się uzyskać. A właściwie - zupełnie inne kadry.
Jako użytkownik N80-400G mogę to szkło polecić ze względu na ostrość a przede wszystkim zoom i dość kompaktowe wymiary. Pewnie jako ptasiarz to kolega stosuje zasiadki więc stałka lepsza ale dla spottersa to zoom jest nieoceniony.