Zobacz pełną wersję : Odzyskiwanie danych - OSX
nazir_altamar
25-03-2014, 02:08
Witam,
przyszedł i czas na mnie. Moja karta CF Lexar professional 800x nie zapisała poprawnie zdjęć z ostatnich dni.
To co widzę przy podglądzie karty to pliki z rozszerzeniem NEF ale nie można ich niczym otworzyć.
Próbowałem programu StellarPhoenixPhotoRecowery. Jedyne co odzyskałem to kilka podglądowych jpeg-ów które pozwalają zobaczyć co jest na pliku NEF.
W takim razie czy szanowni forumowicze są może w stanie polecić mi jakiś dobry program do odzyskiwania plików? Używany system OSX od wielkiej biedy może być Windowa ale wolałbym OSX.
Płatny, ale parę razy się przydał. Nie tylko do zdjęć.
http://sklep.krollontrack.pl/odzyskiwanie-danych/21-ontrack-easyrecovery-home-mac.html
Tylko to trochę, jak strzelanie z armaty do komara.
Borat1979
26-03-2014, 20:55
Skoro pliki nie zostały skasowane tylko błędnie zapisane to co da program do odzyskiwania danych?
Photo rec, składnik Test Disk. Wyciąga cuda nawet po formatowaniu. Trzeba się tylko przygotować czasowo, ale warto (doświadczenia z dyskiem patrz kilka wątków wcześniej)
Spróbuj też Recuva - prosty programik, ale potrafi wyciągnąć rzeczy, których inne nie wyciągają.
Skoro pliki nie zostały skasowane tylko błędnie zapisane to co da program do odzyskiwania danych?
W obydwu przypadkach mamy do czynienia z uszkodzonymi (nadpisanymi lub niezapisanymi) fragmentami pliku. Programy do odzyskiwania po prostu uzupełniają (starają się uzupełnić) te brakujące fragmenty pliku, które decydują o tym czy jest on odczytywany czy też nie.
Borat1979
27-03-2014, 17:21
W obydwu przypadkach mamy do czynienia z uszkodzonymi (nadpisanymi lub niezapisanymi) fragmentami pliku. Programy do odzyskiwania po prostu uzupełniają (starają się uzupełnić) te brakujące fragmenty pliku, które decydują o tym czy jest on odczytywany czy też nie.
Niby jak program miałby uzupełnić dane, które zostały błędnie zapisane lub pominięte przy zapisie szczególnie w przypadku pliku jpg czy raw?
nazir_altamar
28-03-2014, 00:45
Photo rec - dał rade, dziekuję.
Niby jak program miałby uzupełnić dane, które zostały błędnie zapisane lub pominięte przy zapisie szczególnie w przypadku pliku jpg czy raw?
Mówiąc językiem potocznym, a nie informatycznym, każdy plik musi posiadać oprócz danych, również informację jak go odczytać. Taką nazwijmy to wizytówkę. Jeżeli w tym obszarze pliku wystąpi błąd to najczęściej programy odczytujące zgłaszają brak możliwości odczytu lub nie widzą pliku, ponieważ nie wiedzą jak interpretować dane zawarte w dalszejczęści pliku. Natomiast programy naprawcze sprawdzają plik pod względem poprawności jego struktury i jeżeli wykryją błąd to wstawiają w jego miejsce zapis typowy dla danego rodzaju plików. Jeżeli błąd występuje w zapisie np. danych o kolorach poszczególnych pikseli to program z reguły nie jest w stanie nawet stwierdzić, że wystąpił błąd, bo skąd miałby wiedzieć,że ten piksel powinien być zielony a nie czerwony czy czarny. Takie przekłamania nie powodują oczywiście braku możliwości odczytu pliku, to ewentualnie może zobaczyć człowiek na monitorze. W tym co napisałem jest sporo uproszczeń, ale chciałem krótko uzasadnić dlaczego pliki skasowane i uszkodzone to w zasadzie to samo, bo pliki skasowane to tak naprawdę są plikami celowo uszkodzonymi poprzez nadpisanie na ich niewielkiej ale ważnej części, zer lub jedynek.