PDA

Zobacz pełną wersję : Odzyskiwanie danych - OSX

nazir_altamar
25-03-2014, 02:08
Witam,
przyszedł i czas na mnie. Moja karta CF Lexar professional 800x nie zapisała poprawnie zdjęć z ostatnich dni.
To co widzę przy podglądzie karty to pliki z rozszerzeniem NEF ale nie można ich niczym otworzyć.
Próbowałem programu StellarPhoenixPhotoRecowery. Jedyne co odzyskałem to kilka podglądowych jpeg-ów które pozwalają zobaczyć co jest na pliku NEF.
W takim razie czy szanowni forumowicze są może w stanie polecić mi jakiś dobry program do odzyskiwania plików? Używany system OSX od wielkiej biedy może być Windowa ale wolałbym OSX.

artoor
26-03-2014, 20:15
Płatny, ale parę razy się przydał. Nie tylko do zdjęć.
http://sklep.krollontrack.pl/odzyskiwanie-danych/21-ontrack-easyrecovery-home-mac.html
Tylko to trochę, jak strzelanie z armaty do komara.

Borat1979
26-03-2014, 20:55
Skoro pliki nie zostały skasowane tylko błędnie zapisane to co da program do odzyskiwania danych?

Szuwar
27-03-2014, 01:19
Photo rec, składnik Test Disk. Wyciąga cuda nawet po formatowaniu. Trzeba się tylko przygotować czasowo, ale warto (doświadczenia z dyskiem patrz kilka wątków wcześniej)

Spróbuj też Recuva - prosty programik, ale potrafi wyciągnąć rzeczy, których inne nie wyciągają.

mmluty
27-03-2014, 15:01
Skoro pliki nie zostały skasowane tylko błędnie zapisane to co da program do odzyskiwania danych?

W obydwu przypadkach mamy do czynienia z uszkodzonymi (nadpisanymi lub niezapisanymi) fragmentami pliku. Programy do odzyskiwania po prostu uzupełniają (starają się uzupełnić) te brakujące fragmenty pliku, które decydują o tym czy jest on odczytywany czy też nie.

Borat1979
27-03-2014, 17:21
W obydwu przypadkach mamy do czynienia z uszkodzonymi (nadpisanymi lub niezapisanymi) fragmentami pliku. Programy do odzyskiwania po prostu uzupełniają (starają się uzupełnić) te brakujące fragmenty pliku, które decydują o tym czy jest on odczytywany czy też nie.

Niby jak program miałby uzupełnić dane, które zostały błędnie zapisane lub pominięte przy zapisie szczególnie w przypadku pliku jpg czy raw?

nazir_altamar
28-03-2014, 00:45
Photo rec - dał rade, dziekuję.

mmluty
28-03-2014, 14:22
Niby jak program miałby uzupełnić dane, które zostały błędnie zapisane lub pominięte przy zapisie szczególnie w przypadku pliku jpg czy raw?

Mówiąc językiem potocznym, a nie informatycznym, każdy plik musi posiadać oprócz danych, również informację jak go odczytać. Taką nazwijmy to wizytówkę. Jeżeli w tym obszarze pliku wystąpi błąd to najczęściej programy odczytujące zgłaszają brak możliwości odczytu lub nie widzą pliku, ponieważ nie wiedzą jak interpretować dane zawarte w dalszejczęści pliku. Natomiast programy naprawcze sprawdzają plik pod względem poprawności jego struktury i jeżeli wykryją błąd to wstawiają w jego miejsce zapis typowy dla danego rodzaju plików. Jeżeli błąd występuje w zapisie np. danych o kolorach poszczególnych pikseli to program z reguły nie jest w stanie nawet stwierdzić, że wystąpił błąd, bo skąd miałby wiedzieć,że ten piksel powinien być zielony a nie czerwony czy czarny. Takie przekłamania nie powodują oczywiście braku możliwości odczytu pliku, to ewentualnie może zobaczyć człowiek na monitorze. W tym co napisałem jest sporo uproszczeń, ale chciałem krótko uzasadnić dlaczego pliki skasowane i uszkodzone to w zasadzie to samo, bo pliki skasowane to tak naprawdę są plikami celowo uszkodzonymi poprzez nadpisanie na ich niewielkiej ale ważnej części, zer lub jedynek.