Zobacz pełną wersję : NIKON d7100/D610 + 80-200 mm f/2.8
floresowa
25-03-2014, 00:21
Witam, poszukuję osoby która posiada któryś z wyżej wymienionych zestawów lub zna temat.
Obecnie posiadam nikona D5000, jestem amatorką. Chciałabym przesiąść się na coś nowego.
Stąd moje pytanie. Potrzebuję zestawu do zdjęć w ruchu (szybko przemieszczające się zwierzęta) , często na halach, gdzie oświetlenie nie jest najlepsze. Czy może ktoś mógłby pochwalić się efektami takiej pracy lub doradzić mi sprzęt, który sprosta moim wymaganiom ?
Znam dużo ludzi, robiących takie ujęcia canonem, niestety nie znam nikogo kto robi je nikonem. Przesiadanie się na canona nie do końca mi leży, ale chciałabym dokonać właściwego wyboru na lata ...
z góry dziękuję za odpowiedź.
;)
Mnie również nurtuje D7100 / D610. Cena nie gra roli, wolę dłużej poczekać i cieszyć się słusznym wyborem.
Głównie chodzi mi o zdjęcia w ruchu ( szybko przemieszczający się psiak) , często również na hali, gdzie światło jest słabe.
Mam już nikona d5000, od jakiegoś czasu zdjęcia bawią mnie coraz bardziej. W związku z powyższym postanowiłam się przesiąść na coś nowszego. Nie wiem jednak co wybrać, ciągle się waham. Chciałabym dokonać wyboru po którym za pół roku nie będę się nad czymś innym zastanawiała...
Jak kupisz D7100, to już po sześciu miesiącach będziesz myślała nad pełną klatką :)
Archibald6803
25-03-2014, 08:21
do Twojej fotografii , z tych dwóch - wybrałbym ...... d700
Jeżeli sprzęt MUSI być nowy i AF może czasami ostrzyć na banery reklamowe - to - d7100
Mam taki sprzęt w łapach i powiem tak, na dzisiaj chyba wziałbym D6xx.
Po prostu wolniej sie zatyka niż D7100 w serii a to jest z mojego punktu widzenia największy ból w D7100:sad:
D7100 ma lepszy AF
Najlepiej to jednak przetestować sobie samej oba zestawy, co Ci bedzie lepiej leżeć, jeśli tylko masz taka możliwość.
cz4rnuch
25-03-2014, 09:07
Jak kupisz D7100, to już po sześciu miesiącach będziesz myślała nad pełną klatką :) Co za precyzyjne wyliczenie. Zazdroszczę przenikliwości ;)
sokolnik
25-03-2014, 10:36
Mnie również nurtuje D7100 / D610. Cena nie gra roli, wolę dłużej poczekać i cieszyć się słusznym wyborem.
Głównie chodzi mi o zdjęcia w ruchu ( szybko przemieszczający się psiak) , często również na hali, gdzie światło jest słabe.
Mam już nikona d5000, od jakiegoś czasu zdjęcia bawią mnie coraz bardziej. W związku z powyższym postanowiłam się przesiąść na coś nowszego. Nie wiem jednak co wybrać, ciągle się waham. Chciałabym dokonać wyboru po którym za pół roku nie będę się nad czymś innym zastanawiała...
Piszę o ogólnie o problemach ludzi na forum, nie bierz tego do siebie.
Dla mnie przejście na FX (często za pomocą rat albo wydania max budżetu) i bieganie z 1 obiektywem (bo reszta jest na DX) to nie porozumienie.
Na początku też tak myślałem. Kupię D90 - foty będą świetne - niestety nie były. Później zacząłem trochę inwestować w szkła. D90 odżył. Kiedy już skompletowałem w miarę OK obiektywy postanowiłem zmienić body. Czy ten zestaw mi wystarcza? W zupełności.
Jeśli ktoś ma problem z tym co kupić to tak naprawdę nie wie czego chce/czego potrzebuje. Chce wydać kasę, po prostu.
Bo co można pomyśleć o osobie która zastanawia się czy lepiej kupić 10-105 czy 24-70?
Przecież to 2 inne światy. Czy tak ciężko jest podjąć samodzielną decyzję?
I to zabrzmiało rozsądnie. Warto się zastanowić.
floresowa
25-03-2014, 17:53
Piszę o ogólnie o problemach ludzi na forum, nie bierz tego do siebie.
Dla mnie przejście na FX (często za pomocą rat albo wydania max budżetu) i bieganie z 1 obiektywem (bo reszta jest na DX) to nie porozumienie.
Na początku też tak myślałem. Kupię D90 - foty będą świetne - niestety nie były. Później zacząłem trochę inwestować w szkła. D90 odżył. Kiedy już skompletowałem w miarę OK obiektywy postanowiłem zmienić body. Czy ten zestaw mi wystarcza? W zupełności.
Jeśli ktoś ma problem z tym co kupić to tak naprawdę nie wie czego chce/czego potrzebuje. Chce wydać kasę, po prostu.
Bo co można pomyśleć o osobie która zastanawia się czy lepiej kupić 10-105 czy 24-70?
Przecież to 2 inne światy. Czy tak ciężko jest podjąć samodzielną decyzję?
Wiem jakich obiektywów potrzebuję, na ten cel osobno przeznaczyłam pieniążki. NIe mam możliwości ani pobawić się D7100, ani D610. Domyślam się, że jakaś część forumowiczów pracuje na tych modelach i jest w stanie mnie przed czymś ostrzec lub opisać swoje wrażenia. Na forach czytałam dużo o obydwóch modelach, ale nigdzie nie znalazłam nic co by mnie upewniło.
Boję się również, że będę miałam problem z okiełznaniem D610
sokolnik
25-03-2014, 18:04
Wiem jakich obiektywów potrzebuję, na ten cel osobno przeznaczyłam pieniążki. NIe mam możliwości ani pobawić się D7100, ani D610. Domyślam się, że jakaś część forumowiczów pracuje na tych modelach i jest w stanie mnie przed czymś ostrzec lub opisać swoje wrażenia. Na forach czytałam dużo o obydwóch modelach, ale nigdzie nie znalazłam nic co by mnie upewniło.
Boję się również, że będę miałam problem z okiełznaniem D610
Dlatego zakładasz wątek a następnego dnia pytasz o to samo w innym wątku? Litości.
(na szczęście MOD wyczyścił po moim zgłoszeniu)
O D7100 napisano tutaj już wszystko, wystarczy czytać, wnioski wyciągać i decydować. Jak D7100 jest za słaby to brać D610 - trudne?
O D7100 napisano tutaj już wszystko, wystarczy czytać, wnioski wyciągać i decydować. Jak D7100 jest za słaby to brać D610 - trudne?
To raczej nie takie proste, że D610 lepszy o D7100. W pewnych sytuacjach może być wręcz odwrotnie
sokolnik
25-03-2014, 18:23
co nie zmienia faktu że każdy SAM musi zdecydowac na czym mu zależy w body. Nikt za nikogo nie zdecyduje. Nikt puszki nie wybierze. Chce dobry AF biorę D7100. Chce FX, fotografuje w ciemnicy wolno poruszające się obiekty, biorę D610. Można tak wyliczać w nieskończoność. Pomyśleć jeszcze o szklarni i do sklepu iść kupować.
Jak ktoś do mnie pisze to pomagam. Dziele się opiniami. Wstawiam NEFy 1600 3200 6400. Co jeszcze forumowicze mogą zrobić dla niezdecydowanego? aaaaaa no tak, pójść do sklepu, kupić i przynieść do domu :)
Robson_zg
25-03-2014, 18:53
Dużo jest o D7100 i dużo o D610 ale zainteresowana pyta konkretnie o to jak w zestawieniu z 80-200 sprawdzi się w fotografowaniu psów na hali. Rozumiem że chodzi o wystawy psów i nie tylko...
Więc ja też jeżdżę na wystawy (teraz była w Katowicach) i nie podeszła mi ogniskowa 70-200. Byłem z pożyczoną Sigmą i zmieniłem na N18-105. Mam S17-50 ale ta znowu za krótka. Wg mnie na hale najlepsza by była Sigma 50-150 2,8.
Co do body, to w zupełności wystarczy Ci D7100. Mam i sprawdza się znakomicie.
floresowa
25-03-2014, 19:10
Nie takie proste! Widzę, że tutaj na forum panuje taka sama zasada jak na wszystkich innych - jak ktoś o coś zapyta, to trzeba tej osobie pojechać by pokazać wyższość.
Wydaje mi się, że człowiek uczy się przez całe życie i kto pyta nie błądzi.
Nikt też nie jest alfą i omegą i na dany temat nie wie wszystkiego, tak więc życzę więcej dystansu do siebie.
Napisałam, że nie mam jak przetestować tych body, a fotografią zajmuję się amatorsko. Dlatego też poprosiłam o radę bardziej doświadczonych osób.
floresowa
25-03-2014, 19:15
Dużo jest o D7100 i dużo o D610 ale zainteresowana pyta konkretnie o to jak w zestawieniu z 80-200 sprawdzi się w fotografowaniu psów na hali. Rozumiem że chodzi o wystawy psów i nie tylko...
Więc ja też jeżdżę na wystawy (teraz była w Katowicach) i nie podeszła mi ogniskowa 70-200. Byłem z pożyczoną Sigmą i zmieniłem na N18-105. Mam S17-50 ale ta znowu za krótka. Wg mnie na hale najlepsza by była Sigma 50-150 2,8.
Co do body, to w zupełności wystarczy Ci D7100. Mam i sprawdza się znakomicie.
Super dziękuję ! ;) Właśnie bardzo dużo zdjęć oglądam z wystaw, sama próbowałam robić wiele razy i zaobserwowałam, że sprawa nie jest prosta. Pytam, ponieważ chciałabym się nauczyć robić lepsze zdjęcia - tylko i wyłącznie do moich prywatnych celów. Nie uważam abym musiała popełnić jakąś wtopę, skoro może znajdzie się ktoś miły i podzieli się wrażeniami. ;)
sokolnik
25-03-2014, 19:16
To jeszcze mi odpowiedz na pierwsze pytanie z postu nr 9.
posty można a raczej trzeba edytować a nie pisać jeden pod drugim
Robson_zg
25-03-2014, 19:50
A skoro piszesz, że chciałabyś nauczyć się robić lepsze zdjęcia, to czego Ci brakuje w tych co robisz teraz ?? Co złego jest w nich ??
Archibald6803
25-03-2014, 20:15
Dobrze jest pisać precyzyjnie jak doradza się osobom mniej zorientowanym ;
.............. nie podeszła mi ogniskowa 70-200. Byłem z pożyczoną Sigmą i zmieniłem na N18-105. Mam S17-50 ale ta znowu za krótka. Wg mnie na hale najlepsza by była Sigma 50-150 2,8.
.....................
(pozwalam sobie dopisać ) : do puszki DX
(mógłby ktoś nieopatrznie zrozumieć i pod wpływem tego wpisu kupić tą sigmę 50-150/2.8 do puszki FX np. d600 , a pod FX ona się nie nadaje)
co nie zmienia faktu że każdy SAM musi zdecydowac na czym mu zależy w body. Nikt za nikogo nie zdecyduje. Nikt puszki nie wybierze. Chce dobry AF biorę D7100. Chce FX, fotografuje w ciemnicy wolno poruszające się obiekty, biorę D610. Można tak wyliczać w nieskończoność. Pomyśleć jeszcze o szklarni i do sklepu iść kupować.
Jak ktoś do mnie pisze to pomagam. Dziele się opiniami. Wstawiam NEFy 1600 3200 6400. Co jeszcze forumowicze mogą zrobić dla niezdecydowanego? aaaaaa no tak, pójść do sklepu, kupić i przynieść do domu :)
??? Sorry , coś nie tak , Darek ? Jesteśmy przecież na ogólnodostępnym , publicznym forum . Tu ludzie przychodzą z nadzieją , że otrzymają rzeczowe porady ....... Czasami te pytania mogą wydawać się dla stałych bywalców trywialne , ale dla pytającego są to problemy niejednokrotnie bardzo poważne i nie do (samodzielnego) przeskoczenia . Jak nie chcesz pomóc ( tak do końca ) - nie odpowiadaj. Proste ? Proste . Ale jak już mówisz A - powiedz też B , C , a jak trzeba będzie to nawet Z.
Po co troszkę (niby) pomóc a potem marudzić i denerwować ludzi.......
To raczej nie takie proste, że D610 lepszy o D7100. W pewnych sytuacjach może być wręcz odwrotnie
Dokładnie. Mam obydwa i potwierdzam.
sokolnik
25-03-2014, 20:40
Nie chce ciągnąć tej "spiny" bo mam zdjęcia do odrobienia :-) wszystko ok...
a nowym użytkownikom życzę wytrwałości... młodym zawsze ciężko :-)
Robson_zg
25-03-2014, 22:21
Archibald6803 oczywiście że wymieniając obiektyw 50-150 to miałem na myśli body D7100, zresztą post wcześniej, polecałem autorce tematu