Zobacz pełną wersję : Epson r285
matej660
24-03-2014, 21:12
Mam okazje kupić tą drukarkę w okazyjnej cenie? Widzę że to jest drukarka z 2008r popatrzyłem w google ale ciężko jest znaleźć jakąś dokładną wypowiedź na jej temat(wszystko o p50 a o niej nic). I tu mam pytanie do obecnych lub byłych użytkowników tego sprzętu. Jak z jej wytrzymałością i jakością drukowanych foto? Znalazłem też gdzieś na forum że p50 jest następcą r285. Ile w tym prawdy tego nie wiem. Proszę o jakąś wypowiedź osoby która być może wie coś na ten temat.
nadal użytkuję ten sprzęt. trwałość głowicy, nie mam zastrzeżeń - gdzieś kiedyś wyczytałem że to podobnież jest takie samo coś jak w ploterach epsona. jakość zdjęć bardzo fajna ale: zależy od kilku czynników. jakość papieru, tuszu, skalibrowania no i jakości troski o sprzęt (nie dopuścić by nawet troszkę zaschnął bo będzie paskować)
matej660
26-03-2014, 18:19
Dzieki wielkie za odpowiedz. Uzywasz tuszy zamienników czy moze lejesz z butli? A i mowisz zeby dbac o glowice zeby nie zaschla. Masz moze jakies sprawdzone sposoby na przeczyszczenie takiej glowicy? Bo ta drukarke ktora kupilem stala spory kawalek czasu lecz z orginalnymi tuszami wiec moze nie bedzie jakos tragicznie zaschnieta:)
używam zamienników z butli i różnych papierów (różnych firm). moim zdaniem obowiązkowa jest kalibracja - wtedy kolory bardzo ładnie i przewidywalnie wychodzą. chińskie tusze - tu mam zastrzeżenie co do trwałości kolorów. zaschnięta głowica. uff - walczyłem z tym. w moim przypadku tylko Izopropanol pomógł epsonowi, lecz nie była jakoś mocno zaschnięta, zdarzało się jej paskować. z epsonem jest ten kłopot że głowica jest niewyjmowalna (da się wyjąć ale ciężko jest ją s powrotem włożyć). kiedyś wszelakimi sposobami walczyłem z zaschniętym Canonem lecz jej już nic nie pomogło - nawet izopropanol i myjka ultradźwiękowa.
matej660
27-03-2014, 22:36
Podzielę się informacja że kupiłem tą drukarkę za 100zł :) Oryginalne pudełko, pakiet startowy jak ze sklepu. W drukarce zainstalowane są oryginalne tusze lecz sprzedająca poinformowała mnie że drukarka stała dość długo nieużywana wiec głowica pewnie jest przyschnięta;/ mam tylko nadzieje że skoro śmigała na oryginałach to tragedii nie będzie :) Posiadam płyn do czyszczenia głowic cleaser ink strong plus czy jakoś tak. Wiec może jakoś ją rozruszam. A co do głowicy w canonie to miałem kiedyś ip4600 i w niej jak głowica mi zaschła lub sie przytkała to ją wyciągałem wkładałem pod ciepła (nie-za-gorącą) bieżącą wode na jakieś 20min. Potem dokładnie ja osuszałem i śmigała jak nowa:)
Mi głowica w tej drukarce padła po gwarancji, przy druku foto leje czarny tusz. Nie wiem, może to być wina zamienników używałem tuszy activ jet.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka