PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia Komercyjna

magfot
24-03-2014, 18:11
Zajmuję się fotografią już dobrych kilka lat, jednak do tej pory wykonywałam jedynie prywatne sesje zdjęciowe.
Od jakiegoś czasu dostaję propozycję sesji komercyjnych.
Czy orientujecie się może w stawkach za takie sesje?
Nie znam nikogo z branży, kto mógłby mi doradzić, nie potrafię także znaleźć tego typu informacji w wyszukiwarce a zakładam, że wielu z Was zajmuje się również takimi zleceniami.
Nie chce podawać klientom stawek wyssanych z palca, mogę nieświadomie zawyżyć bądź zaniżyć stawkę, a nie chcę psuć rynku.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

qualin
24-03-2014, 19:02
Dajesz taka cene na ile wyceniasz swoja robote. Nie mozna okreslic ogolnie stawek bo one beda zalezec od wielu czynnikow takich jak ilosc zdjec i ich rodzaj, czas poswiecony na zrobienie sesji, czas poswiecony na obrobke, amortyzacja sprzetu, wynajecie studia/sprzetu itp itd.

stock
24-03-2014, 19:16
jak się nie jest w stanie wycenić swojej pracy to chyba czas na komercyjne działania jeszcze nie nadszedł.
Jeden zrobi fotę za 20zł a inny bez 500zł nie podniesie tyłka z kanapy. Czynników majacych wpływ na finalną cenę zdjęcia/sesji jest tak dużo i są tak tóżne - że nie sposób tego tu opisać :)

sailor
24-03-2014, 19:51
fake?

magfot
24-03-2014, 20:23
Dziękuję, niestety tego typu odpowiedzi można przeczytać wszędzie, gdzie tylko padają pytania podobne do mojego.
Co z tego, że wycenie swoją pracę na 500 zł od zdjęcia, skoro maksymalna stawka będzie dajmy na to 300 zł i zleceniodawca ze mnie zrezygnuje? :)
Właśnie o tym mówię, nie chce strzelać kwotami z rękawa. Rzecz w tym, że totalnie nie mam odniesienia, dlatego liczyłam na jakieś przykłady.
Przeważnie chcą wykorzystywać zdjęcia na stronę internetową, do katalogu, ewentualnie ulotek.
Pamiętam sytuacje, gdzie odpowiedziałam mailowo, że czekam na propozycję cenową z ich strony i niestety firma już nie odpowiedziała (wydaje mi się, że wyczuli brak wyceny zdjęć komercyjnych, a co za tym idzie braku doświadczenia w wykonywaniu komercyjnych zleceń).Chociaż nie rozumiem, dlaczego tak duże znaczenie ma ilość wykonanych komercji, skoro już wstępnie klient zainteresował się naszym portfolio.

moira
24-03-2014, 21:20
Gdzieś kiedyś czytaniem czy oglądałem coś na ten temat. Jedna rzecz utkwiła mi w głowie. Trzeba wypracować sobie strategie w negocjacjach. Ponoć dobrze jest ciągnąć klienta za język. Jeżeli trafi się klient zapytaj się co oczekuje jakie ma wymagania i jaki ma budżet i do budżetu dostosować swoją stawkę.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

magfot
24-03-2014, 21:25
o proszę, świetna odpowiedź :)

stock
24-03-2014, 22:09
to może zrób sobie coś na kształt takiej kalkulacji. Powiedzmy ze robisz na etacie z wynagrodzeniem 5tyś netto. W miesiącu pracujesz średnio 168h co daje +/- 30zł na łapę. Jak klient będzie chciał wycenę to liczysz sobie mniej więcej ile czasu zajmie zrobienie fot, obróbka, przygotowanie sesji itp itd mnożysz po 30zł i gra :) Z czasem juz tak się ogarniesz że z wyceną nie będzie takich rozterek.

moira
27-03-2014, 00:21
Moze to nie dokladnie na ten temat ale moze sie przydac o ile jezyk angielski Ci nie straszny.

https://www.youtube.com/watch?v=2N0NPMviIm8&list=WLF6AE55C94941A7D2

Misher
27-03-2014, 01:36
to może zrób sobie coś na kształt takiej kalkulacji. Powiedzmy ze robisz na etacie z wynagrodzeniem 5tyś netto. W miesiącu pracujesz średnio 168h co daje +/- 30zł na łapę. Jak klient będzie chciał wycenę to liczysz sobie mniej więcej ile czasu zajmie zrobienie fot, obróbka, przygotowanie sesji itp itd mnożysz po 30zł i gra :) Z czasem juz tak się ogarniesz że z wyceną nie będzie takich rozterek.

Tyle, że taka kalkulacja dotyczy sytuacji gdy masz non stop zlecenia 8h/dziennie 5dni/tyg, a nie zawsze tak jest, nie każdy chce tak pracować itpitd.
No bo co gdy robisz sesję produktową która zajmie Ci 10h, ale oddajesz prawa autorskie na wszelkie pola eksploatacji, a klient zarobi dzięki zdjęciom kilkanaście/set tysięcy złotych....?

Zrobisz to za 300 zł? Nie sądzę.

Proponowałbym zajrzeć do stawek ZPAF, dają "jakiekolwiek" pojęcie o wartości fotografii chociaż każdy musi dopasować do siebie +-.

ZgReDoL
27-03-2014, 09:43
A nie prościej obdzwonic lokalny rynek, jako potencjalny klient i zorientować sie w cenach? Potem do tego dostosowac swoje oczekiwania (na początku oczywiscie będąc bardziej konkurencyjnym) i z czasem wyrobic własny cennik.

sailor
28-03-2014, 02:17
A nie prościej obdzwonic lokalny rynek, jako potencjalny klient i zorientować sie w cenach? Potem do tego dostosowac swoje oczekiwania (na początku oczywiscie będąc bardziej konkurencyjnym) i z czasem wyrobic własny cennik.

prosciej. tyle tylko ze lewy profil z zerowa ilsocia postow tego nie zrobi :) az dziw ze ludziom chce sie jeszcze odpowiadac na tematy typu "jak mam zaczac sprzedawac swoje zdjecia i za ile"