Zobacz pełną wersję : Fotografia Komercyjna
Zajmuję się fotografią już dobrych kilka lat, jednak do tej pory wykonywałam jedynie prywatne sesje zdjęciowe.
Od jakiegoś czasu dostaję propozycję sesji komercyjnych.
Czy orientujecie się może w stawkach za takie sesje?
Nie znam nikogo z branży, kto mógłby mi doradzić, nie potrafię także znaleźć tego typu informacji w wyszukiwarce a zakładam, że wielu z Was zajmuje się również takimi zleceniami.
Nie chce podawać klientom stawek wyssanych z palca, mogę nieświadomie zawyżyć bądź zaniżyć stawkę, a nie chcę psuć rynku.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Dajesz taka cene na ile wyceniasz swoja robote. Nie mozna okreslic ogolnie stawek bo one beda zalezec od wielu czynnikow takich jak ilosc zdjec i ich rodzaj, czas poswiecony na zrobienie sesji, czas poswiecony na obrobke, amortyzacja sprzetu, wynajecie studia/sprzetu itp itd.
jak się nie jest w stanie wycenić swojej pracy to chyba czas na komercyjne działania jeszcze nie nadszedł.
Jeden zrobi fotę za 20zł a inny bez 500zł nie podniesie tyłka z kanapy. Czynników majacych wpływ na finalną cenę zdjęcia/sesji jest tak dużo i są tak tóżne - że nie sposób tego tu opisać :)
Dziękuję, niestety tego typu odpowiedzi można przeczytać wszędzie, gdzie tylko padają pytania podobne do mojego.
Co z tego, że wycenie swoją pracę na 500 zł od zdjęcia, skoro maksymalna stawka będzie dajmy na to 300 zł i zleceniodawca ze mnie zrezygnuje? :)
Właśnie o tym mówię, nie chce strzelać kwotami z rękawa. Rzecz w tym, że totalnie nie mam odniesienia, dlatego liczyłam na jakieś przykłady.
Przeważnie chcą wykorzystywać zdjęcia na stronę internetową, do katalogu, ewentualnie ulotek.
Pamiętam sytuacje, gdzie odpowiedziałam mailowo, że czekam na propozycję cenową z ich strony i niestety firma już nie odpowiedziała (wydaje mi się, że wyczuli brak wyceny zdjęć komercyjnych, a co za tym idzie braku doświadczenia w wykonywaniu komercyjnych zleceń).Chociaż nie rozumiem, dlaczego tak duże znaczenie ma ilość wykonanych komercji, skoro już wstępnie klient zainteresował się naszym portfolio.
Gdzieś kiedyś czytaniem czy oglądałem coś na ten temat. Jedna rzecz utkwiła mi w głowie. Trzeba wypracować sobie strategie w negocjacjach. Ponoć dobrze jest ciągnąć klienta za język. Jeżeli trafi się klient zapytaj się co oczekuje jakie ma wymagania i jaki ma budżet i do budżetu dostosować swoją stawkę.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
o proszę, świetna odpowiedź :)
to może zrób sobie coś na kształt takiej kalkulacji. Powiedzmy ze robisz na etacie z wynagrodzeniem 5tyś netto. W miesiącu pracujesz średnio 168h co daje +/- 30zł na łapę. Jak klient będzie chciał wycenę to liczysz sobie mniej więcej ile czasu zajmie zrobienie fot, obróbka, przygotowanie sesji itp itd mnożysz po 30zł i gra :) Z czasem juz tak się ogarniesz że z wyceną nie będzie takich rozterek.
Moze to nie dokladnie na ten temat ale moze sie przydac o ile jezyk angielski Ci nie straszny.
https://www.youtube.com/watch?v=2N0NPMviIm8&list=WLF6AE55C94941A7D2
to może zrób sobie coś na kształt takiej kalkulacji. Powiedzmy ze robisz na etacie z wynagrodzeniem 5tyś netto. W miesiącu pracujesz średnio 168h co daje +/- 30zł na łapę. Jak klient będzie chciał wycenę to liczysz sobie mniej więcej ile czasu zajmie zrobienie fot, obróbka, przygotowanie sesji itp itd mnożysz po 30zł i gra :) Z czasem juz tak się ogarniesz że z wyceną nie będzie takich rozterek.
Tyle, że taka kalkulacja dotyczy sytuacji gdy masz non stop zlecenia 8h/dziennie 5dni/tyg, a nie zawsze tak jest, nie każdy chce tak pracować itpitd.
No bo co gdy robisz sesję produktową która zajmie Ci 10h, ale oddajesz prawa autorskie na wszelkie pola eksploatacji, a klient zarobi dzięki zdjęciom kilkanaście/set tysięcy złotych....?
Zrobisz to za 300 zł? Nie sądzę.
Proponowałbym zajrzeć do stawek ZPAF, dają "jakiekolwiek" pojęcie o wartości fotografii chociaż każdy musi dopasować do siebie +-.
A nie prościej obdzwonic lokalny rynek, jako potencjalny klient i zorientować sie w cenach? Potem do tego dostosowac swoje oczekiwania (na początku oczywiscie będąc bardziej konkurencyjnym) i z czasem wyrobic własny cennik.
A nie prościej obdzwonic lokalny rynek, jako potencjalny klient i zorientować sie w cenach? Potem do tego dostosowac swoje oczekiwania (na początku oczywiscie będąc bardziej konkurencyjnym) i z czasem wyrobic własny cennik.
prosciej. tyle tylko ze lewy profil z zerowa ilsocia postow tego nie zrobi :) az dziw ze ludziom chce sie jeszcze odpowiadac na tematy typu "jak mam zaczac sprzedawac swoje zdjecia i za ile"