Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywami- ciemne zdjęcia.
Nikonka90
24-03-2014, 16:07
Od niedawna jestem posiadaczką Nikona D7100. Z obiektywem kitowym robi zdjęcia normalnie- tzn. jak na kitowca, wiadomo.
Dziś podpięłam pod niego Sigmę 17-50 f.2.8 i stałki- 35 i 50. 1.8. Na wszystkich trzech obiektywach zdjęcia wychodzą ciemne! (nie całkowicie czarne, bo coś tam niby widać, ale bardzo ciemne!) Na czasie 1/25 obiektywem kitowym wyszły jaśniejsze zdjęcia niż na Sigmie...
Co mogłam źle ustawić? Co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc... (dodam, że zdjęcia z lampą wychodzą normalnie.)
pan.lukasz
24-03-2014, 16:11
przysłona?
stachu_k
24-03-2014, 16:18
Podaj wszystkie parametry, które ustawiłaś, to się sprawa wyjasni.
tomtytus
24-03-2014, 16:24
Albo w druga stronę: zobacz, jakie parametry ma poprawnie naświetlone zdjęcie (ISO, przysłona i czas).
Ustaw te same parametry w trybie manualnym i podepnij pozostałe obiektywy. Powinno mniej więcej wyjść OK.
Nikonka90
24-03-2014, 19:18
Wszystkie obiektywy mają stałą przysłonę, więc tutaj nic nie ruszałam. ISO próbowałam różnie- 100, 400, 1000. Nawet przy czasie 1/40 jest ciemno, przy 1s i więcej jest jasno, ale oczywiście wszystko rozmazane. Próbowałam z ekspozycją, ale to też na nic.
I mam wrażenie, że wizjer też jest jakby ciemniejszy. Jak podpinam kitowy to jest dużo jaśniej...
Wstaw zdjęcia z obu obiektywów. Z zachowanym exif.
Jeśli po podpięciu jaśniejszych obiektywów w wizjerze jest ciemniej, to wskazuje na problem z popychaczem. Ponieważ dzieje się tak z kilkoma obiektywami, to raczej w body.
Sprawdź, czy po zapięciu obiektywu, przysłona otwiera się maksymalnie. Nie powinno być widać listków przysłony.
Nikonka90
24-03-2014, 19:51
Wiem, że to głupie pytanie, ale jak wstawić exif?
Nikonka90
24-03-2014, 19:54
Aha... nie wiem czy dobrze to zrobiłam, ale po prostu robiąc zdjęcie patrzyłam w obiektyw i te "listki" w ogóle się nie ruszają...
Exif jest w zdjęciu. Jeśli program do obróbki go nie wykasuje, to zostanie. Najprościej daj link do zdjęć prosto z aparatu (wielkość S, Basic).
Przed zrobieniem zdjęcia, listków ma nie być. W trakcie, powinny się domknąć do wybranej wartości. Ustaw 8 i popatrz.
Nikonka90
24-03-2014, 20:50
A jak tu wrzucić zdjęcie...? We wstaw obrazek mam podać adres url...?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
Nikonka90
24-03-2014, 23:21
Nie wiem, mam problem z wrzuceniem zdjęć, jutro spróbuję jeszcze raz.
Teraz mam wrażenie, że cały ten aparat jest popsuty. Podpinam stałki- a mogę zmieniać pokrętłem przysłonę! Poprawiałam kilka razy, więc dobrze siedzi. Oprócz tego na wyświetlaczu ikonka kompensacji błysku mimo, że jest ustawione na zero, jest przesunięta w stronę zera. Dlaczego?
W dodatku jak ustawiam na preselekcję przysłony to dobiera jakiś śmieszny czas- 2s. 5s... ?
Jak odpinam obiektyw- lustro unosi się normalnie. Już nie wiem co robić. Skoro jest problem z wszystkimi trzema obietywami to znaczy, że body jest do wymiany czy coś może poprzestawiane? Przejrzałam instrukcje, przejrzałam wszystkie ustawienia.... Nie mam pojęcia.
W tych obiektywach w których przestawiasz ręcznie przeslone ustaw na f22
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Nikonka90
24-03-2014, 23:31
niestety, dalej mogę zmieniać.
Nikonka90
24-03-2014, 23:39
Właśnie na innym forum przeczytałam, że aparat rejestruje automatycznie tylko przysłonę ze starych szkieł, a w tych nowszych właśnie tak się dzieje. To prawda?
Nie zmienia to faktu, że zdjęcia dalej są za ciemne jak na tak jasne szkła... Nie rozumiem tej kompensacji błysku, ustawiona na zero- idzie cały czas w lewo. Czy tutaj może tkwić błąd??
marcin_G
24-03-2014, 23:40
Nie, nie prawda!
A zrób tak: Zamontuj w korpusie 50/1,8, ustaw "M" (manual), czas migawki wybierz około 1 s, przysłonę f/11. AF wyłącz, by nie wkurzał Cię.
Popatrz w obiektyw i wciśnij spust migawki. Czy widzisz zamykające się segmenty przysłony?