Zobacz pełną wersję : przepalone niebo
endrju22
22-04-2007, 16:03
Jaki macie sposób na przepalone niebo w pogodny dzień? Czy filtr polaryzacyjny załatwi sprawe?
Jak radzić sobie z kontrastowymi scenami?
Zbigniew
22-04-2007, 16:21
Jaki macie sposób na przepalone niebo w pogodny dzień? Czy filtr polaryzacyjny załatwi sprawe?
Jak radzić sobie z kontrastowymi scenami?
Naświetlaj mniej, a niebo nie będzie przepalone - później zabawa poziomami w PSie. Jak robisz portret na jasnym tle, dopalaj 1 plan lampą albo doświetlaj czymkolwiek innym. Rób w NEFach!
Filtr polaryzacyjny pomoże, ale nie jest uniwersalnym remedium - na pewno zmniejsza kontrasty. Filtr połówkowy szary też pomoże, ale do krajobrazu. Opcją jest też robienie HDRów, ale nie zawsze to wychodzi i trzeba zazwyczaj mieć statyw.
.A ja przy zdjeciach krajobrazu radze sobie inaczej i moze "lamersko", ale efekt jest.
Otóż pomiar swiatła (czyli centralny punkt AF) ustawiam na niebo i potem ewentualnie przkadrowuje z wcisnietym do połowy spustem.
Druga opcja to korekcja na - EV.
bukowy dziad
23-04-2007, 12:07
.A ja przy zdjeciach krajobrazu radze sobie inaczej i moze "lamersko", ale efekt jest.
Otóż pomiar swiatła (czyli centralny punkt AF) ustawiam na niebo i potem ewentualnie przkadrowuje z wcisnietym do połowy spustem.
Druga opcja to korekcja na - EV.
a ten "efekt" (a raczej "skutek";)) nie objawia sie czasem dosc szkicowo potraktowanym tematem szczegolowosci terenu?;) innymi slowy: ziemia nie wychodzi ci wtedy za ciemna?:)
a ten "efekt" (a raczej "skutek";)) nie objawia sie czasem dosc szkicowo potraktowanym tematem szczegolowosci terenu?;) innymi slowy: ziemia nie wychodzi ci wtedy za ciemna?:)
Taki sposob uzywam tylko do krajobrazu, gdzie np. jest daleko widoczny horyzont i niebo... Wtedy i góra i dół jest ostra :) Tak jak pisalem zdaje sobie sprawe, ze to lamerski sposob, ale sie czasem sprawdza :)
A jaki inny, lepszy sposob bys polecił? Bo przyznam, ze temat mnie dosc interesuje, bo rozpietosc tonalna cyfraka jest mała i takie kadry rzeczywiscie trzeba umiec robić...
polecam szarą połówkę
więcej --> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24638
Szare połówki, bracketing, DRI, HDR - do wyboru do koloru :)
enkipenki
21-06-2007, 13:37
hej, jestem nowicjuszem ale robię już od dawna fotki z polarem, wcześniej w połączeniu z analogiem Canona EOS300 teraz Nikon D40. Różnica jest naprawdę zauważalna : http://www.deviantart.com/deviation/57812325/?qo=3&q=by%3Aenkipenki&qh=sort%3Atime+-in%3Ascraps lub http://www.deviantart.com/deviation/58037470/?q=by%3Aenkipenki&qh=sort%3Atime+-in%3Ascraps . Troszkę zabawy w PS CS2 ale nie dużo, bo się jeszcze tak nie znam: ) . Oceńcie sami......
enkipenki
22-06-2007, 00:26
a propos tego tytułowego przepalonego nieba...Jeśli nie pomogły filtry czy to polar czy szara połówa jest i na to sposób w PS CS2 ;) - przeglądałem mój nowy nabytek - książeczkę Scotta Kelby "fotografia cyfrowa - edycja zdjęć" - jest tam na ten temat rozdział - wszystko krok po kroku. Polecam nie po raz pierwszy tę książkę !!!!!!!! Sprawdziłem, efekt murowany, prosto, szybko i efektywnie. Pozdrowionka!!!!
Filtr polaryzacyjny pomoże, ale nie jest uniwersalnym remedium - na pewno zmniejsza kontrasty.
A mnie się zawsze wydawało, że odwrotnie z tym kontrastem, ale ja amator i może się mylę :confused: