PDA

Zobacz pełną wersję : lustrzanka czy coś do kieszeni......dylemat

krzysiek17-18
24-03-2014, 00:29
witam
sprzedałem d90
i mam dylemat został mi po nim
18-105
70-300
statyw
głowica
torba
plecak
sb 900

zastanawiam się nad sprzedażą tego albo dokupieniu innego body interesuje mnie d300s
albo rozważam też zakup czegoś małego z jakością lustrzanki sony chyba robi takie cacka z wymiennym obiektywem i jakość podchodzi pod lustrzankę

problem jest w tym ze pracuje poza polską i lustrzanka jest trochę za duża bym mógł ją zabrać i bezpiecznie przechowywać mieszkam w hotelach
na chwilę obecną robię zdjęcia telefonem.....ale to nie to samo, chodź mieści się w kieszeni

Andrzej1974
24-03-2014, 09:44
Jeżeli się boisz, że mogą ci skroić lustrzankę to pozostań przy zdjęciach telefonem. Lustrzanki nie wsadzisz do kieszeni (w przeciwieństwie do telefonu) i na pewno będzie się rzucała w oczy...

mikemek
24-03-2014, 09:50
To może Nikon 1? Mały, przyzwoita jakość zdjęć, a z przejściówką będziesz mógł podpiąć posiadane obiektywy...

boeing
24-03-2014, 19:25
musisz napisać troszkę więcej..

Masz sb900. Dużo z niej korzystasz?

dalczego akurat d300s? Ja bym optował za d300 albo d7100 - w zależności od tego ile chcesz wydać i czy konieczne jest filmowanie..

Jeśli natomiast bezlusterkowce (i uważam że to bardzo dobra droga) to musisz zdecydować się - ile chcesz wydać, czy zamierzasz dokupować jakieś obiektywy oprócz kita, jaki zakres mają ci pokryć , czy ważny jest dla Ciebie wizjer etc.. wtedy można myśleć o jakichkowliek decyzjach. Po tym co podałeś to można tylko podać co się ma..

krzysiek17-18
25-03-2014, 19:39
z uwagi na to że pracuje jak pracuje mój sprzęt był mało używany
co do filmów to lepiej mieć jak nie mieć
co do inwestycji do aparatu pewnie by jakieś były z biegiem czasu
wiec dokupienie obiektywu czy coś jest możliwe
dlaczego akurat d 300s miałem go w ręce i jest ok mam duże dłonie wiec nawet pasuje
dlaczego nie d7100......cena i jakość wykonani miałem go w rękach i trochę jak zabawka
wiem że ma nowszą matryce i jest nafaszerowany nowościami ale przy moim cykaniu zdjęć d300 jest i tak za dobry
co do nikona 1 to nie znam , jestem trochę nie na bieżąco jeśli chodzi o rynek
zastanawiam się też nad sprzedażą tego i zakupie bez lusterkowca z przyzwoitą jakością zdjęć
nie pisze na chwilę obecną ile mogę wydać czy coś, bo nie wiem na co się zdecyduję, jeśli upolował bym d300s
w takim stanie w jakim bym go chciał mieć z gwarancją itp to pozostanę przy lustrzankach

boeing
25-03-2014, 20:03
dlaczego chcesz zmienić d90 na d300s?
Oczywiście na plus będzie ergonomia + AF, ale matryca ta sama. Z ISO nie poszalejesz..

zresztą.. najpierw sam musisz się zdecydować co chcesz zrobić.. albo iść w bezusterkowe albo w lepsze lustro. Z informacji które widzę bardziej podpasuje ci bezlustrkowiec (wybór jest spory i warty zastanowienia - szczególnie jeśly mysli się o rozbudowie sprzętu)

krzysiek17-18
25-03-2014, 20:41
powiem tak jak kupię lustrzankę to może porobię nią trochę fotek i skończy w torbie bo strach wozić ją po hotelach
jeśli będę miał mały aparacik który robi dobre fotki i mieści się w kieszeni albo niedużej torbie to zabiorę go ze sobą
zależy mi też na dobrej jakości zdjęć nie pogardzę też kręceniem filmów

boeing
25-03-2014, 20:53
No jeśli masz wybór - kupić lustro i trzymać je w szafie albo kupić bezlusterkowca i robić nim zdjęcia to chyba wybór jest prosty..

potrzebujesz wizjera, czy sam wyświetlacz LCD Ci wystarczy?

krzysiek17-18
25-03-2014, 21:30
zawsze korzystam z wizjera nie lubię podglądu na wyświetlaczu

Dho'ine
25-03-2014, 22:27
Zobacz giełdę, jest tam Samsung dp pchnięcia, może Ci wystarczy skoro nie chcesz "luszczanki".

boeing
26-03-2014, 03:28
zawsze korzystam z wizjera nie lubię podglądu na wyświetlaczu

Może Fuji? Ostatnio sporo potaniały z tego co widzę.. Ja nawet bym poszedł w XE-1 z 18-55 na początek. (albo szczególnie minimalistycznie - 18 2.0 ;) )

Panasonic G z 'PowerZoomem' też nie jest zbyt wielki ale cały ten PZ mi do gustu nie przemawia. Samsung NX20 będzie większy i kitowy obiektyw jednak jakością obudowy nie grzeszy (choć z drugiej strony rozbudowa systemu jest jedną z najtańszych).
Oczywiście Sony Nex6 jest ciekawą alternatywą..

krzysiek17-18
26-03-2014, 20:14
właśnie zastanawiam się nad sony nex

boeing
26-03-2014, 20:18
Nex6 nie jest złym pomysłem tylko rozbudowa szklarni w tym systemie wygląda bardzo blado.. Więc musisz zdecydować już na początku czego ze szkieł potrzebujesz i czy akurat sony Ci t pokryje (plus ceny takich obiektywów) :)

krzysiek17-18
26-03-2014, 21:25
w sumie to potrzebuje jakiś 300mm
coś do portretów
starczyły by mi ze 2 może 3 obiektywy oraz coś do filmów

Mekano
14-04-2014, 01:02
krzysiek17-18 i co wybrales?

josephebeloki
23-04-2014, 09:29
krzysiek17-18 i co wybrales?

No właśnie, też czekam na wybór bo mam podobny dylemat :)

Mekano
26-04-2014, 01:07
No właśnie, też czekam na wybór bo mam podobny dylemat :)

Wybor jest bardzo prosty.
Cos do kieszeni z jakoscia lustrzanki. ;-)
ja zmienilam lustrzanke na cos do kieszeni i jest mega wygodnie.. :D

Johny42
26-04-2014, 01:21
A możesz pochwalić się cóż to takiego?

nikoniarz
26-04-2014, 12:04
Też chętnie przeczytam co kupiłaś i z jakiej lustrzanki się przesiadłaś...

Mekano
26-04-2014, 19:14
Mam bezlusterowce system NX Samsunga i Sony Nex5N, ale w nich brakowalo mi sporo rzeczy, przede wczystkim dluzszej ogniskowej a nie do 50mm,
a szukalam to cos co dawal mi Nikon d90, czyli dobra jakosc zdjec, glowna podstawa natomiast bylo odnalezc to wszystko w aparacie ktory bedzie maly i mozna go miec zawsze przy sobie.. tak wiec najpierw zaczelam od Nexa (dosc dawno) wszystko bylo by fajnie.. ale no wlasnie... brakowalo mi malego uniwersalnego zoomu, 18-105 (to cos co dawal mi Nikon). Nie bylo.. i poza tym z Nexem tak srednio sie polubilismy.. na poczatku bylo fajnie, ale pozniej chcialam zobaczyc, sprawdzic tez inny bezlusterkowiec.. padlo na NX1000, jakos mi bardzo przypadl do gustu... po prostu swietny.. ale jak to aparat zaczely wychodzic jego wady... i pomimo ze mnie ograniczal z obiektywem do 50mm dalo sie go bardzo polubic, lepiej niz Nexa, ale najwieksza wada bylo to, ze obiektyw jest bez stabilizacji, (taki byl razem w komplecie z korpusem 20-50), nie bylo rowniez uniwersalnego standardowego obiektywu.. tak wiec jedyna droga w tych bezlusterkowcach bylby zakup tele 50-210, ale po pierwsze znowu duze i znowu ciezkie wraz z malym bezlusterkowcem bym znowu wpakowala sie w cos co sie sporadycznie uzywa... nie bedzie uniwersalne i to by nie bylo to, bo znowu trzeba bylo by zmieniac obiektywy... W Nikonie uzywalam tele 70-300 VR, ogniskowe ktore sa super fajne, ale ich nie uzywa sie na codzien.. i tak
ktoregos dnia po prostu poszlam po kompakt RX100 - i uwierzcie jest pieknie.... nie mysle o zadnych obiektywach, nie mysle ze za duze, ze za ciezkie.. nic mnie nie ogranicza... a jego wielkosc sprawia, ze mam ciagle usmiech na twarzy.. :)
Wniosek jaki moge tutaj na koniec dopisac, ze jesli twoja fotografia to pasja i potrzebujesz uniwersalnego aparatu na wakacje, to dobrym wyborem bedzie RX100, dlatego widzac temat "lustrzanka czy kompakt", znam to z autopsji.. dla mnie bez watpienia kompakt ale tylko RX100.

nikoniarz
26-04-2014, 19:28
To, że Tobie przypadł bardziej kompakt niż lustrzanka nie oznacza, że z każdym tak będzie. Nie będzie tak też z większością. Ale wiem co masz na myśli- chciałaś napisać jak to widzisz. Nie rozumiem tylko jednego- na serio uważasz, że RX100 daje jakość obrazu na poziomie D90 + N18-105?

Mekano
26-04-2014, 21:36
Wszystko zalezy co komu odpowiada, aparat trzeba wybrac pod swoje potrzeby.
To samo fotografowanie RX100 i np. d90 18-105, zalezy co bedziemy fotografowac i w jakich warunkach.. rx100 sie bardzo dobrze spisuje w slabych warunkach, czego nie moge tego powiedziec o 18-105 bo nawet z lampa slabo to wypada, chyba ze jak sie podepnie stalke 35mm to juz inna bajka, ale i tak trzeba zewnetrzna lampe bo d90 i iso wyzsze niz 1000 to kiepsko.
ja jestem zadowolona ze zmiany lustrzanki na cos do kieszeni i to jest normalne ze ktos inny bedzie wolal lustrzanke ze wzgledu na podpiecie roznych obiektywow w zaleznosci od sytuacji, ale do plenerow i na wakacje nie widze sensu miec ciezkiej lustrzanki.