Zobacz pełną wersję : Problem z d600 i 50tką
Cześć. Od wczoraj jestem posiadaczką d600, strasznie cieszyłam się z tego zakupu i byłam podjarana jak dziecko, bo przez wiele lat działałam na lustrze z serii dxx. Radość skończyła się jednak z podłączeniem nikkora 50mm 1.4g. Obiektyw zupełnie nie ostrzy, autofocus nie działa, nie mam pojęcia dlaczego, wydaje mi się, że z ustawieniami wszystko jest ok. Co dziwniejsze, 35mm działa normalnie, pięknie ostrzy, autofocus działa. Jakieś pomysły o co chodzi?:( Może przeoczyłam coś ważnego..
Sprawdź przełącznik na obiektywie.
Cześć. Od wczoraj jestem posiadaczką d600, strasznie cieszyłam się z tego zakupu i byłam podjarana jak dziecko, bo przez wiele lat działałam na lustrze z serii dxx. Radość skończyła się jednak z podłączeniem nikkora 50mm 1.4g. Obiektyw zupełnie nie ostrzy, autofocus nie działa, nie mam pojęcia dlaczego, wydaje mi się, że z ustawieniami wszystko jest ok. Co dziwniejsze, 35mm działa normalnie, pięknie ostrzy, autofocus działa. Jakieś pomysły o co chodzi?:( Może przeoczyłam coś ważnego..
Obiektyw na 100% jest przestawiony na M/A?
Obiektyw na 100% jest przestawiony na M/A?
na milion procent :(
i jak jest na M/A na d60 to działa normalnie
przeczyść styki na obiektywie i w body i sprawdź jeszcze czy przełącznik na body jest w pozycji AF :)
Borat1979
23-03-2014, 19:26
sprawdź jeszcze czy przełącznik na body jest w pozycji AF :)
Gdyby to była wina przełącznika to w 35 mm też by nie działał AF.
Czy to znaczy, że seria 1.4G nie daje się AF-ować d600? Poza tym mój komentarz tylko uzupełnia wcześniejsze.
Nadal nic :( Jutro zaniosę go do salonu Nikona, może tam coś wymyślą.
Nigdy nie czytałam, żeby ktoś miał taki problem, chyba muszę mieć wyjątkowego pecha :/
Nawet gdy obiektyw jest już zapięty można go w bardzo małym stopniu poobracać wokół osi. Dosłownie 1-2 milimetry. Może w którymś momencie "załapie". Ale oznaczałoby to problem ze stykami.
Balantines
28-03-2014, 02:02
Zresetuj ustawienia w aparacie do fabrycznych, mialem ten sam problem reset pomogl.
Może sprawdź pokrętło trybu wyzwalania migawki :-)
Witam! mam pewien problem z nikonem d600. zdjęcia robione we wszystkich trybach oprócz trybu auto są przewalone niebieskim kolorem- nie naturalnie to wygląda. w trybie auto i auto bez lampy jest wszystko o.k. czy to błąd ustawień czy po prostu muszę oddać aparat do reklamacji.
Ustaw WB na Auto. Prawdopodobnie to jest przyczyną niebieskiego zafarbu.