Zobacz pełną wersję : marumi dhg lens protect <-- ? to samo ? --> uv
Witam,
W internecie znajduję spisy/katalogi/informacje gdzie nie ma podanego określenia 'uv' w nazwie żadnego z filtrów,
tak więc czy marumi dhg lens protect to filtr uv ?
DHG oznacza powłokę kilkuwarstwową. Wcale nie musi to być filtr UV, mogą to mieć także inne filtry. Więcej znajdziesz tutaj: www.fomei.com/fomeinew/PL/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=6. spójrz również do raysfoto, mogą ci przysłać katalog marumi.
w większości firm "protect" to nie jest filtr UV, ale ochronny
I właśnie o to chodzi, w katalogach z raysfoto jedyny filtr oznaczony jako UV to MARUMI WPC, w serii DHG nie ma filtru który jest oznaczony jako UV, jako że seria DHG ma zastąpić serię WPC ( z tego co wyczytałem ) jedynym filtrem który najbardziej pasuje do filtra UV (wg opisu działania, ceny, która jest identyczna ) jest ' lens protect '.
W sklepie transit.pl gdy pytałem o Marumi WPC UV powiedziano mi że nie mają ich dostępnych ( bo jest wycofywana na rzecz DHG ) ale za to jest nowsza wersja właśnie -> DHG LENS PROTECT, dlatego pytam tutaj. Problem w tym że NIGDZIE w nazwie/opisie nie ma tych dwóch magicznych literek: 'UV'
Nie chodzi mi o opis działania poszczególnych filtrów ( jak błednie ktoś mógłby pomyśleć ) ale o konkretne potwierdzenie że Marumi zastąpiło WPC UV filtrem DHG LENS PROTECT i poprostu zrezygnowało z UV w nazwie, lub o zaprzeczenie tej teorii --> czy ktoś ma jakieś wiarygodne inforamcje na ten temat ??
Pozdrawiam i przepraszam za zagmatwanie :D
GrzegorzPPP
02-05-2007, 13:34
Też niewiedziałem który wybrać, ale ponieważ przy DHG pisało tylko lens protect to wziąłem WPC UV
Nie wiem czy faktycznie WPC mają być wycofane, nadal są na stronie producenta. WPC oznacza Water Proof Coating i jest specjalną dodatkową warstwą, dzięki której woda nie "przylega" do filtra i łatwo ją usunąć. Ta warstwa nie ma nic wspólnego z UV, aczkolwiek filtr WPC-UV istnieje. Natomiast DHG (Digital High-Grade) to określenie dla nowej serii filtrów wyprodukowanych z myślą o fotografii cyfrowej. Ten Lens protect filter nie wygląda na typowy filtr UV. Zgodnie ze specyfikacją warstwa DHG obniża rozbłyski i optymalizuje działanie pod kątem cyfry, a dodatkowo krawędź filtra jest specjalnie przyciemniana właśnie pod kątem eliminacji flary. Tutaj dodam, że istnieją specjalne filtry DIgital Heliopana, ale to też nie są filtry UV, chociaż częściowo eliminują ten zakres promieniowania. IMO nie ma sensu upierać się przy filtrach DHG i WPC, skoro filtry normalne filtry Marumi MC-UV są bardzo dobre.
filtry protect, to nie są filtry UV, ale ochronne (wyłącznie), WPC i DGH to nazwa powłok i występuje przy różnych filtrach...WPC UV jest bez problemu dostępny na allegro oraz w...HH :D
achpiotr
29-05-2007, 13:43
Mam podobny problem. Jak wiadomo Marumi nie robi filtrów DHG UV, i z tego co obsługa Raysfoto informuje wynika że do cyfry UV nie są potrzebne i wystarczy DHG ochronny. Czy ktoś jest może dobrze w temacie obeznany - wie z pewnego źródła że faktycznie nie ma różnicty w fotkach w cyfrze z UV czy Lens Protect.
Z jednej strony skoro Marumi rezygnyje z Uv do cyfry - może faktycznie tak jest, a może poprostu tylko tak gadają żeby coś tańszego poszło na sprzedaż.
Zadałem pytanie po czym znalazłem na nie w miarę żetelną odpowiedź:
http://www.urbanowicz.net.pl/artykuly/18.txt
Ostatnio kupowałem w Raysfoto UV WPC - dostępny był od ręki. Sprzedawczyni w Raysfoto jako ochronny, do codziennego użytku, polecała UV WPC, a polara DHG.
Potrzebuję dokupić filtr ochronny. W aktualnej ofercie Marumi pojawił się nowy filtr ochronny DHG Super - zawiera specjalną powłokę do walki z tłuszczem i wodą ;) Jak to się sprawuje w praktyce? Miał ktoś doczynienia z wersjami DHG i DHG Super? Jak się sprawują w praktyce? Zastanawiam się, czy warto dopłacać drugie tyle do wersji "Super".
Leatherface
13-05-2009, 21:13
Drugie tyle? Ja bym sobie odpuścił, szkoda mi kasy.
Nie miałem z tym kontaktu, ale WPC sprawuje się na tyle dobrze, że nie szukam nowości :D
Też mam UV WPC i nie narzekam, ale chcę spróbować do ochrony filterka bez UV. DHG bez "Super" będzie taniej ;)
No to będziesz robił za królika :D
odkopie trochę temat... i jak z tym filtrem wart jest tych 55~75zł jako ochrona obiektywu?
Jakość filtra (nawet jeśli będzie służył tylko jako ochrona) powinna być jak najlepsza a przynajmniej dostosowana do jakości (klasy) szkła które będzie chronił.
Zakładanie filtra za 20PLN na obiektyw za 3-5 tys mija sie z celem. No chyba że będziesz ściągał ten filterek w czasie robienia fotek a zakładał tylko na czas przenoszenia. :)
marbed nie kwestionuje tego co piszesz w żadnym wypadku, ale czy to oznacza ze filtr o którym mowa jest totalnym dnem? patrząc po opiniach marumi to chyba względnie dobra firma.
Marumi jako takie jest to bardzo przyzwoita średnia półka. Używam do ochrony swoich dwóch szkieł filtrów tej firmy. Sądzę że to jakość gdzieś w okolicach HOYA. Natomiast wyższa półka zaczyna się od B+W
Marumi jako takie jest to bardzo przyzwoita średnia półka. Używam do ochrony swoich dwóch szkieł filtrów tej firmy. Sądzę że to jakość gdzieś w okolicach HOYA. Natomiast wyższa półka zaczyna się od B+W
ale co znaczy "wyzsza polka" w przypadku filtrow? ze kosztuje 3x tyle co Marumi? no i?
mam Marumi WPC i Hoye SHMC. zaden z nich w zaden sposob nie wplywa na jakosc optyczna obrazu i mowie tu podgladzie 1:1 i bardzo ostrych obiektywach (np. 90 macro, czy 24-105 IS). zeby B+W bylo lepsze optycznie to musialoby poprawiac ostrosc pikseli ;)
pozostaje kwestia mechaniczna i przewagi B+W mozna by sie dopatrywac w dlugowiecznej mosieznej oprawie i w latwo scieralnych powlokach. mam B+W w wersji nie-MRC i faktycznie, czysci sie swietnie i MRC prawdopodobnie tez. pod tym wzgledem Hoya niestety ostro ssie, natomiast Marumi jest lepsze, choc tez wymaga czasem chwili poglaskania.
pozostaje kwestia czy ktos chce wydac za filtr na rozmiar 77mm kwote rzedu 120 PLN czy 300 PLN. ja tam wole Marumi a jakby mu sie cos mechanicznie stalo to go wywale i kupie drugi. i tak bedzie taniej.
a ze w ciagu 7 lat fotografowania mialem raptem jeden przypadek uszkodzenia (odksztalcenie oprawki Hoyi) to raczej nie spodziewam sie.
z mojego punktu widzenia: mozna sie onanizowac napisem B+W czy Heliopan na oprawce. ale mozna tez kupowac
racjonalnie :)
akustyk jesteś blisko w okolicach mojego toku myślenia jeśli idzie o wydawanie kasy na akcesoria. Natomiast tą "segmentację" stworzyłem sobie sam na własne potrzeby. Ale już HOYA trochę się wymyka gdyż ma różne serie i takie po 20 PLN i po 150 PLN. Natomiast gdzieś ktoś porównywał chyba polara HAMA HOYA i coś jeszcze i wyszło że Hama jest do d... bo powoduje nieostrości znacznie większe niż pozostali.
Witam wszystkich.
Chciałbym się zapytać czy tak na prawdę potrzebna jest mi ochrona UV na co dzień?
Mam D3100+18-105mm+Marumi Super DHG Lens Protect, czyli teoretycznie bez ochrony UV.
Jestem totalnym amatorem i po 3 latach użytkowania jakoś specjalnie nie widzę negatywnego wpływu na jakość zdjęć. Chyba że tu chodzi o ochronę obiektywu przed UV.
Chcę kupić teraz obiektyw 35mm f1.8G i tak teraz się zastanawiam czy znów kupić Marumi Super DHG Lens Protect czy może jednak WPC UV.
Na co może wpłynąć UV, oprócz fioletowych zdjęć z gór (słyszałem że tak się może stać)?
Nie wiem co tak na prawdę wybrać.
Aha:
Zadałem pytanie po czym znalazłem na nie w miarę żetelną odpowiedź:
http://www.urbanowicz.net.pl/artykuly/18.txt
Ten link nie działa. Ma ktoś może ten artykuł u siebie?
UV nie ma i nigdy nie miało na celu ochrony przed UV, a eliminację promieniowania UV docierającego do błony filmowej.
Wynikało to tylko i wyłącznie z faktu, że ani światłomierze, ani oko ludzkie nie widzą promieniowania UV, natomiast błona światłoczuła była podatna na to promieniowanie i następowało prześwietlenie zdjęcia.
A co do wpływu używania filtrów UV w foto cyfrowej - od lat wiadomo, że ich używanie nie ma najmniejszego sensu. Filtr UV jest zamontowany na matrycy i montowanie kolejnego na obiektyw, to tylko psucie jakości.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
W takim razie kupię ten sam filtr co miałem. Sprawdził się więc nie będę kombinował z innymi.
No ale do nowego obiektywu to pewno jeszcze do zajączka będę musiał czekać :p