Zobacz pełną wersję : przedpokój - parkiet czy terakota
Witam,
Jak w temacie, maly dylemat mam. w mieszkaniu jest parkiet debowy do renowacji (pokoje plus przedpokoj)
Bylo dwoch fachowcow do obejrzenia, obaj zgodnie stwierdzili, ze stan parkietu jest na tyle dobry, ze mozna mu przywrocic blask. Po czym jeden z nich zaskoczyl mnie tekstem - "choc zyje z parkietow, to szczerze panu odradzam parkiet w przedpokoju". No i namieszal na maksa. Ale skoro mowi mi tak facet, ktory zyje z cyklinowania i renowacji parkietu to cos w tym musi byc, nie sadzicie ?
Ja zostawiłem parkiet w podobnym przypadku
LG G2 + Tapatalk
robin102
23-03-2014, 12:08
Zdecydowanie ladne plytki. Mialem to i to i to po 2 razy :)
Najlepszy będzie gumolit.
Witam,
Ale skoro mowi mi tak facet, ktory zyje z cyklinowania i renowacji parkietu to cos w tym musi byc, nie sadzicie ?
Zależy, czy mieszkanie czy dom. Czy wchodzi do wewnątrz w ubłoconych gumofilcach, czy nie.
Znam takich co mają marmury na podłodze, a obuwie zostawiają przed wejściem.
Plytki latwiej w czystosci utrzymac no i sie nie wycieraja tak jak parkiet.
ja bym zdecydowanie ułożył płytki, są po prostu bardziej praktyczne i bardziej wytrzymałe
Zdecydowanie ladne plytki. Mialem to i to i to po 2 razy :)
a konkretnie jakie wady parkietu ?
Najlepszy będzie gumolit.
najlepsze w twoim przypadku bedzie niewypowiadanie sie jak nie masz nic madrego do powiedzenia :)
Zależy, czy mieszkanie czy dom. Czy wchodzi do wewnątrz w ubłoconych gumofilcach, czy nie.
Znam takich co mają marmury na podłodze, a obuwie zostawiają przed wejściem.
mieszkanie na drugim pietrze, zostawianie butow przed wejsciem nie wchodzi w gre :)
generalnie jedyny rozsadny argument za zostawieniem parkietu w przedpokoju to ten, ze podloga bedzie jednolita w calym mieszkaniu, co ponoc optycznie zwieksza mieszkanie)
A ja sobie myślę, że jak zostawisz parkiet i się nie sprawdzi, to zawsze będziesz mógł wymienić go na płytki. Odwrotnie będzie trudniej :)
robin102
23-03-2014, 15:58
a konkretnie jakie wady parkietu ?
najlepsze w twoim przypadku bedzie niewypowiadanie sie jak nie masz nic madrego do powiedzenia :)
mieszkanie na drugim pietrze, zostawianie butow przed wejsciem nie wchodzi w gre :)
generalnie jedyny rozsadny argument za zostawieniem parkietu w przedpokoju to ten, ze podloga bedzie jednolita w calym mieszkaniu, co ponoc optycznie zwieksza mieszkanie)
Parkiet jak to parkit jest bez wad , wada jest trudniejsza trudnosc w utrzymaniu czystosci jak sie ja lubi. Mialem parkit , mialem mozaike, mialem panele podlogowe w przedpokoju. Teraz mam terakote i zadowolenie bo ladna i latwa w utrzymaniu czystosi. Przedpokoj jak i lazienka to w naszych realich pogodowych i kulturowych slabe rozwiazanie. Choc z drugiej strony to kto bogatemu zabroni :)
parkiet! jest ciepły więc można spokojnie chodzić boso, w miejscu maksymalnego tyrania buciorami zainstalować gustowny dywanik! jeśli fachowiec twierdzi że da się go odnowić czyli spokojnie 2 cyklinowania zrobisz! ja osobiście preferuję drewno nawet podniszczone, a jeśli jest jednolite w całym mieszkaniu nic bym nie zmieniał, więc tylko odnowić położyć dobry lakier i cieszyć się kilka lat ładną podłogą :)
miron19j
23-03-2014, 23:39
A ja sobie myślę, że jak zostawisz parkiet i się nie sprawdzi, to zawsze będziesz mógł wymienić go na płytki. Odwrotnie będzie trudniej :)
a wyobrażasz sobie zrywanie parkietu i kładzenie płytek w zamieszkałym mieszkaniu?
Ja przez to przechodziłem i nigdy więcej. Jak robi remont, to pieprznik będzie raz. Ja wymieniłem w przedpokoju parkiet na płytki.
Edyta dodaje, że wszystko zależy, gdzie w przedpokoju będzie miejsce na buty. Jeżeli zaraz przy drzwiach, to jeszcze jakoś ujdzie. U nas jest w głębi przedpokoju. I nie wiem jak się staraliśmy (dwie dorosłe osoby), to i tak było naniesionego piasku/błota. Mieszkamy na drugim piętrze. Po pewnym czasie na lakierze wytarła się ścieżka od drzwi do wieszaka.
a wyobrażasz sobie zrywanie parkietu i kładzenie płytek w zamieszkałym mieszkaniu?
Ja przez to przechodziłem i nigdy więcej.
nie ma opcji ze po remoncie bede robil drugi, takze absolutnie sie zgadzam z toba.
jak robi remont, to pieprznik będzie raz. Ja wymieniłem w przedpokoju parkiet na płytki.
no wlasnie tak jest, remont generalny, wymiana wszystkich instalacji. o tyle dobrze ze mieszkanie puste i tam nie mieszkam :)
Edyta dodaje, że wszystko zależy, gdzie w przedpokoju będzie miejsce na buty. Jeżeli zaraz przy drzwiach, to jeszcze jakoś ujdzie. U nas jest w głębi przedpokoju. I nie wiem jak się staraliśmy (dwie dorosłe osoby), to i tak było naniesionego piasku/błota. Mieszkamy na drugim piętrze. Po pewnym czasie na lakierze wytarła się ścieżka od drzwi do wieszaka.
rowniez drugie pietro, miejsce na buty jeszcze nie zaplanowane :)
dzieki wszystkim za glos w watku
Tylko parkiet, zwłaszcza, że dębowy. Przy drzwiach położyć coś na buty i tyle - jakiś gumowy dywanik.
Jestem w trakcie nieustającego remontu mojego 80-letniego domu. Płytki mam w łazience i na połowie kuchni. Więcej płytek nie będzie! (poza drugą łazienką, ale i tak ograniczę do minimum). Parkiet to cudo, miło bosą stopą pochodzić, czego nie można powiedzieć o płytkach.
robin102
24-03-2014, 13:22
W przedpokoju bosa noga po podlodze z piaskiem, sama przyjemnosc ;)
W przedpokoju bosa noga po podlodze. Z piaskiem ;)
A wychodząc z pokoju do przedpokoju wsuwasz kapcie? :)
Jak po wejściu do domu odłożysz butki na miejsce to skąd piasek? Pies wniesie?
Poza tym piasek to darmowy pudicure czy jak to się nazywa.
Miałem mieszkania z opcją parkietu i glazury, generalnie w korytarzu wszystko się syfi i niszczy, ale z parkietem po prostu jest znacznie więcej zabawy z konserwacją. Mnie to np. lata bo mam gosposię, ale trzeba toto w miejscach strategicznych regularnie konserwować, więc radzę nawet płytki wybrać b. rozważnie, najlepiej możliwie gładkie, twarde, duże i z minimalną fugą - takie sprawdzały mi się najlepiej.
Jeśli o mnie chodzi, to do nowych mieszkań zastanawiam się nad polerowanym betonem albo czymś a la wylewka w siłowniach - białym, jednolitym, gładkim, błyszczącym i nie do zajechania, bo styrany parkiet, syfiące się*fugi i płytki nie do odczyszczenia wpływają negatywnie na moją deliryczną psychę.
Lata temu zdecydowalem sie na plytki, z wzorkiem ciemnego, debowego parkietu, ale nie najtansze a z dosc wysokiej polk i do tego ciemna fuga. Idealne do utrzymania czystosci w naszych realiach. Mieszkanie jest na 3 pietrze w bloku i mogloby sie wydawac , ze nie ma problemow z piachem. Nie wiem co ludzie robia na klatkach schodowych ale piachu na przedpokoju czasem jak w piaskownicy.
Owszem debowy parkiet ladniej wyglada ale trzeba pomalowac go bardzo twardym lakierem, ktorego mozesz nie kupic, bo smierdzi przez 2 tygodnie albo nie-ekologiczny (bla bla bla). A jak pomalujesz tym miekkim, wodorozpuszczalnym to szlag go trafi szybciej niz myslisz. Do tego czesc gum pod dywanikami moze wchodzic w reakcje z lakierem na parkiecie i bedzeisz mial ladna czarna plame na nim.
tak myślałem, ze wybór będzie łatwy ;)
rozwiazanie idealne - zostawic parkiet, buchnac gosposie Czornyjowi :mrgreen:
Mam debowy parkiet w przedpokoju, nie lakierowany a pastowany I froterowany.
Nastepny krok to wymiana na plytki o wygladzie deski debowej.
Ktos w watku polecal plytki jak najbardziej gladkie - a ja nie polecam "lustra": odrobina wody i robi sie "lodowisko" na ktorym o wywrotke nietrudno.
grzegorzps
26-03-2014, 21:47
Deska dębowa, szczotkowana i olejowana. Nie ma agresywnej chemii,
jest ładna faktura drewna, łatwo się naprawia i ładnie się starzeje, reguluje mikroklimat.
Nie preferuje "udawanych" materiałów: płytek robiących za drewno, plastików robiących
za marmur, mdf-ów udających drewniane podłogi...
Deska dębowa, szczotkowana i olejowana. Nie ma agresywnej chemii,
jest ładna faktura drewna, łatwo się naprawia i ładnie się starzeje, reguluje mikroklimat.
Nie preferuje "udawanych" materiałów: płytek robiących za drewno, plastików robiących
za marmur, mdf-ów udających drewniane podłogi...
Mialem taki wynalazek kiedys w salonie z aneksem kuchennym. jedna wielka masakra, szczegolnie w okolicach blatu kuchennego, deska ladnie pila tluszcz. w pokoju tez slady zostawaly po roznych plynach itp.
chociaz fakt jest taki, ze wyglada naprawde swietnie.