PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 300s zakup

Hiluxt
22-03-2014, 19:12
witam
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post, więc proszę mnie poprawić jeżeli nie w tym dziale lub błędny tytuł. Przeglądam forum często i traktuje je jako można powiedzieć lekturę. Nie mam doświadczenia jak nie którzy na tym forum bo niedawno dopiero zainspirowała mnie fotografia z lustrzanki.
Wracając do mojego pytania. Posiadam nikona D3000 i jest ok super sprzęt dla początkującego amatora który nie miał nigdy lustrzanki w ręku. Ale z czasem okazuje się że zaczyna mnie ograniczać. Czegoś mi brakuje.
Mam możliwość zakupu nikona d300s czytałem dużo o tych aparatach i bardzo bym takiego chciał.
Ten nowy nabytek jest używany ale sprzedawca mnie poinformował ze był wymieniany silnik od AF i migawka.
Powiedział ze aparat nie był używany ponad rok i to mogło spowodować awarie aparatu.
Przebieg teraz to 2141 zdjęć.
I tu jest właśnie pytanie moje czy jak już coś było wymieniane i to te dwie ważne rzeczy czy jest sens kupować taki sprzęt?
Tu jest link do ogłoszenia ale i tak jest nie po Polsku.
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=47368543&searchclickthrough=true&searchQuery=nikon%20d300.
Czy warto? Cena atrakcyjna.
Pozdrawiam

Andi74
22-03-2014, 19:44
a to widze chyba cos takiego jak w pl tablica

bedziesz sam odbieral czy wysylka zeby walka nie bylo

SerU
22-03-2014, 20:24
Sam raczej nie będzie odbierał, bo to szmat drogi z Oslo.
Dla mnie dziwna sprawa, bo niby wygląda OK, ale ma jakieś rysy na pokrywie lampy błyskowej i na pokrętle on-off, gumy jakieś za świeże, a tylna prawa chyba taka świeża już nie jest. Akurat D300s są naprawde solidnie wykonane i jak się dba, to przy przebiegu 80k wygląda niemal jak nowy. No i nie słyszałem żeby od leżenia przez rok padała migawka i silnik AF. W takim układzie większość nowych D90 musiałaby jechac ze sklepu prosto do serwisu na podobne naprawy, bo były wyprodukowane ponad rok temu. Jak dla mnie za dużo tych usterek od samego leżenia.

A skoro nie masz możliwości sprawdzić, to byłbym ostrożny.

IRKO
22-03-2014, 20:27
Jeśli jest taka możliwość,to daj zaliczkę i przetestuj go.
Dowiedz się również gdzie był serwisowany,oraz czy jest gwarancja naprawy.
To naprawdę porządny aparat.
Na naszej giełdzie w tym tygodniu poszukiwany.

Hiluxt
22-03-2014, 20:27
Była by wysyłka ale właśnie sprzedany.
Poluje na taki aparat już chyba od 2 miesięcy. Co się pytam to wszystkie mają przebieg ponad 50000 zdjeć troche mnie to przeraża i motywuje aby kupić nowy. Tylko niestety jak dla mnie d300s wolał bym bez tego s.

Borat1979
22-03-2014, 20:32
Ten nowy nabytek jest używany ale sprzedawca mnie poinformował ze był wymieniany silnik od AF i migawka. Powiedział ze aparat nie był używany ponad rok i to mogło spowodować awarie aparatu
To byłby chyba pierwszy przypadek żeby aparat zepsuł się od nieużywania :)

tomfoot
22-03-2014, 20:35
No i pewnie masz szczęście, że nie kupiłeś tego okazyjnego nie bitego sprzętu, po którym sprzedawca zapewne płakał, bo był jak nowy i uległ autodestrukcji na skutek braku używania. Zawsze fascynuje mnie co skłania ludzi do korzystania z takich "okazji".

zbieracz-szkła
22-03-2014, 21:45
Wydaje mi się, że na rynku jest zatrzęsienie D300/D300s

Hiluxt
23-03-2014, 15:22
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i sugestie.
Temat do zamknięcia sprzęt kupiony wymarzony d300.
Pozdrawiam