PDA

Zobacz pełną wersję : D600 Grip problem.

paul klacska
22-03-2014, 13:37
Witam. Mam problem z Gripem w D600.
Aparat po jakimś czasie przestaje reagować, pali się na wyświetlaczu info o słabej bateri i dopiero jak wyjmę baterie z gripa i włożę ją ponownie to jest ok. Grip orginalny ,baterie też. Ustawienia kolejności zasilania nic nie dają, rodzaj bateri
ustawiony dobrze. Baterie różnią się tylko partią produkcji. Obie ładowane w tej samej ładowarce.
Znalazłem podobny problem na tej stronie:
http://nikonites.com/d600-d610/8946-mb-d14-battery-grip-problems-d600.html

Z tego co rozumiem to gostek zmienił ładowarkę i wszystko ma teraz ok. Ja znowu zrobiłem tak,baterie z gripa włożyłem do aparatu a tą z aparatu do gripa. Problem ustał,czyżby bateria i ładowarka?
Dziwne.

KaarooL
22-03-2014, 15:32
Ciężki temat, bo ani D600 ani ogniwa zasilające do niego nie mają dobrej sławy...

Zacząłbym od wykluczenia źródła zasilania, czyli np. od zakupu kolejnego/kolejnych aku (oraz uprzedniego ponumerowania obecnych i nowych ogniw).

Jeśli problem nie ustąpi, problemem jest grip lub jego połączenie z aparatem. Jeśli ustąpi, winne jest któreś z ogniw.

paul klacska
22-03-2014, 16:01
Dziwi mnie to ,że jak przełoże baterie to jest ok.

Andi74
22-03-2014, 19:05
mam pytanie gdzie kupies druga org baterie ???

bo sa obecnie podrobki w obiegu na all-- sa tez podrobki sprzedawane jako org

np tu podrobiona ladowarka i aku

http://allegro.pl/zestaw-nikon-mh-25-en-el15-d7000-d7100-v1-nowy-i4071296609.html

org ma ruchome wejscie zasilania a podrobka nie aku wyglda tak samo tylko jak porownasz wydruk nr seryjnego

wunat
22-03-2014, 19:15
niestety moze trop z tym ze bateria jest podrobka jest prawidlowy. ja mam baterie ori i zamiennik i dzialo sie u mnie tak samo jak u Ciebie do momentu az do gripa nie wlozylem ori baterii a do korpusu zamiennika.

paul klacska
22-03-2014, 19:31
Ładowarkę mam orginalną od aparatu, baterie napewno na znanym serwisie aukcyjnym. Mieszkam blisko sklepu cyfrowe.pl . Kupię u nich nową baterię po niedzieli i zobaczę wtedy.

Guciol
23-03-2014, 08:29
Wyczyść styki baterii, aparatu i gripa.

motyl
25-03-2014, 15:11
A może jest jakiś problem z softem gripa lub aparatu ? Mam D610 i oryginalny MB-D14. W nim 6 aku eneloop. Aparat ustawimy tak aby w pierwszej kolejności korzystał z zasilanie MB-D14. Robię zdjęcia i po jakiś czasie znacznik naładowania aku z gripa spada. Niby normalka. Wystarczy, że wyjmę na moment koszyczek z akumulatorkami i po ponownym włożeniu wskaźnik pokazuje full. I tak mogę robić kilka razy. Gdy pierwszy raz zauważyłem "rozładowanie" akumulatorów wylądowały one w ładowarce BC-700. Trwało to może chwilę i ładowarka pokazał pełne naładowanie. Ładowarka sprawna na 100% akumulatorki dobrane tak aby miały bardzo podobną pojemność. Takie błędne informację lekko mnie irytują bo człowiek nie jest pewien ile ma zasilania. Oczywiście zapasowa aku mam zawsze przy sobie podczas roboty ale szkoda czasu na niepotrzebne doładowywanie pełnych ogniw.