PDA

Zobacz pełną wersję : o co chodzi z tymi darkami w d80???

fader_audio
22-04-2007, 13:52
witam po przeczytaniu o teście na optycznych przeprowadziłem próbe darków. raw iso 800 nieco ponad 2 minuty naswietlanie. wyszło posdobnie jak na optycznych czy efekt krystalizacji. kolorowe kropki paski trudno to nazwać rozlokowane równomiernie po całym kadrze. Podobno jakas początkowa partia d80 miała jakis grzejący sie element w pobliżu matrycy co mogło być powodem tego. W takiej sytuacji chciałbym sie dowiedzieć czy jesat to wada fabryczna D80-tki, która da się usunąć. Czy ktoś mógłby sprawdzić takie coś u siebie. osobiście i tak nie robie takich naświetleń jednak wydając na aparat 4,2kpln to troszke mnie rozczarowało i zabolało, i ten aparat dostał podobno nagrode za najlepsza lustrzanke 2006???? Dla przykładu d200 i sony alfa 100 majac ta sama matryce nie mają takiego czegoś w tak dużym stopniu.

prz3mo
22-04-2007, 13:57
Mozesz mi powidziec po co zakładasz nowy temat, skoro to samo pytanie zadałes w tym temacie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23620&page=12

fader_audio
22-04-2007, 18:27
z powodu tego iż to nie daje mi spokoju i chce uzyskac jak najszybciej konkretną odpowiedź,

fader_audio
22-04-2007, 19:00
mam jeszcze jedno pytanko. zrobiłem dodatkowe próby i co sie okazuje. jeżeli otwieram tego rawa programem fast stone image jest pełno kolorowych plamek, jeżeli tę samą fotke otwieram programem nikon view problem znika i zostaje dosłownie kilka ciepłych pikseli osobiście zauważyłem ich gdzieś 3 może 4. czy aż taka różnica byłaby w programach???

DXT
22-04-2007, 19:27
naprawde myslisz ze im wiecej razy napiszesz tym szybciej ktos odpowie?

Erie
22-04-2007, 19:46
mam jeszcze jedno pytanko. zrobiłem dodatkowe próby i co sie okazuje. jeżeli otwieram tego rawa programem fast stone image jest pełno kolorowych plamek, jeżeli tę samą fotke otwieram programem nikon view problem znika i zostaje dosłownie kilka ciepłych pikseli osobiście zauważyłem ich gdzieś 3 może 4. czy aż taka różnica byłaby w programach???

TAK, aż taka różnica by była - inny sposób dekodowania RAWa, inne algorytmy wyostrzania, inne algorytmy WB, wreszcie co najważniejsze - faststone oraz np. wspaniały skądinąd RAW Therapee mają jakies swoje domyślne parametry jasności wywoływanego RAWa, co w przypadku darka powoduje sprowadzenie go do uśrednionej 18% jasnosci i podbicie szumów do wartości ekstremalnej :(. Po otwarciu zaś w Capture NX widzisz faktycznie to co zarejestrowała matryca, czyli punkty o jasności praktycznie nie przekraczającej poziomu 20-30, nawet w miejscach mocno nagrzanych.

fader_audio
22-04-2007, 23:53
wielkie dzięki tylko jakiemu programowi teraz ufać najbardziej???? nikon view, picture project czy capture one.
Czy może Ktoś polecić ewentualnie jakis fajny programik do rawów z d80???