Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 - podgląd zdjęć w folderze.
Coś w ustawieniach chyba odznaczyłem i nie mogę dojść co. Jak obrabiam zdjęcie w LR, w folderze na dysku zdjęcie jest bez zmian, muszę je jeszcze raz eksportować. Dotyczy to RAW i JPEG.
cezary-k
20-03-2014, 20:28
Bo LR nie rusza oryginalnych zdjęć, tylko wszystkie modyfikacje zapisuje w swoim katalogu.
Tak raczej jest, bez eksportu zdjęcie się nie zmienia i dzięki temu zawsze może wrócić do oryginału.
Ale w JPEG, który jest w bibliotece nie powinno być ustawień z modułu Develop? Wyeksportowałem parę zdjęć w JPEG i potem chciałem jeszcze parę poprawić. Następnie zgrałem na płytkę i okazało się że moje ustawienia nie zapisały się. Od niedawna jestem posiadaczem LR, ale wydaje mi się że przy JPEG-ach zmiany były w pliku, a przynajmniej można było tak zrobić. No cóż poczytam podręcznik.
cezary-k
20-03-2014, 20:40
Nie zgrywasz zdjęć z katalogu, tylko po obróbce je eksportujesz z LR. Taka filozofia pracy.
Borat1979
20-03-2014, 21:42
LR podobnie jak camera raw wszystkie operacje zapisuje zawsze w oddzelnym pliku xmp. Nigdy nie modyfikuje pliku źródłowego.
zbyszekD7000
20-03-2014, 22:05
Czy można zatem to spłycić i podsumować tak:
do archiwizacji wystarczy zapisać tylko pliki xmp (bo Rawy i tak są jakby z zasady zarchiwizowane) i potem w razie czego wgrać Rawa i plik xmp i mamy to co kiedyś obrabialiśmy ?
Czy można zatem to spłycić i podsumować tak:
do archiwizacji wystarczy zapisać tylko pliki xmp (bo Rawy i tak są jakby z zasady zarchiwizowane) i potem w razie czego wgrać Rawa i plik xmp i mamy to co kiedyś obrabialiśmy ?
Tak to właśnie działa. O ile oczywiście zaznaczyliśmy, że mają się tworzyć pliki xmp - bo jeśli nie, to modyfikacje zapisywane są tylko w bazie danych (pliku lrcat).
OK. A można nanieść jakieś poprawki, jak w moim przypadku i zsynchronizować katalog, czy trzeba nadpisywać nowe pliki?
No i niestety lipa. Nie mogę sobie z tym poradzić. Wyświetla mi, że nie mogę nadpisać pliku bo jest to plik źródłowy :-(
Opiszę to dokładniej. Mam katalog "Zdjęcia Ekran". Z tego katalogu mam pokaz slajdów na pulpicie. Zdjęcia są zapisane w JPEG, przycięte do proporcji ekranu. Parę zdjęć chciałem poprawić i niestety, ale te poprawione zdjęcia są tylko w bibliotece LR i nie mogę ich przenieść (wyeksportować) do katalogu ze zdjęciami. Mogę wyeksportować do tego katalogu, ale jako kopie i ewentualnie usunąć oryginały, a potem zmienić nazwę na stare, ale to dużo kombinacji, nie da się prościej?
Borat1979
21-03-2014, 01:35
O Jezu drogi
Zaznaczasz zdjęcia, które obrobiłeś, klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz export:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p6TbEFqSzOD-FEB6LoY4uNaNX3CKPR1-a24IgMK6uwk7Sy2UCQojVvL6H1CeLfimL4jZNlMTQY8DW5qFm-ATwjMpHDiT5u3qhV-_qyJ1qKhk/Lr.png?psid=1)
W tym folderze LR zapisuje obrobione zdjęcia:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm2302.livefilestore.com/y2p-Saq4tLq8KQV-BZu37IaWbCa_OLUlnM4KXfOGpq7nM3Mkz6vByR0KQhEcsGSCGd XTwR_SJUsCyG0Gk9xsx29YRynmjKgb_tBKBpMVksokHE/LR2.jpg?psid=1)
Dzięki za dobre chęci ale chyba się nie zrozumieliśmy. Masz zdjęcia już obrobione, w jakimś folderze i przechowujesz je tam jako oryginały - JPEG. Są one również w bibliotece LR. Robisz dodatkowe poprawki i nadpisujesz zdjęcia w istniejącym folderze. Według mnie bez operacji jak w moim poprzednim poście się nie da (ja nie umiem). LR nie pozwala na nadpisanie oryginałów.
Jacek z Nikonem też
21-03-2014, 01:58
Nie da się zrozumieć o co Ci chodzi.
Co to za pomysł by nadpisać oryginały? Po co to robić?
Jak to nie pozwala? Jeśli przy eksporcie wybierasz folder w którym posiadasz te swoje oryginalne jpgi to lr zapyta czy ma je nadpisac czy zmienić im nazwę.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Jak to nie pozwala? Jeśli przy eksporcie wybierasz folder w którym posiadasz te swoje oryginalne jpgi to lr zapyta czy ma je nadpisac czy zmienić im nazwę.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Nie. Spyta tylko jeśli w danym folderze są pliki o takiej samej nazwie. Ale nie tyczy się to folderu, gdzie są pliki zaimportowane do LR.
cezary-k
21-03-2014, 06:21
Powiem krótko, oryginały trzymasz w jednym folderze, wywołane zdjęcia w innym. Nie mieszasz ich ze sobą. Przy dodatkowej obróbce podmieniasz pliki w folderze ze zdjęciami już wywołanymi. Nie ma wtedy problemu.
Andrzej1974
21-03-2014, 11:43
Odnośnie katalogów Lr
How Lightroom catalogs work (https://helpx.adobe.com/lightroom/help/lightroom-catalog-basics.html)
Odnośnie eksportu zdjęć w Lr
Export photos from Lightroom (https://helpx.adobe.com/lightroom/help/exporting-photos-basic-workflow.html)
W razie innych pytań warto zapoznać się z tą (https://helpx.adobe.com/lightroom/topics.html) stroną.
Borat1979
21-03-2014, 12:26
Dzięki za dobre chęci ale chyba się nie zrozumieliśmy. Masz zdjęcia już obrobione, w jakimś folderze i przechowujesz je tam jako oryginały - JPEG. Są one również w bibliotece LR. Robisz dodatkowe poprawki i nadpisujesz zdjęcia w istniejącym folderze. Według mnie bez operacji jak w moim poprzednim poście się nie da (ja nie umiem). LR nie pozwala na nadpisanie oryginałów.
Możesz mi wyjaśnić po co chcesz ponownie edytować już obronione pliki jpeg?
Bo zauważyłem z czasem niedoróbki, skazy albo chcę zmienić kolorystykę. Powodów jest sporo. Tak jak pisałem jest to plik ze zdjęciami do pokazu slajdów na PC, zgrywam go na kartę i chodzi w ramce albo w TV. Co miesiąc zbiór ten rośnie. Fajnie by było, gdyby można w prosty sposób aktualizować ten katalog nie tylko o nowe zdjęcia, ale wprowadzać poprawki do starych.
Jacek z Nikonem też
21-03-2014, 17:34
Ale problem polega na tym, że nie rozumiesz jak powinno się pracować z LR.
1) Pliki źródłowe trzymasz w jednym folderze.
2) Stan obrobionych zdjęć trzyma LR w swoim katalogu.
3) Gotowe zdjęcia exportujesz do osobnego folderu.
4) Gdy chcesz nanieść poprawki zmieniasz tylko rzeczy w LR (nie obrabiasz od nowa!) a następnie exportujesz ponownie - może być do tego samego katalogu co w punkcie 3
Andrzej1974
21-03-2014, 18:09
Ale problem polega na tym, że nie rozumiesz jak powinno się pracować z LR.
1) Pliki źródłowe trzymasz w jednym folderze.
2) Stan obrobionych zdjęć trzyma LR w swoim katalogu.
3) Gotowe zdjęcia exportujesz do osobnego folderu.
4) Gdy chcesz nanieść poprawki zmieniasz tylko rzeczy w LR (nie obrabiasz od nowa!) a następnie exportujesz ponownie - może być do tego samego katalogu co w punkcie 3
Dokładnie...
Jeżeli wybierzesz z poziomu Lr:
- kombinację klawiszy Ctrl+, (Lr wyświetla okno Preferences) to na zakładce General masz okreśoną lokalizację, gdzie znajduje się Katalog domyślny Lr.
- kombinację klawiszy Ctrl+Shift+E (Lr wyświetla okno eksportu pliku) to będziesz miał okreśoną lokalizację, gdzie ma być ten JPEG zapisany.
Gdy chcesz nanieść poprawki to, jak napisał Jacek, robisz poprawki, Ctrl+Shift+E i... to wszystko.
Chyba faktycznie narobiłem lekkiego zamieszania. Tak to jest jak człowiek sobie coś wykombinuje i na siłę wprowadza w życie. Problem u mnie polega na tym że te zdjęcia w wyeksportowanym pliku, LR traktuje jak oryginały i nie pozwala ich nadpisać. Może (raczej na pewno) jest to związane z tym, jak przenosiłem system, wszystkie zdjęcia z dysku zewnętrznego zostały zaimportowane do LR w takiej strukturze jak były na dysku.
Dziękuję wszystkim za pomoc, nie chcę dłużej ciągnąć tego tematu i zawracać Wam głowę. Jak będę miał coś konkretnego to się odezwę.
Andrzej1974
21-03-2014, 19:39
Chyba faktycznie narobiłem lekkiego zamieszania. Tak to jest jak człowiek sobie coś wykombinuje i na siłę wprowadza w życie. Problem u mnie polega na tym że te zdjęcia w wyeksportowanym pliku, LR traktuje jak oryginały i nie pozwala ich nadpisać [...]
A nie możesz zmienić lokalizacji dla wyeksportowywanych JPEG-ów? Kombinacja Ctrl+Shift+E a potem przycisk Choose... i wybierasz nową lokalizację...
Właśnie teraz stworzyłem drugi bliźniaczy plik dla tych zdjęć i wszystko się pięknie nadpisuje.W głównym zmieniam, potem eksport, jako nadpisane i jest OK. Tylko dysk spuchł o kolejne 500MB. Te JPEG-i chyba nawet po zmianie lokalizacji będą traktowane jak oryginały i bez dodatkowego pliku się nie obejdzie ;-(
Andrzej1974
21-03-2014, 20:09
Właśnie teraz stworzyłem drugi bliźniaczy plik dla tych zdjęć i wszystko się pięknie nadpisuje.W głównym zmieniam, potem eksport, jako nadpisane i jest OK. Tylko dysk spuchł o kolejne 500MB. Te JPEG-i chyba nawet po zmianie lokalizacji będą traktowane jak oryginały i bez dodatkowego pliku się nie obejdzie ;-(
Nie wiem, czy czasem nie trzeba zajrzeć do uprawnień do katalogu Lr (odczyt uniemożliwia nadpisanie pliku). Być może tam jest pies pogrzebany...