Zobacz pełną wersję : "Inteligentne skrzyżowanie"- jak to działa?
Czasami przy niektórych skrzyżowaniach są zatopione w asfalcie pętle. Mam wrażenie, że jak jestem jedynym motocyklistą na takim skrzyżowaniu, to system mnie ignoruje. Czy to faktycznie tak działa, czy mam umówić się do psychiatry ?
Rafał_Sz
20-03-2014, 11:44
Tak to działa, że jak jest grubsza warstwa nawierzchni, to pętla indukcyjna "nie widzi" motocykla.
sokolnik
20-03-2014, 12:06
Tak to działa, że jak jest grubsza warstwa nawierzchni, to pętla indukcyjna "nie widzi" motocykla.
Wtedy trzeba czekać na samochód lub TIRa z tyłu :)
Rafał_Sz
20-03-2014, 12:10
Wtedy trzeba czekać na samochód lub TIRa z tyłu :)
TIRy też mają wtedy problemy, bo naczepa często jest "za wysoko".
Czasami przy niektórych skrzyżowaniach są zatopione w asfalcie pętle. Mam wrażenie, że jak jestem jedynym motocyklistą na takim skrzyżowaniu, to system mnie ignoruje. Czy to faktycznie tak działa, czy mam umówić się do psychiatry ?
Wożenie ze sobą 100 kilogramowego stalowego puca raczej nie wchodzi w grę, nie? ;-)
sokolnik
20-03-2014, 12:22
TIRy też mają wtedy problemy, bo naczepa często jest "za wysoko".
raz ślepa, innym razem za niska... guuupie skrzyżowanie :)
A w jaki sposób objawia się to ignorowanie ze strony "systemu"?:smile:
Rafał_Sz
20-03-2014, 12:34
Stoisz jak słup soli na czerwonym. I stoisz, i stoisz, i stoisz...
Stoisz jak słup soli na czerwonym. I stoisz, i stoisz, i stoisz...
A rozumiem. Jak 124miko stoi sam na skrzyżowaniu, to czas mu się dłuży.
jest takie skrzyżowanie w Gdańsku - https://www.google.pl/maps/@54.410201,18.55392,3a,75y,199.09h,72.88t/data=!3m4!1e1!3m2!1swGGSa4vMPS3jrokvJE97zw!2e0?hl= pl - nawet jeśli za Tobą stanie auto to nie ma szans
Zauważyłem też, że niektóre pętle są w pewnej odległości od skrzyżowania. Czy liczą wtedy, że kolejka jest dłuższa niż kilka aut (czy lepiej stanąć w jej obrębie, aby szybciej zmieniło się światło ) ?
Zauważyłem też, że niektóre pętle są w pewnej odległości od skrzyżowania. Czy liczą wtedy, że kolejka jest dłuższa niż kilka aut (czy lepiej stanąć w jej obrębie, aby szybciej zmieniło się światło ) ?
Z jednośladami może być problem. Za mało żelastwa, żeby w pętli "powiedzmy - zadziałało" zjawisko indukcji.
charmside
21-03-2014, 11:39
Polecam wybrać się rowerem. Jak w moim mieście jadę na skrzyżowanie z takowym super hiper extra "systemem" (są bodajże 3sztuki) to mogę sobie na skrzyżowaniu czekać do usranej śmierci, a czerwone nigdy się nie zmieni. Dopiero jak za mną pojawia się samochód to mam szanse przejechać, jak nie ma nikogo jeżdżę na czerwonym i mimo kamer mam to gdzieś bo ułatwienie to żadne i w takim miejscu gdzie zupełnie nie jest potrzebne. Acha mógłbym jeździć chodnikami ale są tam barierki szczelne i nikt się nie przedostanie :). System kosztuje niemałe pieniądze, ale jak to u nas w urzędzie mówią "nie swoje łatwiej wydawać".
ThomasVoland
21-03-2014, 14:55
Magnes neodymowy powinien załatwić sprawę.
U mnie jest takie, co nie reaguje na moto, a jak stanie za mną auto, to go nie widzi. Ponieważ w 80% skręcam na nim w prawo, to olewam czerwone. Jak muszę w lewo, to czekam, aż się pieszy napatoczy i guziczek wciśnie.
Szlag mnie trafial w Holandii jak jezdzilem motocyklem gdyz prawie wszystkie swiatla sa tam wzbudzane. Wiec pozostawalo ukradkiem jezdzic na czerwonym, badz czekac az jakas puszka zajedzie od tylu.
A u mnie parę lat temu protesty cyklistów chyba okazały się skuteczne. Tzn. sygnalizacje zostały przeprogramowane tak, że nawet jeśli brak pojazdu, to i tak na bardzo krótko zapala się zielone. Chociaż muszę to jeszcze sprawdzić :)